تغییر سبک زندگی، کم تحرکی، مصرف غذاهای چرب و آماده، فراموش کردن ورزش، افزایش مصرف مواد دخانی و در کنار همه اینها، استرس، دست به دست هم داده اند تا شاهد جوانتر شدن بیماران قلبی باشیم.
رویداد۲۴ هفتم مهر به عنوان روز جهانی قلب، بهانهای است که کنکاشی در مورد شایعترین علت مرگهای قابل پیشگیری داشته باشیم. مرگهای قلبی که در صدر عامل فوت جمعیت کشور قرار دارد، زنگ خطری برای نسل جوان کشور است.
بررسیها نشان میدهد که سن بیماران قلبی عروقی و کسانی که دچار سکته قلبی میشوند، پایین آمده است.
دردسرهای روزهای کرونایی
شیوع کرونا علاوه بر اینکه مشکلات زیادی برای نظام سلامت و مراکز درمانی ایجاد کرده است، باعث شده تا بیماران غیر کرونایی نیز از پیگیری امور درمانی بیماری خود به دلیل ترس از کرونا، قطع امید کنند. در این بین، بیماران قلبی از جمله کسانی هستند که اگر مراقب سلامت قلب خود نباشند، با مشکلات زیادی مواجه میشوند.
عباس سلیمانی استادیار بیماریهای قلب و عروق، گفت: قطع درمان و عدم مراجعه به بیمارستان میتواند خطرساز شده و به بهای از دست رفتن جان بیمار تمام شود.
وی افزود: مرگ و میر سکته حاد قلبی که در بیمارستان و تحت درمان اورژانسی ۳ تا ۴ درصد است، با ماندن بیماران در خانه، به حدود ۳۰ درصد میرسد.
سلیمانی ادامه داد: بیماران به هیچ عنوان و در هیچ شرایطی بدون مجوز پزشک نباید مصرف دارو را قطع کنند.
بیشتر بخوانید: موج پاییزی ترسناک ویروس کرونا در ایران؛ کشورهای دیگر چه کردند؟
وضعیت بیماریهای قلبی
بررسیها نشان میدهد که سالانه ۱۷.۹ میلیون نفر در سراسر دنیا به علت بیماری قلبی عروقی فوت میکنند که ۳۱ درصد کل مر گهای جهانی و نیمی از مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر است. اکثر مرگهای قلبی عروقی ناشی از بیماری کرونر قلب یا سکته مغزی است. عوامل خطر اصلی بیماری قلبی عروقی و سکته مغزی شامل فشارخون، کلسترول و قند خون بالا، مصرف دخانیات و الکل، رژیم غذایی ناسالم، چاقی و آلودگی هوا هستند.
افشین استوار مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که بیماری قلبی اولین علت مرگ در ایران و جهان است، گفت: در زمان بحران بیماری کووید ۱۹، بیماران قلبی عروقی با تهدید دو جانبهای مواجه خواهند شد. نه تنها در معرض ابتلای نوع شدیدتر ویروس و عوارض وخیمتر هستند، بلکه ممکن است به علت ترس، از دریافت مراقبت به موقع قلب خود خودداری کنند. این مسئله اهمیت اقدامات امسال در خصوص بیماری قلبی عروقی را دو چندان میکند.
وی افزود: ما در یک دوران بی سابقهای زندگی میکنیم. پاندمی کووید ۱۹ سبب توجه بیشتر به حرفه کارکنان بهداشتی، نظامهای مراقبت سلامت ملی و مسئولیت فردی ما برای سلامت خود و برای افراد آسیب پذیر در جامعه شده است.
استوار ادامه داد: ما نمیدانیم همه گیری جهانی کووید ۱۹ درآینده چه بخشی از خدمات را در بر میگیرد، اما میدانیم که مراقبت از قلب مان همین الان مهمتر از هر زمان دیگری است.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، افزود: بیماری قلبی عروقی، اولین علت مرگ در سیاره ما است و علتهای زیادی دارد از جمله مصرف دخانیات، دیابت، فشارخون بالا و چاقی، تا آلودگی هوا و شرایط نادر و غفلت شده مانند بیماری شاگاس و آمیلوئید قلبی.
وی در خصوص پیشگیری از حمله قلبی و سکته مغزی، گفت: عوامل خطر این بیماری که در ابتدا به شکل حملههای قلبی و سکته مغزی تظاهر میکند مصرف دخانیات، رژیم غذایی ناسالم، کم تحرکی، و مصرف الکل است که به نوبه خود در افراد به شکل فشارخون بالا، قند خون بالا و اضافه وزن و چاقی و خطرات تخریب کننده سلامت قلب تظاهر میکند.
استوار افزود: سازمان جهانی بهداشت تا سال ۲۰۲۵، کاهش مرگهای زودرس ناشی از بیماریهای قلبی عروقی تا ۲۵ درصد را به عنوان هدف کشورها تعیین کرده است.
شعار امسال روز جهانی قلب، «با تمام وجود از سلامت قلب مراقبت کنید»، تعیین شده است.