رویداد۲۴ طی چندماه گذشته، همه جهان تحت قواعد و پرتکلهای بهداشتی شدید، فاصلهگذاریهای اجتماعی و اقدامات اضطراری قرار گرفت. دست کم ۱۳۷ کشور جهان یا به طور کامل و یا به طور نسبی قرنطینه خانگی را برای جلوگیری از شیوع کرونا اعمال کردند و ۱۶۹ کشور مدارس را تعطیل کردند.
در برخی موارد اقدامات به کاهش شیوع بیماری و سبک شدن کار تیم درمان کشورها کمک کرد. اگرچه نزدیک به ده میلیون نفر در جهان تا امروز به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و بیش از ۴۰۰ هزار نفر جانشان را از دست دادهاند، اما مقامات کشورها معتقدند در صورت عدم اعمال این قواعد تعداد از این هم بیشتر میشد.
اما بیشتر کشورهای جهان با اینکه بعضا موج دوم و سوم کرونا را تجربه میکنند، در ماه اخیر پروسه بازگشایی را از سر گرفتهاند. ایالات متحده آمریکا این هفته بیشترین آمار تعداد مبتلایان را داشته و وضع در ایران نیز بسیار وخیم است.
فارین افیرز در گزارشی فاز جدید پندمی کرونا را بسیار پرخطر خوانده، اما میگوید هیچ چارهای وجود ندارد، محدودیتهای سفت و سخت نمیتواند جان مردم را تا ابد نجات دهد. به گفته این نشریه هدف از قرنطینهها در واقع «صاف کردن منحنی ابتلا» و جلوگیری از ازدحام بیماران در بیمارستانها و همچنین فرصت دادن به دولتها برای آزمون پروتکلهای بهداشتی بوده است و با دستیابی به این اهداف ادامه قرنطینه با توجه به هزینه اجتماعی و اقتصادی آن توجیه پذیر نیست.
به گزارش رویداد۲۴ برای بسیاری از مردم به ویژه قشر آسیبپذیر و کم درآمد، بازگشت به کار مساله مرگ و زندگی است. برای دیگران به ویژه در کشورهایی نظیر آمریکا این مساله به یک موضوع مورد اختلاف میان دو حزب تبدیل شده است. جمهوری خواهان با محدودیتهای مرتبط با کروما مخالفند و در عوض دموکراتها با بازگشاییها مشکل دارند.
فارین افرز معتقد است برخی کشورها با احتیاط بیشتری اقدام به بازگشایی کرده و سعی دارند این بازگشاییها با آمادگی سیستم درمانی برای پاسخگویی به بیماران همراه باشد. کشورهایی که فرآیند محافظهکارانهتری در پیش گرفتهاند در مقایسه با آنهایی که یکباره تصمیم به بازگشایی گرفتند، موفقتر بودهاند. چرا که به عبارت دیگر زمان و چگونگی این بازگشاییها میتواند تبعات قابل توجهی به دنبال داشته باشد.
با اینکه تنها یک ماه از گرایش اکثر کشورها به بازگشایی مجدد مشاغل میگذرد، اما همین الان هم مشخص شده است کشورهایی که زمان درست را برای تسهیل محدودیتها انتخاب کردهاند وضعیت بهتری نسبت به کشورهایی دارند که با وجود شکاف جدی میان تعداد بیماران و ظرفیت درمانی، اقدام به اجرای این سیاست کردهاند.
در همین راستا، کشورهایی نظیر استرالیا، آلمان، هنگکنگ، نیوزلند و نروژ همگی تا زمانی که تعداد مبتلایانشان تا حدی پایین نیامده بود که احتمال افزایش مجدد مبتلایان خطری برای سیستم درمانی آنها نداشته باشد، قرنطینه را برنداشتند. از سوی دیگر کشورهایی نظیر برزیل شرایط متفاوتی را سپری میکند؛ بیشتر شهرهای بزرگ این کشور که در ماه جاری بازگشایی شدند، بار دیگر پیک ابتلا را تجربه کردند، چرا که در برزیل و کشورهای مشابه با آن، هنوز به وضعیت ثبات نرسیده بودند و تعداد مبتلایان آنها روز به روز در حال افزایش بود. در برزیل تعداد کشتهها از ۵۰ هزار نفر گذشته و این کشور یکی از بدترین وضعیتها را در جهان تجربه میکند.
بیشتربخوانید:بیمارستان آمریکا معلول کرونایی را پذیرش نکرد/ ارزش زنده ماندن ندارد!
هم در آمریکا و هم در برزیل، بازگشاییها به یک باره، سبب از سرگیری همه فعالیتها شد، در حالی که تعداد مبتلایان هنوز بسیار بالا بود و جامعه بزرگی از ناقلین را در خود جای داده بود. یکی از چالشها برای کشورهای بزرگ فدرالی نظیر آمریکا و برزیل این است که اجرای بسیاری از پروتکلها برعهده دولتهای محلی و فدرال است و این یعنی سیاستهای بازگشایی از این ایالت به یک ایالت دیگر میتواند متفاوت باشد. اما سیستم فدرال نباید به رویکرد غیرکارآمد تعبیر شود چرا که کشورهایی نظیر آلمان، کانادا و استرالیا خلاف آن را ثابت کردهاند.
از سوی دیگر کشورهایی که در زمان قرنطینه تعداد تست بیشتری گرفتهاند و ردیابی ارتباطاتی بهتری داشتهاند و ظرفیتهای قرنطینه سازی مبتلایان در آنها بهتر بوده، نتیجه بهتری نیز گرفتهاند. توانایی شناسایی مبتلایان سبب شده حتی زمان بازگشایی هم بتوانند جلوی موج جدید را بگیرند.
در ماههای آپریل و می کرهجنوبی به تنهایی دهها هزار تست کرونا بر روی مردمش انجام داد. در عوض کشورهایی که توانایی آزمایشهای گسترده را نداشتند و نتوانستند مبتلایان را ردیابی و ایزوله کنند بعد از اعمال بازگشاییها با موج جدید ابتلا مواجه شدند. آمریکاو برزیل در این شرایط با هم هم رده هستند.
اما به گفته فارین افرز همه چیز محدود به زمانبندی و آمادگی نبوده است. انعطاف و پیامهای روشن علنی نیز اهمیت زیادی داشته است. دانشمندان و مقامات رسمی بهداشتی در کشورها در شش ماه گذشته دانش خوبی نسبت به خطرات کرونا به دست آوردهاند، اما تردیدهایی همچنان باقیمانده است. در نتیجه این وضعیت، کشورهایی که رویکردهای محافظه کارانهتر و متدیکتری در پیش گرفتهاند وضعیت بهتری دارند.
به گزارش رویداد۲۴به همین دلیل بسیاری از کشورها بازگشاییها را از کسب و کارهای کمخطرتر آغاز کردند و کم کم به سمت کسب و کارهای پر خطرتر رفتند. با آزمایشهای مکرر و تقویت توانایی ردگیری ارتباطات مردم، دولتها میتوانند تاثیرات سیاستهای بازگشاییشان را تحلیل کنند و برای مرحله بعدی بازگشاییها تصمیم بهتری بگیرند. آلمان با احتیاط بازگشاییها را آغاز کرده و الان به مرحلهای رسیده که میتواند مغازهها را باز کند، مسابقات فوتبال را بدون جضور تماشاگر از سربگیرد و محدودیتهای مسافرتی را بردارد.
از سوی دیگر در کشورهایی نظیر آلمان، ایرلند، نیوزلند و سنگاپور بیشترین میزان همراهی مردم با سیاستهای دولت چه در موقع قرنطینه و چه در بازگشاییها وجود داشته است.
به گزارش فارین افرز این درحالی است که در کشورهایی نظیر برزیل و آمریکا پیامهای رسمی رهبران بیاثر بوده و بیشتر مردم را گیج کرده است. برای مثال پیامهای متناقضی درباره زدن یا نزدن ماسک در فضای عمومی نتیجهای جز بیتوجهی مردم به دستورالعملهای رسمی نداشته است.
برای کشورهایی که در زمان درست اقدام به بازگشایی کردند، پرتکلهای سلامت به خوبی رعایت میشوند و پیام رهبران واضح و شفاف است، بازگشت به زندگی عادی به یک فاجعه تبدیل نشده، اما خبر این کشورها زیر سایه کشورهایی نظیر برزیل و آمریکا که بازگشاییهای موفقیت آمیزی نداشتهاند، گم شده است.
فارین افرز در ادامه مینویسد: سیستمهای بهداشتی کارآمد ریسک شیوع مجدد را کاهش میدهد، اما حتی کشورهایی که با احتیاط دست به بازگشایی زدهاند نیز دیر یا زود موج دوم کرونا را تجربه میکنند. حتی بهترین برنامهها برای بازگشایی هم میتواند با نتیجه دیگری در دنیای واقعی مواجه شود، چون تردیدها درباره این ویروس شاید تا ماهها و سالهای آتی ادامه داشته باشد.