صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۰۷ دی ۱۴۰۱ - 2022 December 28
کد خبر: ۲۳۴۱۶۲
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۸ - ۲۱ مهر ۱۳۹۹

آخرین وضعیت ویروس کرونا؛ شروع پیک جدید در ۱۵ استان

بنابر اعلام کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا در کشور، در تحلیل روند این بیماری در هفته منتهی به ۱۸ مهـرماه، مشخص شد که هر چند موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در کشور بالا است، اما روند ثبات با تغییرات مختصر صعودی مشاهده می‌شود.

رویداد۲۴  شمار مبتلایان به کروناویروس در جهان به ۳۷ میلیون و ۷۵۵ هزار و ۱۳ نفر رسیده و تاکنون مرگ یک میلیون و ۸۱ هزار و ۵۰۸ نفر نیز در اثر این بیماری تأیید شده است. همچنین بنابر تازه‌ترین آمارها ۲۸ میلیون و ۳۶۱ هزار و ۴۵۴ نفر از مبتلایان به کووید-۱۹ تاکنون بهبود یافته‌اند. البته روند افزایش آمار مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ که تاکنون در ۲۱۴ کشور و منطقه در جهان شیوع یافته، ادامه دارد و این بیماری همچنان در دنیا قربانی می‌گیرد.

در ایران نیز تا ظهر روز گذشته ۵۰۰ هزار و ۷۵ تن به این بیماری مبتلا شده و متاسفانه ۲۸ هزار و ۵۴۴ نفر نیز جان خود را از دست داده اند. همچنین خوشبختانه تا کنون ۴۰۶ هزار و ۳۸۹ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.

آخرین تحلیل ها از روند بیماری در کشور تا هفته منتهی به ۱۸ مهرماه از سوی کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا در وزارت بهداشت اعلام شد.

بر اساس گزارش کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا، در محاسبات روند، در این گزارش و گزارشات آتی، تعداد موارد جدید روزانه مبتلایان بستری و مرگ وارد آنالیز می‌شود. همچنین دسته‌بندی استان‌ها بر اساس میزان بروز در آخرین هفته انجام گرفته و نمودار بر اساس تغییرات موارد ابتلا و مرگ در آخرین هفته نسبت به هفته قبل خواهد بود.

برای محاسبه روند تغییرات ابتلا و مرگ در سه روز اخیر، ابتدا متوسط سه روزه تعداد گزارش ابتلا و مرگ هر روز با میانگین گرفتن از داده‌های همان روز، روز قبل و روز بعد محاسبه شد. سپس میزان افزایش هر روز نسبت به روز قبل به روش زیر محاسبه شد: تعداد موارد روز قبل منهای تعداد موارد ثبت شده امروز، تقسیم بر تعداد موارد روز قبل و ضربدر ۱۰۰.

در نهایت، تغییر روند ابتلا و مرگ هفته آخر با میانگین گرفتن از اعداد به دست آمده برای چند روز آخر محاسبه شد.

تحلیل احتمالی وضعیت منحنی اپیدمی

برای تحلیل احتمالی وضعیت منحنی اپیدمی در هفته گذشته موارد ز یر مدنظر قرار گرفت:

-‌ در مواردی که هر دو شاخص تغییر روند ابتلا و مرگ در چند روز اخیر روند افزایشی داشت، منحنی اپیدمی احتمالاً روند افزایشی دارد.

- در مواردی که شاخص تغییر روند ابتلا، نزولی ولی شاخص تغییر روند مرگ صعودی بود، احتمالاً اخیراً پیک اپیدمی رد شده است.

- در مواردی که منحنی اپیدمی تمام می‌شود، وضعیت به حالت ثبات می‌رسد و تغییرات در آن مختصر و نامنظم است. باید توجه داشت هر لحظه این روند مستعد یک پیک دیگر است.

- در مواردی که هر دو شاخص تغییر روند ابتلا و مرگ در چند روز اخیر روند نزولی داشت، منحنی اپیدمی احتمالاً روند نزولی دارد.

منظور از ناسازگاری داده‌ها این است که روند داده‌های مرگ و ابتلا از یک الگوی قابل تفسیر پیروی نکرده و تغییرات ناهمگن روند شاخص‌های ابتلا و مرگ دیده می‌شود. در این موارد تحلیل بهتر را در روزهای بعد و با داده‌های درست‌تر می‌توان ارائه داد.

ناسازگاری در داده‌ها به دلایل مختلفی می‌تواند رخ دهد. از جمله دلایل بروز ناسازگاری می‌توان به ثبت غیردقیق روزانه داده‌ها توسط استان‌ها و وجود خطا هنگام ثبت داده‌ها، وجود ترکیبی از چند الگوی اپیدمی در استان (شروع اپیدمی در نقطه‌ای از استان و اتمام اپیدمی دیگر در نقطه دیگر)، بیمارپذیری یا بیمارگریزی گسترده در استان و تغییر روند مهاجرت بیماران در طول زمان اشاره کرد.

 تقسیم‌بندی استان‌ها

استان‌ها بر اساس میزان بروز در هفته آخر موارد بیماری به سه دسته پر گزارش، با گزارش متوسط و با گزارش پایین تقسیم شدند و روند بیماری در آنها در جدول و نمودارهای مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل بر اساس این شاخص‌ها، احتمالی بوده و انتظار است تیم کمیته اپیدمیولوژی استان‌ها همراه با سایر شاخص‌ها و تحلیل‌های دقیق‌تر، شواهد بهتری از روند اپیدمی در استان‌ها و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ارائه دهند.

 

 

تحلیل روند بیماری در هفته منتهی به ۱۸ مهـرماه

هر چند موارد ابتلا و مرگ و میر در کشور بالا است، اما روند ثبات با تغییرات مختصر صعودی مشاهده می‌شود. در ۱۱ استان قم، لرستان، سمنان، ایلام، مازندران، خوزستان، تهران، کرمانشاه، همدان، آذربایجان شرقی و اصفهان روند ثبات با تغییرات مختصر صعودی مشاهده شد. در ۱۵ استان خراسان جنوبی، خراسان شمالی، آذربایجان غربی، یزد، کردستان، چهار محال و بختیاری، مرکزی، خراسان رضوی، البرز، زنجان، کرمان، گیلان، گلستان، کهگیلویه و بویر احمد و بوشهر روند صعودی یا شروع پیک جدید مشاهده شد. در پنج استان سیستان و بلوچستان، فارس، هرمزگان، قزوین و اردبیل روند ثبات با تغییرات مختصر و نامنظم وجود داشته است. باید مدنظر داشت که یک استان می‌تواند چندین پیک منحنی را تجربه کند.

 

ویروس کرونا در جهان

بر اساس اعلام کمیته اپیدمیولوژی کووید-۱۹ در وزارت بهداشت، در حال حاضر میزان کشندگی بیماری کووید-۱۹ در جهان ۲.۹ درصد برآورد می‌شود.

تعداد موارد جدید روزانه در جهان در روز ۱۶ مهر ماه ۲۷۶۴۴۹ نفر، در روز ۱۷ مهر ماه ۳۳۸۴۰۸ نفر و در روز ۱۸ مهر ماه ۳۵۰۷۶۶ نفر بوده است.

 

همچنن ۱۵ کشور اول از نظر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ را می‌توانید در جدول زیر مشاهده کنید که بر اساس آن آمریکا، هند و برزیل به ترتیب در رده اول تا سوم ابتلا به کرونا بوده و کشورمان نیز در رده سیزدهم میزان ابتلا به این بیماری قرار دارد.

خطر بستری و مرگ کرونا با بالارفتن سن افزایش می‌یابد

در میان بزرگسالان، خطر بیماری شدید ناشی از کووید-۱۹ با بیشترشدن سن، افزایش می‌یابد. بیماری شدید به این معناست که فرد مبتلا ممکن است برای نفس کشیدن به کمک بیمارستانی، مراقبت ویژه یا دستگاه تنفس احتیاج داشته باشد و احتمال مرگش نیز بیشتر است. به عنوان مثال، افراد ۵۰ ساله بیش از افراد ۴۰ ساله در معرض خطر فرم‌های شدید بیماری هستند. به همین ترتیب، افراد در ۶۰ یا ۷۰ سالگی در معرض خطر بیشتر ابتلا به بیماری شدید کووید- ۱۹ نسبت به افراد ۵۰  ساله هستند. بیشترین خطر ابتلا به بیماری شدید در بین افراد ۸۵ سال یا بالاتر دیده شده است.

عوامل دیگری نیز وجود دارد که می‌تواند خطر ابتلا به بیماری شدید را افزایش دهد، مانند داشتن بیماری زمینه‌ای که در گروه‌های سنی بالاتر، بیشتر است. در نمودار زیر خطر ابتلا به بیماری شدید و مرگ در مقایسه با گروه سنی ۱۸ تا ۲۹ سال برآورد شده است. به طور مثال گروه سنی زیر ۴ سال، چهار برابر کمتر از این گروه در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید هستند و در مقابل خطر ابتلا به بیماری شدید در گروه سنی بالای ۸۵ سال، ۱۳ برابر بیشتر از گروه سنی ۱۸ تا ۲۹ سال است.

 

 

تجارب کشـورهای جهـان در مواجهـه با ویروس کرونا

سنگاپور کشوری در جنوب شرقی آسیا، با مساحت ۷۰۰  کیلومترمربع و جمعیت ۵.۸۶۲.۵۹۰ نفر است. این کشور با انجام اقدامات متعدد پیشگیرانه و کنترلی از جمله کنترل مرزها، اطلاع‌رسانی گسترده جهت رعایت بهداشت، ردیابی تماس‌ها، انجام تست‌های تشخیصی گسترده و فاصله گذاری اجتماعی در مدیریت و کنترل کووید- ۱۹ موفق عمل کرده است.

هم اکنون در این کشور موارد تجمعی بیماری ۵۷.۸۶۶۶ نفر و شمار تجمعی مرگ ۲۷ نفر گزارش شده است. سنگاپور دارای زیرساخت‌های دیجیتالی گسترده‌ای است که در اجرای هرچه بهتر برنامه‌های کنترلی آن موثر بوده است. این کشور با به‌کارگیری دو اپلیکیشن TraceTogether و SafeEntry  به ردیابی تماس‌ها، شناسایی افراد در معرض خطر و تعیین مدت‌ زمان برخورد فرد مبتلا با دیگران می‌پردازد.

 استفاده از TraceTogether داوطلبانه بوده، در حالیکه نصب SafeEntry برای همه مشاغل و بخش‌های تجاری اجباری است. این ابزارها با رعایت حریم خصوصی افراد طراحی شدند و تحلیل داده‌ها توسط یک نهاد معتبر سلامت عمومی به صورت متمرکز انجام می شود. شماره تماس افراد تنها در اختیار وزارت بهداشت قرار داشته که در صورت تماس نزدیک با افراد مبتلا به سرعت به آنها اطلاع داده می‌شود و اطلاعات مکانی افراد ذخیره یا جمع‌آوری نمی‌شود. از دیگر راهکارهای دیجیتالی مورد استفاده در این کشور استفاده از ابزارهای آنلاین جهت راهنمایی شهروندان برای دسترسی به مراکز درمان ویژه و نیز مراکز توزیع ماسک است.

منبع: ایسنا
نظرات شما