رویداد۲۴ این روزها که با موج جدید بیماری کرونا در کشور مواجه هستیم، همه صحبتها معطوف به رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک است. در همین حال، نگرانیهایی نیز از بابت روزهای سرد سال وجود دارد. به طوری که متخصصان رشتههای عفونی و ویروس شناسی، بیشتر از دیگران، نگرانیهای خود را بروز میدهند.
در همین حال، هنوز ادعاهایی مبنی بر اینکه مسئولان وزارت بهداشت، موضوع ورود بیماری کرونا به کشور را پنهان کرده و با تأخیر اعلام کردهاند.
تمامی این فرضیات و ابهامات در حالی مطرح میشود که طلعت مختاری آزاد استاد گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، در مورد کرونا ویروس و نگرانیهایی که از بابت این بیماری وجود دارد، توضیحاتی ارائه داد.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران که ۴۰ سال سابقه علمی در رشته ویروس شناسی دارد، با عنوان این مطلب که قبل از کرونا هم شاهد بیماریهای ویروسی همچون مرس و سارس بودهایم، گفت: تفاوت کرونا با سایر بیماریهای هم خانواده خودش، این است که بیش از دیگر عفونتهای ویروسی، سر و صدا کرد.
بیشتر بخوانید: آب پاکی روی دستان منتظران واکسن کرونا/ بهداشت عمومی را رعایت کنید!
وی در واکنش به طرح ادعاهایی مبنی بر اینکه مسئولان وزارت بهداشت در اعلام ورود کرونا به کشور قصور کردهاند، افزود: ما مطمئن بودیم که ویروس کرونا وارد کشور ما هم خواهد شد. ما به محض اینکه کیتهای تشخیصی را از سازمان جهانی بهداشت دریافت کردیم، در ۲۹ بهمن ۹۸ توانستیم اولین مورد کرونا را در کشور تشخیص دهیم و از این حیث هیچ کوتاهی صورت نگرفته است.
استاد گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به فشار کاری که از اول اسفند ۹۸ متوجه گروه آزمایشگاه ملی آنفلوانزا بوده است، گفت: تیم آزمایشگاهی شبانه روز مشغول کار هستند و همه نمونهها را بررسی میکنند.
مختاری آزاد، به ذکر مثالی از نمونههای ارسالی از آسایشگاه کهریزک اشاره کرد و افزود: نمونههایی که از کهریزک میآمد، جالبتر بودند. زیرا، این نمونههای آزمایشگاهی مربوط به افراد سالمند بود که بیشترین درگیری با بیماریها را دارند.
وی ادامه داد: در بررسی نمونهها ما شاهد بودیم که پایینترین موارد مرگ و میر را داشتند و این موضوع از این حیث حائز اهمیت بود که در دنیا بالاترین مرگهای ناشی از بیماریهای ویروسی مربوط به سالمندان است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با عنوان این مطلب که نمیتوانیم بیماریهای تنفسی را کنترل کنیم، گفت: چون خیلی از مسافران علائم ندارند و بعداً این علائم بروز میکند.
طلعت مختاری، با اشاره به جایگاه ارزنده آزمایشگاه ملی آنفلوانزا کشور، افزود: این آزمایشگاه نه تنها در منطقه مدیترانه شرقی، بلکه در نزد سازمان جهانی بهداشت نیز بنام است.
وی با اشاره به قدرت بیماریزایی ویروسها، گفت: چهار ویروس هستند که سرماخوردگیهای معمولی ایجاد میکنند. اما مسئلهای که ویروس کرونا دارد، این است که بین انسان و حیوان مشترک است. یعنی، حیوانات کرونا ویروس خودشان را دارند و انسان هم کرونا ویروس خودش را دارد.
استاد گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ادامه با عنوان این مطلب که نگران زمستان هستیم، افزود: با توجه به اینکه در پاییز و زمستان آنفلوانزا را خواهیم داشت، در نتیجه نمونههای آزمایشگاهی زیاد خواهد بود و این کار ما را سختتر خواهد کرد.
وی با اشاره به رسالت خطیر آزمایشگاه ملی آنفلوانزا در کشور، گفت: با توجه به اینکه پاندمی آنفلوانزا هر ۱۰ سال یکبار بروز میکند و آخرین بار در سال ۲۰۰۹ شاهد این پاندمی بودهایم، بنابراین این نگرانی از بابت همزمانی پاندمی آنفلوانزا و کرونا ویروس در روزهای سرد سال وجود دارد.
مختاری آزاد افزود: در مورد آنفلوانزا دارو وجود دارد، اما برای ویروس جدید واکسن نداریم و همین مسئله کار ما را سختتر و پیچیدهتر میکند.
وی با اشاره به احتمال تغییر ماهیت ویروس آنفلوانزا، تاکید کرد: امیدواریم پاندمی آنفلوانزا نداشته باشیم.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تاکید بر اینکه ایران خیلی خوب با ویروس کرونا برخورد کرد، گفت: آنچه را نباید کتمان کرد، این واقعیت است که ویروس کرونا میتواند از بین نرود و با ما باشد.
وی افزود: وقتی یک ویروس جدید میآید، باید موج بیماری را بشکنیم تا آمار مرگ و میر پایین بیاید.
مختاری آزاد، با اذعان این واقعیت که فرهنگ بهداشتی جامعه با آمدن بیماری کرونا فرق کرده است، گفت: انتظار میرود که مردم بیشتر به رعایت پروتکلهای بهداشتی عمل کنند و تا جایی که ممکن است، این توصیهها را ادامه بدهیم.