رویداد۲۴ تراکنشهای مالی و فعالیتهای مراکز و نهادهای فرهنگی ایران همواره قابل توجه بوده است. تا امروز بودجههای کلانی که سالانه برای فعالیتهای آنها تعلق میگیرد توجه مردم و رسانهها را به خود جلب میکرد، اما این بار حاشیه جدیدی برای یک مرکز فرهنگی توجهها را به کاربری جدید آنها معطوف کرده است. در میان اخبار مربوط به قرارداد ویلموتس از نهادی به نام مرکز فرهنگی ایران و هلند نام برده شد که گویا ویلموتس را معرفی کرده است.
مهدی تاج رییس وقت فدراسیون فوتبال برای نخستین بار از مرکز فرهنگی ایران و هلند نام برده بود که گویا معرف ویلموتس بوده و یکی از افرادی در آن مجموعه نفوذ داشته، از طریق وزیر ورزش، فدراسیون به سمت انعقاد قرارداد با ویلموتس سوق داده است؛ قراردادی که خسارت ۶.۶ میلیون یورویی برای ملت ایران به ارمغان آورده است.
مهدی تاج گفته بود «مرکزی به نام مرکز فرهنگی ایران و هلند نام ویلموتس را به عنوان گزینه مناسب برای سرمربیگری تیم ملی به وزیر ورزش پیشنهاد داده و وزیر در نامهای به او نوشته که اقدامات مقتضی برای بهرهبرداری از این ظرفیت انجام شود.»
تاج که در موضوع قرارداد ویلموتس تحت فشار بود، سعی کرد با آوردن نام چهرهها و نهادهایی که در این قرارداد نقش داشتند، بار مسئولیت خود را تقسیم کند؛ از همین رو در بخش دیگر سخنانش خبر داد که «مرکز فرهنگی ایران و هلند نامهای به وزیر ورزش زده و سه گزینه ویلموتس، لوپتکی و رنارند را به عنوان گزینههای مناسب برای تیم ملی پیشنهاد داده و تاکید کرده که اینها «بهترین» هستند.»
حال سوال اینجاست که چطور یک مرکز که عنوان «فرهنگی» روی آن قرار دارد میتواند «بهترین» بودن یک مربی را تشخیص دهد و به جایی برسد که در نامهای به وزیر ورزش پیشنهادهایی بدهد که در نهایت مرجع تصمیمگیری مقامات عالی کشور شود.
وزارت وزرش که خود مسئولیت مهمی در انعقاد این قرارداد و خسارت کلان داشته، در نقش مدعی ظاهر شده و گفته باید مشخص شود چه کسانی در انعقاد چنین قراردادی و وارد کردن این خسارت نقش داشتهاند! برای اینکه بدانیم چه کسانی نقش داشتهاند و نقش وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال چه بوده، ادامه گزارش را بخوانید و پس از پایان گزارش این امیدواری را به خود بدهید که افرادی که نقش داشتهاند در دادگاه حاضر شوند.
مرکز تجاری-فرهنگی ایران و هلند چه نهادی است؟
مرکز تجاری فرهنگی ایران و هلند در شهریور ۱۳۹۵ در سفر رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری به هلند افتتاح شده است. تعجب نخواهید کرد اگر بدانید رییس وقت سازمان همان وزیر ورزش فعلی یعنی مسعود سلطانی فر است.
در خبرافتتاح این مرکز گفته شده مرکز توسط «بخش خصوصی» ایران در هلند با هدف «گسترش روابط فرهنگی و گردشگری» دو کشور تاسیس شده است. خبرگزاریها در توصیف وظایف این مرکز تازه تاسیس در همان زمان از «برنامه عرضه محصولات و تولیدات کشورمان شامل صنایع دستی، مبلمان، فرش، سفال و سایر محصولات تولیدی ایرانی در هلند و فراهم آوردن زمینه ارتباط تنگاتنگ میان تجار و فعالان عرصه فرهنگ» خبر داده بودند. آنچه واضح است این است که در بین ماموریتهای این مرکز، حرفی از مشاورههای ورزشی دیده نمیشود.
به گزارش رویداد۲۴ مراجعه به سایت مرکز فرهنگی-تجاری ایران و هلند اطلاعات زیادی از فعالیتهای این مرکزبه دست مخاطب نمیدهد. لوح تقدیری که زهرا احمدی پور رییس پیشین سازمان میراث فرهنگی و جانشین سلطانی فر در این سازمان به تشکری داده و بازنشر مصاحبه مازیار تشکری با یک رسانه هلندی درباره مرکز فرهنگی ایران و هلند تنها اخبار منشر شده در سایت این مرکز هستند.
خبر تکذیب اظهارات تاج درباره دخالت این مرکز در انتخاب ویلموتس نیز تقریبا جزو معدود اخبار بارگذاری شده روی وبسایت رسمی مرکز فرهنگی ایران و هلند است. در بیانیه تکذیب، تاج به تشویش اذهان عمومی متهم شده و تاکید کردهاند که «نسبت دادن قراداد ویلموتس به مرکز تجاری ایران و هلند فرار از مسئولیتهای قانونی تاج در عقد قرارداد با ویلموتس است.»
این مرکز هرگونه عواید مادی و معنوی از قراداد ویلموتس را تکذیب کرده و گفته «طی سالهای گذشته این مرکز در حوزه ورزش به ارائه مشاورههای تخصصی و حقوقی مبادرت کرده و هماهنگی برای برگزاری اردوی تیم ملی امید و برگزاری بازیهای دوستانه با تیم بلژیکی و هلندی از دستاوردهای این مرکز بوده است.»
از متن بیانیه اینطور بر آمده که مرکز پیگیر نامه خود به وزیر نشده و بعدا از طریق رسانهها متوجه عقد قراردادی با دستمزد حیرتانگیز و باورنکردنی با ویلموتس شده است! در حقیقت مدیران مرکز بیانیه را به گونهای نوشتهاند که گویا اصلا نمیدانند ویلموتس کیست و فوتبال چیست!
این مرکز در بیانیه خود حتی نسبت به عدم انجام مذاکرات از مجرای مرکز فرهنگی ایران و هلند ابراز نارضایتی کرده و گفته «افرادی خاص» به دلایلی ترجیح دادند مذاکرات ویلموتس از «مجاری دیگر» انجام شود.
امضای مازیار تشکری تیمجانی مدیرعامل و موسس مرکز فرهنگی ایران و هلند زیر بیانیه مرکز به چشم میخورد. در حالی که مرکز ایران و هلند گفته از قرارداد بیخبر است، اما بد نیست بدانید او همان کسی است که میتواند مستقیما نامهای به وزیر ورزش نوشته و گزینههای پیشنهادیش برای مربیگری تیم ملی را برشمارد.
تشکری به گفته خودش حدود ۲۰ سال است در خارج زندگی میکند و فارغالتخصیل رشته هنرهای زیبا از کشور ترکیه است، اما چون در حوزه هنری موفقیت چندانی نداشته به تجارت روی آورده است. او در جایی درباره خودش گفته «من حدود ۱۷ سال سابقه فروش صنایع دستی در خارج از کشور را دارم و اولین فروشگاه را در سال ۲۰۰۰ در آمستردام هلند ثبت کردم. در حالی که صنایع دستی در خارج از ایران در کنار خیارشور و آبلیمو عرضه میشد، سعی کردم حرمتی برای آن قائل شوم.»
او در ادامه بلندپروازیهایش از تلاش برای ایجاد یک شبکه تلویزیونی در اروپا خبر داده و گفته «ما به لطف برجام، گامهای بلندی برداشتهایم. ما درصدد ایجاد شبکه تلویزیونی هستیم که به بحث تجارت ایران و گردشگری بپردازیم و در اینباره از مجریان اروپایی برای معرفی ایران استفاده کنیم.»
انتشار نامهای که در اسفند سال ۱۳۹۷ از سوی مازیار تشکری تیمجانی خطاب به مسعود سلطانیفر نوشته شده بود، نشان گر عمق روابط وزارت ورزش با این نهاد است. در تاریخ دوازدهم اسفند ۱۳۹۷، نامهای توسط دبیرخانه مرکزی وزارت ورزش و جوانان با شماره «۶۶۳۹/۱/و/۹۷» ثبت شده که نشان میدهد مالک و مدیر مرکز فرهنگی تجاری ایران و هلند، دو مربی به نامهای «فرناندو هیرو» و «مارک ویلموتس را به عنوان گزینههای نهایی برای تصدیگری هدایت تیم ملی فوتبال ایران معرفی کرده بود.
در این نامه که نخستین بار توسط سایت تابناک افشا شد، از عملکرد «کارلوس کیروش»، سرمربی سابق تیم ملی انتقاد شده و نتایج او «غیر مطلوب» و «دور از توقع جامعه» توصیف شده و انتخاب سرمربی آینده تیم ملی بر این مجموعه فرهنگی و تجاری «تکلیف» خوانده شده است.
نامه مازیار تشکری مدیر مرکز فرهنگی ایران و هلند به سلطانی فر
به گزارش رویداد۲۴ مازیار تشکری تیمجانی در اولین مصاحبه خود درباره تاسیس مرکز گفته بو د این مرکز «با حمایتهای همه جانبه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاسیس شد.» این مرکز در حقیقت با حمایت سلطانی فر رییس وقت میراث فرهنگی بال و پر گرفته و توانسته تا این جایگاه پیش برود که در انتخاب سرمربی تیم ملی اعمال نفوذ کند. حضور سلطانی فر در روز افتتاحیه مرکز در هلند نیز گواه بر این مدعاست.
مسعود سلطانی فر در مراسم افتتاحیه مرکز فرهنگی ایران و هلند
نام مازیار تشکری تیمجانی با صادرات فرش و صنایع دستی گره خورده و در سال ۹۵ از او برای تاسیس مرکز فرهنگی ایران و هلند و تسهیل صادرات فرش به این کشور تقدیر شده است. در بهمن ماه همان سال با مازیار تشکری در حاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی گفتگویی انجام شده که او در آن مصاحبه هدف از تاسیس مرکز فرهنگی ایران و هلند را علاوه بر پیگیری بحث تجاری، عرضه چهره متفاوتی از ایران به اروپاییان عنوان کرد و در توضیح ویژگیهای آن گفت: «این مرکز شامل سه طبقه است که علاوه بر قسمتهای تجاری، طبقه همکف آن یک فروشگاه است که صنایع دستی متفاوت ایرانی مانند فرش در آن عرضه میشود و یک بخش کافه تریای ایرانی هم دارد.»
این گفتگو نشان میدهد برخلاف آنچه در بیانیه مرکز عنوان شده، مشاوره ورزشی هیج جایی در طبقات سه گانه مرکز فرهنگی مذکور نداشته و این مشاوره خاص باید در جای دیگری مورد تحقیق و تفحص قرار بگیرد.
ببینید:
قرارداد ویلموتس توسط چه کسانی نوشته شد؟ (فیلم)
بهروز زنجانی دلال قرارداد ویلموتس
به جز مازیار تشکری تیمجانی، از فرد دیگری که او نیز در کار صادرات فرش است، به عنوان یک پای قرارداد با ویلموتس نام برده شده است؛ بهروز زنجانی. به این ترتیب یک سر هر آنچه به قرارداد چند میلیون یورویی ویلموتس مربوط است، به صادرات فرش وصل میشود.
بهروز زنجانی ملقب به «بوروس» است که رد پای در ارتباطات فوتبالی دیده میشود. تصویر بهروز زنجانی کنار «علی سلیمانی» خزانهدار فدراسیون فوتبال ایران پس از واریز مبلغ دو میلیون یورو به حساب او در ترکیه و حضور در بالکن هتل نیز به چشم میخورد. این تصویر را نخستین بار سایت تسنیم منتشر کرد.
احسان قاضیزاده هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی هم به نقش بهروز زنجانی در قرارداد عجیب سرمربی بلژیکی با فدراسیون فوتبال اشاره کرده و گفته باید کشف حقیقت شود که آیا این فرد با شرکتهای دلالی اروپایی در ارتباط بوده است یا نه؟
نام بهروز زنجانی اولین بار به صورت مخفف «ب.ز» رونمایی شد. تسنیم در گزارشی که خرداد ماه منتشر کرده نقش مازیار تشکری در پرونده ویلموتس را کمرنگ توصیف کرده و گفته بهروز زنحانی پشت پرده رقم نجومی قرارداد ویلموتس معرفی کند.
جستجوی نام بهروز زنجانی به اطلاعاتی درباره فرش محدود میشود. او سال ۱۳۹۱ همراه با «احد عظیمزاده» تاجر نامدار فرش ایرانی، میهمانی باشکوهی برای سفرای اروپایی حاضر در ایران ترتیب داده بود.
در گزارش تسنیم درباره بهروز زنجانی نوشته شده «زمانی که کارلوس کیروش در اردوی جنجالی دبی در دیماه ۹۵ کادر ایرانی خود را از جمله دستیاران، مدیر تیم، مدیر رسانهای و مترجم را اخراج کرد، نام فردی به عنوان مترجم جدید کیروش مطرح شد. آن فرد بهروز زنجانی یا بوروس بود که آرشیو اخبار در آن تاریخ نشان میدهد که این فرد در زمان کیروش هم به تیم ملی، این مربی یا فدراسیون فوتبال نزدیک بوده است.»
بهروز زنجانی بارها توسط خبرنگاران با کیروش دیده شده است. تسنیم نوشته این فرد پس از جدایی کارلوس کیروش از تیم ملی در حضور مارک ویلموتس نقش داشته است.
مهدی تاج البته نقش بهروز زنجانی را فقط به عنوان یک مترجم در مذاکره با ویلموتس دانسته و گفته «استفاده از بهروز زنجانی به عنوان مترجم به این خاطر بوده که ویزای شینگن داشته و مشکلی برای رفت و آمد به بلژیک نداشته است.» بدون توجه به عمق روابط میراث فرهنگی و حمایتهای خاص دولتی از چند صادرکننده فرش، ظاهر ماجرا بسیار تلخ و توهینآمیز است؛ چه آنکه فدراسیون فوتبال حتی سعی نکرده در نفوذ دلالان ظاهر قضیه را هم رعایت کند و یک دلال با این توجیه به تیم ملی فوتبال حقنه شده که ویزای شینگن داشته است!
امیر سلطانی چهره دیگر در قرارداد ویلموتس
داریوش مصطفوی رئیس اسبق فدراسیون فوتبال که در مصاحبهای بر نقش بهروز زنجانی در تیم ملی فوتبال صحه گذاشته بود، به حضور فرد دیگری در زمان واریز مبلغ ۲ میلیون یورو به حساب ویلموتس در ترکیه اشاره کرده است. او برای نخستین بار از فردی به نام امیر سلطانی معاون ورزشی سابق باشگاه استقلال نام آورده که گویا در قرارداد ویلموتس و فراهم کردن شرایط برای آوردن او به ایران نقش مهمی داشته است.
مصطفوی بهروز زنجانی را مهره انحرافی برای فراموش کردن حضور امیر سلطانی در سفر ترکیه خوانده و گفته «در بحث قرارداد مارک ویلموتس بیخود و بیجهت، بهروز زنجانی به عنوان گناهکار معرفی شده است. طبق اطلاعاتی که من دارم با توجه به شرایط مالی خانواده زنجانی او، نیازی به پول فوتبال ندارد.»
او درباره حضور سلطانی در این سفر گفته «علی سلیمانی به عنوان خزانهدار فدراسیون در جلسه با ویلموتس شرکت کرد و بهروز زنجانی هم نقش مترجم را داشته است. من نمیدانم چرا باید نفر دیگری در آن جلسه باشد؟ خارجیها به امثال چنین فردی میگویند ایجنت و من میگویم دلال.»
مصطفوی برجسته شدن نام بهروز زنجانی در افکار عمومی را کار معاون سابق استقلال خوانده و گفته «معاون سابق استقلال این کارها را میکند تا نقش خودش در قرارداد ویلموتس کمرنگ شده و نقش زنجانی پررنگ شود.»
به گزارش رویداد۲۴ تا کنون مدعی العموم درباره قرارداد ویلموتس و نقش چهرههایی مثل مسعود سلطانیفر، مهدی تاج، امیر سلطانی، بهروز زنجانی، مازیار تشکری تیمجانی و دیگر چهرهها ورود نکرده یا دستکم ورود آن رسانهای نشده است. آنگونه که ظواهر امر نشان میدهد کارلوس کیروش با یک برنامه طراحیشده از تیم ملی فوتبال کنار گذاشته تا فردی به جای او سرمربی تیم ملی شود که دلالان بتواند در کنار او درآمد قابل توجهی داشته باشند.
یکی از راههای دلالان در قراردادهای ورزشی در ایران این است که فوتبالیستی را به یک تیم معرفی میکنند و بعد با ایجاد شرایطی کاری میکنند که قرارداد آن بازیکن فسخ شود. عمده درآمد میلیاردی دلالان از فسخ همین قراردادهاست. در حقیقت با یک بازیکن یا مربی قراردادی چند برابر ارزش آن بازیکن بسته میشود و دلالان هم از قرارداد درآمد دارند، هم از فسخ قرارداد.
علی کفاشیان رییس پیشین فدراسیون فوتبال که در دوره او نیز حاشیههای فراوانی در فوتبال ایران وجود داشت، در یک گفتگو اعلام کرده بود که ایران در هیچکدام از پروندههایی که به فیفا رفته تا کنون پیروز نبوده است و عجیب آنکه وکیل اغلب پروندههای ایران یک نفر ثابت بوده است. عجیبتر آنکه تنها باری که ایران برنده شده، همان یکباری بوده که خود فیفا برای ایران وکیل دیگری گرفته است! البته همان یکبار پول وکیل پرونده که فیفا برای ایران فاکتور کرده، در اندازهای بوده که دیگر پولی برای بازگشت به ایران باقی نمانده بود و پولها صرف وکیل شده بود!
در هیچکدام از پروندههای نجومی که در هر کدام میلیونها دلار از اموال بیت المال با سوءمدیریت و گاه عامدانه از کشور خارج شده، هیچ مدیر ورزشی ارشد پایش به دادگاه باز نشده و این اموال مردم بوده که همچون گوشت قربانی تاراج شده است. جالب آنجاست که در ایران تمام صنایع مادر و مهم خصوصی شده یا در حال خصوصی شدن است اما فوتبال که نه در آن تولید انجام میشود نه ارزش اضافهای ایجاد میکند، خصوصی نمیشود و سالانه میلیاردها تومان از جیب مردم بین چند فوتبالیست تقسیم میشود یا هزینه غرامت در دادگاههای فیفا میشود. در آخرین نمونه فقط به خاطر یک «بند قرارداد» که فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش با هر روشی از آن دفاع میکردند، ۶.۶ میلیون یورو از کیسه ملت خرج شد و امثال مازیار تشکری و بهروز زنجانی و امیر سلطانی در خارج به ریش مردمی میخندند که در سختترین شرایط اقتصادی به سر میبرند.