رویداد۲۴ شادی مکی: روز گذشته رئیس مرکز هماهنگی حوزه وزارتی آموزش و پرورش در یک برنامه تلویزیونی حاضر شد و شیوهنامه حضور دانشآموزان در مدارس را توضیح داد. این توضیح البته آنقدر عجیب و غیرحرفهای بود که واکنشهای زیادی را در پی داشت. علی باقرزاده فاروجی اعلام کرد که «دانش آموزان صبح شنبه با مدرسه خود تماس بگیرند تا بدانند مدارس باز است یا خیر!»
این توضیح ناشیانه هیچ اطلاعی درستی را به والدین نمیداد؛ به این ترتیب صبح شنبه ۱۵ میلیون دانش آموز باید با ۱۰۷ مدرسه بگیرند تا بدانند بالاخره باید به مدرسه بروند یا نروند.
وزیر آموزش و پرورش با این استدلال که «نمیتوان و نباید آموزش فرزندان و آینده سازان مملکت را متوقف کرد، اما باید پروتکلهای بهداشتی در مدارس رعایت شود.» دستور به بازگشایی مدارس داده و گفته «حضور بیش از ۳۵ دقیقه در یک محل خطر ابتلا را بالا میبرد بنابراین کلاسها بیشتر از ۳۵ دقیقه طول نکشد و اگر وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که منطقهای به بحران و وضعیت قرمز رسید تمام فعالیتها را تعطیل میکنیم.»
حاجی میرزایی اعلام کرده «اصل بر حضوری بودن آموزشهاست. اما در جایی که تعداد دانش آموزان به گونهای باشد که رعایت فاصله ممکن نباشد ناگزیر هستیم کلاسها را حضوری برگزار کنیم، اما در قالب گروهبندیهای متفاوت که برخی روزهای فرد و برخی روزهای زوج به مدرسه بیایند.»
روز گذشته نامهای از معاونت وزارت آموزش و پرورش به مدیران کل استانها منتشر شد که آن نامه هم از تناقضهای ماجرا کم نکرد. در بخش اول نامه اعلام شده که ۱۵ مدارس باز است و در بند دوم اعلام شده موضوع به تصمیم ستاد کرونا منوط شده است.
در بخشی از نامه به شرایط خاص اشاره شده که ستاد کرونا باید درباره آن تصمیم بگیرد. اگر قرار باشد ستاد کرونا قرار بوده تشخیص بدهد، باید موضوع در دستور کار ستاد در شنبه این هفته یعنی فردا بررسی شود. بنابراین نامهای زده شده که هنوز دستور کار ستاد کرونا درباره آن مشخص نیست.
دانشآموزان سرگردان، مدارس بلاتکلیف
با وجود همه راهکارهای ارائه شده، اما هنوز نحوه آموزش به دانشآموزان در سال تحصیلی جدید مشخص نیست. براساس اطلاعاتی که تعدادی از والدین در اختیار رویداد۲۴ قرار دادهاند، برخی از مدارس اعلام کردهاند که صبح شنبه دانشآموزان سر کلاس حضور داشته باشند. تعدادی دیگر هنوز نمیدانند چه خواهد شد و در انتظار اطلاعیه نهایی آموزش و پرورش هستند. برخی دیگر هم همین روزهای آخر نظر سنجی برگزار کرده و از والدین پرسیدهاند که کلاسها حضوری برگزار شوند یا آنلاین. برخی دیگر نیز به والدین اطلاع دادهاند تا تصمیمگیری نهایی، دانشآموزان از حضور در مدرسه خودداری کنند.
درباره برگزاری کلاسهای درس به صورت زوج و فرد نیز وضعیت برای دانشآموزان و معملمان ابهام برانگیز است. آیا میتوان تمام مطالب درسی را طی ۳ روز هفته آموزش داد. حقیقت آن است که چنین فرایندی معلم و دانشاموز هر دو را فرسوده خواهد کرد.
تکرار متوالی دروس توسط معلم برای گروههای مجزا، هماهنگی معلمانی که در مدارس مختلف تدریس میکنند با برنامه درسی این مدارس، وضعیت حضور نصفه و نیمه دانشآموزان سرکلاسهای درس آنهم در ۳۵ دقیقه و آموزش عمیق مطالب به دانشآموزانی که قاعدتا به لحاظ سطح یادگیری همه در شرایط مساوی قرار ندارند همه ابهاماتی هستند که آموزش و پرورش برای آنها راهکار مشخصی اعلام نکرده است.
برگزاری کلاسهای آنلاین و غیر حضوری و استفاده از اپلیکیشن شاد نیز براساس تجربه بهار امسال چندان امیدبخش نیست. برنامهای پراز ایرادات فنی که نتوانست شرایط را برای حضور معلمان و دانشآموزان در کلاسهای مجازی فراهم کند و به گفته معلمان نه تنها دانشآموزان که شخص معلمان و مربیان نیز در استفاده از این اپلیکیشن دچار مشکل شده بودند. تا جایی که عطای استفاده از شاد در بسیاری از مدارس به لقای آن بخشیده شد و این برنامه تبدیل به محلی برای حضور و غیاب شد و باقی تدریس از طریق شبکههای اجتماعی معمول همچون واتساب انجام میگرفت به این صورت که معلم مطالب درسی را به صورت صدا یا عکس روی واتساب قرار میداد و دانشآموزان نیز به همین صورت تکالیف خود را به معلم ارائه میدادند. روشی که برای آموزش دروس عملی قطعا ناکارآمد بود.
از سوی دیگر مساله آموزش مجازی نیز در تمام کشور ممکن نیست. بسیاری از شهرهای کشور به ویژه در مناطق محروم و مرزی زیرساختهای لازم برای استفاده از اینترنت و برگزاری کلاسهای آنلاین را نداشته و از سوی دیگر دانشآموزان کمبضاعت در سراسر کشور نیز توانایی تهیه ابزاری مانند کامپیوتر و گوشی هوشمند برای استفاده از کلاسهای مجازی را ندارند. استفاده از بستههای آموزشی نیز بدون حضور معلم برای کودکان و نوجوانان بهویژه گروهی که از قدرت یادگیری کمتری برخوردارند کارآیی چندانی نخواهد داشت.
به گزارش رویداد۲۴ از همان روزهای آغاز انتشار و شروع تصمیمگیریها درباره نحوه اداره کشور و مدیریت جامعه در شرایط کرونایی مساله نحوه ادامه فرآیند آموزش یکی از موضوعاتی اساسی و چالشبرانگیز بود. در آن زمان هم والدین و هم دانشآموزان نگران شرایط خود بودند تعطیلی مدارس هر هفته تمدید میشد، اما تصمیم قاطعی برای ادامه تعطیلیها اعلام نمیشد تا اینکه سرانجام چند روز مانده به تعطیلات عید مدارس تعطیل شدند. بعد از تعطیلات عید اپلیکیشن شاد برای کمک به برگزاری کلاسها آنلاین معرفی شد. برنامهای که نه تنها کمکی به فضای آموزشی نکرد که بر نگرانی والدین و اولیای دانشآموزان و اولیای مدارس افزود.
حالا فصل تعطیلی مدارس به پایان رسیده و آغاز سال تحصیلی اعلام شده است. بسیاری از والدینی که رویداد۲۴ با آنها گفتگو کرده به این سوال که آیا اجازه حضور در کلاس درس به فرزند خود را میدهید پاسخ منفی داده و گفتهاند که ترجیح میدهند فرزندانشان کمی دیرتر مدرسه را به پایان برسانند تا اینکه جان و سلامت آنها به خطر بیفتد. به علاوه آنکه دانشآموزان در چنین مرحلهای نه تنها ممکن است به این ویروس مبتلاشده و در معرض خطر قرار بگیرند که میتوانند به عنوان ناقل بیماری در جامعه عمل کنند.
بیشتر بخوانید: بازگشایی مدارس در شرایط کرونایی و چند پرسش
سرگردانی و غافلگیر شدن مسئولان آموزش و پرورش و ستاد مقابله با کرونا به دلیل مواجهه ناگهانی با شرایط پیشبینی نشده در روزهای ابتدایی شیوع کرونا در کشور قابل درک بود، اما امروز ۸ ماه از شیوع ویروس کرونا میگذرد. تجربه اسفند سال گذشته و بهار امسال را نیز برای ادامه فرایند آموزش کشور پشت سر گذاشته و قاعدتا باید درسها و تجاربی را برای برنامهریزی آموزشی در روزگار کرونا کسب کرده باشیم با اینهمه، اما همچنان در همان پله روزهای نخست قرار داریم، مدارس بلاتکلیف، دانشآموزان سرگردان و والدین نگران.
از سوی دیگر برنامههای آموزش و پرورش برای آغاز سال تحصیل نیز چندان محکم و قابل اجرا به نظر نمیرسد. این برنامهها نتوانستهاند اعتماد دانشآموزان و والدین را نسبت به حفظ سلامت بچهها و کمک به ادامه فرایند یادگیری جلب کند. اصرار آموزش و پرورش به حضور دانشآموز در مدرسه ولو برای ۳۵ دقیقه برای هیچکس مشخص نیست. شرایط کرونایی کشور با توجه به نحوه مدیریت جامعه و بیتوجهی برخی از سطوح جامعه به پروتکلهای بهداشتی بحرانی و غیر قابل پیشبینی است.
برگزاری کنکور در شرایطی که کارشناسان از برگزاری آن ابراز نگرانی میکردند، برپایی هیاتهای عزاداری در دهه اول محرم بدون رعایت دستورالعملهای بهداشتی اعلام شده و عدم نظارت ستاد مقابله با کرونا بر این هیاتها برخلاف وعدههای داده شده در کنار سفرهای غیرضروری و تفریحی مردم به نقاط مختلف کشور بهویژه نقاط در وضعیت هشدار و خطر طی تعطیلات اخیر همگی مواردی هستند که تا چند هفته دیگر آثار و تبعات مرگبار خود را نشان خواهند داد آنچنان که سخنگوی وزارت بهداشت نیز بر افزایش آمار مبتلایان و فوتیهای ناشی کرونا بعد از هر تعطیلات تاکید کرده است.
بیشتر بخوانید: درخواست فوری نظامپزشکی از ستاد ملی کرونا؛ جلوی بازگشایی مدارس را بگیرید
شرایط آنچنان نگران کننده است که سازمان نظام پزشکی کشور طی نامهای سرگشاده از ستاد ملی مبارزه با خواسته است که ازجان میلیونها دانش آموز دفاع کند!
در این نامه آمده است: «وزیر آموزش و پرورش طی بیاناتی در اجلاس با مدیران مربوطه، اظهار داشتهاند که مدارس باید از شنبه ۱۵شهریور، بطور حضوری بازگشایی شوند. این دستور جناب وزیر، با شرایط حاکم بر همهگیری ویروس کرونا و وضعیت «قرمز» بسیاری از مناطق کشور، همخوانی ندارد. به خطر انداختن جان میلیونها دانش آموز و آموزگار و خانوادههای ایشان، و دخالت در کارشناسی تخصصی نحوه مقابله و مبارزه با بیماری از سوی مسؤلین غیرمرتبط با امور بهداشتی، میتواند در کمترین فاصله زمانی به یک فاجعه انسانی تبدیل شود؛ لذا از مسؤلین ستاد ملی مبارزه با کرونا، جدا تقاضا میکنیم ضمن اعمال قاطعیت در اجرای فرامین بهداشتی و پروتکلهای ملی مبارزه با کرونا، از احتمال بازگشایی حضوری مدارس در همه مقاطع تحصیلی و در کلیه استانها و مناطق کشور، اکیدا جلوگیری بفرمایند.»
پاییز نزدیک است آثار مدیریت و نظارت ضعیف مسئولان نظارتی و اجرایی کشور بر سختگیری و تغییر رویههای معمول در شرایط کرونایی از یک سو و بیتوجهی مردم به شرایط زندگی در کرونا از طرف دیگر دقیقا با فصل پاییز و زمان شیوع آنفلوآنزا گره خواهد خورد و احتمال پیک بعدی کرونا با شرایطی بحرانیتر وجود دارد. حال باید بررسی کرد که آیا برگزاری کلاسها به صورت حضوری در چنین شرایطی چقدر میتواند به صلاح دانشآموزان و جامعه باشد. همچنین ضروری است آموزش و پرورش به این سوال پاسخ دهد که چه تضمینی برای رعایت همه جانبه دستورالعملهای بهداشتی در مدارس وجود داشته و نحوه نظارت بر عملکرد همه مدارس کشور وجود خواهد داشت. آنچنانکه پیش از برگزاری کنکورهای سراسری و پیش از تصمیم ستاد کرونا برای برگزاری جمعی مراسم عزاداری حسینی نیز وعدههایی نسبت به نظارت دقیق و سختگیرانه نسبت به رعایت دستورالعملهای ستاد داده شد که هیچیک رنگ حقیقت نیافت.