رویداد۲۴ محمدعلی کامفیروزی فعال دانشجویی و وکیل دادگستری بهخاطر سخنانش در یک نشست دانشجویی به مناسبت بزرگداشت ۱۶ آذر سال ۹۷ در دانشگاه شیراز توسط دادگاه انقلاب این شهر به دو سال حبس محکوم شده است. این حکم برای مدت پنج سال تعلیق شده و این وکیل دادگستری باید در این مدت ۶۰ بار مراجعه به مراجع ذیربط در شیراز داشته باشد.
روزنامه اعتماد گزارش داده که دلیل صدور این حکم، اهانت به رهبری و به خاطر شکایت اطلاعات سپاه فجر استان فارس بوده است. بازخوانی متن سخنان کامفیروزی نشان میدهد او در طول سخنرانیاش چندین بار از دولت انتقاد کرده و به رهبری نیز اشاره شده که در آن از لزوم دقت بیشتر به حقوق شهروندی سخن گفته شده اما این سخنان مصداق اهانت تشخیص داده شده است.
محمدعلی باقرپور وکیل محمدعلی کامفیروزی در گفتگو با رویداد۲۴ موضوع شکایت از کامفیروزی و محتوای پرونده او را توضیح داده و گفته «پس از گذشت حدود دو سال از سخنرانی موکل من در جمعی از دانشجویان دانشگاه شیراز به مناسب روز دانشجو در سال ۹۷، حکم محکومیت او به تحمل دو سال حبس تعلیقی به همراه الزام به ۶۰ بار مسافرت به شیراز و مراجعه به مراجع ذیربط، توسط قاضی شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز صادر شده است.»
باقرپور درباره حکم صادره موکلش میگوید: «موکل من هیچ اهانت به مقامات نظام نکرده و اصلا هیچ لفظ یا عبارت توهینآمیزی در کل سخنرانی آقای کامفیروزی در دانشگاه شیراز وجود ندارد.»
این وکیل دادگستری با بیان اینکه رای صادره مصداق نقض اصول برائت و قانونی بودن جرم و مجازات و سلب حق آزادی بیان است، گفت: «توهین در حقوق کیفری مفهوم خاص خود را دارد و شامل الفاظ و عباراتی مانند فحاشی و الفاظ رکیک است. قانونگذار هم تأکید کرده که توهین باید صریح یا ظاهر باشد و با عدم ظهور الفاظ، توهین تحقق نمییابد. بنابراین به صرف طرح یک انتقاد محترمانه را نمی توان جرم دانست و حکم دو سال حبس تعلیقی و ۶۰ بار سفر به شیراز و معرفی به مراجع ذیربط را صادر کرد.»
باقرپور میگوید: «در شرایطی که رهبری انقلاب بارها برخورد با اظهارات ولو قدری تند دانشجویان و جوانان را نهی کردهاند، ما همچنان شاهد صدور چنین آرایی هستیم. اصلا خود موکل من در دیداری که در ماه رمضان سال ۱۳۹۵ با رهبری انقلاب داشتند به برخورد با منتقدان و کشاندن آنها به راهروهای پر پیچ و خم دادگستری اشاره کردند و از ایشان پرسیدند نحوه تعامل با من و امثال من چیست. رهبری هم در پاسخ به صراحت اظهار داشتند که حرف مخالف ایشان زدن، اصلا نه جرم است و نه مواخذه دارد.»
بیشتر بخوانید:
رهبر انقلاب در دیدار دانشجویان: منظور از دفاع از نظام، دفاع از رهبری نیست
به گزارش رویداد۲۴ محمدعلی کامفیروزی که سابقه ۲ دوره نمایندگی مدیران مسئول در شورای مرکزی نشریات دانشگاهی وزارت علوم را دارد، در سال ۱۳۹۵ از سخنرانان دیدار ماه رمضان رهبری با دانشجویان بود و در آنجا ضمن انتقاد از برخی موارد نقض حقوق شهروندی گفته بود که با برخی نظرات رهبری اختلاف نظر دارد و در انتهای سخنرانی خود از ایشان پرسید که «شیوه تعامل با من و امثال من چگونه باید باشد؟»
رهبری در همان دیدار خطاب به دانشجویان میگویند: «این برادر عزیز ما میگوید اگر کسی مخالف شما حرف زد باید برود در پیچ و خم دالانهای دادگستری. نه مخالف بنده حرف زدن نه مواخذه دارد نه جرم است. آن روز (زمان شاه) مخالفت با یک پلیس زندان داشت و مخالفت با رییس شهربانی سختیهای فراوان داشت چه برسد به اینکه انسان بخواهد مبانی اسلام را در مخالفت با رژیم بیان کند.»
از زمان صدور رای دادگاه شیراز علیه کامفیروزی، این بخش از سخنرانی او در بیت رهبری بارها در شبکههای اجتماعی دست به دست شده است. برخی کاربران توییتر رای صادره را مخالف نظر رهبری خواندهاند و گفتهاند رهبر انقلاب به صراحت در اینباره سخن گفته است، با این حال چرا در مواردی که واقعا توهین نیست، دادگاهها چنین احکامی صادر میکنند.
به گزارش رویداد۲۴ در ماده ۵۱۴ (قانون مجازاتها و تعزیرات بازدارنده) قانون مجازات اسلامی آمده است: «اهانت و توهین به امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری به هر شکلی که باشد به حبس محکوم میشود و مدت آن از شش ماه تا دو سال است. در این ماده مجازات توهین و اهانت به بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری را مشخص کرده است.»
رهبری در جایی تاکید کرده بودند که «خیال نکنید من از شنیدن این جور حرف ها ناراحت میشوم. نه من از اینکه این حرفها زده نشود ناراحت میشوم. گاهی که ببینم بعضیها با ملاحظه و احترام بعضی حرفهایی که خیال میکنند بزنند من ناراحت میشوم را نمیگویند. نه من از شنیدن این حرفها خوشحال میشوم از نگفتنش مطلقا خوشحال نمیشوم.»
آیت الله خامنهای حتی درباره انتقاد از رهبری هم بسیار حمایت کرده و گفتهاند «اینکه میگویند از رهبری انتقاد نمیکنند خب شما بروید بگویید انتقاد کنند. ما که حرفی نداریم من از انتقاد استقبال میکنم. انتقاد هم هست، فراوان هم هست. من هم میگیرم و دریافت میکنم و میفهمم.»
در حالی که خود رهبر انقلاب بارها در سخنرانیهای مختلف بر چنین مواردی تاکید کرده، همچنان آرای دادگاهها نشان میدهد که برخی قضات، نقد را مساوی با اهانت مساوی میدانند.