رویداد۲۴ دکتر سید محسن زهرایی رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه تزریق واکسن آنفلوآنزا سبب کاهش ریسک ابتلا به بیماری میشود، گفت: البته در موارد محدودی نیز واکسن آنفلوآنزا منع مصرف دارد، از جمله این ممنوعیتها بروز حساسیت شدید و نادر در دورههای قبلی تزریق واکسن آنفلوآنزا است که در چنین شرایطی توصیه میشود فرد واکسن آنفلوآنزا دریافت نکند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا همه باید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند، اظهار کرد: به هیچ وجه باید و الزامی برای تزریق واکسن برای همگان وجود ندارد اما توصیه به واکسیناسیون بهویژه برای افراد پرخطر امری ضروری است. گروههای پرخطر هر سال باید اقدام به دریافت واکسن کنند. این گروه شامل افراد با نقص و ضعف سیستم ایمنی، کودکان، خانمهای باردار، کارکنان بهداشتی درمانی به دلیل نوع حرفه خود و... هستند.
وی درباره میزان نیاز کادر بهداشتی به تزریق واکسن آنفلوآنزا گفت: بسته به اینکه کدام گروهها را پوشش دهیم، نیاز متفاوت است، اما امسال پیشبینی ۲ میلیون دوز واکسن برای کارکنان بخش بهداشتی درمانی داشتهایم که این میزان هم با اولویتبندی ابتدا برای افرادی که در معرض خطر بیشتر و در تماس بیشتر با بیماران هستند، تزریق میشود. تا سالیان قبل تامین واکسن آنفلوآنزا برای این گروه بسته به شرایط بین ۲۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار دوز تهیه میشد.
بیشتر بخوانید: تزریق واکسن آنفلوآنزا تأثیری بر مهار ویروس کرونا دارد؟
زهرایی درباره چرایی تغییر هر ساله واکسن آنفلوآنزا تصریح کرد: مدت دوام واکسنها بر حسب نوع واکسن و عامل بیماریزا متفاوت است. مثلا واکسن سرخک که در ۲ نوبت ارائه میشود، میتواند ایمنیزایی طولانی مدت ایجاد کند که نیازی به تکرار هم نخواهد داشت اما در مورد آنفلوآنزا طول مدت ایجاد ایمنی کوتاه و در بهترین حالت تقریبا بین ۸ تا ۱۲ ماه است. البته همین زمان ذکر شده در افراد مختلف، متفاوت است؛ مثلا در گروههای پرخطر که نقص سیستم ایمنی دارند یا سالمندان ممکن است طول مدت ایمنی ۶ ماه باشد.
وی با اشاره به اینکه ویروس آنفلوآنزا ثابت نیست و هر سال تغییر میکند، تصریح کرد: نوع واکسن آنفلوآنزای تولیدی هر سال براساس برآورد جهانی بر ویروسهای شایعی است که در دوره قبلی آنفلوآنزا وجود داشتهاند. با انتخاب انواع انتخابشده از ویروس، واکسن علیه آنها تولید میشود. البته ممکن است سال بعد ویروس جدیدی به وجود آمده باشد که با ویروس سالیان قبل متفاوت باشد به همین دلیل میزان مصونیت حاصل از واکسن آنفلوآنزا مانند سایر واکسنها نیست.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت ادامه داد: علت توصیه به تزریق واکسن در گروههای پرخطر از آنجا نشات میگیرد که با زدن واکسن شدت ابتلا به آنفلوآنزا در این گروه و موارد بستری آن کاهش مییابد. البته زدن واکسن آنفلوآنزا به هیچ عنوان نباید این تصور را ایجاد کند که دیگر لازم نیست دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنیم؛ تمام اقدامات پیشگیریکننده باید در نظر گرفته شود.