بنابراین، در حالی که کنوانسیون ملی جمهوری خواهان فرا میرسد، ترامپ و تیمش تلاش کرده اند تا به مسائل قدیمیای که مطرح میکردند، جنبههای جدیدی بدهند تا از نگرانیها در مورد سؤالی که ماهها برای وی ایجاد شده است، بکاهند. سوال این است که ترامپ در چهار سال دیگر چه خواهد کرد؟
بیشتر بخوانید: کاهش بیسابقه فاصله ترامپ و بایدن
یک کارگروه از دستیاران برتر ترامپ طی چندین هفته گذشته به بررسی پیشنهاداتی پرداخته اند که تلاش دارند به این سوال پاسخ دهند. آنها در مورد ایدههایی برای کاهش سود سرمایه و مالیات بر درآمد، اتخاذ تدابیر جدید مهاجرت و ارزیابی مجدد معاملات تجاری جدید و مسائل دیگر بحث کرده اند. به احتمال زیاد، رئیس جمهور در سخنرانی خود در کنوانسیون جمهوری خواهان درباره این ایدهها و موارد دیگر صحبت خواهد کرد. زیرا او سعی دارد تقابل تندی با برنامه جو بایدن، معاون رئیس جمهور سابق داشته باشد.
گفتنی است، اخیراً کمپین ترامپ رئوس اهداف دوره دوم او را منتشر کرد که شامل مواردی همچون ریشه کن کردن کووید-۱۹، ایجاد شغل، پایان دادن به اعتماد آمریکا به چین، کاهش قیمت مواد مخدر، گسترش اختیارات مدارس و دفاع از پلیس است.
مقامات ارشد دولت تصدیق میکنند که دستور کار دوره دوم ترامپ باید بیشتر متمایل به همان تعهداتی باشد که قبلاً ترامپ مطرح کرده بود و مشخصهی وی به شمار میرود، نه اینکه ایدههای کاملاً جدیدی مطرح شوند. به این ترتیب، او قادر خواهد بود که در وهلهی اول پایگاه حمایتی بلند مدت خود را حفظ کند و هم به انتقادات هم حزبی هایش در مورد نحوهی عملکردش در همه گیری و مشکلات اقتصادی کشور پاسخگو باشد.
واقعیت این است که ترامپ غالباً به این موضوع تأکید میکند که قادر است منابع مالی آمریکا را احیا کند، اما از وخیم شدن اوضاع کرونا ویروس طفره میرود و اصرار دارد که آمریکاییها باید زندگی خود را از سر بگیرند.
کارل روو، مشاور ارشد جورج بوش میگوید: هیچ رئیس جمهوری بر اساس گفته هایش مجدداً انتخاب نمیشود. نمیتوان گفت که من عملکرد خوبی داشتم، پس به من دوباره رأی بدهید. آنها مجبور هستند بگویند که ما فلان کار خوب را انجام دادیم، پس به من رأی بدهید. مهم اینکه، مشاوران غیررسمی ترامپ مانند روو و کریس کریستی ماه هاست که به طور عمومی و خصوصی خطاب به ترامپ و کمپینش گوشزد کرده اند که او باید برای پیروزی در انتخابات آتی، برنامههای جدی تری برای دوره دوم ریاست جمهوری اش تدوین کند.
مقامات دولت و همپیمانان ترامپ معتقدند هرگونه تاخیر در تدوین دستور کاری روشن برای دوره دوم انتخابات، ناشی از اتفاقات غیرمنتظره مثل همه گیری کرونا و رکود اقتصادی ناشی از آن بوده است.
هنگامی که از نیوت گینگریش، مشاور با سابقه ترامپ و سخنگوی سابق جمهوریخواه مجلس در مورد برنامه دور دوم ترامپ سوال شد، وی در پاسخ گفت: رئیسجمهور امروز بیش از همیشه بر پیامدهای کروناویروس و مشکلات اقتصادی ناشی از آن متمرکز شده است. زمانی که در مورد دستور کار ترامپ در انتخابات پیشرو از گینگریش پرسیده شد، وی در جواب گفت: او یک چک لیست داشت که در اواخر ماه اوت آن را تنظیم کرده بود.
بارها از ترامپ در مورد برنامههای دور دوماش پرسیده شده و وی پاسخ چندان قانعکنندهای برای این سوال نداشته است. ترامپ در ماه ژوئن تنها به بیان نکاتی خلاصه در مورد کروناویروس، تقویت اقتصاد و تغییر قضات دیوان عالی بسنده کرد؛ بنابراین اگرچه ترامپ و جمهوریخواهان همچنان در تلاش هستند تا پرونده وعدههای گذشته را باز نگه دارند، اما همزمان برخی در تلاش هستند تا قولهای جدیدی در مورد دور دوم از زبان رئیسجمهور فعلی آمریکا بشنوند. کمیته ملی جمهوری خواه از سال ۲۰۱۶ به این سو همواره بر پیروزی در انتخابات تاکید داشته است. شیوع ویروس کرونا و بیکاری میلیونها نفر به علت این اتفاق برنامه ترامپ برای کاهش بیکاری را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، اکنون تمرکز بر این موضوع بیکاری میتواند به ترامپ نیز مانند لیندون جانسون، رونالد ریگان، بیل کلینتون و جورج دبلیو بوش برای انتخاب مجدد کمک کند. رئیس جمهور به لحاظ اقتصادی تلاش کرده تا چشم انداز مشخصی را برای چهار سال آینده خود ترسیم کند. مقامات کمپین ترامپ میگویند آمریکاییها باید از رئیس جمهور انتظار داشته باشند که دستور کار خود را در طول کنوانسیون حزب جمهوری خواه تنظیم کند.
جولیان ذلیزر، استاد تاریخ و روابط عمومی دانشگاه پرینستون، معتقد است: از نظر تاریخی، برنامههای دوره دوم ریاست جمهوری مستلزم ادامه سیاستهای موجود با یک ایده بزرگتر و در عین حال جدیدتر است. به عنوان مثال جورج دبلیو بوش، در آغاز دوره دوم ریاست جمهوری خود خواستار برنامههایی برای تأمین امنیت اجتماعی شهروندان شد، هرچند این طرح با گذشت زمان کنار رفت. در دورهای دیگر نیز اوباما با توجه به اینکه کنگره در آن مقطع تحت کنترل جمهوریخواهان بود، همچنان بر ایدههای مترقیانه مانند مهاجرت و سایر اقدامات اجرایی تأکید کرد. ریگان نیز دوره دوم خود را با تاکید بر بسته اصلاحات مهاجرتی و کاهش مالیات اضافی گذراند و در عین حال بر مذاکره درباره توافق مهم تسلیحاتی با اتحاد جماهیر شوروی نیز تاکید میورزید.
زلیزر اضافه کرد: گمان میکنم ترامپ در دور دوم بر کاهش مالیات و ادامه سیاستهای مهاجرتی فعلی تاکید خواهد داشت و این همان سیاست مهمی است که پس از انتخاب مجدد میتوان به آن افتخار کرد.
جود دیر، سخنگوی کاخ سفید نیز گفت: دولت مشغول کار برای تدوین برنامهای جسورانه در دور دوم ریاستجمهوری است. این برنامه آن هم در شرایطی که کشور تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا قرار دارد تضمین میکند که ما آمریکایی امنتر، قویتر، مرفهتر داشته باشیم.
کورتنی پارلا سخنگوی کمپین ترامپ نیز در این باره افزود: ترامپ همچنان بر کاهش مالیات و تغییر مقررات، انتصاب قضات محافظه کار در دیوان عالی کشور، حمایت از یکسری مراقبتهای بهداشتی، تأمین امنیت مرزها و اطمینان از دستیابی به واکسنی قابل اعتماد در مقابله با کروناویروس تاکید خواهد کرد.
در حوزه سیاست خارجی نیز ترامپ به طرز مبهمی برخی اهداف بلندپروازانه را ترسیم کرده و این استدلال سؤال برانگیز را مطرح میکند که آیا کشورهایی مانند چین و ایران در صورت از دست دادن بایدن مایل به مذاکره با وی هستند؟ ترامپ اخیراً توافقات تجاری فاز یک با چین را پشت سر گذاشته، اما به دلیل تیره شدن روابط بین دو کشور، مذاکرات بیشتر متوقف شده است. ترامپ همواره تاکید کرده که با اعمال تحریمهای فلج کننده بر ایران، این کشور را به میز مذاکره بازمیگرداند، البته نباید فراموش کرد که رهبران ایران علاقه چندانی به مذاکره ندارند.
ریچ گلدبرگ، یک مقام سابق امنیت ملی ترامپ که در حال کار بر روی ایران است، گفت: ترامپ احساس میکند که ایران ناامید شده و میداند که مجبور به مذاکره با شرایط رئیسجمهوری هستند.
مقامات دولت گفتند که ترامپ در نظر دارد تا در ماههای آینده سلسله جلساتی را با رهبران جهان در کاخ سفید برگزار کند تا وجهه سیاسی خودش را بهبود ببخشد.
با وجود تمامی نکاتی که مطرح شد ناامیدی در میان برخی متحدان ترامپ وجود دارد چرا که آنها معتقدند که رئیس جمهور بر موضوعات حساس این روزها مانند مقابله با کرونا یا بهبود وضعیت اقتصادی تاکید نداشته و در عوض بر موضوعات کم اهمیتتر مانند تحقیقات در مورد پرونده روسیه تاکید میکند.