صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۲۷ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 18
کد خبر: ۲۱۹۲۹۹
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۲ - ۰۲ تير ۱۳۹۹

چگونه بولتون، نتانیاهو و پمپئو رویای مذاکره ترامپ با ایران را نابود کردند؟

جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی دولت ترامپ در کتاب تازه خود اشاره می‌کند که حتی طرح ایده احتمال دیدار ترامپ با ظریف وزیر خارجه ایران نیز سبب وحشت مقام‌های اسرائیلی و مقام‌های بلندپایه امریکایی در تابستان سال گذشته شده بود.
رویداد۲۴ "جان بولتون" مشاور سابق امنیت ملی دولت ترامپ در کتاب تازه خود اشاره می‌کند که حتی طرح ایده احتمال دیدار "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری امریکا با "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه ایران نیز سبب وحشت مقام‌های اسرائیلی و مقام‌های بلندپایه امریکایی در تابستان سال گذشته شده بود.

روزنامه چپگرای اسرائیلی "هاارتص" در گزارشی با اشاره به کارشکنی "مایک پمپئو" وزیر خارجه دولت ترامپ و "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر اسرائیل در روند گفتگوی احتمالی ترامپ با مقام‌های ارشد ایرانی می‌نویسد:"در کتاب تازه بولتون بیش از ۳۰ بار نام "نتانیاهو" ذکر شده است.

بولتون در کتاب تازه خود جزئیات زیادی را از تجارب اش حین ۱۸ ماه کار به عنوان مشاور امنیت ملی در دولت ترامپ ذکر کرده است. اکثر اشارات او به نخست وزیر اسرائیل توصیفات کوتاهی درباره مذاکره و مکالمات نتانیاهو با شخص او (بولتون) درباره ایران هستند و در این باره اطلاعات بسیار اندکی را در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد جز در یک مورد که او جزئیات بیش تری را ارائه داده و فاش ساخته است: نتانیاهو به همراه شخص (بولتون) و پمپئو در روند تلاش ترامپ برای گشایش کانال دیپلماتیک با ایران در تابستان گذشته کارشکنی کردند.

او از این تلاش با غرور یاد می‌کند و اشاره می‌کند که موفقیتی برای شخص وی و پمپئو با پشتیبانی نتانیاهو بوده است چرا که سبب بازداشتن ترامپ از حرکت به سوی انعقاد توافقی جامع‌تر میان ایران و امریکا شد ایده‌ای که در آن زمان "امانوئل مکرون" رئیس جمهوری فرانسه مشوق آن بود و برای این منظور به مقام‌های امریکایی و ایرانی فشار آورده بود.

در آن زمان در تابستان سال گذشته، با بالا گرفتن دامنه تنش میان ایران و امریکا، مکرون به ترامپ پیشنهاد میانجی گری بین ایران و امریکا را داد. بولتون در کتاب اش اشاره کرده که برنامه مکرون فراهم کردن شرایط دیدار ترامپ با یک مقام ارشد ایرانی در آگوست آن سال در شهری ساحلی در فرانسه به نام بیاریتز بود که همزمان در آن بازه زمانی فرانسه میزبان نشست کشور‌های عضو جی ۷ با حضور رئیس جمهوری امریکا بود. بولتون می‌نویسد که چگونه او و پمپئو دو فرد شناخته شده ضد ایرانی در کابینه ترامپ هر دو تلاش کردند تا کوشش دیپلماتیک مکرون ناکام بماند و ترامپ را متقاعد کردند تا هرگونه تفاهمی با ایران را رد کند.

بیشتر بخوانید: پیشنهاد جدید ترامپ برای مذاکره با ایران و رونمایی از یک تاکتیک جدید!
مکرون، اما آن دو را غافلگیر کرد و از ظریف نیز دعوت کرد تا به محل برگزاری نشست جی - ۷ رفته تا شاید زمینه دیدار احتمالی او و ترامپ فراهم شود. برای بولتون، پمپئو و نتانیاهو این وضعیت غیر قابل پذیرش بود دلیل دیگر و مهم‌تر مخالفت آنان این بود که برنامه مکرون گشایش خط اعتباری بین المللی برای ایران به منظور کاهش فشار اقتصادی وارد شده علیه آن کشور به دلیل تحریم‌های وضع شده از سوی ترامپ بود.

بولتون می‌نویسد زمانی که ترامپ در ماه آگوست به بیاریتز رسید دیدار از پیش برنامه ریزی نشده‌ای با مکرون داشت و ایران موضوع اصلی حاکم بر آن بحث بود. بولتون می‌نویسد ترامپ پس از آن دیدار گفت که این گفتگو بهترین زمانی بوده که او تا به حال صرف کرده است. روز بعد زمزه‌ها و گمانه زنی‌هایی درباره حضور ظریف در جنوب فرانسه مطرح شدند.

بولتون تماسی تلفنی را از پمپئو دریافت کرد. او در این تماس نسبت به دیدار احتمالی ترامپ و ظریف ابراز نگرانی کرده بود. پیش از آن نیز پمپئو با نتانیاهو درباره حملات هوایی اسرائیل علیه مواضع ایران در سوریه صحبت کرده بود. بولتون در شرح روایت این نکته را ذکر نمی‌کند که تمام این رویداد‌ها سه هفته پیش از تاریخ ۱۷ سپتامبر روز برگزاری انتخابات در اسرائیل رخ دادند زمانی که نتانیاهو در موضع ضعف قرار گرفته بود و نیازمند فرمانی برای مصون ماندن از تعقیب قضایی به دلیل اتهام ارتکاب فساد مالی‌ای بود که علیه وی مطرح شده بود.

بولتون می‌نویسد پس از تماس پمپئو، او از مقام‌های نزدیک به ترامپ شنیده بود که مکرون از ظریف دعوت به عمل آورده تا در نشست حضور یابد. بولتون پس از شنیدن این خبر خواستار آماده سازی پروازی برای خود شد تا به امریکا بازگردد. او می‌نویسد اگر چنین دیداری قرار بود روی دهد او فورا از مقام خود در کاخ سفید استعفا می‌داد.

پمپئو و بولتون به ارتباطات و تماس‌های خود برای جلوگیری از دیدار ترامپ و ظریف ادامه دادند و همزمان هر دوی آنان در حال تماس با نتانیاهو و "رون درمر" سفیر اسرائیل در واشنگتن بودند. بولتون از پمپئو خواست تا به نتانیاهو و درمر بگوید بازداشتن ترامپ از دیدار با ظریف نیازمند قدرتی است که از توان او خارج است بولتون اشاره می‌کند که "استیون منوچین" وزیر خزانه داری و "جارد کوشنر" داماد ترامپ، اما موافق دیدار ترامپ با ظریف بودند.

بولتون می‌نویسد:"پمپئو با ابراز گلایه گفته بود که ما منوچین و کوشنر دو دموکرات را داریم که سکان سیاست خارجی را در دست دارند. بولتون به پمپئو گفته بود اگر چنین دیداری رخ دهد او استعفا خواهد داد و پمپئو نیز در پاسخ به او گفته بود در آن صورت او نیز از مقام وزیر خارجه استعفا می‌دهد. بولتون می‌نویسد پس از این مکالمات، او صحبتی با ترامپ داشت.

او به ترامپ گفته بود حتی اندکی کاهش فشار بر ایران کار را برای او در ماه‌های پیش رو بسیار دشوارتر خواهد ساخت. او به ترامپ گفنه بود که بهتر است هیچ گونه دیداری حتی دست دادن عادی را با ظریف نداشته باشد. بولتون موفق شده بود ترامپ را به هیچان آورد به خصوص آن که موضوع خط اعتباری برای ایران توسط مکرون مطرح شده بود.

بولتون می‌گوید اگر حسن نیت مکرون برای افتتاح خط اعتباری برای ایران عملی می‌شد زمینه مذاکرات بیش‌تر ایران و امریکا فراهم می‌شد موضوعی که بولتون تحقق آن را نمی‌خواست. بولتون می‌نویسد نتاتیاهو می‌خواست مستقیما با ترامپ صحبت کند، اما کوشنر مخالف این موضوع بود چرا که از نظر او بسیار نامناسب به نظر می‌رسید که یک رهبر خارجی به ترامپ موضوعی را دیکته کند. او در کتاب این احتمال را رد نمی‌کند که کوشنر یا منوچین خود شخصا به جای ترامپ با ظریف دیدار داشته اند و یا در فکر این کار بوده اند. او می‌گوید هدف آن دو ایجاد کانالی ارتباطی با ایران بود. این موضوع پمپئو و مقام‌های اسرائیلی را نگران ساخته بود".

روزنامه "نیویورک تایمز" نیز در گزارشی با اشاره به آن چه بولتون در کتاب تازه اش نوشته می‌نویسد:"در مورد ایران و کره شمالی ترامپ حصول توافقی را می‌خواست که بتواند از او چهره یک پیروز را به نمایش بگذارد. پرزیدنت ترامپ قطعا می‌دانست که بولتون چگونه فردی است که او را در بهار ۲۰۱۸ به مقام مشاور امنیت ملی منصوب کرد: فردی تندرو که خواستار تشدید تحریم علیه ایران و کره شمالی بود و ترامپ را تشویق می‌کرد که حمله نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای دو کشور تنها راه حل نهایی خواهد بود.

نتیجه عمل به توصیه‌های او، اما همراه با شکست بود: تحریم‌ها کره شمالی را پای میز مذاکره کشاندند با این حال، طبق برخی برآورد‌ها ذخایر تسلیحاتی کره شمالی در دوره ریاست جمهوری ترامپ افزایش یافت و واکنش ایران به خروج امریکا از برجام با فرمان ترامپ نیز ممنوعیت بازرسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ان کشور و از سرگیری تولید سوخت هسته‌ای بود.

بولتون در این کتاب مطرح می‌سازد که مقصر اصلی ناکامی دولت ترامپ برعهده شخص دونالد ترامپ است چرا که او می‌خواست فردی قاطع به نظر برسد در حالی که در عمل متزلزل بود و افکارش روز به روز تغییر می‌کرد و اولویت هایش نیز دائما در حال تغییر بودند. او می‌نویسد ترامپ به دنبال توافقی بود که در ظاهر از او چهره یک پیروز در میدان را ترسیم کند حتی اگر آن توافق و روند مذاکره پر از عیب و نقص بود".

روزنامه اسرائیلی "جرزوالم پست" نیز در گزارشی درباره کتاب مذکور نوشته که بولتون باور داشته ادعای موساد درباره سرقت اسناد هسته‌ای از ایران معتبر بوده و از خلال آن اسناد، نتانیاهو و دستگاه امنیتی اسرائیل دریافتند که ایران به دنبال دستیابی به کیک زرد بوده که شکل جامد اکسید اورانیوم است و می‌توان آن را به نقاط مختلف انتقال داد و قابل حمل است.

بولتون در کتاب خود تایید کرده که موساد در جریان سرقت اسناد هسته‌ای ایران در عملیاتی در سال ۲۰۱۸ میلادی به تلاش ایران برای داشتن کیک زرد پی برده بود. او می‌گوید در جریان دیدار از اسرائیل، نتانیاهو و تیم او بر روی اطلاعات به دست آمده از فعالیت‌های هسته‌ای ایران که توسط موساد به سرقت رفته بود تمرکز کرده بودند.

پیش‌تر "جروزالم پست" گزارش داده بود که "یوزی کوهن" رئیس موساد در سال ۲۰۱۸ میلادی گزارشی کامل از عملیات سرقت اسناد توسط موساد را به دولت ترامپ ارائه داده بود.
 
منبع: روزنو
نظرات شما