رویداد۲۴ با شیوع کرونا و همزمانی آن با فصل پاییز و زمستان که روزهای شیوع بیماری آنفلوانزا نیز تلقی میشود، وزارت بهداشت در صدد بر آمد که امسال دوز بیشتری واکسن آنفلوانزا را وارد کشور کند.
آن طور که وزیر بهداشت و مدیران سازمان غذا و دارو، در این روزها به دفعات آن را تکرار کرده اند، تأمین ۱۶.۵ دوز واکسن آنفلوانزا برای هموطنان است.
حال سوالی که مطرح میشود، این است که آیا این میزان واکسن جوابگوی نیاز مردم خواهد بود. با توجه به اینکه نگرانی از ابتلاء به کرونا، مردم را دچار استرس شدیدی ساخته که هر پیشنهاد دارویی و درمانی را برای مصون ماندن از ویروس کرونا، میپذیرند.
این در حالی است که متخصصین عفونی عنوان میکنند که واکسن آنفلوانزا نمیتواند فرد را در مقابل ویروس کرونا ایمن سازد. اما، گوش مردم بدهکار نیمه پر لیوان نیست و فقط منتظر واکسن آنفلوانزا در داروخانهها هستند.
امسال با توجه به شرایط خاص ناشی از شیوع ویروس کرونا ۲ میلیون دوز واکسن برای گروههایی مانند افراد مسن و پرخطر مثل بیماران پیوندی، قلبی و تنفسی، مادران باردار و…، که تزریق واکسن برای آنها ضروری است، تحویل معاونت بهداشتی شده است که در اختیار شبکههای بهداشت قرار خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدهای واکسن آنفلوآنزا
اما، این کل ماجرای توزیع واکسن آنفلوانزا در کشور نیست و قرار است مابقی واکسنهای وارداتی در چند فاز در سطح داروخانهها توزیع و عرضه شود. به طوری که گفته میشود از اول مهر، افراد بالای ۶۵ سال قرار است با در دست داشتن کارت ملی، برای تهیه واکسن آنفلوانزا از داروخانه اقدام کنند.
سید علی فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، در گفتگو با خبرنگار مهر، عنوان داشته بود که این روش توزیع بدون سیستم نظارتی، منجر به هرج و مرج و قاچاق واکسن خواهد شد.
در همین حال، خبر میرسد که تحویل واکسن به مردم در سطح داروخانهها، با نسخه پزشک و ثبت آن در «وب سیستم» سازمان غذا و دارو است. یعنی در غیر این صورت، امکان دریافت واکسن آنفلوانزا از داروخانه وجود ندارد.
حالا باید منتظر ماند و دید که آیا چنین سیستمی راه اندازی و جوابگو خواهد بود یا خیر. زیرا، در این صورت شاهد بروز مشکلات عدیده ای در مسیر توزیع واکسن آنفلوانزا خواهیم بود که شاید به سرنوشت روزهای نخست توزیع ماسک در داروخانه دچار شود.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران، با اشاره به ادعای مسئولان سازمان غذا و دارو مبنی بر اینکه قرار است داروخانهها در ابتدا واکسن آنفلوانزا را در اختیار سالمندان بالای ۶۵ سال قرار دهند، گفت: تا زمانی که سامانه جامعی برای ثبت دریافت واکسن با وارد کردن کد ملی اشخاص وجود نداشته باشد، صرفاً دیدن کارت ملی مراجعه کننده نمیتواند مشکلی را حل کند.