پس از عذرخواهی نخست وزیر مکلف لبنان، مصطفی ادیب از ادامه انجام مأموریتش، اغلب قوای سیاسی در انتظار مواضع رئیس جمهور فرانسه هستند، بویژه آنکه پاریس تصمیم به ورود به خط بحران داخلی لبنان، از طریق ایفای نقش میانجی بین قوای داخلی و خارجی درگیر در این کشور گرفته است.
رویداد۲۴ ماهر الخطیب در النشره نوشت: پس از عذرخواهی نخست وزیر مکلف لبنان، مصطفی ادیب از ادامه انجام مأموریتش، اغلب قوای سیاسی در انتظار مواضع رئیس جمهور فرانسه هستند، بویژه آنکه پاریس تصمیم به ورود به خط بحران داخلی لبنان، از طریق ایفای نقش میانجی بین قوای داخلی و خارجی درگیر در این کشور گرفته است.
در حالی که فرانسه طی دوره گذشته عهده دار ادامه تماس با طرفهای داخلی لبنان برای رسیدن به راه حلی مورد قبول همه بود، قوای خارجی پیامهای منفی برای آن ارسال میکردند، همانطور که وزیر خارجه آمریکا، مایک پومپئو یک حمله رسانهای را رهبری کرد که هدف آن، تغییر دیدگاه پاریس در رابطه با ایران و حزب الله است، این در حالی است که پادشاه سعودی، سلمان بن عبدالعزیز نگاه منفی تهران نسبت به حضور فرانسه در بیروت را نادیده نمیگیرد.
بیشتر بخوانید: آیا محاسبات مکرون در لبنان شکست خورده است؟
رئیس جمهور فرانسه در جریان نشست مطبوعاتی خود تلاش کرد از مقابله با طرفهای بین المللی بگذرد.
منابع سیاسی آگاه در گفتگو با النشره تصویر بدی از مسیر بحران حکومت در لبنان را ترسیم کردند. در این میان، مکرون مهلت اقدامش در مورد لبنان را تا بعد از انتخابات آمریکا تمدید کرد، به این دلیل که میداند تمام گروههای سیاسی در لبنان، در انتظار نتیجه این انتخابات هستند.
این منابع معتقدند که اقدام فرانسه، تا مشخص شدن شرایط در سطوح داخلی، منطقهای و بین المللی به حالت تعلیق درآمده است، اما مجموعهای از سناریوهایی را ترسیم میکنند، که ممکن است در فاصله امروز تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بوقوع پیوندد. ضمن آنکه منابع مذکور تاکید میکنند پس از شکست ادیب در تشکیل دولت، فرصتهای موفقیت نقش فرانسه در لبنان، دشوارتر شده است.
سناریوی اول: بر این فرضیه استوار است که اغلب قوای سیاسی در لبنان به سمت تشکیل دولتی با رنگ واحد حرکت کنند تا عهده دار اداره کشور در مرحله بعد شود، بویژه در صورتی که احساس کند تحولات بزرگی در راه است که مستلزم چنین امری است، یا اینکه یک شخص جدید پس از شکست ادیب، مأمور تشکیل کابینه شود.
از نظر همین منابع، سناریوی مذکور در زمان فعلی بعید است، به این دلیل که جریان آزاد ملی با ورود به آن موافقت نمیکند و به ادامه نقش فرانسه و عدم تمایل به ورود به مقابله مستقیم با طرف آمریکایی گرایش دارد.
سناریوی دوم، بر فرضیه جان تازه دادن به اقدام فرانسه به شیوهای دیگر، استوار است، اما اساسا مستلزم آن است که حزب الله اتهاماتی که از سوی مکرون متوجه آن شده است را نادیده بگیرد.
با توجه به پابرجا بودن عواملی که مانع از موفقیت ادیب در تشکیل دولت شد، این سناریو هم بعید به نظر میرسد، منابع سیاسی آگاه خواستار یاداوری طرحی هستند که رئیس دولت سابق لبنان، نحیب میقاتی، ارائه داده و بر تشکیل دولتی از ۲۰ وزیر، متکی بود. علاوه بر اینکه روسیا الیوم از تماس تلفنی بین رئیس جمهور فرانسه و، ولی عهد عربستان سعودی برای طرح دوباره نام سعد الحریری، خبر داده است.
سناریوی سومی که این منابع بر آن تاکید میکنند، پس از پیمودن مسیر حوادث، احتمال بیشتری دارد و بر ادامه واقعیت به شکل فعلی، استوار است، یعنی باقی ماندن حکومت فعلی به ریاست حسان دیاب، تا پس از انتخابات آمریکا.
در نتیجه، تداخل تعدادی از عوامل داخلی و خارجی، منجر به پیچیدگی بحران لبنان شده است، امری که مستلزم درنگ و تأمل است و میتواند لبنان را در تمام سطح به سمت نابودی سوق دهد.