رویداد۲۴ حجت الاسلام علم الهدی در مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه علمیه خراسان که با حضور طلاب، روحانیون و اساتید حوزه و با رعایت دستورالعملهای بهداشتی در مدرسه علمیه نواب مشهد برگزار شد، اظهار کرد: امیدواریم مجموعه مجاهدتهایی که امسال در جریان تحصیل و آموزش و پژوهش در عرصه توسعه دانشهای دینی در حوزه صورت میگیرد مورد رضایت و خشنودی صاحب ما حضرت بقیه الله (عج) قرار بگیرد، مشمول دعای خیر آن حضرت باشیم و مجموعهی توفیقات لازم در این جهت با عنایت خاص آن حضرت برای ما فراهم گردد.
وی با اشاره به اینکه حوزههای علمیه در طول تاریخ مسیرهای پر پیچ و خمی را پشت سر گذاشته اند، بیان کرد: اگر با یک تعمق و دقت در تاریخ حوزه علمیه و آموزش دینی نگاه کنیم با کیفیات متنوع و متعدد در طول تاریخ روبرو هستیم، در هر زمان و برحسب شرایط موقعیتهای مختلفی برای حوزه پیش آمده؛ گاهی در عمق اختناق دشمنان شیعه و اهل بیت و گاهی در پهنه عظمت و قدرت مکتب تشیع بوده است.
بیشتر بخوانید: علمالهدی: نباید به دستان بچه روستایی تبلت بدهیم که یک بخش آن درس و ۱۰ برابرش مراکز فساد است
نماینده، ولی فقیه در خراسان رضوی با بیان اهمیت پاسداشت از ارزشهای حوزه ادامه داد: وقتی زندگی علمای بزرگ و فضلای گرانقدر را بررسی میکنیم در راس و در طلیعه همه مجاهدتها و فعالیتهای ارزشمندی که در طول تاریخ داشته اند، تاسیس حوزه علمیه و راه اندازی جریان آموزش دینی در شکلهای مختلف بوده است و تلاش تمام بزرگان در عرصه تعلیم و تربیت، به وجود آوردن یک جریان خاص در جامعه مسلمین تحت عنوان آموزش دانشهای دینی بوده است. در دورهای که امکانات لازم نبود در شرایط خاص و در دورهای که امکانات فراهم بوده در یک فضای گسترده فعالیت میکردند.
وی افزود: علت اینکه بزرگان بر تعلیم اصرار داشته اند، آن است که مسئله آموزش و پژوهش به صورت یک نهاد موثر، همیشگی شود و در زندگی اجتماعی اسلام و تشیع تثبیت گردد چرا که باید علم دین را آموخت و بر اساس آن تربیت و پرورش را تنظیم و از همه امکانات در توسعه این تعلیم و تربیت استفاده کرد.
امام جمعه مشهد با بیان اینکه حوزه علمیه دارای سه رکن رکین و اصیل است، گفت: عزیزانی که امروزه در صدد انجام یک فعالیت مجاهدانه و تحول بخشی به حوزه هستند باید از همین سه رکن اصلی تفقه، پژوهش و انذار در تنظیم حوزه استفاده کنند مسئله تفقه در دین برای طلبه یک امر واجب است و اگر تفقه در دین برای طلب واجب شرعی شد، مقدمات آن هم بر او واجب میگردد که تفقه در دین مقدمات زیادی در عالم طلبگی و روحانیت دارد لذا درس خواندن برای طلبه واجب شرعی است البته تفقه در دین تنها با درس خواندن نیست بلکه با درس دادن هم توسعه پیدا میکند؛ بنابراین درس دادن و درس خواندن در حوزه واجب شرعی است.
حجت الاسلام علم الهدی در ادامه با اشاره به حوزههای علمیه قبل از انقلاب بیان کرد: ساختار گذشته جریان نظاممندی مثل امروز نداشت و کسی نبود به ما بگوید چه چیزی بخوانیم و چگونه عمل کنیم؟ و این موقعیت خوب امروز به برکت انقلاب اسلامی و خون شهدا به وجود آمده که ساختار نظام مندی بتواند برای تحصیل طلبه برنامه ریزی نموده و از آن مراقبت کنند. اما آن ساختار گذشته حوزه در دورهای به سر میبرد که فسادهای اخلاقی غوغا میکرد و طلبهها خود به تنهایی برای تحصیل مجاهدت میکردند.
نماینده، ولی فقیه در خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون مسئله مهم در حوزهها آمیختگی پژوهش و آموزش است، افزود: با آن که امروزه در عرصه پژوهش هم در حوزه علمیه خراسان و هم در حوزه علمیه قم نظامها و استعدادهای پرفراز و برجستهای در پژوهشکدههای مختلف در حال شکوفایی هستند و حوزه اکنون آثار قابل توجهی در عرصه پژوهش دارد، اما آنچه مهم است آمیختگی آموزش و پژوهش است. مشکلی که ما امروزه در حوزه داریم آن است که آموزش و پژوهش با هم آمیخته نیست در حالی که وضعیت علمی اسلامی ما اگر پژوهش در کنار آموزش برای طلب وجود نداشته باشد رشدی هم شکل نخواهد گرفت.
حجت الاسلام علم الهدی در ادامه با اشاره با بیان اینکه باید کلاسهای درس خارج در حوزه علمیه با نظام مندی بیشتری طرح ریزی شوند گفت:طلبهای که امروز پای درس خارج مینشیند با طلبهای که ۱۰ سال قبل پای درس خارج مینشست از نظر استعداد، فهم و رشد متفاوت است. در عرصههای مختلف اجتماعی سیاسی وقتی با نسلهای جدید رو به رو میشویم به راحتی متوجه میشویم که اینها از رشد بهتری برخوردارند و این مسئله در تدریس و تحصیل نسل جدید هم مشهود است اگر امروز استاد درس خارج بخواهد یادداشتهای ۱۰ سال قبل را امروز هم برای طلبهها بازگو کند باعث جلوگیری از رشد طلبه میشود.
وی ادامه داد: آنچه که مهم در مسئله سازماندهی درس خارج مهم است یکی تقریرات و یکی هم تحقیق طلبه است چرا که در درس خارج، مطالعه کردن برای طلبه واجبتر از استاد است، زیرا درس خارج یک درس آموزشی نیست که صرفاً طلبه بخواهد آن را از استاد فراگیرد و درس خارج واقعاً باید سازماندهی شود که الحمدالله سازماندهی آن آغاز شده و ان شاءلله ادامه مییابد.
امام جمعه مشهد در ادامه با تاکید بر این که آموزش باید حوزه علمیه با پژوهش باشد، افزود: در همه حوزههای علمیه آموزش باید با تجهیزات و امکانات روز همراه باشد. مدرکی که حوزه علمیه به طلاب میدهد در همه شهرهای محروم و غیر محروم یکسان است بنابراین باید همه طلبهها از یک ظرفیت و امکانات علمی برخوردار باشند همه حوزهها به تجهیزات روز مجهز شوند.
وی در ادامه با اشاره به موضوع آموزش مجازی طلاب، بیان کرد: به ما گفتند باید در فضای مجازی درس بدهیم، آمدند فیلمی از تدریس ما ضبط کردند و روی سایت حوزه گذاشتند، اما به نظر من آموزش آفلاین و این که فیلم ضبط شده در سایت بارگذاری شود خوب نیست، زیرا بعضی از طلبهها بعد از تدریس آفلاین ما در سایت، نزد ما آمدند و گفتند بعضی از حرف هایتان را نفهمیدیم و بعضیها را اصلاً قبول نداشته و نسبت به آن ایراداتی داریم. نیاز است که امکانات و تجهیزات لازم برای حوزهها فراهم باشد تا بتوانند حداقل آموزش آنلاین در فضای مجازی داشته باشند و من میگویم امکانات فقط یک دانشگاه برای کل حوزه خراسان کافی است.
نماینده، ولی فقیه در خراسان رضوی با اشاره به کمکهای کمیته امداد جهت خرید تبلت برای دانش آموزان کم بضاعت، افزود: اکنون میگویند کمیته امداد چه مقدار لپ تاپ و تبلت خریداری کرده و میخواهد در اختیار کودکان بی بضاعت حاشیه نشین قرار دهد تا بتوانند از آموزش مجازی استفاده کنند. یعنی این طلاب ما به اندازه دانش آموزان ابتدایی ارزش ندارند؟! باید امکانات در اختیار طلاب بگذاریم یا حداقل کمک کنیم آنها را تهیه کنند.
وی افزود: امروز طلبههای ما از نظر معیشت در مصیبت اند، اما درس برای طلاب از معیشت هم مهمتر است و حداقل باید امکانات آموزشی برای آنان فراهم کنیم که امیدواریم در تحولات حوزه این مسئله مورد توجه قرار گیرد.
حجت الاسلام علم الهدی در ادامه با اشاره به اهمیت موضوع تبلیغ دین افزود: اگر انذار و تبلیغ نباشد، درس خواندن طلبه هم بینتیجه است اگر ما انذار کننده در جامعه نباشیم و نتوانیم در تهاجمات فکری از جامعه دفاع کنیم و جامعه را در جهت دین تربیت کنیم درس خواندن ما چه فایدهای خواهد داشت؟ امروز باید ارزیابی کنیم چقدر به درد امام زمان (عج) میخوریم و به همان قدر هم ارزش خواهیم داشت نه به اندازه اینکه چقدر سواد داریم. آن فقیه و مجتهد بزرگ هم ارزشش به واسطه سوادش نیست بلکه ارزش او به واسطه خدمتی است که برای امام زمان انجام میدهد.
امام جمعه مشهد در پایان گفت: مشهد در زمانی کانون بهترین منبریهای کشور بود، اما امروز آستان قدس و حرم مطهر رضوی اگر برنامهای داشته باشد سخنرانش را از تهران میآورد و این یعنی باید در جهت تربیت و پرورش مبلغ موثر در حوزه خراسان توجه بیشتری کرد.