رویداد۲۴ وقتی ویروس کرونا در شهر سیاتل آمریکا شیوع پیدا کرد، یکصد ماهیگیر به این ویروس مبتلا شدند. مطالعات نشان داد ۳ ماهیگیر به دلیل داشتن آنتی بادی (پادتن) در بدن، به کووید ۱۹ مبتلا نشدند. همین موضوع شواهد مناسبی برای توانایی بدن در مقابله با ویروس کرونا را نشان داد.
محققان معتقدند آنتی بادی میتواند بدن را در مقابل ویروس کرونا محافظت کند. آنها میگویند این مطالعه به ما برای فهم چگونگی کارکرد آنتی بادی در مقابله با کووید ۱۹ کمک میکند. با این حال، صرف وجود آنتی بادی در خون به معنای مصونیت قطعی در مقابل کرونا نیست.
محققان دانشگاه ایالتی واشنگتن به دنبال یافتن پاسخ به این پرسش هستند که ایجاد ایمنی در مقابل ویروس کرونا چگونه است. با آنکه پژوهشهای زیادی در این زمینه انجام گرفته است، این سوال اساسی بی پاسخ مانده که چگونه مردم میتوانند مانند آن سه ماهیگیر در مقابل کرونا به ایمنی دست یابند.
ایمونولوژیستها میگویند پاسخ ایمنی بدن به ویروس کرونا مانند سایر بیماریهای ویروسی همانند آنفلوانزا است. برای محافظت در مقابل عوامل بیماری زا، بدن انسان از چند سطح مختلف ایمنی استفاده میکند. سطح نخست مبارزه با ویروس شامل سلولهای T کشنده است که با حمله به عوامل خارجی میتوانند آنها را به راحتی نابود کنند. سلولهای T، سلولهای ویژه گلبولهای سفید خون برای مبارزه با عوامل بیماری زا هستند و میتوانند نوع ویروس را به خاطر بسپارند و در مواجهههای بعدی با آنها، به راحتی نابودشان کنند.
بیشتر بخوانید: واکسن تنفسی ویروس کرونا تولید شد
سارا فورچون، استاد ایمونولوژی دانشگاه هاروارد آمریکا در این باره میگوید: موضوع ایمنی داشتن یا نداشتن در مقابل کرونا حالتی سیاه و سفید نیست. به این معنا که وجود آنتی بادی در بدن به معنای محافظت در مقابل ابتلا به ویروس کرونا نخواهد بود. در واقع در مقابل ویروس درجات ایمنی مختلفی در بدن وجود دارد.
او افزود: در حالی که سطح آنتی بادیهای خون پس از چند هفته شروع به کاهش میکند، سلولهای B (که خود نوعی از گلبولهای سفید هستند) به دلیل دارا بودن طول عمر بالا میتوانند در بلند مدت در مقابل ویروس آنتی بادی تولید کنند. زمانی که خطر وجود ویروس در بدن زیاد است، پاسخ ایمنی نیز به مرور شدت پیدا میکند و سپس با کاهش خطر، از شمار گلبولهای سفید خون کاسته میشود.
مطالعات درباره آن ۳ ماهیگیر که در مقابل ویروس کرونا مقاومت داشتند، نشان میدهد آنها در گذشته یک بار به این ویروس مبتلا شده اند و یک لایه دفاعی برای پاسخ به کووید ۱۹ در بدن تشکیل داده اند.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا اعلام کرد: کسانی که یک بار به ویروس کرونا آلوده شوند و سپس بهبود یافتهاند در کوتاه مدت بدن آنها در مقابل این بیماری مقاومت پیدا میکند، زیرا سلولهای T و B سیستم ایمنی ویروس کرونا را در یاد خواهند داشت و در صورت مواجهه با آنها در دفعات بعد میتوانند به راحتی آنها را شناسایی و نابود کنند.
این مرکز تاکید دارد؛ افرادی که به کرونا مبتلا شده اند نیازی نیست تا ۳ ماه پس از بهبودی تست کرونا بدهند. البته این مرکز تاکید دارد این توصیه بیشتر به دلیل آن است که انجام تستهای زیاد کرونا میتواند خطا در آزمایش را افزایش دهد.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا بر خلاف آنچه در رسانهها مطرح میشود ما هیچ گاه نگفته ایم که فرد در طول ۳ ماه پس از بهبودی از ویروس کرونا، در مقابل آن مقاومت دارد و به کووید ۱۹ مبتلا نمیشود، بلکه ما تاکید کردیم تا زمانی که فرد مجدد علائم ابتلا به کرونا مانند سرفه خشک، بی حالی، تب و از دست دادن حس بویای و چشایی را ندارد، نیازی به انجام مجدد تست کرونا ندارد.
دانشمندان میگویند ایجاد ایمنی در مقابله با ویروس کرونا دارای درجات مختلفی است و همه افرادی که یک بار به ویروس کرونا مبتلا شده اند در مقابل این ویروس مصونیت پیدا نمیکنند. از این رو، بهتر است این افراد پس از بهبودی از کووید ۱۹، همچنان در جامعه فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرده و از ماسک استفاده کنند.