رویداد۲۴ تصویر ثبت شده از پایان عملیات مرصاد در مرداد ۱۳۶۷ در منطقه تنگه چهارزبر. سازمان مجاهدین خلق این عملیات را «فروغ جاویدان» نامیده است و جمهوری اسلامی از آن با عنوان «عملیات مرصاد» یاد میکند. اما در حقیقت عملیلت مرصاد، پاتک ارتش ایران به عملیات فروغ جاویدان است. سازمان مجاهدین خلق برای روحیه دادن به نیروهای خود، آنها را «ارتش آزادیبخش ایران» نامگذاری کرده بود.
سازمان مجاهدین خلق پس از عدم اجازه آیت الله خمینی برای حضور مسعود رجوی در انتخابات ریاست جمهوری و پس از آن عزل ابوالحسن بنی صدر، در دهه شصت به فاز مبارزه مسلحانه با ایران روی آورد. از زمان بروز اختلافات میان جمهوری اسلامی و سازمان مجاهدین، حاکمیت ایران از این سازمان به عنوان گروهک منافقین یاد میکند.
پس از خروج اعضای سازمان مجاهدین خلق از ایران، آنها به عراق رفتند و در کمپ اشرف (اردوگاهی که به یاد اشرف ربیعی همسر اول مسعود رجوی به عنوان اردوگاه اشرف نامگذاری شد) ساکن شدند.
سازمان مجاهدین خلق سال ها در کنار صدام حسین علیه ایران می جنگیدند و بیشترین همکاری اطلاعاتی و جاسوسی را با حزب بعث داشتند. مجاهدین خلق در تاریخ ۲۹ خرداد سال ۱۳۶۷ در عملیاتی موسوم به چلچراغ به مهران حمله کردند و آنجا را تصرف کردند و شعار دادند «امروز مهران، فردا تهران.»
بیشتر بخوانید: خویشاوندان چهرههای نظام در گروههای اپوزیسیون مسلح
به گزارش رویداد۲۴ نیروهای رجوی با حمایت صدام در سوم مرداد ۱۳۶۷ به عملیاتی تحت عنوان فروغ جاویدان دست زدند که هدف از آن رسیدن و تصرف تهران در ۴۸ ساعت بود.
فرماندهی نیروهای ایرانی در این عملیات بر عهده سپهبد صیاد شیرازی و فرماندهی نیروهای سازمان مجاهدین خلق در این درگیری بر عهده مسعود رجوی بود.
در تیر ماه ۶۷ صدام حسین طی یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد: «بعد از مدتی خواهید دید که چگونه مجاهدین خلق به اعماق خاک خودشان نفوذ خواهند کرد و همینطور پیوستن مردم ایران به صفوف آنها را خواهید دید.»
رجوی چند شب پیش از عملیات برای اعضای فرقهاش سخنرانی کرد و گفت: «ما در این جنگ عاشورا گونه میرویم، اما این بار با زمانی که در ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ شروع کردیم فرق میکند چون این بار چشمانداز پیروزی داریم که خیلی ملموس است. البته همه افراد باید بدانند که می خواهند چه کنند. ما کاری میخواهیم بکنیم که همه دنیا تعجب کنند و یکدفعه بفهمند که ما در تهران هستیم و خمینی دیگر وجود ندارد.»
مسعود رجوی که ادعاهای پیامبرگونهاش درباره اینکه پیروزی قطعی محقق نشده بود پس از عملیات در جمع پیروانش چنین گفت: «شکست نظامی امام حسین علیه سلام نه بخاطر بحث نیروی او بود، ۷۲ نفر در مقابل ۳۰۰ نفر بلکه این شکست بدان معطوف می گردد که امام حسین تمام انرژی خود را روی شمشیر و ایدئولوژی گذاشت و از نقش عنصر خارجی غافل گردید. ما که او را رهبر عقیدتی خود می دانیم ضمن اعتقاد به شمشیر و ایدئولوژی باید از تجربه مولایمان بهره ببریم و در پی کسب مشروعیت آلترناتیوی خود در عرصه بین الملل باشیم.»
تصور رهبران سازمان مجاهدین خلق این بود که با پیشروی در ایران، منطقه مردم به حمایت از آنها خواهند پرداخت، ولی بر خلاف انتظار، کُردهای منطقه مقاومت دلیرانهای کردند و همین مقاومت کار را بر سازمان سخت کرد و پس از آن با حضور نیروهای ارتش، نیروهای مجاهدین شکست سنگینی خوردند و بیش از ۴ هزار و ۸۰۰ نفر از نیروهای مجاهدین خلق کشته و زخمی شدند.
تصاویر دیگری از عملیات مرصاد را در ادامه ببینید: