صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 22
کد خبر: ۲۲۷۳۸۸
تاریخ انتشار: ۲۰:۵۵ - ۰۱ شهريور ۱۳۹۹
سید جلال ساداتیان:

ترامپ و پومپئو می‌خواهند با اعمال فشار باعث شوند یکی از کشور‌های عضو برجام به نیابت از آمریکا، مکانیزم ماشه را فعال کند

یک کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است، ترامپ که هم در عرصه سیاست خارجی و داخلی با شکست بزرگ مواجه شده، تنها چاره ممکن را روی آوردن به تلاش برای فعال‌کردن مکانیسم ماشه می‌داند.

رویداد۲۴ سید جلال ساداتیان، کارشناس مسائل بین‌الملل و سفیر اسبق ایران در انگلستان، در ارتباط با تلاش‌های آمریکا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه در شورای امنیت سازمان ملل و نیز مخالف ۱۳ عضو از اعضای شورای امنیت با درخواست این کشور به خبرنگار «انتخاب» گفت: «درونالد ترامپ در سه سال و نیم زمامداری خود در کاخ سفید راهبردی را اتخاذ کرد که هم در داخل آمریکا و هم در عرصه بین‌المللی، حساسیت جناح‌های مختلف را بر علیه خود بر انگیخت. برای پی بردن به تلاش کنونی آمریکا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه و جبهه‌گیری جامعه جهانی در برابر این کشور ضروری است به اختصار مروری بر تاریخچه شکل‌گرفتن این تضاد ارائه شود.»

وی افزود: «زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه و وزیر امور خارجه انگلستان، مستقیما به آمریکا سفر کردند تا مانع این تصمیم‌گیری شوند، اما رئیس جمهوری آمریکا به هیچ یک از درخواست‌های اعتنا نکرد. همزمان با خروج از برجام از معاهدات مختلفی همچون پیمان آب‌وهوایی پاریس، پیمان نفتا، سازمان بهداشت جهانی و ... خارج شد. در سطحی دیگر، ترامپ با اعضای ناتو نیز وارد تقابل شد و ان‌ها را وادار به پرداخت بودجه بیشتر کرد. همچنین، جنگ تعرفه‌ای و تجاری بزرگی را با کشور چین آغاز کرد. این روحیات که به عنوان روحیه فرصت‌طلبانه ترامپ شناخته شد، با تمامی موازین سیاست خارجی آمریکا طی سال‌های بعد از جنگ جهانی دوم مغایرت داشت؛ بدین معنی که ترامپ با کنار گذاشتن راهبرد جهانی‌سازی، آمریکا را به سمت نوعی انزواگرایی پیش برد.»
بیشتر بخوانید: اروپا همچنان به دنبال حفظ برجام و خریدن وقت تا بعد از انتخابات آمریکا
این کارشناس مسائل بین‌الملل در بخشی دیگر از گفته‌های خود تصریح کرد: «ترامپ همزمان با شکست در عرصه سیاست خارجی، در حوزه مسائل داخلی آمریکا در ابتدای امر موفقیت‌هایی را کسب کرد، اما شیوع کرونا و اعتراضات به نژادپرستی در آمریکا موجب شد که دستاورد‌های او به شدت کم‌رنگ شود. واقعیت امر این است که ترامپ در حوزه سیاست خارجی هیچ دستاوردی فارغ از شکست نداشت و در عرصه داخلی نیز به شدت وضعیتی شکننده را از نظر جایگاه پیدا کرد. اکنون ترامپ که هم در عرصه سیاست خارجی و داخلی با شکست بزرگ مواجه شده، تنها چاره ممکن را روی آوردن به تلاش برای فعال‌کردن مکانیسم ماشه می‌داند. اکنون او قصد دارد این مساله را به نمایش بگذارد که سیاست‌های او در قبال ایران همراه با موفقیت بوده و در نهایت موجب تسلیم تهران شده است.»

ساداتیان در ادامه تصریح کرد: «ترامپ در ابتدا تلاش کرد از طریق شورای امنیت تحریم‌های تسلیحاتی ایران را تمدید کند، اما در عمل زمانی که قطعنامه این کشور با شکستی تاریخی مواجه شد او تلاش می‌کند مکانیسم ماشه را از طریق رجوع به قطعنامه ۲۲۳۱ فعال کند. اما به دلیل خروج آمریکا از برجام، این کشور حقی در زمینه فعال سازی مکانیسم ماشه ندارد و این امر از سوی تمامی تفسیر‌های حقوقی مورد تایید واقع شده است. آمریکا همچنان با لج‌بازی شخص مایک پمپئو، بر آن هستند که از هر طریق ممکن مکانیسم ماشه را فعال کنند. تحلیل آن‌ها این است که فشار آن‌ها موجب شود که یکی از کشور‌های عضو به نیابت از آمریکا، مکانیزم ماشه را فعال کنند یا تنشی در شورای امنیت ایجاد کند، که در نهایت ایران را به میز مذاکره بکشاند. در مجموع، اکنون راهبرد نهایی آمریکا مبتنی بر قلدری، ایجاد فشار مضاعف بر تمامی طرف‌های برجام است.»

وی در بخشی دیگر از گفته‌های خود پیرامون سفر رافائل گروسی به تهران در روز دوشنبه هفته جاری تاکید کرد: «سفر گروسی به تهران را می‌توان ماموریتی جداگانه مورد ارزیابی قرار داد. در واقع، مقرر شده بود که قبل از به رای گذاشتن قطعنامه آژانس در شورای حکام که مورد تایید نیز قرار گرفته بود، به ایران سفر کند، اما این رخداد اتفاق نیافتد. اکنون به نظر می‌رسد اکنون آژانس و کشور‌های اروپایی در پی آن هستند که با سفر گروسی به تهران، به هر گونه شائبه در زمینه برخی اتهامات وارده پیرامون منع بازرسان از بازدید نیروگاه‌های هسته‌ای ایران، را رفع کنند تا آمریکا در شورای امنیت به این گزارش آژانس متوسل نشود.»
منبع: انتخاب
نظرات شما