رویداد۲۴رئیس کل بانک مرکزی همچنان که همانند چند ماه گذشته در اینستاگرامش توضیح میدهد و اطمینان میبخشد، قیمت دلار به کانال ۲۶ هزار تومان صعود کرد. صعودی که در سایه بحران کرونا در کشور پنهان شده است و دیگر به نظر میرسد مردم خسته از اعتراض و انتقاد، به تماشای این نوسانات و آینده گمنام ارز در کشور نشستهاند.
قیمت دلار در یک رکوردشکنی عجیب، روزگذشته (یکشنبه) به ۲۶ هزار تومان رسید و اواخر شب نیز به کانال ۲۴ هزار تومانی بازگشت. همچنین قیمت نیمسکه بهار آزادی ۵ میلیون ۶۰۰ هزار تومان، ربعسکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان و سکه گرمی یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده است. قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم ۱ میلیون و ۵۹ هزار تومان، هر گرم طلای ۲۴ عیار ۱ میلیون ۴۱۳ هزار تومان و هر مثقال طلا ۴ میلیون و ۵۹۱ هزار تومان ارزشگذاری شده است.
پیش از این کارشناسان در خصوص افزایش قیمت ارز هشدار داده بودند؛ دلایل اصلی این نوسانات را هم بازگو و از دولت نیز خواسته بودند تا در تیم اقتصادی و تصمیمهای آن تجدید نظر کند، اما به عقیده بسیاری از کارشناسان، کنترل و نظارت بر بازار ارز امروز از دست دولت خارج شده است. به عقیده ناظران علاوه بر تصمیمهای نامناسب تیم اقتصادی دولت، تحریمها، عدم ورود ارز به کشور، کاهش فروش نفت، کاهش سود سپردههای بانکی و ... باعث افزایش قیمت بازار ارز و سکه و طلا شده است.
عبدالرضا همتی، رییس کل بانک مرکزی که دیپلماسی اینستاگرامی را از زمان حضور در ساختمان میرداماد در دستور کار خود قرار داده بود، همچنان در این شبکه اجتماعی به ارائه گزارش میپردازد، اطمینان میدهد و میگوید بانک مرکزی و دولت بازار ارز را به حال خود رها نکرده است، هرچند که شواهد و قرائن گویای چیز دیگری است.
«با اقدامات در دست اجرا به تدریج و در روزهای آینده بازار ارز به آرام خواهد رسید.» این جمله تاکنون بارها از سوی همتی عنوان شده است، اما قیمت دلار همچنان افزایش و به کانالهای بالاتر میرود. نه از نظارت دولت خبری است و نه از تغییر سیاستها.
همتی در ادامه مینویسد: «این تصور که بانک مرکزی و دولت برای کنترل بازار ارز اقدامی نمیکند یا اینکه تصور میشود برای تامین کسری یا دلایل دیگر، نرخ ارز را بالا میبرند، بی اساس و یک برداشت و تصور کاملا اشتباه است.» با این حساب باید از رئیس کل بانک مرکزی پرسید که علت کاهش نرخ سود بانکی و روانه کردن سپردههای مردم به سمت بازار بورس و طلا که منجر به افزایش قیمت آنها میشود چیست؟ دولت با چه اهدافی دست به دخالتهای نادرست در نظام بانکی و پولی کشور میزند؟
از سوی دیگر، صادر کنندگان نیز اقدام به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات خود به کشور نمیکنند، اقدامی که با تنبیه و تهدیدهای بانک مرکزی و دولت نیز تاکنون بی نتیجه بوده است. صادرکنندگانی که با امکانات دولتی ارز به کشور باز نمیگردانند اساسا چرا همچنان به کار خود ادامه میدهند و بانک مرکزی اقدامی جدی و موثر برای برخورد با آنها در دستور کار ندارد.
در نهایت، قیمت دلار روزانه افزایش قیمت دارد و مشخص نیست که این شیب صعودی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. برخی میگویند این روند تا ۳۰ هزار تومان ادامه دارد و برخی دیگر میگویند در روزهای آینده قیمت دلار به کانال ۱۷ الی ۱۸ هزارتومان برمیگردد؛ حال باید منتظر ماند و دید آیا دولت قدرت و تصمیمی برای ساماندهی به بازار افسارگسیخته ارز دارد یا نه!
بیشتربخوانید: دلیل افزایش قیمت دلار چیست؟/ چرا بانک مرکزی سکوت کرده است؟
اسماعیل غلامی معاون پیشین سازمان بورس در گفتوگویی در این باره به رویداد۲۴ میگوید: من پیش از این هم اعلام کردم که قیمت ارز تا ۳۰ هزار تومان هم بالا میرود و علت آن هم مشخص است. تولید به دلایل مختلف صورت نمیگیرد و نقدینگی در کشور بالا است و متاسفانه دلالی و در پی آن پولشویی در کشور ما افزایش پیدا کرده است. کسی تمایل به سرمایه گذاری در تولید ندارد.
وی ادامه داد: دولت سپردهها را به ۱۵ درصد کاهش داده است، به خاطر دارم وزیر پیشین اقتصاد آقای دانشجعفری زمانی گفتند که برخی از مردم به ما میگویند که بازنشسته هستند و از سود همین سپردهها زندگی میکنند و بهتر است که به میزان سود سپرده دست نزنیم و کاهش پیدا نکند. امروز اما از یک سو سود سپرده کاهش پیدا کرده و سوی دیگر تورم بیداد میکند، از همین رو مردم سپردههای خود را از بانک بیرون میکشند و در بازارهای دیگری مانند بورس سرمایهگذاری میکنند. مردم دیگر از طریق صرافیها ارز نمیگیرند، زیرا اگر شما در گذشته ارز دریافت کرده باشید وقتی به دارایی میروید با کد ملی که از شما دارند مالیات از شما میگیرند، از همین رو مردم از مراجعه به صرافی فرار میکنند.
غلامی ادامه داد: مردم از خارج از کشور دلار میآورند کسی هم متوجه نمیشود و به این صورت مردم را از طی راههای قانونی فراری میدهند. از زمانی که سود سپردههای مردم را کاهش دادند، مردم سپردههای خود را از بانک گرفتند و همین باعث افزایش نقدینگی در کشور شد. همین باعث تقاضا برای سایر کالاها و ارز و طلا میشود که در نهایت باعث افزایش قیمت آنها میشود. قیمتی که اکنون وجود دارد همگی حباب است. ممکن است در این شرایط بانکها ضرر کنند، اما از املاک و داراییهایی که دارند آن را جبران میکنند.
این کارشناس ادامه داد: کجای دنیا به دنبال گردش حساب یک کارمند بازنشسته هستند؟ با این شرایط وقتی چنین رفتارهایی انجام میدهند چطور انتظار دارند که مردم سرمایههای خود را به سمت تولید ببرند؟ وقتی امنیت نباشد همه نقدینگی موجود در دست مردم به سمت سفته بازی میرود.
غلامی با بیان اینکه شرایط تحریمی بر افزایش قیمت ارز تاثیر گذاشته است، گفت: افسار شرایط از دست دولت در رفته است. ما درآمد ارزی نداریم و مگر کسی دیوانه است که ارز حاصل از صادرات خود را به داخل ایران بیاورد؟ من واقعا متاسفم برای این شرایط. بورس با این سرمایههای کلانی که از بخشی از مردم به دست میآورد هم وارد سفته بازی میشود، امیدوارم بورس در آینده تبدیل به یک بحران نشود. متاسفانه گردش پول وارد سفته بازی شده و اگر سود سپرده را کاهش نمیدادند شرایط به این صورت پیش نمیرفت.