صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 13
کد خبر: ۲۱۷۲۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۹

زلزله خشونت در كشور/ ویروس کرونا و بحران اقتصادی عامل تخریب جامعه است

در شرایطی که اوضاع اقتصادی جامعه به هیچ عنوان شرایط عادی و مساعدی را سپری نمی‌کند و از طرفی ویروس کرونا هم زندگی را سخت‌تر از همیشه کرده است برخی برخوردهای غیرانسانی باعث شده روح و روان جامعه هم تخریب شود.

رویداد۲۴ چند هفته‌ای بود که کشور در بهت عمل وحشیانه پدر رومینا اشرفی بود که خبر رسید آسیه پناهی زن 55 ساله کرمانشاهی هم به‌واسطه تخریب خانه‌اش و درگیری با ماموران شهرداری چشم از جهان فرو بست.

در شرایطی که اوضاع اقتصادی جامعه به هیچ عنوان شرایط عادی و مساعدی را سپری نمی‌کند و از طرفی ویروس کرونا هم زندگی را سخت‌تر از همیشه کرده است این نوع برخوردها غیرانسانی باعث شده روح و روان جامعه هم تخریب شود.

در همین خصوص محمدرضا محبوب‌فر، جامعه شناس در گفت‌وگو با سایت روزنو در تحلیل حوادث اخیر جامعه گفت: متاسفانه خبرهاي بد در كشور پشت هم در راه است و ما شاهد بوديم كه بانوان اين سرزمين يكي رومينا اشرفي و امروز هم آسيه پناهي و قبل‌تر افراد ديگري بودند كه متاسفانه قرباني آتش خشونت در اين كشور شدند.

وی افزود: در خصوص اتفاقی كه در کرمانشاه رخ داد در حال حاضر پديده مهاجرت از روستاها به نقاط شهري شدت گرفته است و برخلاف آن چيزي كه قبلاً مطرح مي‌شد كه مهاجران از روستاها بيشتر مردان هستند، اما امروز ما شاهد هستيم كه متاسفانه به‌دليل موانع توسعه پايدار، فقر، بي‌عدالتي و تبعيض در كشور و عدم‌برخورداري شهرهاي كوچك و همچنين روستاها، پديده مهاجرت امروز شدت گرفته و زنان و دختران را شامل شده است.

او تصریح کرد: همان‌طور كه مي‌دانيم آسيه پناهي فردي حاشيه‌نشين بود كه در يك الونك زندگی می‌کرد. او تصويري غم‌انگيز از حاشيه‌نشين‌هاي كشور به‌ويژه در كرمانشاه را به تصوير كشيد. این افراد در كشور زياد هستند افرادي كه بالش آن‌ها سنگ و پتوي آن‌ها تكه‌اي از مقوا است و سرپناه‌شان يك چادر و آلونك. امروز مي‌دانيم كه اين افراد درگير خشونت در جامعه هستند. اتفاقي كه براي رومينا اشرفي افتاد براي آسيه پناهي هم رقم خورد. مشكل امروز كشور فقر عميق اخلاقي و فرهنگي در بين مردم است. زنان جامعه همچنان در خط قرمز هستند و گرفتار خشونت خانگي.

محبوب‌فر افزود: مرگ آسيه پناهي و اتفاقي که براي او افتاد زنگ خطری برای زندگی حاشیه‌نشینان است. ايران امروز پر از بداخلاقي، خودخواهي و دروغ و خودبزرگ‌بيني و خشونت است. بر اساس يك نگاه جامعه‌شناسانه بر اين پديده باید گفت قتل خانم‌ها اشرفي و پناهي ويران‌كننده است و اگر ما به جامعه ايران بازگرديم در سال ٩٨ شاهد بوديم كه اختلاف‌هايي بين مردم و دولت و نهادهاي حاكميتي بر سر بنزين در گرفت و بعد از اين ماجرا تعدادي از افراد در خيابان‌ها براي گراني اعتراض داشتند، سپس تالم در حادثه هواپيماي اكرايني مردم را به خشم و سوگ نشاند و در شروع سال جديد شاهد قربانيان تعصب و فقر اخلاقي و فرهنگي و انگيزه‌هاي كور مذهبي در خانواده بودیم.

این جامعه‌شناس با تاکید کنار هم قرار دادن رويدادها از سال ٩٨ به‌ويژه در سال ٩٩ تصریح کرد: با توجه به بحران‌هاي اقتصادي، مالي و معيشتي براي مردم ايران و همچنين بحراني که در پس بيماري كرونا در كشور شكل گرفت قرنطينه، محدوديت‌ها، ممنوعيت‌ها و همچنين مشكلات اقتصادي، بيماري و در خانه ماندن‌ها را پيش‌بيني مي‌كرديم كه در سطح جامعه و خانواده‌ها تبعاتي داشته باشد و فشارهای روحی و روانی را در مردم افزایش دهد. در اين شرايط امروز خشونت در خانه و خانواده به اوج خود رسيده و وقتي كه در خانواده اين خشونت وجود دارد قطعاً به داخل جامعه هم رسوخ پيدا مي‌كند. اتفاقاتي كه در سال ٩٨ افتاد و اتفاقي كه براي اين دو بانوي كشور پیش آمد پيش‌لرزه‌اي خواهد بود براي زلزله خشونت در كشور كه اين خشونت در فضايي كه امروز متاسفانه رفاقت، همدلي و مدارا مشاهده نمي‌شود، مي‌تواند به سان زلزله چه در درون خانواده‌ها و چه در بيرون از خانواده‌ها در سطح جامعه بيشتر از اين كه هست بروز كند.

محبوب‌فر یادآور شد: برخی از قوانین دست خشونت‌طلبان حتي مامورين نهادهاي حاكميتي از جمله شهرداري‌ها را براي ارتكاب جرم و عمل مجرمانه خود از قبيل خشونت و قتل بازمي‌گذارد. ما شاهد هستيم كه به‌ويژه لايحه صيانت و حمايت از زنان و كودكان در مجلس و نهادهاي حاكميتي تاثير اثر داده نشده و اميدواريم كه در مجلس يازدهم اين اتفاق بيافتد. امروز جامعه گرفتار يك دور باطل خشونت و خشونت عريان عليه زنان و دختران است و با توجه به اين مسائل اين خشونت‌ها در روزها و ماه‌هاي آینده شديدتر خواهد شد. ما مشاهده كرديم بعد از قتل رومينا اشرفي در همان شمال كشور دختر معصوم ديگري كه عاشق فردي بود در آتش خشم برادر خود در خانه پدري سوزانده شد و فوت كرد و بعد از آن شاهد مرگ آسيه پناهي در كشور بوديم. امروز كشور درگير يك ابربحران است. از طرفي شاهد بحران‌هاي اقتصادي و معيشتي و از طرف ديگر بحران سلامت كه مردم كشور را تحت تاثير قرار داده است هستيم.


بیشتر بخوانید: ایران اولین کشوری است که موج دوم شیوع ویروس کرونا را تجربه می‌کند


وی در پایان خاطرنشان کرد: در شرايط فعلي يك منبع اطلاع‌رساني جامع و معتبر در كشور وجود ندارد و همين مساله در خصوص گردش آزاد اطلاعات در كشور منجر به سردرگمي در جامعه شده است. با توجه به ابربحران موجود كه امروز در سطح خانواده‌ها و جامعه مشاهده مي‌شود به‌نظر می‌رسد بي‌اعتمادي بين مردم و دولت و نهادهاي حاكميتي، جامعه ايران براي زندگي در شرايط و وضعيت بحراني آمادگي كامل را ندارد و از اين‌نظر دچار يك فقر فرهنگي خواهد شد و اين فقر فرهنگي در شرايط بحران اگر درست مديريت شود قطعاً رفتارهاي غيراخلاقي و خشونت‌آميز و خودخواهانه نه تنها در سطح جامعه، بلكه در سطح خانواده به كمترين ميزان خود مي‌رسد.

مطابق با اصل ٣١ قانون اساسي تامين مسكن مردم و به‌خصوص افراد نيازمند، وظيفه دولت تامین مسکن برای شهروندان است. در اصل آسيه پناهي قرباني افرادي شده است كه اقدامي براي معضل حاشيه‌نشيني و بي‌خانگي مردم به‌ويژه اقشار فقير جامعه نداشته‌اند و علي‌رغم اين كه قوه قضاييه در كرمانشاه، خود دادستان و شهرداري و استانداران قول پيگيري موضوع را داده‌اند و گفته می‌شود که تعدادي از مديران شهرداري از سمت خود بركنار شده‌ا ند امروز مامور بودن و معذور بودن در جامعه بايد به‌صورتي باشد كه اين مامورين دولتي و نهادهاي حاكميتي حتماً نسبت به تبعات اقدامات خود توجيه و ساير نهادهايي كه امر نظارت و كنترل بر جامعه را بر عهده دارند به عمل بيايند.

منبع: روز نو
نظرات شما