صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۲۸ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 18
کد خبر: ۲۲۴۰۷۲
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۳ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۹

تنش میان اسرائیل و لبنان به چه معناست؟

به هر حال، فارغ از اینکه حقیقت ماجرای روز دوشنبه چه بود، تنش‌ها میان حزب الله و اسرائیل رو به افزایش است و احتمالا این تنش‌ها در ماه‌های قبل از انتخابات آمریکا ادامه خواهد داشت.
رویداد۲۴ عصر روز دوشنبه رسانه‌های اسرائیلی از وقوع درگیری در مناطق مرزی اسرائیل و لبنان خبر دادند و به نحوی این درگیری را پاسخ حزب الله به ترور یکی از اعضای آن در سوریه دانستند. اما حزب الله در اقدامی هوشمندانه اعلام کرد که پاسخ حزب الله هنوز اتفاق نیفتاده است.

دوشنبه شب هفته گذشته برخی رسانه‌های منطقه‌ای از حمله اسرائیل به موضعی در اطراف دمشق خبر دادند. گزارش‌ها حاکی از این بود که چند نفر در این حمله جان‌شان را از دست داده اند. اسرائیل مسئولیت حمله را به عهده نگرفت. در ابتدا به نظر می‌رسید که این حمله هم مانند حملات سابق اسرائیل تحولی در قواعد درگیری میان اسرائیل و محور مقاومت ایجاد نخواهد کرد.

اما ساعاتی بعد از این حمله، حزب الله لبنان با صدور بیانیه‌ای از به شهادت رسیدن یکی از اعضای خود به نام علی کامل محسن در این حمله خبر داد. این بیاینه از سوی برخی ناظران، به مثابه اصرار حزب الله برای انتقام گرفتن از اسرائیل تفسیر شد. چرا که اشاره به جان باختن یکی از اعضای حزب در حمله اسرائیل، مستلزم پاسخ دادن بود.

در یک هفته گذشته، اسرائیل به طور گسترده درگیر گمانه زنی درباره پاسخ احتمالی حزب الله بود. رسانه‌های اسرائیلی سناریو‌های مختلفی را مطرح کردند. همزمان، ارتش اسرائیل به حالت آماده باش درآمد.

در مقابل، حزب الله در عین تاکید بر انتقام گیری از اسرائیل، خونسردی خود را حفظ کرد. امری که اسرائیلی‌ها را مضطرب کرد. به نحوی که اسرائیل از طریق سازمان ملل به حزب الله پیام فرستاد و به طور غیرمستقیم از آن خواست که از پاسخ دادن به اسرائیل چشم پوشی کند. شبکه المیادین، که محتوای این پیام را منتشر کرد، اعلام کرد که در این پیام، اسرائیل گفته است که نمی‌دانست علی محسن در محل حمله هوایی حضور داشت و بنابراین، قصد کشتن او را نداشت.

در ادامه تنش‌ها میان اسرائیل و حزب الله، عصر دوشنبه، رسانه‌های اسرائیلی از ورود مخفیانه عناصری ناشناس و حمله به نیرو‌های اسرائیلی خبر دادند. برخی گفتند که موشکی به یک تانک اسرائیلی از نوع «مرکاوا» خبر دادند. اسرائیل در پاسخ به این درگیری ادعایی، منزل یک غیرنظامی لبنانی در جنوب این کشور را بمباران کرد.

با شروع تنش ها، توجه‌ها به سمت موضع گیری حزب الله لبنان معطوف شد. برخی انتظار داشتند که حزب الله آغاز عملیات انتقام گیری برای علی کامل محسن را اعلام کند. اما ساعاتی بعد حزب الله لبنان بیانیه‌ای صادر کرد و هرگونه ارتباط با تنش‌های مرزی با اسرائیل را تکذیب کرد. اما در عین حال، تاکید کرد که به هدف قرار دادن منزل روستای الهباریه در لبنان پاسخ خواهد داد. همچنین، حزب الله اعلام کرد که پاسخ دادن به اقدام اسرائیل در به شهادت رساندن علی کامل «قطعا» انجام خواهد شد.

در رابطه با تحولات روز دوشنبه سناریو‌های مختلفی از سوی طرف‌های نزاع مطرح شد. اسرائیلی‌ها می‌گویند در روز دوشنبه نوعی عملیات امنیتی خرابکارانه رخ داده است. اما از طرف دیگر، حزب الله می‌گوید هیچ عملیاتی در منطقه «مزارع شبعا» انجام نداده است.

بیشتر بخوانید: درگیری در مرز لبنان - فلسطین اشغالی / شلیک موشک‌های ضد زره از سمت لبنان به نیرو‌های اسرائیل
پس روز دوشنبه چه اتفاقی افتاد؟ محافل رسانه‌ای نزدیک به حزب الله می‌گویند اسرائیل عامدانه اتفاقی را تدارک دید تا توجه افکار عمومی اسرائیل را از ناکامی‌های داخلی بنیامین نتانیاهو را منحرف کند.

حزب الله روایت اسرائیل درباره حوادث دوشنبه را کاملا زیرسوال برد. اما حتی اگر روایت اسرائیل (وقوع عملیات خرابکارانه) درست باشد، باز هم این روایت نشان دهنده قدرت و اعتماد به نفس حزب الله است. چرا که اگر طبق روایت اسرائیلی ها، حزب الله و حامی آن ایران ضعیف بودند، می‌توانستند حوادث روز دوشنبه را به مثابه پاسخ حزب الله به اسرائیل نشان دهند و جلوی هرگونه درگیری محتمل در آینده را بگیرند. اما حزب الله این کار را نکرد و ضمن تکذیب روایت اسرائیل، بر پاسخ دادن به اسرائیل در ماجرای شهادت علی کامل را تاکید ویژه کرد. همچنین، اعلام کرد که به بمباران روستای الهباریه نیز پاسخ خواهد داد. امری که نشان می‌دهد حزب الله خود را در موضع قدرت می‌بیند و می‌تواند زمان و مکان درگیری احتمالی با اسرائیل را تعیین کند.

این در حالی است که اسرائیلی‌ها و برخی متحدان آمریکایی‌شان ادعا می‌کردند که ایران و حزب الله به دلیل برخی ملاحظات سیاسی مرتبط با مسائل داخلی و نیز انتخابات آینده آمریکا از هرگونه تنش نظامی در منطقه استقبال نمی‌کنند. بر اساس همین ارزیابی، به گفته برخی محافل رسانه‌ای و اندیشکده‌ای اسرائیلی و آمریکایی، آمریکا و اسرائیل رویکردی جدیدی در خرابکاری در برنامه هسته‌ای ایران در پیش گرفته اند.

اما اگر معلوم شود که روایت اسرائیلی درباره حوادث روز دوشنبه جعلی است، رسوایی بزرگی برای اسرائیل خواهد بود. چرا که این امر به این معناست که اسرائیل برای اجتناب از پاسخ حزب الله، سناریوپردازی کرده و داستانی جعلی درباره پاسخ حزب الله سر هم کرده است.

به هر حال، فارغ از اینکه حقیقت ماجرای روز دوشنبه چه بود، تنش‌ها میان حزب الله و اسرائیل رو به افزایش است و احتمالا این تنش‌ها در ماه‌های قبل از انتخابات آمریکا ادامه خواهد داشت.
منبع: فرارو
نظرات شما