رویداد۲۴ برخی از سیاسیون اصولگرا همچون احمد توکلی از ضرورت استیضاح روحانی میگویند، اما مجلس یازدهمیها فعلا به فکر طرح سوال هستند و آنطور که موسویلارگانی گفته اگر در این مرحله به نتیجه نرسند، فکر دیگری خواهند کرد. این سوال یا استیضاح احتمالی از آن رو اهمیت دارد که اولا مجلس یازدهم تازه کار خود را شروع کرده و خیلی زود سراغ این نوع مواجهه با دولت رفته است. از سوی دیگر دولت در سال پایانی فعالیت خود و کابینه نیز در آستانه افتادن از حد نصاب است. به عبارت روشنتر هر تغییری در کابینه نمیتواند دستاورد جدی و عملی در زمینه مدیریت کشور داشته باشد و صرفا گواه وجود نوعی خصومت بین مجلس اصولگرا و دولت اعتدالی است.
به هر حال جمعآوری ۱۲۰ امضا برای ورود به مرحله نخست یعنی سوال، نشان از جدیت نمایندگان راهیافته به مجلس دارد و تحلیلهای مختلفی نیز در این زمینه ارائه میشود مثلا برخی افراد همچون صادق زیباکلام معتقدند این اقدام مجلس صرفا نمایشی است و جدیتر از این نخواهد شد. برخی دیگر نیز سراغ تفسیر و تحلیل شرایط بعد از سوال یا استیضاح رفتهاند و بعضا معتقدند که سوال یا استیضاح روحانی چندان هم به زیان دولت نیست. شاهد آنکه وبسایت اصولگرای تابناک در این رابطه مینویسد «حتما توجیه و بهانه خوبی هم برای بدنه حامی دولت ائتلافی ایجاد خواهد کرد که شاید زمینه بهرهگیری انتخاباتی را هم برای آنها مهیا سازد بنابراین دست زدن به جراحی عمیق در دولت و در پس آن از نصاب افتادن کابینه به منظور کسب رای اعتماد مجدد از مجلس اصلا گزینه مطلوبی نمیتواند باشد».
برخی دیگر از تحلیلگران، اما با این نگاه مخالف هستند و معتقدند که این اقدام احتمالی مجلس نه به نفع دولت است و نه ملت. عباس سلیمی نمین تحلیلگر اصولگرا یکی از این افراد است. او تاکید کرد که سوال یا استیضاح رییسجمهور دستاوردی غیر از به متن راندن یک موضوع حاشیهای ندارد و هیچ دستاورد ویژهای برای کشور نخواهد داشت.
او همچنین معتقد است که این اتفاق در عمل رخ نمیدهد. البته مثل زیباکلام دلیل محدود ماندن موضوع به همین جا را نه اقدام نمایشی مجلسیها بلکه ممانعت عقلای مجلسی و مشخصا محمدباقر قالیباف میداند.
*سوال از رییسجمهور در مجلس جدی شده و برخی هم در بیرون از مجلس صحبت از استیضاح میکنند. فکر میکنید این موضوع عملیاتی میشود؟
از آنجا که این بحث مصالح عمومی را دربر ندارد، عقلا در مجلس و خارج از آن مخالفت خواهند کرد.
*برخی میگویند استیضاح رییسجمهور چندان هم به ضرر دولت نیست و حتی میتواند موجب استفاده تبلیغاتی آنها شود. موافق هستید؟
اینطور هم نیست که به نفع دولت باشد. اینکه دولتی در میانه راه و آن هم در فضایی که مردم به شدت از برخی عملکردها یا عملنکردهای دولت ناراحت هستند، در این شرایط قرار گیرد، به نفع دولت نیست. البته به نفع ملت هم نیست که در ما ۹ ماه مانده به پایان کار دولت، در مسیر ایجاد نابسامانی قرار بگیریم. طبیعی است که جابهجایی مسئولان در این فاصله کوتاه هرگز نمیتواند به نفع جامعه باشد، حتی اگر ما بتوانیم بهترین افراد را در این مناصب قرار دهیم یعنی حتی اگر کابینه را تغییر دهیم تا اینها در مناصب خود قرار گیرند و با مسائل آشنا شوند، زمان پایان یافته است؛ بنابراین جز ایجاد نوعی خلع دستاوردی نخواهیم داشت.
ضمن اینکه طبعا برخی شیاطین داخلی و خارجی تلاش میکنند چالشهای مصنوعی برای جامعه به وجود آورند. همین افرادی که امروز هم مخالف دولت صحبت میکنند قطعا یکباره تغییر موضع خواهند داد و در حمایت از دولت سخن خواهند گفت و طبیعتا یک چالش و نزاع سیاسی شکل میگیرد؛ یک نزاع سیاسی که عدهای هدفمندانه بدون اعتقاد به دولت در مقام دفاع از دولت برخواهند آمد و عدهای هم مخالف هستند و این مسائل اساسی جامعه را به حاشیه میبرد و یک مساله حاشیهای را به مساله اصلی تبدیل میکند.
بیشتر بخوانید: استیضاح روحانی در مجلس یازدهم شبانه کلید خورد
*اتفاقا صحبت از همین عملنکردها و نارضایتیهاست. آیا استیضاح روحانی این فرصت را به دولت نمیدهد که همه مشکلات و کمکاریهای خود را به گردن مجلس و موانعی که در مجموع پیشرو داشته، اندازد؟
اگر کسی به مصالح ملی پایبند باشد، وارد این دعوا نخواهد شد. فکر نمیکنم که آقای روحانی در این حد بیتوجه به مصالح ملی باشد که یک دعوای کاذب ایجاد شد.
این سخن که مجلس مانع دولت بوده هم درست نیست. مجلس که تا دیروز کاملا تابع دولت بوده حالا شاید الان افراد با زاویه بیشتری به مجلس راه یافته باشند، اما قبلا که اینطور نبود. تازه همین مجلس هم که عملا هنوز کارش را شروع نکرده است.
بر این اساس فکر نمیکنم کسی که به مصالح عمومی بیندیشد و منافع عمومی برایش مهم باشد در این مسیر یعنی اینکه دولت محل نزاع کاذب شود قرار گیرد. در شرایط کنونی مشکلات بسیاری داریم که بخش اعظم آن متوجه ضدیتهای آمریکاییهاست که در اوج خود قرار گرفته است.
با علم به این ضدیتها و موانعی که سر راه ملت ایران ایجاد کرده- مثلا تجارت، دادوستد ما یا فروش نفت را دچار مشکل کردهاند- و در این شرایط ایجاد یک نزاع داخلی شرط عقل نیست.
البته برخی شیاطین داخلی که طرفدار غرب هستند و میخواهند به کمک غرب بیایند و آن مشکلات را به نتیجه برسانند، به این نزاع دامن میزنند و اگرچه شاید ذرهای به دولت روحانی معتقد نباشند، اما سینهچاک دولت روحانی میشوند.
*شما میگویید سوال یا استیضاح عملیاتی نمیشود. اتفاقا آقای زیباکلام هم معتقد است این کارها نمایشی است و مجلسیها فقط میخواهند به هواداران خود بگویند که ما خیلی انقلابی هستیم. افتراق نظر شما و آقای زیباکلام در کجاست؟
آقای زیباکلام از جمله کسانی است که میخواهد مجلس را به این کار تحریک کند. برخی نیروها در مجلس هستند که متاثر از جریاناتی هستند که آنها به دنبال ایجاد یک نوع فضایی برای عدم موفقیت مجلس هستند. بارها این را گفتهام که جریان آقای احمدینژاد هرگز مایل نیست مجلس یازدهم خوب عمل کند. یکی از شاخصهای خوب عمل کردن مجلس یازدهم هم مدارا با دولت روحانی است.
*منظورتان از مدارا با دولت دقیقا چیست؟
مدارا یعنی بتواند به گونهای دولت را مدیریت کند و تعامل سازنده داشته باشد. اگر مجلس یازدهم نتواند ضعفهای دولت را کم کند و در یک تعامل سازنده، دولت را به پیش ببرد طبیعتا بر اساس این شاخص نمره قبول خوبی دریافت نخواهد کرد. این درست نیست که در این ۹ ماه مجلس با دولت مسائل را به بنبست بکشاند بلکه باید مدیریت کند.
*مجلس چطور میتواند دولت را مدیریت کند؟
مدیریت دولت یعنی ضعفهای دولت را کم و نقاط قوت آن را تقویت کند. این یک عقلانیت سیاسی میخواهد. مجلس نسبت به دولت موضع دارد و این اصلا اشکالی ندارد، اما باید این مواضع را به نحوی دنبال کند که رابطه خودش را با دولت به بنبست نرساند.
*شما در مجلس فعلی این عقلانیت سیاسی را میبینید؟
برخی جریانات مثل جریان آقای احمدینژاد میخواهند که بنبست و مشکلاتی برای مجلس ایجاد شود.
*چرا؟ مشکل احمدینژادیها با مجلس نیست؟ آنها که نیروهای خود را به مجلس فرستادهاند چرا باید مشکلساز شوند؟
میدانید که احمدینژاد به شدت با آقای قالیباف مخالف است و او را نیرویی میداند که میتواند کارایی بالای داشته باشد و با این کارایی بالا او را از نظر سیاسی محو کند، بنابراین به شدت مخالف این است که مجلس یازدهم از خودش قابلیت نشان دهد.
*پس استیضاح روحانی را خط احمدینژاد میدانید؟
بله، عناصری در مجلس هستند که از احمدینژاد خط میگیرند و واقعا به دنبال استیضاح روحانی هستند. اینها تظاهر نمیکنند و آقای زیباکلام هم این را میداند، اما میخواهد اینها را تحریک کند که این کار را حتما انجام دهند.
*شما فکر میکنید که موفق نمیشوند؟
امروز عقلا بر مجلس یازدهم حاکم هستند. اگرچه عناصر ناپختهای هم حضور دارند که تحت تاثیر احمدینژاد قرار میگیرند، اما عقلا نخواهند گذاشت که این موضوع دنبال شود، چون به نفع کشور و جامعه نیست و طبیعتا جلوی آن را میگیرند. هم شیاطین وابسته به غرب و هم افراد قدرتطلبی مثل احمدینژاد نخواهند توانست به هدف خود برسند.
*منظورتان از عقلا نمیگذارند این است که آقای قالیباف و طیف او در مجلس مانع عملیاتی شدن سوال از رییسجمهور میشوند؟
قطعا اینطور است. پاسخ مثبت است.
منبع: روزنامه جهان صنعت