رویداد۲۴ در انتخابات ۹۲ و زمانی که هیچ چهره اصلاح طلبی امکان حضور در انتخابات را نداشت، اصلاحطلبان و میانهروها، امید را در چهره مردی دیدند که از نظر سابقه و موقعیت، یک اصولگرای کلاسیک به شمار میرفت. حسن روحانی، با لباست روحانیت نامزد جریانی شد که اکثر روحانیون جوان با آن مخالفت داشتند. این داستان شاید در ۱۴۰۰ تکرار شود. این بار نه یک روحانی که شاید یک نظامی، نامزد مشترک اصلاحطلبان و میانهروها در انتخابات ۱۴۰۰ باشد. دورانی که برخی معتقدند تقابل با ترامپ، نه از مسیر لبخند ظریف که از مسیر اقتدار یک نظامی باید بگذرد.
این روزها در میان نظامیان، چهرهای وجود دارد که تصور میکند محبوب اصلاحطلبان است و چون هم در دولت خاتمی و هم در دولت روحانی مسئولیت داشته و مورد اعتماد رهبری هم هست، میتواند گزینه مناسب نظامی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باشد. سردار حسین دهقان! اطلاعات رویداد۲۴ او از چند ماه پیش جلسات منظمی با برخی چهرههای سیاسی و اقتصادی برگزار کرده است تا برنامه جامعی برای آینده ایران تدوین کند.
حسین دهقان اصفهانی و متولد ۱۳۳۵ است که در دولت اول روحانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بوده است؛ او هماکنون بهعنوان مشاور فرمانده کل قوا در صنایع دفاعی فعالیت میکند و در دولت خاتمی و اوایل دولت احمدی نژاد ریاست بنیاد شهید را بر عهده داشت.
دهقان دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته مهندسی متالورژی از دانشگاه تهران و دانشآموخته دکتری مدیریت از دانشگاه تهران است و از سال ۱۳۵۸ عضوسپاه بوده است و در دهه هفتاد مدت کوتاهی فرمانده نیروی هوایی سپاه را بر عهده داشته است.
حضور یک نظامی در رأس دولت بعد از پیروزی انقلاب سابقه نداشته، اما مخالف و موافق بسیاری داشته و دارد و با آنکه با دستور امام حضور نظامیان در مناصب سیاسی منع شده بود، برخی نیز تلاش میکنند مدیریت اجرایی نظامیان را تئوریزه کنند؛ مثلا حسین اللهکرم، دبیرکل سابق انصار حزبالله میگوید «این جایگاه [ریاست جمهوری] برجسته باید به دست فرد استراتژیک اداره شود و کسی با تخصص نظامی و امنیتی بیشتر از دیگران میتواند بهعنوان محور مدیریت استراتژیک نقشآفرین باشد»
در میان دولت حسن روحانی و حلقه نزدیکان او نیز فردی پیدا میشود که سردار دهقان را بهعنوان یک رئیسجمهور مطلوب قبول دارد و آن حسامالدین آشنا رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک و مشاور روحانی است. او در گفتگو با مجله «اندیشه پویا» گفته «از دیگر کسانی که به نظرم میتواند این مسئولیت را برعهده گیرد، آقای حسین دهقان است. ایشان هم مدیر بسیار توانمندی است و اقتداری کاریزماتیک دارد و از توان تعامل با رهبری و قوای دیگر و نیروهای مسلح هم برخوردار است و معطوف به حل مسئله کار میکند».
البته آشنا نیز به ناآشنا بودن سردار دهقان اشاره کرده و گفته: «مشکل ایشان هم ارتباط با مردم است، اما در قالب رئیس بنیاد شهید نشان دادند که میتوانند تلاشهای موفقی داشته باشند. مردم هنوز آقای دهقان را ندیدهاند. ممکن است آقای دهقان را که در انتخابات میبینند، بپسندند. همانطور که آقای روحانی را ندیده بودند، اما وقتی او را در انتخابات دیدند، پسندیدند»
بیشتر بخوانید: تکنسین خط امام با شعار انتخاباتی برق رایگان!/ رضا اردکانیان کاندیدای ریاست جمهوری خواهد شد؟
به گزارش رویداد۲۴ همزمان با سفر محمدباقر قالیباف به خوزستان که گفته میشد برای معرفی به عنوان نامزد انتخاباتی بوده، حسین دهقان راهی خراسان رضوی شد تا از بعضی از برنامههای خود سخن بگوید. وی در این سفر با حجت الاسلام احمد مروی تولیت آستان قدس رضوی، حجت الاسلام سیداحمد علمالهدی امام جمعه شهر مشهد و البته رزم حسینی استاندار خراسان دیدار و گفتگو کرد.
حضور در خانه صنعت، معدن و تجارت استان خراسان رضوی و گفتگو با صنعتگران فعال و اعضای هیاتمدیره این خانه و بازدید از برخی صنایع فعال در شهرک صنعتی طوس از دیگر برنامههای مشاور رهبری در این سفر بود.
کلیدواژههای استفاده شده توسط او نیز نشان میداد این سفرها از سر تفنن نیست و سردار برنامه جدیتری در سر دارد. چه آنکه سخنان او و اظهارنظرهایی که نشان از برنامهریزی برای آینده داشت، این موضوع را تایید میکرد: «باید اجازه دهیم سرمایهگذار و تولیدکننده افقهای روشنی برای خود ترسیم کنند؛ حوزه فعالیت اقتصادی را باید با ثبات، امنیت ببخشیم و به همه شئون تولید از قبیل کارگر، کشاورز، صنعتگر، تولیدکننده، سرمایه گذار و ... توجه کنیم.. رسیدگی به فقرا به توزیع غذا نیست، تا کجا میشود بخشی از جامعه را با توزیع غذای گرم و پخش پول اداره کرد؟ شأن مردم و نظام ما این نیست که مردم را فقیر بخواهیم یا فقر آنها موجب افتخار ما شود.»
ظاهرا دهقان پیش از این جلساتی را با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص ملصحت نظام داشته است؛ جلساتی که محمد باقر قالیباف هم قول هماهنگی با آن را داده بود.
بیشتر بخوانید: دیپلمات و انتخابات ۱۴۰۰/ محمدجواد ظریف گزینه مناسبی برای کاندیداتوری ریاست جمهوری است؟
همزمان بعضی رسانهها خبر دادهاند حزب کارگزاران سازندگی تاکنون «علی لاریجانی، حجت الاسلام سید حسن خمینی و سردار حسین دهقان» را به عنوان گزینههای غیر حزبی و «اسحاق جهانگیری» معاون اول دولت روحانی و «محسن هاشمی رفسنجانی» فرزند ارشد مرحوم هاشمی را به عنوان چهرههای حزبی در سبد انتخاب خود برای ۱۴۰۰ میبیند. این خبر گرچه از سوی روابط عمومی حزب کارگزاران تکذیب شد، اما انتشار همین شایعه نشان از جدی بودن عزم دهقان برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری دارد.
سردار دهقان دو سال قبل درباره نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری به مجله مثلث گفته بود: «در ۹۶ هیچوقت ارادهای برای این کار نداشتم. برای ۱۴۰۰ بسته به زنده بودن دارد.» او حالا تجربه حضور در سه دولت را پشتوانه خود کرده تا شانس خود را برای ۱۴۰۰ امتحان کند.
اهمیت مصاحبه دهقان اینجاست که در آن صریحتر از همیشه صحبت میکند از جمله درباره احمدی نژاد که میگوید «آقای احمدی نژاد الان درب مسجد است. نه میشود کند و نه میشود سوزاند. در دوران حکومتش هم همین بود. یک مثالی میزدند و میگفتند احمدی نژاد یک گلوله آتش است در دست حاکمیت. در این دست یک مقدار نگه میدارد و میاندازد در آن دست. از آن دست میاندازد در این دست، ولی او کار خودش را دارد انجام میدهد.»
با این حال مهمترین فراز این مصاحبه اظهارات او درباره میرحسین موسوی است که گفته بعد از انتخابات ۸۸ از او خواسته نامهای به رهبری بنویسد «بگو این موارد یک، دو، سه را قبول دارم، اما نکته چهارم این است که من احساس میکنم حقوق من تضییع شده و من از شما اجازه میخواهم که مکلف کنید دستگاه قضایی که این موارد که من دارم را رسیدگی کند. این را بگو و جریان را خاتمه بده. ایشان در آن جلسه قانع شد و گفت من این کار را میکنم. ایشان گفت من آقای خامنهای را به عنوان رهبر کشور قبول دارم و حتی اگر درست به خاطر داشته باشم، گفتند من مقلد ایشان هستم.»
هر چه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیکتر شویم، جلسات سردار دهقان بیشتر خواهد شد. چنانکه مصاحبههای رسانهای او برای انتشار دیدگاههایش بیشتر خواهد شد. آغاز چنین مسیری برای دهقان بسیار سخت است، کما آنکه او در سالهای حضور در سه دولت مختلف نشان داده زیاد اهل رسانه نیست و مصاحبهای برای نقد و بررسی دیدگاههای خودش انجام نداده است؛ شاید درباره دیگران یکی دو بار صحبت کرده باشد، اما اینکه مقابل یک خبرنگار قرار بگیرد و به پرسشهایی درباره خودش پاسخ بدهد، کاری است که ظاهرا اعتقادی به آن ندارد و مهمترین خبری که درباره او در این سالها منتشر شده، تصادف مرگبار اعضای خانوادهاش بود که موجب مرگ برادر و همسر و فرزند برادرش شد.
سردار دهقان نتوانسته با هیچ جریان سیاسی ائتلاف کند و آنگونه که اطلاعات جسته گریخته نشان میدهد فعلا فقط روی حمایت حزب کارگزاران حساب کرده است؛ شاید اگر سردار یکبار نتیجه انتخابات مجلس یازدهم و رای کارگزاران در آن را ببینید، تصمیمش عوض شود.
حقیقت آن است که صِرف نظامی بودن، به معنای گزینه مناسبی بودن برای انتخابات ریاست جمهوری نیست و اگر تنها نظامی بودن ملاک باشد، از فردا هر سرهنگ کلانتری و سروان آگاهی هم میتواند مدعی باشد چون نظامی است، پس در این شرایط گزینه مناسبی است. به گزارش رویداد۲۴ در این شرایط سردار دهقان ابتدا باید به این پرسش پاسخ دهد که به جز نظامی بودن، چه ویژگی خاص دیگری دارد؟ در وزارت دفاع چه دستاورد ملموسی داشته که بیان آن برای مردم جذاب باشد؟ چه سابقه مواجهه با کشورهای دیگر را داشته (البته به جز روسیه زیرا تمام مقامات نظامی ایران رایزنی با مقامات نظامی روسیه را در کارنامه دارند) که میتواند برگ برندهای برای او باشد؟ و مهمتر اینکه او حامل چه پیامی است که بخواهد در انتخابات ریاست جمهوری بخت خود را بیازماید؟
چهرههایی همچون سعید محمد از قرارگاه خاتم برای رای دهندگان حامل پیامی همچون «جوان جهادی انقلابی» است و بخشی از رای دهندگان با این تصور که جوانی ارزشی به میدان خواهد آمد، به او رای میدهند، یعنی او علاوه بر نظامی بودن، پیام دیگری با خود همراه دارد. حتی سردار قالیباف با تمام انتقادهایی که او وارد میشود، تلاش میکند پیامی علاوه بر نظامی بودن به جامعه منتقل کند و مثلا بگوید مرد میدان اجراست و حتی اگر در جایگاه ریاست مجلس قرار بگیرد، امور اجرایی را فراموش نمیکند. سردار دهقان هیچکدام از این پیامها را با خود ندارد و هیچ جریانی در کشور وجود ندارد که به لحاظ ایدئولوژیک با خود فکر کند «اگر سردار دهقان رییس جمهور شود، چون فلان ایده را پیش میبرد، کشور در مسیر توسعه قرار میگیرد.» این موضوع هم دلیل دارد، چون دهقان در مسیر عمر سیاسیاش هیچ ایده خاصی را دنبال نکرده که حال بخواهد آن را برجسته کند و این بزرگترین آسیب برای اوست.
شرایط سیاسی کشور به گونهای است که احتمالا رییس جمهور ۱۴۰۰ فردی باشد که بتواند مشکلات داخلی و خارجی را جمع کند؛ یعنی هم اجماع داخلی را با خود داشته باشد و هم در سیاست خارجی روی او حساب کنند. اگر چنین ملاکی را در نظر داشته باشیم، باید به این نتیجه برسیم که انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، میدان آزمون و خطا نیست و نظام نمیتواند مثلا به یک کارآفرین یا یک نظامی بدون ویژگیهای خاص، یا یک اقتصاددان یا حتی گزینهای مثل ظریف به عنوان یک دیپلمات اعتماد کند، بلکه باید کسی انتخاب شود که تمام ملاکها را با خود داشته باشد. رویداد۲۴ در مجموعه گزارشهای خود این پرسش را بررسی خواهد کرد که آیا چنین گزینهای وجود دارد یا خیر، اما تا آن زمان باید پذیرفت دستکم سردار دهقان همان گزینه مورد نظر نیست.
البته چه سردار بر همین تصمیم استوار بماند چه نماند، باید بپذیرد که عقبه حزبی و سیاسی ندارد و این موضوع در انتخابات ریاست جمهوری بسیار حیاتی است. وضعیت سردار دهقان فعلا در هالهای از ابهام است؛ برخی میگویند او تا انتها میماند و برخی میگویند به او توصیه شده در انتخابات ریاست جمهوری قدم نگذارد؛ فعلا باید منظر روزها یا ماههای آینده شد ...