رویداد۲۴ سازمان بازرسی کل کشور در پی اقداماتی که برای پیگیری پرونده مارک ویلموتس انجام داده، به تازگی هشت متهم را به دادستانی تهران معرفی کرده است. روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور بیانیهای صادر کرده و در آن شرح ماجرا را این طور آورده است: «با اتمام بررسیها در پرونده اقدامات دخیل در موضوع قرارداد فدراسیون فوتبال با سرمربی سابق تیم ملی، این گزارش نهایی و امروز برای دادستان عمومی و انقلاب تهران ارسال شد. در این گزارش، پرونده ۸ نفر به اتهام اهمال منجر به تضییع و ایجاد دین بر ذمه فدراسیون و ورود خسارت به اموال دولتی و حقوق عمومی و تضییع آنها به دادستان عمومی و انقلاب تهران ارسال شد.»
همان طور که در این بیانیه آمده گزارش فوق «نهایی» است؛ یعنی سازمان بازرسی کل کشور به این نتیجه رسیده که برای پرونده غرامت ۶.۲ میلیون یورویی پای ۸ نفر گیر است و آنها باید توضیحات لازم را بدهند.
در اینکه این ۸ نفر چه کسانی هستند هنوز چیزی به صورت رسمی مشخص نشده ست؛ اگر قرار بر آن باشد که بر حسب حدس و گمان پیش رفت باید گفت ترکیبی از اعضای فدراسیون فوتبال و احتمالا وزارت ورزش هستند.
اینکه پیگیری درباره این پرونده با چنین سرعتی در حال پیشروی است جای خوشحالی دارد، ولی ابهامات آن، چنان زیاد است که هنوز سوالات بی پاسخی را به ذهن متبادر میکند.
مارک ویلموتس بلژیکی بعد از رفتن کارلوس کی روش، هدایت تیم ملی ایران را به دست گرفت؛ اگرچه فدراسیون فوتبال، روزهای نخست خیلی جدی تاکید میکرد، ویلموتس را با رقمی مناسب و پایینتر از کی روش به ایران آورده، ولی دیری نپایید تا مشخص شود این جملات مزاح و برای سرگرمی مخاطب عنوان شده است.
قرارداد ویلموتس منهای پاداشهای درنظرگرفته شده برای او، حداقل ۵۰۰ هزار یورو بیش از چیزی بود که مقرر شده به کارلوس کی روش داده شود.
ویلموتس، اما زمان زیادی در فوتبال ایران دوام نیاورد؛ او قریب به شش ماه با فدراسیون همکاری و نزدیک به ۲ ماه در ایران فعالیت کرد و سپس هم رفت و ادعای غرامت کرد. او با نوشتن نامه به فدراسیون فوتبال ایران و البته فیفا، مسئولان را در جریان قرار داد که بیش از دوماه دستمزدش را نگرفته و قراردادش را «طبق قانون» یکطرفه فسخ کرده است.
مسئولان فدراسیون فوتبال، اما در گیرودار رفتن ویلموتس و نرفتن از ایران، دو میلیون یورو از شستا قرض گرفتند و در زراعت بانک ترکیه به حسابش ریختند به این امید که ویلموتس بیخیال استعفایش شود و برگردد. ویلموتس، اما زرنگتر از این حرفها بود؛ او دومیلیون یورو را گرفت، با بخشی از آن پول عکس سلفی گرفت و برای همسرش در بلژیک فرستاد و سپس روی نیمکت تیم ملی در برابر عراق نشست که نتیجه اش شکست ملی پوشان شد. او بعد از آن بازی برای همیشه رفت و درخواست غرامت سنگین ۶.۲ میلیون یورویی کرد.
فدراسیون فوتبال و مهدی تاج، ابتدا عنوان کردند ویلموتس تلسطی به زبان انگلیسی ندارد و بندها را درست نخوانده، چون اگر چنین بود میدانست که برای فسخ، طرف ایرانی فقط باید ۳ ماه خسارت به او بدهد! بعدها، اما مشخص شد که ویلموتس نه تنها بندها را خوب خوانده بلکه به لطف همسر حقوقدانش به موقع برای گرفتن غرامت اقدام کرده است.
نتیجه شد آنکه فدراسیون فوتبال ایران باید رقم ۶.۲ میلیون یورو غرامت بدهد! رقمی بسیار سنگین که بعید است در توان این نهاد باشد. البته این تمام ماجرا نیست، چون فدراسیون پیش از این دو میلیون یورو هم به ویلموتس داده که با احتساب آن، این رقم نزدیک به ۸ میلیون یورو میشود.
با اعلام رای نهایی، دستگاههای نظارتی و قضایی دست به دست هم دادند تا سریع تر، مسببین این قرارداد عجیب که به «ویلموتسچای» معروف شده را مشخص کنند؛ حالا اقدام تازه در معرفی ۸ نفر به دادستانی تهران در همین راستا است؛ در وقع نتیجه اولیه مشخص کرده که برای هشت میلیون پول بی زبانی که داده و باید پرداخت شود ۸ نفر مقصر اولیه هستند.
طبق اخباری که در روزهای اخیر منتشر شده، مهدی تاج متهم ردیف اول است و به دلیل اینکه پای قرارداد را امضا کرده باید اولین نفری باشد که مواخذه شود. با این حال، نگرانیهایی وجود دارد؛ از جمله اینکه تاج در آخرین گفت و گویش به طور تلویحی عنوان کرده «مجبور» به عقد چنین قراردادی بوده؛ آیا در بین این هشت نفر، آن فرد یا افرادی که تاج را مجبور کرده اند هم به دادستانی معرفی شده اند؟ آیا آقازادهای که سخنگوی قوه قضاییه عنوان کرده بود باید برای ارائه توضیحات فراخوانده شود هم یکی از این هشت نفر است؟ و سوال مهمتر اینکه آیا این هشت نفر، هشت نفر اصلی هستند یا خرده قربانیانی که خودشان را فدای متهمان اصلی میکنند؟ پاسخ به این سوالات را میشود در روزهای آتی راحتتر پیدا کرد؛ تا آن زمان، اما امید زیادی وجود دارد که عدالت به معنای واقعی اش پیاده شود.