صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 18
کد خبر: ۲۲۹۷۷۲
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۲ - ۲۷ شهريور ۱۳۹۹
رویداد‌۲۴ بررسی می‌کند؛

دوگانه‌هایی برای ادامه حیات/ موج سوم شیوع کرونا روند تصمیم‌گیری‌ها را تغییر خواهد داد؟

از زمان شیوع کرونا در کشور به صورت مداوم با التهابات و چالش‌هایی مواجه شده‌ایم. یک روز نگران بازگشایی سریع کسب و کار‌ها بودیم و روز دیگر نگران از برگزاری مراسمات عمومی، روزی هم دغدغه سفر‌های غیرضروری توسط مردم به جان کادر درمان کشور افتاد و بعد از مدتی هم استرس برگزاری مراسم جمعی عزداری محرم و پس از آن هم آغاز سال تحصیلی و تبعات جانی آن جامعه را دچار اضطراب کرد. در تمام موارد قبلی آنکه همواره بازنده ماجرا بود مساله حفظ جان و سلامت مردم بود که یک روز از سوی دولت نادیده گرفته شد و روزی دیگر از سوی شهروندان.

رویداد۲۴ شادی مکی: این روز‌ها صحبت از موج سوم شیوع ویروس کرونا است، بار دیگر بسیاری از شهرهای کشور در وضعیت قرمز قرار گرفته و میزان مبتلایان و قربانی ها در حال افزایش است. شیوع گسترده ویروس کرونا و خطرات آن برای جان و سلامت افراد از یک سو و دغدغه مردم برای بازگشت زندگی به روال گذشته از سوی دیگر، جامعه جهانی را با پیچیدگی‌های مواجه کرده است. مسائل مختلف اقتصادی، نیاز افراد به بازگشت به زندگی و در حال حاضر مساله ادامه آموزش افراد در حال تحصیل در مقاطع مختلف در تمام جهان تبدیل به معضلی بزرگ و پیبچیده‌ای شده است.

نزدیک به دو هفته پس از بازگشایی مدارس و همچنین برگزاری مراسم های عزاداری محرم، بار دیگر میزان فوتی های کرونا در کشور افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که پیشتر کارشناسان امر در این باره هشدار داده بودند. در کشور ما، یک معضل وجود دارد آن هم اصرار عجیب مردم و برخی از گروه‌ها بر انجام برخی اقدامات مانند سفر، حضور در اجتماعات مذهبی و... است. اقداماتی که هر یک به تنهایی می‌تواند نه تنها جان اقدام‌کنندگان که جان سایر افرادی را که در ارتباط به این افراد قرار می‌گیرند به خطر اندازد.

پیشتر سه شنبه علی ربیعی سخنگوی دولت در سخنانی در این باره گفته بود: همه دوگانه‌های جان و نان، جان و عزاداری، جان و آموزش، آزمون‌هایی است که ما باید با همکاری و افزایش اعتماد از آن با موفقیت عبور کنیم و این یک آزمون ملی برای همه ما است.

ربیعی پیش‌تر و در اواسط مرداد ماه در حالیکه به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستان بستری شده بود نیز در یادداشتی نوشته بود: «بهترین کار این است که با مراقبت از خود اجازه ندهیم تعداد بیماران افزایش یابد و کادر‌های درمان را زمین‌گیر کند. تعارض‌های دوگانه جان و نان را بیشتر از گذشته احساس می‌کنم. جان شیرین خوش است و هیچ‌کس اعم از سیاستگذار و تصمیم‌گیر، گروه‌های فشار و رفتار‌های فردی آحاد جامعه حق ندارند جان مردم را به خطر اندازند، اما کیست که نداند بیکاری و فقر و پیامد‌های اجتماعی و سیاسی ناشی از تهدید نان نیز می‌تواند به تهدید جان تبدیل شود. فکر می‌کنم داشتن نظام اقتصادی ضعیف و ناتوان از حمایت اجتماعی مؤثر از اقشار آسیب‌پذیر اقتصادی که تأثیر تحریم‌های اقتصادی آن را مضاعف و فشار زیادی به آن وارد کرده است، حالا روی تلخ خودش را بیشتر به ما نشان می‌دهد. اگر اقتصاد بدون تحریم و تاب‌آورتری داشتیم حالا دغدغه نان کمتر بود و بیشتر می‌شد بین دغدغه نان و جان به نفع جان توازن قوی‌تری ایجاد کرد.»

به گزارش رویداد ۲۴ حقیقت آن است که نحوه و کیفیت گذر از دوگانه‌های جان و سلامت و جان آموزش که ربیعی از آن یاد کرده است برای کشور‌های مختلف متفاوت است. به بیان دیگر گذر از این مرحله برای کشور‌هایی که به لحاظ اقتصادی در شرایط بهتری قرار داشته و زیرساخت‌های لازم آموزشی، بهداشتی، فرهنگی و... برای زندگی در شرایط کرونایی را در اختیار داشتند و کشور‌های کمترتوسعه یافته‌ای مانند ایران که از اقتصادی ضعیف و تحریم، زیرساخت‌های کمتر توسعه یافته و توسعه نامتوازن در بخش‌های مختلف کشور در رنج بودند بسیار متفاوت بود.

به جرات می‌توان گفت ایران یکی از اولین کشور‌هایی بود که مساله بازگشایی ادارات و مشاغل را به صورت گام به گام در دستور کار خود قرار داد و شاید از جمله کشور‌هایی بود که به دلیل عدم دسترسی همه مردم به زیرساخت‌های مناسب برای آموزش آنلاین و ابزار مورد نیاز آن از جمله گوشی هوشمند و کامپیوتر بسیار دیر اقدام به تعطیلی مدارس کرد. تعطیلاتی که در هر دو بعد مدارس و مشاغل زمانی رخ داد که به تعطیلات عید نزدیک شده بودیم.


بیشتر بخوانید:زمان توزیع واکسن کرونا؛ تا نیمه سال ۲۰۲۱ از توزیع واکسن خبری نیست!

روحانی: آموزش حضوری اولویت نخست دولت است/ شرایط ایران با سایر کشورها در بازگشایی مدارس مقایسه نشود


هفته‌های ابتدایی بعد از عید آمار کرونا در کشور به شدت کاهش یافته و تخت‌های ویژه بیماران کرونایی خالی شد موضوعی که علت آن تعطیلات عید وحضور خانواده‌ها در خانه عنوان شد. چند هفته بعد از بازگشایی آرام و پیوسته مشاغل که به دلیل عدم توانایی دولت در تامین حداقلی معاش خانواده‌ها از سوی دولت رخ داد شاهد صعود ناگهانی آمار ابتلا به کرونا در کشور بودیم. مدتی بعد هم تعطیلات عید فطر و تعطیلات خرداد از راه رسید. مردم با انجام مسافرت‌های غیرضروری که به دلیل عادی دانستن شرایط رخ داده بود بر این آمار اضافه کردند. مشکل تا آنجا پیش رفت که شهر‌هایی سفید نیز در وضعیت زرد و قرمز قرار گرفتند آمار مبتلایان در هر ۲۴ ساعت به بیش از ۲ هزار نفر و آمار جان باختگان در هر ۲۴ ساعت نیز به بیش از ۲۰۰ تا ۲۵۰ نفر رسید.

در دوگانه جان و آموزش چه کسی پیروز است؟

بازگشایی سریع کسب و کار‌ها در حالی رخ داد که بسیاری از کشور‌ها به مدت طولانی‌تری تعطیلات خود را ادامه دادند. این مساله نشان داد که در دوگانگی میان نان و جان آنچه در کشوری با اقتصاد ضعیف برنده است نان است و بس.

در روز‌های ابتدایی شهریور شاهد اوج‌گیری دوگانه جان و عزا بودیم. به این معنا که با وجود آمار بالای مبتلایان و جان باختگان عده‌ای بر ضرورت برپایی مراسم عزاداری حسینی به صورت جمعی تاکید داشتند و نظر کارشناسان و نگرانی‌های کادر درمان خسته و فرسوده و جامعه پزشکی فعال کشور را نادیده گرفتند. در نهایت دور گردون بر مراد این افراد چرخید و ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد که گروه‌های عزاداری می‌توانند با رعایت پروتکل‌های بهداشتی اقدام به برپایی مراسم کنند. دستورالعملی نیز درخصوص نحوه برگزاری مراسم توسط هیات‌های مذهبی تدوین و منتشر شد.

اما با همزمان با آغاز محرم مشخص شد که این دستورالعمل‌های در موارد بسیاری زیرپا گذاشته شده است. فیلم‌هایی منتشر شد که نشان می‌داد دسته‌های عزاداری برخلاف پروتکل‌ها جا به جا شده و در برخی موارد افراد در صفوف فشرده در این مراسم شرکت می‌کردند زیرپا گذاشتن دستورالعمل‌ها در آخرین روز دهه محرم به اوج رسید. در این زمان نیز عده‌ای دیگر راه سفر در پیش گرفته و به جد سعی کردند سهم خود را در شیوع هرچه بیشتر ویروس کرونا ادا کنند.

به گزارش رویداد ۲۴ در روز‌های اخیر روند مختصر صعودی یا شروع پیک خفیف و جزئی در ۱۹ استان اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، لرستان، هرمزگان، فارس، سمنان، زنجان، آذربایجان شرقی، مازندران، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، تهران، کرمانشاه، سیستان و بلوچستان، کردستان، خوزستان و گلستان دیده شده و مدیران ستاد ملی و ستاد‌های استانی کرونا بر افزایش دوباره بیماری در کشور به دلیل سفر‌ها و عدم رعایت پروتکل‌ها در مراسم محرم تاکید دارند.

هنوز برنامه قطعی و مشخصی در خصوص نحوه تداوم آموزش دانش‌آموزان در مدارس کشور و در مناطقی با شرایط متفاوتی وجود ندارد. نبرد میان دو گانه آموزش و جان ادامه دارد. در دوگانه‌های قبلی پیروز این نبرد، جان نبود. نان به قیمت جان به دست آمد و عزداری نیز بر جان پیشی گرفت. اینبار هم آموزش تا آستانه پیروزی بر جان پیش رفت، اما با واکنش شدید والدین و جامعه پزشکی مواجه شد. برخی از متخصصان اعلام کردند که بیمارستان‌ها ظرفیت لازم برای مراقبت از کودکان مبتلا به کرونا را ندارند. همین عکس‌العمل‌ها کافی بود تا مدتی آموزش به نفع جان دانش‌آموزان و جامعه عقبگرد کند. باید منتظر ماند که این عقبگرد تا کی ادامه داشته و آیا ستاد ملی کرونا و رئیس‌جمهور اینبار نسبت به حفظ جان اصرار بیشتری خواهد کرد یا نه.

نظرات شما