رویداد۲۴ ناخنهای ما درواقع از لایهای از پروتئین به نام کراتین تشکیل شدهاند. ناخنهای سالم دارای سطحی صاف هستند و پستی و بلندی ندارند. رنگ ناخنها باید یک دست باشد و روی آنها لکه های سفید یا زرد دیده نشود. گاهی براثر ضربه رنگ ناخنهایمان تغییر میکند یا دچار شکستگی میشوند اما این عارضهها موقتی هستند و با بلند شدن ناخنها رفع میشوند.
علائمی وجود دارند که نشان از بیماری ناخنها میدهند. این علائم عبارتاند از:
تغییر در رنگ همهی ناخن یا قسمتی از آن (زردی ناخن)
ایجاد شدن هاله ای از کبودی در زیر ناخن
تغییر در شکل ناخن
نازک شدن یا کلفت شدن غیرطبیعی ناخنها
جدا شدن ناخن از پوست اطراف انگشتان
خونریزی اطراف یا زیر ناخنها
ملتهب شدن اطراف ناخنها
کم شدن شدید رشد ناخنها
روش نگهداری صحیح ناخنها
روشهای سادهای وجود دارد که میتوانید آنها را در زندگی تان نهادینه کنید و به کمک آنها از سلامت ناخنهایتان مطمئن شوید. اولین و مهمترین نکته دربارهی ناخنها این است که باید آنها را تمیز نگه داریم. برای تمیز کردن ناخنهایتان روی یک مسواک کمی صابون بریزید و به آرامی ناخنها و پوست اطرافشان را شستشو دهید. این کار علاوه بر پاک کردن باکتریها و قارچها، پوست مردهی اطراف ناخن را نیز از بین میبرد. حواستان باشد که ناخنها بسیار حساس هستند پس بهتر است برای تمیز کردن زیر و اطراف آنها از سوهانهای تیز استفاده نکنید.
برای رشد ناخنها بهتر است هر دو هفته یک بار آنها را بگیرید. ناخنهای کوتاه و مرتب سریعتر تمیز میشوند و نگهداری از آنها ساده تر است. همچنین بهتر است همیشه یک سوهان ناخن استاندارد در دسترس داشته باشیم. ممکن است در حین ورزش یا در محل کار ناخنمان بشکند. در این مواقع با سوهان بهسرعت میتوانیم لبههای تیز را از بین ببریم و میزان خسارت را به حداقل برسانیم. علاوه بر این با مرطوب نگه داشتن دستها و ناخنهایمان با کرمها یا روغنهای طبیعی، میتوانیم به سلامت ناخنها کمک کنیم.
مواد طبیعی کمک کننده به سلامت ناخنها
مرهمهای طبیعی مختلفی برای محکم کردن ناخنها وجود دارند که مواد مغذی را به بافت ناخن میرسانند. اولین مادهای که برای استحکام ناخنها استفاده میشود، آب لیموی طبیعی است. آب لیمو ویتامین C بالایی دارد و ناخنها را تقویت میکند. روغن نارگیل نیز جزو روغنهای طبیعی و مفید برای ناخنهاست که به صاف شدن سطح روی آنها کمک میکند. یکی دیگر از مواد مفید طبیعی، سرکهی سیب است که برای جلوگیری از ایجاد شدن عفونت در قسمت زیرین ناخنها کاربرد فراوان دارد. همچنین در طب سنتی از عسل برای تغذیه ناخنها و کمک به رشد آنها استفاده میشود.
بیشتر بخوانید:
با ماساژ پوست سر، رشد موهایتان را تقویت کنید!
کدام غذاها به سلامت ناخن کمک می کنند؟
بدن ما تحت تأثیر غذایی که می خوریم قرار دارد و مواد غذایی میتوانند تأثیرات زیادی بر بافتهای بدن از جمله پوست، ناخنها و موهایمان داشته باشند. رژیم غذایی مناسبی که سرشار از ویتامینها و مواد معدنی باشد میتواند باعث سلامت ناخنها شود. بیوتین (که با آن ویتامین B7 نیز گفته میشود) یکی از ویتامینهای اساسی برای تقویت سیستم ایمنی بدن و سالم ماندن ناخنهاست.
این ویتامین به شکل طبیعی در موادی مانند تخم مرغ و ماهی سالمون یافت میشود. یکی از منابع اصلی ویتامین بیوتین، لوبیا است. لوبیا علاوه بر بیوتین حاوی کلسیم نیز هست که میتواند به استحکام ناخنها کمک کند. علاوه بر بیوتین، مصرف مواد دیگری مانند ویتامین E و پروتئین نیز برای حفظ سلامت ناخنها ضروری هستند.
تأثیر آب بر سلامت ناخنها
یکی از توصیههای مهم برای کمک به سالم ماندن ناخنها، نوشیدن آب است. آب میتواند تمام بدنتان را آبرسانی کرده و بافتها را تازه نگه دارد. اگر در روز به اندازهی مناسب آب ننوشید، ناخنهایتان شکننده و سست خواهند شد. برای نوشیدن بیشتر آب، میتوانید همیشه یک بطری آب را در دسترس قرار دهید. با این کار حتی زمانی که سرتان شلوغ است وقت خواهید کرد مقداری آب بنوشید. همچنین میتوانید داخل آب برگهای نعنا یا تکههای لیموی تازه بریزید تا طعم بهتری داشته باشد. بهتر است زمانی که تشنه هستید بجای نوشیدنیهای دارای قند، آب را انتخاب کنید.
با وجود اینکه نوشیدن آب برای داشتن ناخنهای سالم حیاتی است، اما بهتر است تماس ناخنها با آب و رطوبت را به حداقل برسانید زیرا خیس شدن مداوم ناخنها باعث میشود آنها سست شوند و زودتر بشکنند. برای کم کردن تماس با آب، میتوانید در هنگام شستن ظرفها از دستکش استفاده کنید. همچنین مواد شوینده مانند صابونهای قوی میتوانند ناخن را نرم کنند.
کارهایی که به سلامت ناخنها صدمه می زنند کدامند؟
بعضی از عادتها میتوانند به شکل جدی به ناخنهای ما آسیب برسانند. عادتهایی که برای داشتن ناخنهای سالم باید آنها را سریعاً ترک کنید عبارتاند از:
جویدن ناخنها و کندن پوست اطراف ناخن. پوست اطراف ناخنها نقش بسیار مهمی در جلوگیری از عفونت دارد. این پوست قسمت پایهی ناخن را پوشش میدهد و اجازهی ورود باکتریها را به این بخش نمیدهد. بنابراین کندن ناخنها و پوست اطراف آنها علاوه بر اینکه شکل ظاهری ناخن را زشت میکند، به باکتری و قارچها اجازه میدهد وارد سطح زیرین ناخن شده و عفونت ایجاد کنند.
استفادهی زیاد از مواد شیمیایی روی ناخن. این روزها معمولاً افراد از لاکهای ناخن یا کاشت ناخن استفاده میکنند. لاک ناخن از تماس مستقیم ناخنها با اکسیژن جلوگیری کرده و باعث زرد شدن آنها میشود. استون موجود در محلولهای پاک کنندهی ناخن نیز به بافت ناخن صدمه میزند. علاِوه بر این، بهتر است از مواد ضدعفونیکنندهی دستها نیز زیاد استفاده نکنید. بیشتر این مواد حاوی الکل هستند که میتواند به بافت ناخن آسیب برساند