صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۵ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 05
کد خبر: ۲۱۷۵۹۴
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۴ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۹
روحی صفت:

مسئولان افغانستان مرز‌ها را رها کرده‌اند/ صدای مردم افغانستان از رسانه‌های فعال این کشور کمتر شنیده شود

تحلیلگر مسائل افغانستان معتقد است جامعه افغانستان قدردان کمک‌های دولت و ملت ایران به مردم این کشور هستند و علت اصلی بروز حوادثی همچون آتش‌سوزی ماشین حامل سرنشینان افغان را در ناامنی بی‌ثباتی و اقتصاد بد افغانستان می‌داند.
رویداد۲۴ در روز‌های اخیر بروز حادثه برای خودروی حامل مهاجران غیرقانونی افغان باعث بروز فضایی پرتنش میان ملت ایران و افغانستان در فضای مجازی و واقعی شده است.

«محسن روحی‌صفت» تحلیل‌گر مسائل افغانستان، درباره حادثه آتش‌سوزی خودرو حامل اتباع غیرقانونی افغانستان و ریشه‌یابی مهاجرت آن‌ها به ایران گفت: مهاجرت اتباع کشور افغانستان به ایران ریشه در ناامنی، بی‌ثباتی و اوضاع بد اقتصادی در داخل افغانستان دارد؛ اگر در داخل این کشور ثبات امنیت و توسعه اقتصادی باشد، افراد آن کشور به طور غیرقانونی وارد مرز‌ها نشده و توسط قاچاقچیان به ایران آورده نمی‌شوند که بعد توسط افرادی این طرف مرز‌ها به صورت قاچاق به داخل ایران منتقل شوند و اقامت غیرقانونی داشته باشد.

وی افزود: بروز چنین حوادثی برای مردم و دولت ناگوار و اسفناک است، اینکه عده‌ای از افراد جوان که به دنبال آینده و نیازمند درآمد اقتصادی هستند، کشته شوند، از بین بروند و یا اتفاق‌های ناگواری دیگری برای آن‌ها بیفتد مورد تایید و خوشایند هیچکس نیست، اما نباید این را هم فراموش کرد که این افراد هم به صورت غیرقانونی وارد کشور شده‌اند.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: در کنار اتباع افغان، مهاجرانی از کشور‌های دیگر نیز هستند که ممکن است در میان آنها، قاچاقچی یا عضو گروه‌های افراطی وجود داشته باشد همانطور که در سیستان و بلوچستان با این پدیده روبرو بودیم و افرادی مثل عبدالمالک ریگی داخل مرز‌های ما می‌آمدند، لذا حضور آن‌ها در ایران غیرقانونی بوده، اما اتفاقی که برای اتباع افغانستانی افتاده، بسیار ناگوار است که علت آن نیز وضعیت سیاسی و اجتماعی درون افغانستان است.

وی با بیان اینکه مأموران مرزی و امنیتی جاده‌ها به وظایف خودشان عمل می‌کنند، اظهار داشت: اگر هر ماشینی که به آن ایست داده می‌شود تمکین نکند، بدون اینکه مشخص شود درون ماشین یک مقام، مسئول یا تبعه ایرانی و یا خارجی است، جلوی آن گرفته می‌شود. در غرب کشور نیز کولبران نیز با چنین اتفاقاتی مواجه می‌شوند.

این کارشناس مسائل جنوب آسیا با تاکید بر اینکه وضعیت اجتماعی موجود در افغانستان این افراد را به سمت مهاجرت کشانده، بیان کرد: وظیفه رهبران افغانستان است که فکری به حال این وضعیت کنند؛ هم از این جهت که اوضاع افغانستان بهتر شود تا این جوان‌ها از کشور خودشان آواره نشوند و هم اینکه در مرز‌های خودشان پاسگاه و نیرو‌های امنیتی قرار دهند که مانع خروج این افراد از مرز‌ها شوند در حالی که اکنون مرز‌ها را رها کرده‌اند.

وی درباره شیطنت برخی از رسانه‌ها و فضای مجازی در دامن زدن به اختلاف میان دو کشور، خاطرنشان کرد: کسانی که در این میان به دنبال هیاهوی تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی هستند، بیش از اینکه به فکر افغانستان باشند، به فکر منافع خودشان هستند چراکه از مسیر روابط خوب مردم ایران و افغانستان، چهار میلیون مهاجر در ایران ارتزاق می‌کنند و برای خانواده‌هایشان پول می‌فرستند، اگر این فضا ناامن، بی‌ثبات و دردسرساز شود، اولین کسانی که ضرر می‌کنند، مردم افغانستان هستند که کار آن‌ها در ایران دچار مشکل می‌شود؛ لذا افرادی که در داخل افغانستان درباره این موضوعات حرف می‌زنند، به گونه‌ای صحبت نکنند که منافع مهاجران افغان در ایران به خطر بیفتد.

این تحلیلگر مسائل افانستان یادآور شد: افرادی که در جامعه افغانستان هستند نسبت به جامعه ایران قدردان هستند و همیشه از آن‌ها موضع قدردانی را دیده‌ایم. کسانی که در افغانستان این حرف‌ها را می‌زنند نماینده اکثریت مردم افغانستان نیستند و بیشتر به دنبال اغراض سیاسی و تبلیغاتی هستند تا اینکه به دنبال منفعت واقعی مهاجران و روابط ایران و افغانستان باشند؛ لذا می‌دانیم که جامعه افغانستان نسبت به کمک‌هایی که دولت و جامعه ایران به آن‌ها کرده، قدردان هستند، اما ممکن است صدای آن‌ها از رسانه‌های فعال این کشور کمتر شنیده شود. اگر بین مردم افغانستان برویم و با آن‌ها صحبت کنیم آن‌ها معترف به این کمک‌ها و دلسوزی‌های مردم ایران نسبت به خودشان هستند و نباید افرادی که در حال حاضر این صدا‌ها را بلند می‌کنند به عنوان جامعه و مردم افغانستان بشناسیم و از آن‌ها یاد کنیم.

بیشتر بخوانید: پیامد‌های تقسیم قدرت در افغانستان
روحی صفت درباره نقش آمریکا در به وجود آمدن شرایط حال حاضر افغانستان، ابراز کرد: ۱۸ سال است که آمریکا در افغانستان نقش مخرب خود را ایفا می‌کند و به طور یکجانبه فعال ما یشاء در کشور افغانستان است. آمریکا در حریم هوایی، مناطق زمینی، ارتش، اقتصاد، سیاست و بسیاری از شئونات جامعه افغانستان به عنوان فعال مایشاء حضور دارد و هیچ اراده‌ای نیست که در مقابل اراده آمریکا در جامعه افغانستان بایستد.

وی افزود: همه مسئولان این کشور هماهنگ با سیاست‌های آمریکا بوده‌اند به امید اینکه بتوانند کشورشان را به وضعیت بهتری برساند، اما در ۱۸ سال گذشته نتیجه آن اوضاع و حال امروز افغانستان، شکست سیاست‌های آمریکا در این کشور است.

این تحلیلگر مسائل افغانستان در پایان تاکید کرد: سیاست‌های آمریکا در افغانستان شکست خورده است طوریکه هم مردم و هم رهبران جامعه افغانستان از این وضعیت ناراحت هستند و آن را تایید نمی‌کنند. کشوری که ۱۸ سال تلاش کرده، اما سیاست‌هایش شکست خورده در به دست آوردن اهداف چه ادعایی می‌تواند داشته باشد؟!
منبع: ایلنا
نظرات شما