رویداد۲۴ شادی مکی: تریبون نماز جمعه بار دیگر به صحنه مقابله با زنان بدل شد. دو امام جمعه در شهرهای اصفهان و بجنورد روز گذشته (جمعه) در سخنانی عجیب به عنوان بخشی از خطبههای نماز جمعه خواستار «ناامن کردن جامعه» برای زنانی شدند که به گفته آنها بدحجاب هستند. این سخنان به سرعت بازتاب گستردهای در فضای مجازی به دنبال داشت و بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی با انتشار تصاویر قربانیان اسیدپاشی اصفهان، نسبت به سخنان امام جمعه این ۲ شهر اعتراض کردند.
سید یوسف طباطبایینژاد، امام جمعه اصفهان روز گذشته ۱۱ مهر ماه در خطبههای نماز جمعه شهر اصفهان با اشاره به کشف حجاب و هنجارشکنی برخی از افراد گفته بود: «باید فضای جامعه را برای این عده که تعداد آنها هم کم است ناامن کرد و نباید اجازه داد به راحتی در خیابانها و پارکها هنجارشکنی کنند.» طباطبایینژاد همچنین خواستار تشکیل شعبههای مخصوص رسیدگی به پروندههای ناهنجاریهای اخلاقی در دادگاهها شده و عنوان کرده بود که نگاه قضات هم باید در جهت حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر باشد.این برای اولین بار نیست که امام جمعه شهر اصفهان چنین سخنانی را مطرح میکند.
اما طباطبایی نژاد تنها فردی نبود که روز گذشته چنین سخنان عجیبی را مطرح کرده بود. ابوالقاسم یعقوبی، امام جمعه بجنورد نیز در خطبههای نماز جمعه روز گذشته این شهر عنوان کرده بود: «نیروهای انتظامی زندگی بدحجابان را ناامن کنند چرا که آنها در صدد این هستند که جامعه دینی ما را ناامن کنند. ما نمیتوانیم در برابر این گونه مسائل کنار بیاییم و در مقابل جریانهای فسادزا حساس نباشیم.»
به گزارش رویداد۲۴ البته در سالهای گذشته نیز سخنانی از جانب امام جمعه اصفهان درخصوص لزوم برخورد با زنان بدحجاب در برخی رسانهها منتشر و به سرعت از سوی دفتر امام جمعه تکذیب شد. در یک مورد که سال ۹۶ روی داد این ادعا مطرح شده بود که آیتالله طباطبایی نژاد در یادواره شهدای مدافع حرم گفته است: به منظور کاهش و مبارزه با آسیبهای اجتماعی گشتهای جلوگیری از بد حجابی و مبارزه با اراذل و اوباش لازم است که از جانب بسیج و سپاه اقدامات شدیدتری انجام گیرد یکی از اقدامهایی که تحت نظر مراجع بوده و تحت نظر کارگروه کار کارشناسی هم قرار گرفته و تایید شده، اسید پاشی با انواع اسید رقیق شده است که برای حد مشخصی از بی حجابی است و البته تنها سوختگی سطحی ایجاد میکتد، ولی در دل ضد انقلاب هم رعب و وحشت میاندازد.
دفتر نماینده، ولی فقیه در استان اصفهان به سرعت این خبر را تکذیب و اعلام کرد: مطالعه کنندگان اخبار به این امر واقف هستند که هیچ عقل سلیم و هیچ انسانی به خود اجازه چنین فرمان یا پیشنهاد و یا عمل سخیف و غیر انسانی را نمیدهد که به قول تولید کنندگان ناپاک این اخبار، کار کارشناسی و نظر مراجع نیز بر این امر بوده باشد.
مخالفت امام جمعه اصفهان با مساله دوچرخه سواری بانوان هم از دیگر مواردی بود که باعث شد زنان اصفهان از تردد با دوچرخه در فضای عمومی شهر محروم شوند، چه آنکه طباطبایینژاد بارها عنوان کرده است که نباید مسائلی مانند دوچرخه سواری زنان را ترویج کرد، زیرا علمای دین تاکید دارند که دوچرخه سواری بانوان در اماکن عمومی جایز نیست. این تاکید طباطبایینژاد درحالی است که پیشتر سخنگوی دستگاه قضا گفته بود که دوچرخهسواری برای بانوان به موجب قانون اگر با رعایت ضوابط شرعی باشد، منعی ندارد.
آنچه مسلم است آنکه سخنان تند و یکسویه امام جمعه اصفهان نسبت به برخی از مسائل زنان از جمله نحوه پوشش نه تنها به آرامش و امنیت بیشتر در جامعه منجر نمیشود که فضای این شهر و حتی کل کشور را ملتهب و مضطرب میکند. آن هم جامعهای که چند سال پیش حادثه تلخ و دردناکی مانند اسیدپاشی به صورت زنان را تجربه کرده و هنوز هم از سرنوشت این پرونده خبری در دست نیست!
عنوان کردن چنین سخنان خشونتآمیز برای تمکین کل جامعه از چنین مسائلی میتواند عواقب آسیبزا و دردناکی را به دنبال داشته باشد، این سخنان میتواند کار را به جایی بکشاند که عدهای به صورت آتش به اختیار دست به اقدام زده و به روشهای مختلف برای زنان و دخترانی که نحوه پوشش آنها طبق اصول متعارف از منظر حاکمیت نیست ایجاد آزار و مزاحمت کنند. ناامن کردن فضای جامعه مفهومی کلی و خطرناک است که میتواند از همان رفتار اسیدپاشی تا حکم به قتل ناموسی، ضرب و شتم زنان و حتی رفتارهای آزار گر جنسی را به دنبال داشته باشد. امام جمعه باید به این نکته واقف باشد که ایجاد ناامنی برای گروهی از افراد در جامعه میتواند تبعات اسفبار و ناامید کنندهای برای کل جامعه به دنبال داشته باشد.
بیشتر بخوانید: امام جمعه اصفهان: دوچرخه سواری بانوان در فضای عمومی صحیح نیست
چرخهای قفل شده/ حاشیههای ادامهدار دوچرخهسواری زنان در اصفهان+فیلم
مهدی مقدری، منخب شورای شهر اصفهان درباره رویکرد طباطبایینژاد امام جمعه این شهر به رویداد ۲۴ میگوید: بسیاری از مواقع مواضعی که آقای طباطبایینژاد اتخاذ میکند ناشی از گزارشهایی است که به دست او میرسد. حالا برخی از این گزارشها میتواند اشتباه باشد یا با جهتگیری باشد. البته وقتی با ایشان گفتگو میشود متوجه میشویم که نسبت به بسیاری از افراد فرد منطقیتری است.
وی ادامه میدهد: من تصورم آن است که در مسائل شهر و استان اطلاعات اشتباه و یکجانبهای داده میشود که باعث رفتارها و سخنان هیجانی از سوی برخی افراد میشود، اما وقتی با واقعیت ملموس جامعه مانند آسیبهای اجتماعی مواجه میشوند درمییابند که داستان چیز دیگری است.
این منتخب شورای شهر اصفهان با تاکید بر اینکه مسالهای که اخیرا امام جمعه برآن تاکید داشته است در تمام کشور وجود دارد و مخصوص اصفهان نیست، عنوان میکند: مساله حجاب و بیحجابی مسالهای عمومی است و ربطی به شهر اصفهان ندارد. اتفاقا اصفهان شهری سنتی و مذهبی است که مردم مسائل را رعایت میکنند.
وی تصریح میکند: راه حل امام جمعه مبنی بر ناامن کردن فضا برای افراد بیحجاب منجر به اتفاقاتی مانند اسیدپاشی میشود که چند سال پیش رخ داد. منظور من این نیست که آن حادثه لزوما به دنبال چنین حرفهای رخ داد، اما بعد از چنین سخنانی تبعاتی ایجاد میشود که مناسب نیست. اصلا چنین ادبیاتی درست نیست. اگر دنبال حل یک مساله هستند باید به راهکارهای علمی، جامعهشناسی، روانشناسی و ... رجوع کرد. متخصصان حوزه اجتماعی میتوانند برای حل چنین مسائلی راهکار تعیین کنند. در کجای دنیا با مسالهای اجتماعی به این صورت مواجهه میشود که بگویند فضا را ناامن کنید. حتی درباره اعتیاد و مسائل مرتبط با مواد مخدر نمیگوییم فضا را باید برای این افراد ناامن کرد بلکه میگوییم این افراد بیمار بوده و باید درمان شوند. تنها قاچاقچی است که باید احساس ناامنی کند.
مقدری با اشاره به مانور رسانههای خارجی روی این سخن امام جمعه اصفهان میگوید: وقتی به ما میرسند میگویند رسانههای بیگانه روی سخنان شما مانور میدهند، اما خودشان سخنانی میگویند که منجر به چنین مانوری در رسانههایی مانند بیبیسی و ... میشود.
منتخب مردم اصفهان در شورای شهر خاطرنشان میکند: موضوعی که آقای طباطبایینژاد با چنین ادبیاتی مطرح کردند در شان امام جمعه شهر فرهنگی مانند اصفهان نیست و تنها منجر به هزینهسازی میشود در حالیکه راه حلهای منطقی برای حل این موضوعات وجود دارد. رهبری نیز بارها تاکید کردهاند که باید روی مساله حجاب برخورد منطقی و اصولی شود. اما اینکه امام جمعه که نماینده ولی فقیه است بگوید ناامنی ایجاد کنید باعث از بین رفتن نقش همبستگی ساز، ریش سفید و پدرانه امام جمعه در استان میشود.
وی اظهار میکند: من نمیگویم به مساله هنجار شکنی نباید رسیدگی شود، اما امام جمعه باید نقش پدرانه داشته باشد نه اینکه یک سمت ماجرا بنشیند و با اظهار اینکه فضا را ناامن کنید کاری کند که آنها هم که توصیهپذیر بودند واکنش نشان دهند.
مقدری در خصوص نقش امام جمعه اصفهان در کاهش آسیبهای اجتماعی در این استان عنوان میکند: امام جمعه رئیس شورای فرهنگ عمومی استان است سیاستگذاری در استانها با مشارکت تمام نهادهای حوزه اجتماعی مانند بهزیستی، کمیته امداد و هلال احمر و به ریاست امام جمعه انجام میشود. استاندار هم دبیر شوراست؛ لذا سیاستگذاری دست این حضرات است. امام جمعه اصفهان هم بیش از یک دهه است که عهدهدار این سمت در استان است. نهادهای رسیدگیکننده به آسیبهای اجتماعی با ریاست امام جمعه تشکیل جلسه داده و سیاستگذاری میکنند این قانونی است که از زمان احمدینژاد وضع شده و هنوز هم اجرا میشود.
وی اضافه میکند: حال سوال ما این است که شما برای کاهش آسیبهای اجتماعی چه کردید؟ نه اینکه امروز طلبکار هم بشوید. امام جمعه باید پاسخگو باشد که چه کردهاند که در حوزه آسیبهای اجتماعی مانند حجاب، اعتیاد و... به این روز افتادهایم. نه اینکه فرافکنی کرده و راه حلی هم بدهند که هیچ نهاد علمی با آن موافقت نخواهد کرد. حتی نهادهای نظامی و امنیتیها هم چنین عملکردی ندارند که فضا را ناامن کنید تا چند روز دیگر شهر در شرایط پلیسی قرار گرفته و دنبال اسیدپاش بگردند.
این سخنان ائمه جمعه اصفهان و بجنورد باعث خیزش موج انتقاد در جامعه شد و بسیاری از افراد ناامن کردن فضا برای زنان اصطلاحا بدحجاب را مصداقی از پرونده اسیدپاشی به زنان اصفهان در سال ۹۳ توصیف کردند. پروندهای که در سال ۹۷ مختوم اعلام شد و تا کنون نیز مجرم یا مجرمان آن معرفی نشدهاند.
عبدالله رمضانی، سخنگوی دولت خاتمی در صفحه توییتر خود و در انتقاد به این سخنان نوشت: «محیط را ناامن کنید! اسیدپاشها پیدا نمیشوند!» محمود صادقی نماینده مجلس دهم هم نوشت: «کاش آقای امام جمعه گرامی اصفهان یک بار هم اسیدپاشی را تقبیح میکردند.»
محمد علی ابطحی، رئیس دفتر خاتمی در دوران ریاستجمهور هم از دیگر افرادی بود که به این موضوع واکنش نشان داد و نوشت: «هنوز عامل اسیدپاشی چندین سال پیش اصفهان دستگیر نشده، امام جمعه اصفهان گفته باید فضا را برای بیحجابها ناامن کرد. کاش حالا که کرونا نماز جمعه را تعطیل کرده است مصاحبههای این بزرگواران هم تعطیل میشد.»
آیت الله علی اکبر مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز از دیگر افرادی بود که به سخنان طباطبایینژاد واکنش نشان داد و گفت:« ما باید وظیفه خودمان را انجام بدهیم. وظیفه ما این نیست که پرخاشگری کنیم و یا بدگویی داشته باشیم. باید اعلام کنیم اسلام این جور میخواهد و نتیجه اش این است. به هیچ وجه برخورد بد نتیجه نخواهد داد.»
آذر منصوری عضو شورای سیاستگذاری زنان اصلاحطلب نیز در انتقاد به سخنان امام جمعه اصفهان در کانال تلگرامیاش نوشت: «در سال ۹۴ امام جمعه اصفهان در یکی از خطبههای نماز جمعه از چوبتر برای به تعبیر خودشان برای تنبیه بدحجابان استفاده کرده بود. در همان مقطع نیز عدهای هشدار دادند که این نوع موضع گیری از تریبون نماز جمعه ممکن است فضا را برای زنان این شهر ناامن کنند و عدهای در خود احساس تکلیف کنند و هر جا تشخیص بدهند که نیروی انتظامی از عهده این کار بر نمیآید و چوب ترش اثر ندارد، با روش خود چوبهای ترشان را بالا ببرند و زنان بدحجاب را طوری بترسانند و ادب کنند که بساط بدحجابی برای همیشه از این شهر و این استان برچیده شود. به فاصله کمی از این سخنرانی فاجعه تلخ اسیدپاشیهای زنجیرهای در شهر اصفهان شروع شد که بعدها روشن شد این حملات اسیدی ریشه خانوادگی نیز نداشته است.»
وی در ادامه مینویسد: «اینکه امام جمعه اصفهان بدون توجه به ابعاد مناقشهای که بر سر پوشش زنان ایران بالا گرفته است، مجددا از ناامن کردن فضا برای به تعبیر خودشان بدحجابان استفاده میکند و برای توجیه گفته میشود که لابد نیروی انتظامی که بزرگترین و اصلیترین مأموریتش حفاظت از جان انسانها و تامین امنیت شهروندان است، باید این مأموریت را به انجام برساند، ناگفته پیداست که به چه نتایجی ختم خواهد شد. کاش این امام جمعه و امام جمعههای دیگر و دیگرانی که همچنان در فکر چوب ترند، لااقل گزارش مرکز پژوهشهای مجلس را در ارتباط با عملکرد جمهوری اسلامی در ارتباط با پوشش زنان ایران (حجاب اجباری) بخوانند و بپذیرند که این چوب تری که به تصور خودشان میتواند بساط بدحجابی زنان ایران را جمع کند، نه تنها نتیجه مورد نظر آنها را تامین نخواهد کرد، بلکه بر مناقشات، خشونتها و تقابلها و شکافهای جامعه امروز ایران دامن خواهد زد و طبیعی است بهترین دستمایه برای کسانی است که در جستجوی اهرم فشار جدیدی علیه ایران هستند.»