صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۲ - 2023 October 16
کد خبر: ۲۲۲۹۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۱۲ - ۰۳ تير ۱۳۹۵
گزارش رویداد۲۴ درباره تصمیم تاریخی مردم انگلیس

آینده اتحادیه اروپا در گرو نتایج همه‌پرسی امروز

امروز روز همه پرسی خروج احتمالی انگلیس از اتحادیه اروپا است. تاریخ پیوستن انگلیس به اتحادیه اروپا به دهه ۷۰ میلادی برمی‌گردد، زمانیکه در سال ۱۹۷۲ این کشور مصوبه‌ای را تحت عنوان عضویت انگلیس در «یک نهاد اقتصادی مشترک با سایر کشورهای اروپایی» تصویب کرد و مردم این کشور نیز در سال ۱۹۷۵ طی رفراندومی این عضویت را تایید کردند.
رویداد۲۴- شهربانو جمعه‌پور- امروز روز همه پرسی خروج احتمالی انگلیس از اتحادیه اروپا است. تاریخ پیوستن انگلیس به اتحادیه اروپا به دهه ۷۰ میلادی برمی‌گردد، زمانیکه در سال ۱۹۷۲ این کشور مصوبه‌ای را تحت عنوان عضویت انگلیس در «یک نهاد اقتصادی مشترک با سایر کشورهای اروپایی» تصویب کرد و مردم این کشور نیز در سال ۱۹۷۵ طی رفراندومی این عضویت را تایید کردند. 

اکنون و پس از گذشت بیش از ۴۰ سال از همه‌پرسی سال ۱۹۷۵، دوباره مردم انگلیس به پای صندوق‌های رأی می‌روند، تا آینده سیاسی کشورشان را رقم بزنند. 

با گذشت سالیان نسبتاً طولانی از تعیین سرنوشت مردم انگلیس و با توجه به خاصیت ذاتی مسائل انسانی، لزوم تصمیم‌گیری مجدد درباره این موضوع مطرح شده است. 

مهم اینکه؛ حوزه‌هایی که با علوم اجتماعی و تصمیم‌گیری‌های بشری سر و کار دارند، بر خلاف علومی مانند ریاضیات، فیزیک، شیمی و...، قوانین ثابت را بر نمی‌تابند. 

به این ترتیب، به دلیل تغییر شرایط لازم است که پس از گذشت سال‌هایی نه چندان کوتاه، درباره موضوعاتی که خاصیت انسانی، اجتماعی و سیاسی دارند، مجدداً تصمیم‌گیری شود. 

ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا یا خروج از آن نیز جزو مسائلی است که با علوم انسانی و اجتماعی سر و کار دارد و به همین دلیل بحث و جدل درباره آن بسیار است و این گونه نیست که یک بار برای همیشه، قابل حل و فصل شدن، باشد. 

در دنیای امروز و با گذشت بیش از ۴۰ سال از زمان پیوستن انگلیس به اتحادیه اروپا، شرایط جدیدی بر نظام بین‌الملل حاکم شده، که بر دیدگاه مردم این کشور برای ماندن در این اتحادیه یا خروج از آن تأثیرگذار بوده است. 

موافقان و مخالفان حضور انگلیس در اتحادیه اروپا، دلایل مختلفی را مطرح می‌کنند. موافقان حضور انگلیس در این اتحادیه اعلام می‌کنند که عضویت در یک نهاد ۲۸ عضوی در پیشرفت این کشور به ویژه در عرصه اقتصادی و هم‌چنین مدیریت بحران‌ها، موثر است. 

این گروه همواره تاکید می‌کنند که عضویت در اتحادیه‌ اروپا، فروش کالا و خدمات به دیگر کشورهای اروپایی و ورود نیروی کار مهاجر را تسهیل کرده است، که هر دو عامل به رشد اقتصادی و در ‌‌نهایت تأمین بودجه خدمات عمومی منجر می‌شود. 

این افراد معتقدند که خروج از اتحادیه اروپا به ویژه به اقتصاد انگلیس ضربه می‌زند و آن را در مقابل تهدیدات و بحران‌های جهانی آسیب‌پذیر می‌کند. 

مخالفان حضور انگلیس در اتحادیه اروپا نیز اعلام می‌کنند که این اتحادیه، قدرت را از کشورهای عضو گرفته و با قانونگذاری‌های دست و پا گیر، کشور‌ها را با بحران‌های متعددی مواجه کرده است. 

از دیدگاه این افراد، عضویت در اتحادیه اروپا از نظر اقتصادی هیچ کمکی به انگلیس نکرده و تنها با وضع قوانین دست و پا گیر مانع رشد آن شده است. 

از سوی دیگر این افراد می‌گویند که سیاست‌ «جابجایی آزاد» در این اتحادیه، مانعی برای کنترل مرزهای انگلیس به دست خود این کشور است و با ورود مهاجران متعدد بازار اشتغال و خدمات اجتماعی، بی‌ثبات شده است. 

به ویژه در شرایطی که تروریسم به یکی از چالش‌های پیش روی تمامی دولت‌ها تبدیل شده، لزوم کنترل بیش از پیش مرز‌ها توسط کشور‌ها مطرح شده است. 

خصوصا آنکه حملات تروریستی در کشورهای اروپایی، تمایلات در میان برخی سیاستمداران و مردم این کشور، برای کنترل بیشتر بر مرز‌هایشان را افزایش داده است. 

این گروه هم‌چنین نگران است که انگلیسی‌ها بر اثر ورود فرهنگ‌های دیگر، فرهنگ و هویت خود را از دست بدهند. 

مهم اینکه؛ با وجود رویکردهایی که در مورد جهان وطنی در دنیای امروز مطرح می‌شود، امّا؛ هنوز حفظ مرز‌ها، هویت جمعی مردم یک کشور و لزوم کنترل بر تمامی موضوعاتی که مربوط به یک کشور است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

نگاهی گذرا به دلایل موافقان و مخالفان حضور انگلیس در اتحادیه اروپا نشان می‌دهد که دلایل هر دو طرف منطقی است. 

نتایج نظرسنجی‌هایی که اخیراً انجام شده است نیز نشان می‌دهد که آرای موافقان و مخالفان به یکدیگر نزدیک است. 

به این ترتیب، تصمیم‌گیری درباره این موضوع به امری دشوار تبدیل شده است، به طوریکه تنها نتیجه انتخابات می‌تواند حل و فصل کننده آن باشد. 

البته، نباید تصور کرد که انتخابات در انگلیس به صورت صددرصد نشان دهنده تمایل واقعی اکثریت مردم این کشور است. 

به این دلیل که آرای مردم، بر اثر عوامل مختلف از جمله قتل جو کاکس، نماینده پارلمان انگلیس و تبلیغات گسترده تحت تأثیر قرار گرفته است. 

با این وجود، چاره‌ای جز تن دادن به نتایج انتخابات برای انگلیسی‌ها وجود ندارد و نتایج این انتخابات هر چیزی که باشد، مشخص کننده آینده سیاسی انگلیس خواهد بود. 

نکته دیگری که باید در این تحلیل بدان پرداخت این است که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، تأثیر منفی بر یکپارچگی این اتحادیه خواهد داشت و از سویی دیگر، ممکن است که به نوعی تابوشکنی تبدیل شود و راه برای خروج دیگر کشور‌ها از این اتحادیه باز شود.

نظرات شما