رویداد۲۴ قیمت ارز در ماه گذشته تا ۲۶ هزار تومان هم روند صعودی داشت، اما پس از آن با تزریق ارز و جو روانی ایجاد شده از سوی دولت، قیمت ارز نزولی و در کانال ۲۰ هزار تومان باقی ماند. اما به گفته کارشناسان این ثبات هم نسبی و کاذب است و اگر شرایط سیاسی و اقتصادی کشور در همین مسیر باقی بماند، در ماههای آتی شاهد افزایش قیمت دوباره ارز خواهیم بود.
از نیمه دوم سال ۹۸، شورای پول و اعتبار اقدام به کاهش سود سپرده بانکی کرد و سود سپرده را از ۲۰ و ۲۲ درصد به ۱۵ و ۱۲ درصد کاهش داد. این اقدام با واکنش تند و انتقادانه کارشناسان حوزه بانکی مواجه شد، زیرا آنها معتقد بودند که این روند میتواند ضربه جبران ناپذیری به اقتصاد کشور در شرایط فعلی تحریمی وارد کند. پس از اجرایی شدن این مصوبه، مردم که از سود سپردههای خود امرار معاش میکردند، بخشی زیادی از آنها سپردههای خود را به دلیل سود پایین از بانکها خارج کرده و آنها را وارد سایر بازارهای موازی مانند طلا، سکه و بورس کردند. همین مسئله باعث رشد نقدینگی در جامعه شد که به دنبال آن باعث رشد نرخ ارز شد.
از سوی دیگر عدم تصویب FATF در مجلس باعث شد تا تبادلات مالی و بانکی کشور دچار مشکلات عدیدهای شود. فشار تحریمها، کاهش قیمت نفت، عدم فروش نفت به دلیل تحریمها، عدم ورود ارز به کشور، سوء مدیریت، عدم ارتباط مناسب سیاسی با اروپا و آمریکا و ... تنها گوشهای از مشکلاتی است که باعث شده تا بازار ارز این چنین ملتهب شود و روند صعودی خود را بی وقفه در پیش بگیرد.
معاون پیشین بانک مرکزی بر این باور است که شرایط کلی اقتصاد دنیا در حالت رکود به سر می برد. وی از سوی دیگر بر این باور است که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نتایج ناشی از آن می تواند بر بازار ارز در کشور تاثیرگذار باشد. این انتخابات قرار است سیزدهم آبان ماه سال جاری برگزار شود.
بیشتربخوانید: بخش واقعی اقتصاد، بازار امن سرمایهگذاران/ دلار در کانال ۲۰ هزار تومان باقی میماند؟
کمال سید علی معاون ارزی پیشین بانک مرکزی در گفت و گویی به رویداد۲۴ گفت: تورم، رشد نقدینگی، افزایش سهام در بورس از عمده دلایلی هستند که روی افزایش قیمت ارز تاثیر گذاشته است، بالاخره بازارهای موازی مدیریت همدیگر را تعقیب میکنند و همین تعقیب باعث میشود وقتی در یک بازار رشد صد در صدی وجود دارد، بر بقیه بازارها نیز تاثیر خود را خواهد گذاشت. این ارتباط در سایر بازارهای موازی وجود دارد و فکر میکنم آن چیزی که باعث شده نرخ ارز دچار رشد و نوسان شود، کاهش نرخ سود بانکی است که ابتدا تاثیر خود را گذاشت و بعد از آن عدم تصویب FATF را داشتیم که آن هم تاثیر خود را روی نرخ ارز گذاشت. مجموعه این عوامل باعث شد تا شاهد این نرخ ارز باشیم.
سید علی ادامه داد: شرایط کلی در دنیا رکود اقتصادی است و همین مسئله روی اقتصاد کشورها نیز تاثیر گذاشته است، اما از سوی دیگر تحریمها نیز بر اقتصاد ما موثر است. اما واقعیت این است که وضعیت بازار به وضعیت کلی اقتصاد کشور ما برمیگردد. درآمدهای ارزی، فروش نفت، تحریمها، عدم فروش نفت، عدم برگشت ارز صادراتی به همراه مجموعه دیگر عوامل، باعث بروز چنین مشکل و بحرانی برای اقتصاد کشور ما شده است.
مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران با بیان اینکه نوسانهای نرخ ارز طبیعی و کمتر از سایر بازارها بوده است، تصریح کرد: بخشی از بهبود شرایط اقتصادی به نحوه تعامل ما با سایر بازارها و صحنههای بینالمللی برمیگردد. روابط سیاسی ما با سایر کشورها به شدت روی اقتصاد ما تاثیر گذاشته است و اگر شرایط تغییر کند و روابط سیاسی ما با دنیا تغییر کند میتوانیم شاهد بهبود شرایط باشیم. انتخابات آمریکا هم میتواند تاثیر مثبتی روی اقتصاد کشورمان داشته باشد.