صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۱ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 10
کد خبر: ۲۲۷۶۸۳
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۱ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۹

در شرایط نزول بورس چه کنیم؟/ توصیه مهم کارشناسان

توصیه کارشناسان به سهامداران خرد در شرایط نزول: صبور باشید و سهام خود را نفروشید.

رویداد۲۴ با افت ۱۲.۵میلیارد دلاری ارزش کل بازار سهام در مبادلات دیروز یک‌شنبه دوم شهریورماه میزان نزول بازار سهام در دهمین روز افت به ۸۰ میلیارد دلار رسید و موج تازه‌ای از نگرانی را در میان سهامداران به‌وجود آورد. همزمان کارشناسان و فعالان کهنه‌کار بازار سرمایه، به سهامداران هشدار می‌دهند که در چنین شرایطی سهام خود را نفروشند و با دید بلندمدت به بازار سهام نگاه کنند.

روند نزولی بازار سهام دیروز وارد دهمین روز خود شد. این نزول از دوشنبه ۲۰مردادماه آغاز شد و از آن زمان باوجود انجام اقدامات مختلف برای نجات بازار، روند نزولی بازار سهام متوقف نشده است. شاخص کل بورس تهران در روز یکشنبه ۱۹مردادماه و یک‌روز قبل از آغاز نزول به محدوده ۲میلیون‌ و ۱۰۰ هزار واحد و ارزش کل بازار سهام (بورس تهران و فرابورس) به ۹۱۷۶هزار میلیارد تومان (مرز ۴۰۰میلیارد دلار) رسیده بود اما از آن زمان شاخص و ارزش کل بازار سهام ۲۰درصد سقوط کرده است.

محاسبات نشان می‌دهد که در این مدت شاخص کل بورس تهران ۴۱۶هزار واحد و ارزش کل بازار سهام ۱۷۸۶هزار میلیارد تومان معادل ۸۰میلیارد دلار سقوط کرده است. این به‌معنای این است که میزان بازده سهامداران فقط ظرف ۱۰روز گذشته بیش از ۲۰درصد کاهش یافته است و حتی می‌توان گفت سهامداران تازه‌واردی که ظرف ۱۰روز گذشته وارد بازار سهام شده‌اند دست‌کم ۲۰درصد از اصل پول خود را از دست داده‌اند.

افزایش شدت نزول

با وجود آنکه انتظار می‌رفت روز گذشته روند نزولی بازار سهام متوقف شود اما این اتفاق رخ نداد و شیب نزولی شاخص بورس حتی پرقدرت‌تر شد. تحلیلگران تکنیکال بر این باور بودند که شاخص بورس در محدوده یک‌میلیون‌ و ۷۰۰هزار واحد با حمایت‌های تکنیکی مواجه خواهد شد و روند نزول متوقف خواهد شد اما دیروز از همان ابتدای صبح، صف‌های فروش سهام دوباره پابرجا شد و درنهایت شاخص کل بورس تهران با یک نزول سنگین نزدیک به ۳.۸درصد افت کرد.


بیشتر بخوانید: بورس تهران چه زمانی به وضعیت عادی باز خواهد گشت؟


با این میزان نزول، ظرف چند ساعت بیش از ۲۸۰هزار میلیارد تومان معادل ۱۲.۵میلیارد دلار از ارزش سهام شرکت‌های حاضر در بورس و فرابورس کاسته شد و جمع کل ارزش بازار سهام به ۷۳۹۰هزار میلیارد تومان معادل ۳۳۰میلیارد دلار رسید. این نزول سنگین در مبادلات روز گذشته موجی از نگرانی را در میان سهامداران به‌ویژه تازه‌واردها ایجاد کرد و بازتاب‌های گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت. هنوز مشخص نیست روند نزولی بازار سهام تا کجا ادامه خواهد داشت اما ازنظر تکنیکی چنانچه امروز هم شاخص بورس نزول کند و از مرز یک‌میلیون‌و۶۴۰ هزار واحد هم عبور کند، میزان نزول تا محدوده یک‌میلیون‌ و ۵۰۰هزار واحد امتداد خواهد یافت.

توصیه به سهامداران؛ سهام خود را نفروشید

درپی شدت گرفتن روند نزولی بازار سهام، کارشناسان و فعالان کهنه‌کار بازار سرمایه، به سهامداران به‌ویژه تازه‌واردها هشدار می‌دهند که سهام خود را نفروشند و به بازار سرمایه با دید بلندمدت نگاه کنند چراکه بازده بازار سهام در بلندمدت با توجه به نرخ تورم همیشه مثبت بوده است. تحقیقات نشان داده است سهامدارانی که به‌صورت هیجانی و در کوتاه‌مدت اسیر نوسان‌های مقطعی می‌شوند دچار ضرر و زیان‌های هنگفت می‌شوند اما سهامدارانی که با دید بلندمدت وارد بازار سهام می‌شوند همیشه برنده واقعی هستند.

بهنام بهزادفر، یک کارشناس بازار سرمایه دراین‌باره گفت: یکی از مهم‌ترین توصیه‌های سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی دنیا و در کشورمان داشتن دیدگاه بلندمدت است. دیدگاه بلندمدت را عموما ۵ساله و بیشتر تفسیر می‌کنند.

او ادامه داد: در کشورمان دیدگاه بلندمدت سرمایه‌گذاری اهمیت بسیار ویژه‌ای دارد، چراکه در طول دهه‌های متمادی، ایران با تورم و افزایش قیمت‌ها مواجه بوده است. میانگین تورم ۸۰ساله کشور حدودا ۱۶درصد، ۵۰ساله ۱۸درصد، ۳۰ساله ۲۰درصد و ۱۰ساله ۲۲درصد است و این موضوع نشان می‌دهد هنوز هم روش‌های سنتی سرمایه‌گذاری در کشورمان پاسخ می‌دهد.

بهزادفر افزود: به‌هرحال شرکت‌ها نرخ‌های خدمات خود را در طول سال‌های متمادی، همگام با رشد تورم افزایش می‌دهند و این موضوع با تداوم حاشیه سود آنها، موجب رشد سودآوری می‌شود و نهایتا می‌توانند ارزش بیشتری برای سهامداران خلق کنند.

به‌گفته او از دیدگاه مالی رفتاری نیز دیدگاه بلندمدت بسیار اهمیت دارد. در کوتاه‌مدت درگیری‌های روزانه بیشتر است. ریسک‌های خاص خود را دارد و آرامش در این شرایط کمتر است، درنتیجه اشتباهات سرمایه‌گذاری نیز بیشتر می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که یک خط فکر ممتد و بلندمدت در سرمایه‌گذاری بسیار بهتر از فرورفتن در نوسانات روزانه بازار، عمل می‌کند. احمد پویان‌فر، مدیرعامل مشاور سرمایه‌گذاری ارزش‌پرداز آریان هم معتقد است اگر سهامداران سبد سهام (پرتفوی) قوی تشکیل دهند، اضطرابی از افت شاخص نخواهند داشت.

او افزود: همیشه به سهامداران پیشنهاد کردیم که بهتر است با سرمایه‌گذاری در حداقل ۱۰نوع سهم، معاملات را دنبال کنند؛ این موضوع از نظر ریاضی هم اثبات شده است به‌طوری‌که اگر بازده پیش‌بینی شده این چند سهم ۵۰درصد و انحراف معیار ۲۰درصد باشند، قطعا بازده قابل کسب برای سهامدار همان ۵۰درصد با ریسک کمتر از ۱۰درصد خواهد بود.

به‌گفته پویان‌فر سهامداران نباید با درنظر داشتن صف‌های خریدوفروش سهم موردنظر خود را انتخاب کنند و بهتر است سهم‌های هم‌وزن در سبد سهام خود داشته باشند چون کمک شایانی در نقدشوندگی سهم، کاهش ریسک و کسب بازده موردنظر برای آنها خواهد بود.

او درباره نزول بازار سهام گفت: بازار سرمایه ایران بزرگ و عمیق شده و بارها دولت بر حمایت از بورس تأکید کرده و در عمل هم نشان داده که بازار سرمایه نقطه قوت اقتصاد است؛ پس نوسانات اخیر چندان نگران‌کننده نیست. حسن قالیباف‌اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار هم به سهامداران توصیه کرد: بازار سرمایه بازاری است که سرمایه‌گذار باید در آن حوصله داشته و صبر پیشه کند و درنظر داشته باشد که بازده بازار سرمایه در بلندمدت بیشتر از بازارهای دیگر است.

دولت از بازار سرمایه مراقبت می‌کند

رئیس دفتر رئیس‌جمهور، با اشاره به اینکه دولت به بازار سرمایه اهتمام جدی دارد و از آن مراقبت می‌کند، تأکید کرد: سرمایه‌گذاری در بورس، مطمئن است، اما نباید به آن کوتاه‌مدت نگاه کرد. محمود واعظی با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری گفت: سرمایه‌گذاری در بورس، مطمئن است، اما نباید به آن کوتاه‌مدت نگاه کرد بلکه باید درازمدت دید و در این صورت برای هردو طرف سرمایه‌گذار و بنگاه‌دار مفید خواهد بود.

او با تأکید بر اینکه رویکرد دولت این است که همواره از بازار سرمایه صیانت و حمایت کند و بورس را رها نمی‌کند، گفت: در بیشتر کشورهای پیشرفته، بورس نقش تعیین‌کننده‌ای هم برای سرمایه‌گذاری و هم مردم دارد و نباید انتظار داشت سرمایه‌ای که وارد بورس می‌شود به‌طور مرتب سود بدهد و افزایش یابد.

او ادامه داد: لازمه آن این است که اگر به سرمایه‌گذاری خود اعتماد دارید صبر و همچنین از کارگزاری‌های معتبر استفاده و با مشورت آنها سرمایه‌گذاری کنید.

رئیس دفتر رئیس‌جمهور تأکید کرد: هیچ‌وقت نباید در بورس، تصمیمات هیجانی گرفته شود و باید روی این موضوع کار کنیم. واعظی افزود: ازنظر من و بسیاری از کسانی که بازار سرمایه را پیگیری می‌کنند این بازار در حال اصلاح است و اسم آن ریزش نیست.

او با تأکید بر اینکه دولت به این بازار سرمایه اهتمام جدی دارد و از آن مراقبت می‌کند، افزود: البته باید نکات دیگری هم درنظر گرفته شود. زمانی که مرتب، بازار بزرگ می‌شود باید شرکت‌ها و بنگاه‌های جدید وارد این بازار شوند و برای این کار در دولت برنامه‌ریزی کردیم و رئیس‌جمهور در پی آن است که شرکت‌های سودده و خوب وارد بازار سرمایه شوند.

منبع: همشهری آنلاین

نظرات شما