رویداد۲۴ لیستی از مراکز توزیع واکسن آنفلوانزا از طرف یک نهاد در اختیار تجارتنیوز قرار گرفته است. لیستی که نشان میدهد 1.5 میلیون دوز واکسن وارداتی مستقیما به 63 دانشگاه علوم پزشکی در کل کشور ارسال شده تا در نهایت به مراکز بهداشت و درمان برود و افراد بتوانند آن را تهیه کنند.
اما پیگیریها نشان میدهد مراجعه افراد به مراکز بهداشت و درمان بینتیجه است و برخی از این مراکز اعلام کردهاند واکسن ندارند، آن هم نه برای افراد عادی. بلکه برای همان گروههای در اولویتی که خود وزارت بهداشت اعلام کرده. یعنی زنان باردار و بیماران خاص.
در برخی از این مراکز، افراد برای دریافت واکسن باید ثبتنام کنند و در لیست قرار بگیرند تا در صورت موجود شدن واکسن، با آنها تماس گرفته شود. اما برخی میگویند چه ضمانتی وجود دارد که واکسنهای رسیده، به بیماران و افراد در لیست برسد و سر از جای دیگری در نیاورد.
آنگونه که مقامات وزارت بهداشت خبر داده بودند امسال حداقل به ۱۶ میلیون دوز واکسن آنفلوانزا نیاز است و تا کنون تنها ۱.۵ میلیون دوز از این واکسن وارد شده است. این به آن معناست که برای هر 11 متقاضی واکسن آنفلوانزا، تنها یک واکسن در کشور وجود دارد که آن هم گویا به سختی پیدا میشود.
سخنگوی دولت اعلام کرده قرار است حدود 5 میلیون دوز واکسن آنفلوانزا وارد کشور شود و حتی بخشی در اختیار داروخانهها هم قرار بگیرد. اما نکته مهم درباره این واکسن این است که به گفته پزشکان، بهترین زمان برای تزریق این واکسن 15 شهریور تا 15 مهر ماه است. دیروز 15 مهرماه بود.
حتی با فرض اینکه دولت بتواند و بخواهد واکسن جدیدی وارد کشور کند، واردات، توزیع آن و رسیدن آن به داروخانهها حتما زمانبر است. این همه به آن معناست که واکسن در زمان مناسب به دست مردم نمیرسد.
به همین دلیل مردم همچنان در تلاشند از 1.5 میلیون دوز واکسن وارد شده، واکسنی هم برای بیماران خاص خود پیدا کنند. اگرچه واکسنهای وارد شده هم هنوز به طور کامل توزیع نشده، یا به برخی از مراکز نرسیده یا رسیده و در دسترس مراجعان قرار نگرفته است.
اما مردم به خصوص گروههای آسیبپذیر، زنان باردار و کودکان، متقاضی واکسن آنفولانزا هستند. مشکل عمده این است که بسیاری از آنها حتی نمیدانند برای تهیه واکسن باید به کجا مراجعه کنند و مراجعه آنها به مراکز بهداشت هم بینتیجه بوده است.
برخی از مردم برای تامین این واکسن به شبکههای مجازی متوسل شدهاند و از هم نشانی مراکزی را میپرسند که ممکن است این واکسن را در اختیار بیمار آنها قرار دهد. «واکسن آنفولانزا رو چطوری میشه پیدا کرد؟ برا کسی که خیلی شرایطش حاده میخوام؟» «مادرم بیمار خاصِ سرطانیه. میشه بفرمایید از کجا میتونیم واکسن آنفولانزا تهیه کنیم؟»
بیشتر بخوانید: چرا واکسن آنفلوآنزا برای گروههای اولویتدار هم انجام نشد؟
برخی دیگر به داروخانهها مراجعه کردهاند و میگویند برای دریافت واکسن ثبتنام کردهاند و قرار است در صورت موجود شدن آن، به هر کارت ملی یک واکسن تعلق بگیرد. این در حالی است که امسال صراحتا عنوان شده هیچ واکسنی در داروخانهها توزیع نمیشود و همه واکسنها در اختیار مراکز بهداشت و درمان است.
لیستی هم که وزارت بهداشت منتشر کرده نشان میدهد کل این واکسن به دانشگاههای علوم پزشکی تحویل داده شده است و در هیچ داروخانهای امسال واکسن آنفلوانزا توزیع نشده است.
اما گزارشهای دیگری وجود دارد که نشان میدهد تعدادی واکسن در بیمارستانهای مختلف توزیع شده تا کادر درمان از آن استفاده کنند. همین مساله این نگرانی را ایجاد کرده که گروههای در اولویت، از اولویت خارج شوند.
حالا در شرایطی که شیوع ویروس کرونا از همیشه بیشتر شده و در آستانه فصل سرد سال، مسئولان وزارت بهداشت و درمان باید مشخصا توضیح بدهند که 1.5 میلیون دوز واکسن وارد شده کجاست و برای تامین نیاز موجود چه برنامهای دارند؟ به خصوص که زمان تزریق واکسن هم گذشته است.