رویداد۲۴ با نزدیک شدن به پایان تابستان شاهد کاهش موج افسارگسیخته افزایش قیمت در بازار مسکن و اجارهبها هستیم. روندی که به گفته تحلیلگران با آرامش نسبی و ثبات همراه شده است. از ارائه وام ودیعه مسکن و تعیین سقف اجارهبها از عوامل موثر بر این شرایط یاد میشود.
حسام عقبایی نائب رییس اول اتحادیه املاک استان تهران و کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با رویداد۲۴ در این باره گفت: وضعیت بازار مسکن در دو بخش قابل بحث و بررسی است، در بخش خرید وفروش و دیگری در بخش اجاره. در بخش خرید و فروش باید بگویم با توجه به تورمی که در اقتصاد کشور وجود دارد و طبعا این تورم در بازار مسکن که سهم ۴۵ درصدی در اقتصاد کشور دارد هم مشاهده میشود. نکته بعدی این است که ما همچنان توازنی میان خرید و فروش وجود ندارد و عرضه بیشتر از تقاضا است. از سوی دیگر قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و قدرت درآمد مردم متناسب با قدرت خرید آنها نیست.
عقبایی با بیان اینکه قیمت مسکن رشد محسوسی دارد، تصریح کرد: براساس آخرین آماری که بلانک مرکزی و مرکز آمار ایران اعلام کردند، متوسط قیمت هر متر خانه در تهران ۲۳ میلیون تومان است. عمده خریداران مسکن خریداران سرمایهای هستند و خریداران مصرفی در بازار مسکن نزدیک ۲۰ درصد را به خود اختصاص میدهند و دلیل این تقلیل هم کاهش قدرت خرید مردم است.
بیشتر بخوانید: مصائب سهام عدالت/ پول فروش سهام را بدهید، خودرو و وام پیشکش!
وی افزود: از سوی دیگر تسهیلات بانکی متناسب با قیمت مسکن افزایش پیدا نکرده است. در سال ۸۳ بانک مسکن ۱۵ میلیون تومان به مردم وام مسکن میداد و آن ۱۵ میلیون تومان حدود ۴۷ درصد از قیمت متوسط یک خانه بود. اما اکنون اگر ۱۶۰ میلیون تومان وام را تقسیم بر ۲۳ میلیون کنیم میبینیم که فقط میتوان ۶ الی ۷ متر آپارتمان خریداری کرد و تسهیلات آنطوری نیست که بتواند مردم را در امر خانه خریدن کمک کند. با این وضعیت چشمانداز بازار مسکن در نیم سال دوم را همانند ۶ ماه اول سال میدانم و رشد قیمت مسکن متناسب با تورم پیش خواهد رفت و جهش و رشد سونامی طور نیز نخواهیم داشت.
این کارشناس بازار مسکن ادامه داد: برای کنترل قیمت مسکن در مرحله اول باید تورم کنترل شود. ما باید به صورت کلان به این موضوع نگاه کنیم. در مرحله دوم باید تسهیلات بانکی را افزایش دهیم و بعد تولید را افزایش دهیم و به مدیریت زمین هم توجه کنیم. اصلاح سیاستهای پولی و بانکی و توجه به بافتهای فرسوده نیز میتواند در ثبات و کنترل قیمت مسکن کمک کننده باشد.
عقبایی با تاکید بر اینکه این عوامل به تنهایی تحقق پیدا نمیکنند و عوامل به هم پیوستهای هستند، یادآور شد: درباره وضعیت اجاره نیز باید بگویم یکی از شاخصهای اصلی اجارهبها قیمت مسکن است. یعنی زمانی که قیمت مسکن افزایش پیدا میکند مالکان نیز بر همان اساس اجاره بها را افزایش میدهند. از سوی دیگر تورم عمومی نیز در قیمت اجارهبها تاثیر دارد.
وی افزود: سیاست تعیین سقف اجارهبها در تهران و شهرستانها و دادن تسهیلات به مستاجران که باید سرعت پرداخت آن را بیشتر کنند، از جمله مواردی هستند که تا حدی تلاطم موجود در بازار مسکن را گرفته و یک آرامش نسبی را در بازار اجاره داده است. با توجه به اینکه عمده جابجاییها معمولا تا پایان شهریور انجام میشود و به دلیل شیوع کرونا بسیاری از مستاجران قراردادهای خود را تمدید کردند، فکر میکنم تا پایان سال نیز یک آرامش نسبی را در بازار اجاره بها شاهد باشیم.
کشور 80 در صد زمینهایش کویر وشوره زار وسنگلاخ می باشد دولت زمین مجانی بدهد ومردم بسازند طبق فرمان تشکیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بدستور حضرت امام خمینی چرا مسئولین طرفه می روندمسکن نبایستی تابع نظرات فردی باشد مگر زمین مال دولت است که نمی گذارد زمین مال حکومت اسلامی است وانهم رهبرش دستور داده وفرمان داده چرا نمی دانم