صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 May 25
کد خبر: ۲۱۶۵۱۳
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۸ - ۱۱ خرداد ۱۳۹۹
رویداد۲۴ بررسی کرد؛

نوسان عجیب قیمت گوشی موبایل/ بازار در اختیار کیست؟

در یکی دو ماه گذشته قیمت گوشی موبایل به شکل عجیبی افزایش یافته است. وزارت صنعت برای حل مشکل اعلام کرد که واردات تلفن همراه صرفا از محل ارز حاصل از صادرات امکان پذیر است. اما این راهکار قیمت‌ها را کاهش می‌دهد یا مشکل از جای دیگری است؟

رویداد۲۴ از بهمن ماه سال گذشته تا کنون تقاضا برای خریدگوشی موبایل بسیار بالا رفته است. برخی دلیل آن را نیاز دانش آموزان برای نصب اپلیکیشن شاد عنوان می‌کنند و برخی دیگر حضور مردم در قرنطینه و نیاز به ابزاری برای گذران وقت. در این مدت قیمت گوشی به شکل عجیبی افزایش یافته است. برخی معتقدند این موضوع به خاطر افزایش تقاضا بوده و برخی دیگر می‌گویند اینکه تنها پارامتر افزایش تقاضا را در نظر بگیریم، غیرواقعی است زیرا دلیل عمده افزایش قیمت موبایل را باید در سودجویی کسانی دانست که قیمت‌ها را عامدانه دستکاری می‌کنند؛ چه آنکه در میانه افزایش قیمت‌ها ناگهان اعلام شد که حدود ۳۰۰ هزار گوشی تلفن همراه تنها از یک برند معروف به بازار تزریق شده و همین موضوع باعث افت قیمت این کالای پر مصرف شده است!

در حقیقت با همین خبر ناگهان قیمت‌ها تغییر کرد و کاهش یافت. اما آنچه اهمیت داشت این بود که در همان مدت یکی دو ماهه که قیمت‌ها نجومی شده بودند، عده‌ای بسیاری سودهای کلانی به جیب زدند، بی آنکه حتی یک نهاد نظارتی به ماجرا ورود کند و در راستای حمایت از خریداران بپرسد چه اتفاقی افتاده که گوشی دو میلیون تومانی در عرض یک‌هفته چهار تا پنج میلیون تومان شده است.

برخی فروشندگان موبایل بیش از آنکه دلیل افزایش قیمت را در تخصیص ارز بدانند، در فاکتورسازی‌های صوری می‌دانند؛ چنانچه یک فروشنده به رویداد۲۴ گفته در فاکتور رسمی باید تا ۱۵ درصد سود بگیرند، اما با توجه به اتفاقی که افتاده گوشی‌هایی را هم از قبل و ارزان خریده‌اند، فاکتورسازی می‌کنند؛ یعنی یک فاکتور با ۱۵ درصد سود برای فلان شرکت می‌نویسند و گوشی را که ۱۵ میلیون تومان خریده‌اند نهایتا با پانزده درصد سود ۱۷ میلیون تومان فاکتور رسمی می‌زنند، اما در این شرایط که قیمت این گوشی به ۲۳ میلیون تومان رسیده و این فروش به صورت صوری انجام می‌شود و به ظاهر گوشی را فروخته‌اند، اما در بازار ازاد این گوشی را بیش از ۲۳ میلیون تومان می‌فروشند و در نهایت اجناسی هم که در انبار است اصلا به قیمت قبل نمی‌فروشند.

یکی از فروشندگان موبایل پیش از این به رویداد۲۴ گفته مدتی در اتحادیه موبایل فروشان جلسه‌ای برگزار شد و قرار شد اجناسی که در گمرک باقی مانده با سهولت بیشتری وارد بازار شود تا کمبود جنس تامین شود، همین خبر باعث شد هفته گذشته برخی از برند‌ها تا ۸۰۰ هزار تومان افت قیمت داشته باشند.

وزارت صنعت برای حل مشکل دستورالعملی صادر کرد که بر پایه آن واردات تلفن همراه صرفا از محل ارز حاصل از صادرات امکان پذیر است. اینکه آیا این دستورالعمل می‌تواند مشکل نوسان ناگهانی قیمت‌ها را حل کند، موضوعی است که ابراهیم درستی رییس اتحادیه فروشندگان تلفن آن را تحلیل کرده است.


بیشتر بخوانید: عجیب‌ترین تغییرات قیمت موبایل در بازار/ فروشندگان چگونه قانون را دور می‌زنند؟


ابراهیم درستی به رویداد۲۴ واردات تلفن همراه با ارز حاصل از صادرات با تصمیم مشترک بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت اتخاذ شده و ما امیدواریم ارز صادرات به اندازه کافی به واردات گوشی همراه تعلق بگیرد، زیرا شرکت‌های انگشت‌شماری در سال جدید موفق به دریافت تخصیص ارز از بانک مرکزی شده‌اند. اکثر واردات از تخصیص ارز‌هایی که قبلا بانک مرکزی صادر کرده و در موارد بسیار محدودی تخصیص‌هایی که تمدید کرده انجام می‌شود.

او ادامه می‌دهد: پس از شیوع کرونا تغییراتی در واردات گوشی همراه صورت گرفت و با مشکلاتی همراه شد، اما به مرور و با باز شدن مرز‌ها کمبود کالا نیز جبران خواهد شد. مصرف متداول تلفن همراه حدود ۹۰۰ تا یک میلیون دستگاه است که ۶۰۰ هزار مورد مربوط به تلفن‌های هوشمند است. در این بین برند‌های معروف نصف بازار را در اختیار داشته و با تزریق روز‌های اخیر قیمت مسیر نزولی در پیش گرفت. از سوی دیگر با افزایش صادرات و بازگشایی مرز‌ها احتمال افت بیشتر قیمت این کالا در بازار وجود دارد.

درستی در مورد قاچاق گوشی همراه و در واکنش به خبر قاچاق تلفن همراه از سوی اتباع خارجی نیز می‌گوید: خوشبختانه از زمان اجرای طرح رجیستری قاچاق گوشی همراه در کشور به صفر رسیده است.

رئیس اتحادیه فروشندگان تلفن همراه در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود مجازی شدن آموزش مدارس گوشی‌های تلفن هوشمند ارزان‌قیمت برای دانش‌آموزان وارد نمی‌شود؟ کمتر گوشی آکبند و به درد بخوری پیدا می‌شود که قیمتی زیر یک و نیم میلیون تومان داشته باشد و مسلما برای خانواده‌هایی که ۲ یا ۳ فرزند محصل دارند که به صورت آنلاین مشغول به تحصیل هستند، تهیه گوشی هوشمند در این گرانی بازار کار آسانی نیست.

او با بیان اینکه تنها به گوشی‌هایی که زیر ٣٠٠ دلار قیمت دارند، دلار ٤٢٠٠ تومانی تعلق می‌گیرد می‌گوید: بسیاری از گوشی‌های هوشمند قیمتشان بیش از ۳۰۰ دلار است و با ارز آزاد وارد می‌شوند ما حتی پیشنهاد تخصیص ارز مبادله‌ای برای گوشی‌های هوشمند را دادیم که موافقت نشد، اما امیدواریم با بهبود شرایط و افزایش واردات گوشی قیمت‌ها نزولی شوند.


بیشتر بخوانید: نوسان قیمت گوشی موبایل در ماه گذشته چقدر بوده است؟


به گزارش رویداد۲۴ نگاهی به قیمت انواع گوشی در بازار جهان نشان می‌دهد در برند سامسونگ گوشی‌هایی که مدل آن‌ها galaxy s٧ و پایین‌تر است گوشی‌های ٣٠٠ دلاری و کمترند. در برند اپل گوشی‌های iphon٦ و مدل‌های پایین‌تر ٣٠٠ دلار و کمتر قیمت دارند و در برند اچ. تی. سی مدل‌های htc desire٨١٦ و پایین‌تر در این بازه قرار می‌گیرند. در برند سونی، گوشی‌های xperia xa و در برند موتورولا گوشی‌های moto g plus و مدل‌های پایین‌تر ٣٠٠ دلار و کمتر قیمت دارند.

نظرات شما