صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 18
کد خبر: ۲۲۶۲۴۶
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۱ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۹

واکنش‌های جهانی به توافق امارات و اسرائیل

به دنبال اعلام بیانیه مشترک آمریکا، امارات و اسرائیل مبنی بر توافق برای آغاز رسمی روابط و میان تل آویو و ابوظبی، کشورهای جهان و مسئولان و احزاب مختلف به این رخداد واکنش نشان دادند.

رویداد۲۴ به نقل از المیادین، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در بیانیه ای ابراز امیدواری کرد این توافق در رسیدن به راهکاری برای حل اختلاف فلسطین و اسرائیل بر اساس راهکار دو کشوری سهیم باشد.

سخنگوی گوترش به نقل از وی اعلام کرد که دبیرکل سازمان ملل از این توافق استقبال می کند و امیدوار است که این توافق فرصتی را برای رهبران اسرائیلی و فلسطینی برای ورود مجدد به ذاکرات جدی در تحقق راهکاری برای صلح براساس قطعنامه های شورای امنیت و قوانین بین المللی فراهم کند.

در مقابل نیکولای ملادینوف، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در صلح خاورمیانه گفت، توافق امارات و اسرائیل طرح الحاق را متوقف می کند که سازمان ملل همیشه خواستار توقف آن بوده است.

وی در توییتی نوشت، امیدوار است که این توافق فرصتی را برای همکاری مجدد رژیم صهیونیستی و فلسطین فراهم کند. سازمان ملل برای گفتگو و برقراری صلح و ثبات با همه همکاری خواهد کرد.

اتحادیه اروپا نیز در بیانیه ای ضمن استقبال از توافق صلح امارات و اسرائیل این توافق را در ثبات منطقه سهیم دانست.

وزارت خارجه ایتالیا نیز در بیانیه ای از این توافق استقبال کرد و مدعی شد این توافق "گامی مهم " در برقراری صلح و ثبات در خاورمیانه است.

دولت فرانسه از توافق عربی سازی روابط بین رژیم صهیونیستی و امارات و از تصمیمی که این رژیم در چارچوب توافق گرفته و متعهد شده طرح الحاق را تعلیق کند، استقبال کرد.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد، تصمیم مقامات اسرائیل گامی "مثبت" است که باید به اقدامی نهایی تبدیل شود.

ژاپن نیز این توافق را "گامی مهم " در جهت تقویت ثبات در منطقه و کاهش تنش ها توصیف کرد.

وزیر خارجه انگلیس هم در واکنش به این توافق گفت، زمان مذاکرات مستقیم میان فلسطین و اسرائیل است و این "تنها" راه برقراری صلح دائمی است!

وزارت خارجه یونان نیز در بیانیه ای به امارات و اسرائیل بابت این توافق تبریک گفت.
در این بیانیه آمده که توافق این دو شریک نزدیک یونان "پیروزی دیپلماتیک و گامی مهم در تقویت امنیت و ثبات منطقه" است.


بیشتر بخوانید: چرا امارات وارد صلح با اسرائیل شد؟/ نوع مواجهه ایران با امارات چگونه باشد؟


وزارت خارجه آلمان هم با استقبال از این توافق آن را در روند صلح در خاورمیانه سهیم دانست.

ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر ریاست جمهوری ترکیه پنجشنبه شب در توییتی عنوان کرد که تاریخ، ناکامی کسانی را که به ملت و آرمان فلسطین خیانت کردند، ثبت خواهد کرد.

یاسین اکتای، مشاور رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز توافق رژیم صهیونیستی و امارات برای برقراری روابط رسمی را دور زدن ابتکارعمل صلح عربی، نقض حقوق ملت فلسطین و باطل و بی معنی دانست.

وی افزود، در حقیقت امارات مدتهاست که چه برای فلسطین یا قدس اشغالی یا جهان عرب دستورکار نیکویی ندارد. این توافق امارات را بیش از پیش از جهان عربی اسلامی جدا خواهد کرد به همین دلیل توافق مورد نظر ارزشی نداشته و باطل است.

اکتای ادامه داد: توافقنامه ها تنها ابزاری برای خریدن وقت برای رژیم صهیونیستی است. قبول این توافقنامه ها تعلیق موقت طرح الحاق بخش هایی از کرانه باختری است و با اجرای برنامه های توافقنامه ها اهداف واقعی آنها مشخص می شود.

جیسون گربنبلات، نماینده سابق آمریکا در روند صلح خاورمیانه نیز این توافق را "شگفت انگیز و تاریخی" توصیف کرد و گفت، "رهبری فلسطین این حق را ندارد که توافق را رد کند."

سناتور جیم ریچ، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از توافق میان رژیم صهیونیستی و امارات استقلال کرده و آن را برای عادی سازی میان دو طرف تاریخی توصیف کرد.

وی ابراز امیدواری کرد که دیگر کشورهای جهان غرب و اسلام هم را امارات را در پیش بگیرند.

ریچ در بیانیه‌ای اعلام کرد، امیدوار است میان این دو شریک اصلی آمریکا در مقابله با چالش ها و تهدیدات مشترک در سراسر منطقه همکاری بزرگی صورت بگیرد.

وی گفت، ترامپ و جارد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ مدتها برای این توافق تلاش کردند.

اما رشیده طلیب، نماینده دموکرات آمریکا این توافق را به باد انتقاد گرفت و گفت، این معامله هرگز درد و رنج فلسطینی ها را کم نخواهد کرد بلکه با عادی سازی روابط این درد بیشتر خواهد شد.

وی در توییتی نوشت: این توافق، قراردادی جدید میان ترامپ و نتانیاهو است.
طلیب گفت، مساله اصلی نه به طرح الحاق بلکه به تبعیض نژادی مداوم و ویرانگر مربوط می شود.

بن رودز، مشاور باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا هم توافق عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی و امارات را مورد انتقاد قرار داد و در توییتی نوشت، این توافق وضعیت فعلی  منطقه و به حاشیه راندن کامل فلسطینیان را عمیق تر می کند. این دستاورد انتخاباتی ادعایی از سوی دو تن است که به دنبال پیروزی ترامپ هستند.

دولت عمان نیز امروز جمعه حمایتش از توافق صلح رژیم صهیونیستی با امارات را اعلام کرد.

دولت بحرین هم در بیانیه‌ای به امارات و رهبری "حکیمانه" آن اعلام دستیابی به توافقی که طرح الحاق را متوقف می کند و نیز اتخاذ اقداماتی که فرصت های رسیدن به صلح در خاورمیانه را "تقویت" می کند، تبریک گفت.

در این بیانیه آمده است که بحرین از تلاش های دیپلماتیک امارات قدردانی می کند و این اقدام "تاریخی" به تحکیم ثبات و صلح در منطقه "کمک" خواهد کرد.

در ادامه این بیانیه آمده است، بحرین همچنین از تلاش های آمریکا برای دستیابی به این توافق "تاریخی" در راستای تمایلش برای "تحکیم ستون های امنیت و صلح و ثبات" در سراسر جهان قدردانی می کند. بحرین امیدوار است تلاش برای دستیابی به راه حل عادلانه و جامع برای درگیری فلسطین و اسرائیل ادامه داشته باشد.

ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن نیز اعلام کرد، توافق عادی سازی روابط میان اسراییل و امارات با میانجیگری آمریکا به اقدامات بعدی رژیم صهیونیستی درخصوص مساله فلسطین مرتبط خواهد بود.

الصفدی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد، تاثیر توافق با اقدامات بعدی اسرائیل مرتبط خواهد بود. اگر  با این توافق به عنوان انگیزه ای برای پایان دادن به اشغالگری و پاسخ به حق ملت فلسطین در داشتن آزادی و کشور مستقل قابل زندگی به پایتختی قدساشغالی در مرزهای ژوئن ۱۹۶۷ برخورد شود منطقه به سمت برقراری صلح عادلانه پیش خواهد رفت اما اگر اسراییل این اقدامات را انجام ندهد درگیری عمیق تر خواهد شد و به عنوان تهدیدی بر امنیت سراسر منطقه منفجر خواهد شد.

وی ادامه داد: اسرائیل باید بین برقراری صلح عادلانه که به اشغالگری پایان داده و راهکار تشکیل دو کشوری را عملی می کند و میان تداوم درگیری که نقض های حقوق مشروع ملت فلسطین توسط اسرائیل آن را عمیق تر می کند، یکی را انتخاب کند.

الصفدی گفت، اسرائیل باید به تصمیم تعلیق طرح الحاق که در توافق امارات و اسرائیل آمده، متعهد باشد و تمامی اقدامات غیر قانونی خود را که فرصت های صلح را تضعیف می کند، متوقف کند.

وی از رژیم صهیونیستی خواست براساس راه کار تشکیل دو کشوری، قوانین بین المللی و قطعنامه های بین المللی و ابتکارعمل صلح عربی فورا وارد مذاکره مستقیم، جدی و سازنده شود.
وزیر خارجه اردن در پایان گفت، کشورش از گونه تلاش واقعی که به برقراری صلح عادلانه کمک کند، حمایت و به تلاش با دوستان خود برای تحقق این امر  ادامه می دهد.

همچنین دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل اعلام کرد، طرح الحاق کنار گذاشته نشده است.

وی افزود: بیانیه با عنایت طرف های ذیربط انتخاب شده است و تعلیق طرح الحاق موقت است و کاملا کنار گذاشته نمی شود. همانطور که ترامپ اعلام کرده در هفته های آینده توافقنامه‌های صلح بیشتری به امضا خواهد رسید.

جنبش مقاومت اسلامی (حماس) توافق صلح میان رژیم صهیونیستی و امارات را محکوم و آن را خنجر خیانت از پشت به ملت فلسطین اعلام کرد.

این جنبش در بیانیه خود اعلام کرد، این اقدام بزدلانه تجاوز آشکار به حقوق دینی، ملی و تاریخی فلسطین و خنجر خیانت از پشت به ملت فلسطین و گروههای مقاومت،  تلاش بیهوده برای تاثیر گذاشتن بر مسیر مقاومت است که برای بیرون راندن و شکست اشغالگر و دستیابی به حقوق ملی ثابت تلاش می کند.

در ادامه این بیانیه آمده است که این توافق خروج از توافق عربی اسلامی و ضربه به امنیت ملی عربی، تجاوز به اراده ملت های عربی اسلامی و گروههای پایبند به فلسطین و مقدسات اسلامی و مسیحی آن است.

حماس اعلام کرد، توافق صلح میان رژیم صهیونیستی و امارات اوج فروپاشی و انحطاط ملی و اخلاقی حاکمان این کشور است که تنها ثمره آن ناامیدی است زیرا دشمن صهیونیستی هرگز یار و یاور آنها نخواهد بود و به زودی خواهند دانست که خروج از آغوش امت اسلامی و عربی و ملتهایش و پناه بردن به رژیم صهیونیستی تنها خودکشی سیاسی و ملی است.

در ادامه این بیانیه آمده است که هدف امارات از این توافق کمک به گروهها و احزاب راستگرای دولت صهیونیستی و آمریکا و به ضرر حقوق ملی فلسطین است و سرنوشت این موضع گیری و توافق امارات مانند بسیاری از توافقنامه ها، زباله دان تاریخ خواهد بود و صفحه ای تیره در تاریخ حاکمان ابوظبی ثبت خواهد کرد.

حماس از امت عربی اسلامی خواست به اصول ملی و حقوق مشروع فلسطین پایبند باشند.

صائب عریقات، دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین هم اعلام کرد، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب باید بیانیه‌ای در راستای محکومیت عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی صادر کند اگر قادر به این کار نیست باید کنار بکشد.

وی این اقدام امارات را "خنجری از پشت" به ملت فلسطین دانست و گفت: این ما هستیم که سرنوشت این سرزمین را مشخص می کند ما تنها حقیقت در این سرزمین هستیم.

حنان عشراوی، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین نیز در واکنش به توافق در توییتی خطاب به محمد بن زاید آل نهیان، حاکم فعلی امارات نوشت: لطفا به ما خوبی نکن ما برگ انجیر کسی نیستیم.

این اظهارات عشراوی پاسخ به ادعای امارات است که توافق صلح میان رژیم صهیونیستی و امارات طرح الحاق را متوقف کرده است.

عشراوی خطاب به بن زاید نوشت: شاید تو از به سرقت رفتن کشورت رنج نکشیده باشی، درد زندگی در اسارت اشغالگر را هرگز نچشیده باشی، هرگز تخریب منزلی یا قتل دوستانت را شاهد نبوده باشی و هرگز دوستانت تو را نفروخته باشند.

نبیل ابوردینه، سخنگوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیه‌ای که آن را در تلویزیون قرائت کرد، توافق صلح میان رژیم صهیونیستی و امارات را نابودی ابتکارعمل صلح عرب، خیانت به قدس، مسجد الاقصی و تصمیمات نشست های عربی اسلامی، قوانین بین المللی و تجاوز به ملت فلسطین است.

جمال محیسن، عضو کمیته مرکزی فتح نیز اعلام کرد،اقدام رهبری امارات خروج از اجماع عربی است که تمامی سران غرب آن را پذیرفته اند و ضربه به ابتکار عمل صلح عربی است.

وی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد، یکی از مهمترین بندهای طرح صلح عربی بر این امر تصریح دارد که عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تنها پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی و دستیابی به راه حل عادلانه برای آوارگان فلسطینی طبق قطعنامه‌های مشروع بین المللی است‌.
المحیسن از جهان عرب خواست علیه این اقدامات امارات که اجماع عربی را زیر پا گذاشته، اقدامات تنبیهی اتخاذ کنند.

وی تاکید کرد، توافق امارات به نفع ملت فلسطین نیست، این عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نیست که جنایت های رژیم را متوقف کند بلکه برعکس تشویق اشغالگر و دادن پاداش به او به خاطر جنایت هایش در حق ملت فلسطین است. این توافق تثبیت اشغالگر و شهرک سازی به ضرر ملت فلسطین و منافع، آینده و حقوق ملی اش است که در سطح بین المللی و عربی به آن اذعان شده است.

کتائب حزب‌الله عراق: آزادی فلسطین اشغالی بدست نیروهای مقاومت نزدیک است، از این پس برخورد ما با امارات همانند برخورد ما با رژیم صهیونیستی خواهد بود.

عطا الله حنا، اسقف اعظم کلیسای ارتدکس در قدس شریف نیز اعلام کرد، این ادعا که توافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به تعلیق طرح الحاق منجر شد، دروغ بزرگ است و این توافق در چارچوب طرح های نابودی مساله فلسطین   بوده و هدف از آن بقای ترامپ و نتانیاهو در قدرت است.

 محمدعلی الحوثی، رئیس شورای عالی انقلاب یمن با درخواست برای تحریم تجاری یمن اعلام کرد، توافق اماراتی اسرائیلی خیانت به آرمان فلسطین و شهدای این آرمان و تأکیدی بر این موضوع است که جنگ‌های که امارات در آنها حاضر است در جهت اجرای سیاست‌های آمریکاست.

شورای قبائل یمن هم با شدیدترین عبارات توافق اماراتی صهیونیستی را محکوم کرد.

 محمد عماری، عضو دولت وفاق لیبی نیز گفت: توافق عادی سازی اماراتی اسرائیلی خیانتی قابل پیش بینی از امارات بود.

حزب  کنگره سراسری یمن هم این توافق را محکوم کرد.

عبدالوهاب المحبشی، عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن گفت: عربستان رکن اساسی پروژه عادی سازی روابط کشورهای عربی با صهیونیست‌ها است و در این زمینه از امارات بدتر است.

شیخ خالد الملا، رئیس شورای علمای عراق در این باره گفت: ابتلای امت اسلامی به ناامیدی روز به روز بیشتر می‌شود، وقتی که اشغالگر و قاتل فلسطینیان به دوست و متحد تبدیل می‌شود و بسیج شدن علیه مردان وفادار امت از طریق درخواست خلع‌سلاح مقاومت افزایش می‌یابد. وای بر کسانی که با اسرائیل رابطه برقرار می‌کنند  و وای بر کسانی که مقدسات و ارزش‌های امت را کوچک می‌کنند و آرمان‌های اسلام را می‌فروشند.

شهرداری تل آویو هم به نشانه استقبال از این توافق که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا آن را اعلام کرد، پرچم رژیم صهیونیستی و امارات را روی ساختمان خود به تصویر کشید.

طبق اعلام شبکه "کان" اسرائیل شهردار تل آویو به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی تحقق صلح بیشتر با امارات را تبریک گفت.

مطانس شحاده، عضو عرب کنست طرح الحاق کرانه باختری را یک دروغ و صرفا بهانه ای برای عادی سازی روابط بین ابوظبی و تل آویو توصیف کرد.

شحاده گفت: «عادی سازی روابط میان امارات و کشورهای عربی خبر جدیدی نیست و از قبل هم پیش بینی شده بود، زیرا نتیجه طبیعی روابط امنیتی، اطلاعاتی و راهبردی است که سال‌هاست میان دو طرف وجود دارد.»

وی افزود: «دروغ نتانیاهو درباره طرح الحاق به امارات فرصتی دارد تا به بهانه ممانعت از اجرای طرح الحاق با اسرائیل سازش کند، زیرا هم نتانیاهو و هم امارات دروغ می‌گویند.»

شحاده با بیان اینکه آمریکا در واکنش به اتحاد ملت فلسطین دست به چنین کاری زده است، گفت: :این سازش هرگز به نفع ملت فلسطین نیست، بلکه خنجری به پشت همه ملت‌های عربی است.»

مقامات اسرائیلی

یائیر لپید، رهبر حزب اپوزیسیون یش عتید اسرائیل و عضو کنست هم با وجود استقبال از این توافق اعلام کرد، اقدام تل آویو برای اجرای طرح الحاق به امنیتش آسیب خواهد زد.

وی در توییتی نوشت: منش سیاسی درست دستیابی به توافق از طریق مذاکرات سیاسی است نه اتخاذ اقدامات یکجانبه که به امنیت اسرائیل لطمه می زند.

آویگدور لیبرمن، رهبر حزب اسرائیل خانه ما هم تاخیر در الحاق شهرک های اسرائیلی در اراضی فلسطین را در ازای امضای توافق صلح با امارات را محکوم کرد.

وی گفت: معلوم بود که طرح الحاق حیله انتخاباتی نتانیاهو است.

نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای جدید اما نتانیاهو را به نابودی فرصت حاکمیت اسرائیل بر بخش هایی از کرانه باختری متهم کرد.

شهرک نشینان اسرائیلی هم این تصمیم نتانیاهو نپذیرفته و او را به نابودی فرصت حاکمیت اسرائیل بر شهرک های کرانه باختری متهم کردند.

از سوی دیگر انور قرقاش، وزیر مشاور امارات در امور خارجه در واکنش به مواضع مخالف کشورهای جهان در دفاع از این توافق گفت: این توافق، شبح طرح الحاق اراضی فلسطین را دور و زمان بیشتری را برای برقراری صلح از طریق راه کار تشکیل دو کشوری خرید.

وی افزود، واکنش های مثبت کشورهای مختلف بر این توافق سه جانبه اسرائیل، آمریکا و امارات "دلگرم کننده" است.

منبع: ایسنا
نظرات شما