رسانههای اصلاحطلب از ورود احزاب به مصادیق انتخاباتی خبر میدهند
در برخی محافل اصلاحطلب بحث ائتلاف با طیف میانهرو اصولگرا داغ است. پیشتاز این تئوری هم حزب کارگزاران است. نام علی لاریجانی رییس پیشین مجلس به عنوان گزینهای جدی مطرح است. در روزهای اخیر رسانههای اصولگرا میگویند قرار است اصلاح طلبان با دوگانه لاریجانی – ظریف وارد میدان شوند.
رویداد۲۴ گزارشهای رسانههای اصلاحطلب نشان میدهد که احزاب اصلی این جریان وارد بررسی مصادیق نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شدهاند. روزنامه اعتماد میگوید جلسات حزب اتحاد ملت و حزب کارگزاران در این باره در حال برگزاری است. این روزنامه نام چند چهره را به عنوان گزینههای حزب اتحاد ملت معرفی کرده است.
آنگونه که اعتماد نوشته است، محمد رضا خاتمی، محسن صفایی فراهانی، مصطفی معین، محمد صدر، عباس آخوندی، ظفرقندی از گزینههای بررسی شده در جلسات حزب اتحاد ملت است. بنا به نوشته اعتماد محمدرضا خاتمی بالاترین اقبال را در این جلسات داشته است.
بیشتر بخوانید: برنده انتخابات۱۴۰۰ کیست؟
این روزنامه همچنین تاکید کرده که جلسات حزب کارگزاران نیز در جریان است و گزینههایی نیز از سوی این حزب مطرح است، از جمله محسن هاشمی، اسحاق جهانگیری و یک گزینه اصولگرا یعنی علی لاریجانی.
در کنار این گزینههای شخصیتها دیگری همچون صادق خرازی و محمدرضا عارف نیز برای نامزدی مطرحاند.
شرایط نامزدها و احتمالات پیش رو
این اسامی هر کدام شرایط به خصوص خود را دارند، بسیاری از آنها هیچ تمایلی به کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ندارند، روشن است که صلاحیت بیشتر آنها از سوی شورای نگهبان تائید نمیشود.
محمدرضا خاتمی؛ او برادر سید محمدخاتمی رییس دولت اصلاحات است و از چهرههای شاخص مجلس ششم به حساب میآید. خاتمی سیاستمداری مورد اعتماد طیف وسیعی از اصلاحطلبان است، اما تائید صلاحیت او با رویکرد شورای نگهبان تقریبا غیر ممکن است. محمدرضا خاتمی در سال ۱۳۹۸ به تحمل دو سال حبس تعزیری در دادگاه بدوی محکوم شد. این حکم او مرتبط با مصاحبهاش پیرامون تقلب ۸ میلیونی در انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری بود. همین یک مورد کافی است که شورای نگهبان صلاحیت او را احراز نکند. به این ترتیب اگر اتحاد ملت خاتمی را نامزد خود معرفی نماید سنگ بزرگی برداشته است که نشانه نزدن است. مگر این که اساسا استراتژی انتخاباتی حزب این باشد که گزینهای معرفی شود تا شورای نگهبان آن را ردصلاحیت کند.
محسن صفایی فراهانی؛ رییس اسبق فدراسیون فوتبال چهره دیگری است که در جلسات حزب اتحاد ملت نامش مطرح شده، اما او تاکنون هیچ تمایل و یا حتی اظهار نظری در رابطه با انتخابات نداشته است. البته او با مشکل تائید صلاحیت هم روبهرو است. صفایی فراهانی از محکومان حوادث انتخابات ۸۸ است و بسیار بعید است که شورای نگهبان او را تائید کنند.
مصطفی معین؛ وزیر علوم دولت اصلاحات که در سال ۸۴ نیز نامزد انتخابات بود شاید کمتر از دو گزینه دیگر با چالش شورای نگهبان روبه رو باشد، اما او یکبار در انتخابات شکست خورده است و به نظر نمیرسد گزینهای مطلوب برای بدنه اصلاح طلبان باشد. از سوی دیگر احتمال موافقت معین برای نامزدی هم اندک است.
عباس آخوندی؛ مدتی است که از وزیر پیشین مسکن به عنوان یک گزینه برای ورود به انتخابات یاد میشود، اما او چهرهای محبوبی در میان بدنه اصلاحطلبان ندارد. آخوندی همچنین کارنامه درخشانی از خود در دولت یازدهم به جا نگذاشته است که بتواند بر آن تکیه کند. احتمال ردصلاحیتش هم در شورای نگهبان وجود دارد. تنها نقطه مثبت آخوندی این است که از طیف راستگرای اصلاحطلبان است و میتواند زمینه اتحاد حزب کارگزاران و اتحاد ملت را فراهم کند.
محمد صدر؛ این دیپلمات برجسته و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام احتمالا مشکلی برای تائید صلاحیت ندارد، اما او چهره شناخته شدهای نیست و مردم تاکنون حضور او در عرصه سیاسی را مشاهده نکردهاند. از طرف دیگر صدر نیز تمایلی از خود برای ورود به انتخابات نشان نداده است.
محمدرضا ظفرقندی؛ پزشک مشهور و رییس کنونی سازمان نظام پزشکی از گزینههای بررسی شده در حزب اتحاد ملت است. او در ماههای اخیر با سیاستهای کنترل بحران کرونا توسط دولت روحانی به شدت مخالفت کرده و از این جهت مورد توجه رسانهها قرار گرفته است با این حال همچنان چهرهای ناشناخته در میان مردم به حساب میآید. ظاهرا در حزب اتحاد ملت هم تمایل زیادی به او وجود ندارد.
اسحاق جهانگیری؛ معاون اول رییسجمهور و عضو ارشد حزب کارگزاران از سال ۹۶ یک گزینه جدی برای انتخابات ۱۴۰۰ به حساب میآمد، اما عملکرد روحانی و انزوای معاون اول در دولت به این چهره اصلاحطلب ضربه سنگینی وارد کرد. مردم جهانگیری را با طرح شکست خورده تک نرخی کردن ارز و دلار ۴۲۰۰ تومانی به یاد میآورند و اعتماد به او در نازلترین سطح خود است. ناظران معتقدند اگر اصلاحطلبان او را برای ریاست جمهوری نامزد کنندگان شکست سختی خواهندخورد. با این حال جهانگیری از گزینههایی است که میتواند احزاب اصلاحطلب را متحد کند.
محسن هاشمی؛ مدتهاست که شایعه حضور رییس شورای شهر تهران در عرصه انتخابات به گوش میرسد، اما او مدام تکذیب میکند. با این حال به نظر میرسد حزب کارگزاران تمایل زیادی به نامزدی هاشمی دارد. هاشمی یک نامزد خنثی به حساب میآید و بعید است احزاب اصلاحطلب روی او به اجماع برسند. محسن هاشمی امروز قاطعا نامزدیاش را رد کرد و گفت: «علاقهای به این کار ندارم. با وضعیتی که الان هست فکر نمیکنم هیچ عاقلی کاندیدا شود. شرایط کشور بسیار سخت است و کسی که خود را کاندیدا میکند به قول غربیها باید «سوپرمن» باشد.»
صادق خرازی؛ دبیرکل حزب ندای ایرانیان تاکنون اظهار نظری درباره حضور در انتخابات نداشته است، اما برخی از اعضای این حزب زمزمههای آن را مطرح کردند. البته بعید است خرازی بتواند توجه گروههای دیگر اصلاح طلب را به خود جلب کند و اگر وارد انتخابات هم شود احتمالا فقط با حمایت حزب خودش خواهد بود.
محمدرضا عارف؛ او بیشترین شانس را برای حضور در انتخابات دارد و گفته میشود ستادهای انتخاباتیاش را هم راه اندازی کرده است، البته عارف عملکرد مطلوبی در مجلس نداشت و فعلا حمایت احزاب اصلاح طلب را ندارد. اما او اخیرا اظهار نظری داشته که جالب توجه است. عارف گفته است "اگر باید بیایم راحت میآیم و اگر نباید بیایم تا براساس خرد جمعی فرد بهتری بیاید، نمیآیم. " این موضعگیری دو پهلوست، اما میتوان اینگونه آن را تفسیر کرد که عارف میخواهد حمایت اکثریت اصلاحطلبان را با خود داشته باشد و اگر اکثریت از فرد دیگری حمایت کند او وارد عرصه نمیشود. البته در حال حاضر بعید است اصلاحطلبان به گزینه مطلوب برسند، پس با توجه به این سخنان عارف خود را گزینه مطلوب میداند.
علی لاریجانی؛ در برخی محافل اصلاحطلب بحث ائتلاف با طیف میانهرو اصولگرا داغ است. پیشتاز این تئوری هم حزب کارگزاران است. نام علی لاریجانی رییس پیشین مجلس به عنوان گزینهای جدی مطرح است. در روزهای اخیر رسانههای اصولگرا میگویند قرار است اصلاح طلبان با دوگانه لاریجانی – ظریف وارد میدان شوند. علی لاریجانی نامزد ریاست جمهوری باشد و ظریف به عنوان معاون او معرفی شود. اما عباس سلیمینمین تحلیلگر اصولگرا در این باره معتقد است " لاریجانی زمانی به عرصه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ورود میکند که از حمایت یک پایگاه قابل اتکایی در بین جریان اصولگرا برخوردار شود بنابراین صرفا با حمایت آقای ظریف، او نامزد انتخابات پیش رو نخواهد شد. "