رویداد۲۴ دکتر مرجان مهدوی روشن، با بیان اینکه شرایط ناشی از شیوع بیماری کرونا موجب ایجاد محدودیتهایی در تحرک افراد شده است، اظهار کرد: این روزها خانوادهها کمتر بیرون میروند و مدرسهها مجازی برگزار میشود و کودکان و نوجوانان بیشتر پای لپ تاپ و تبلت هستند و حالت نشسته دارند.
وی از افزایش آمار چاقی در همه گروههای سنی به ویژه کودکان و نوجوانان خبر داد و تصریح کرد: متاسفانه چاقی دوران کودکی زمینه بسیاری از بیماریها در بزرگسالی است و افرادی که در دوران کودکی چاق هستند، شانس ابتلا به بیماریهای مزمن مانند قلبی و عروقی و دیابت و پرفشاری خون و کبد چرب در آنها افزایش پیدا میکند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی، با بیان اینکه برخی از کودکان چاق در دوران کودکی نیز مبتلا به چربی خون و کبد چرب میشوند، گفت: چاقی دوران کودکی شانس بلوغ زودرس را بالا میبرد و بلوغ زودرس خودش عامل ایجاد بسیاری از مشکلات در نوجوانی است.
مهدوی روشن، بالا بودن توده چربی در بدن را موجب تضعیف سیستم ایمنی دانست و بیان کرد: هرچقدر توده چربی در بدن فرد بیشتر باشد، یعنی چاقتر است و ضعف سیستم ایمنی شانس ابتلا به بیماری کرونا و سایر بیماریهای ویروسی را افزایش میدهد. متاسفانه یک باور غلط وجود دارد که زیاد خوردن و چاقی را موجب قوی شدن افراد میداند.
وی با بیان اینکه دریافت کالری اضافه توسط بدن توده چربی را افزایش و ایمنی را کاهش میدهد، عنوان کرد: براساس آمارها، درصد زیادی از مبتلایان به کرونا دچار اضافه وزن و چاقی هستند و کرونا در این افراد بیشتر منجر به مرگ میشود.
بیشتر بخوانید: این ویتامین شما را از ابتلا به کرونا نجات میدهد
این متخصص تغذیه، با تاکید بر لزوم جلوگیری از چاقی کودکان و نوجوانان، اضافه کرد: در بسیاری از مواقع خوردن به واسطه احساس گرسنگی و نیاز بدن به غذا نیست و میخواهیم بیکاری خودمان را رفع کنیم، یعنی وقتی حوصله ما سر میرود دوست داریم با خوراکی سرمان را گرم کنیم و از روی عادت به سمت یخچال میرویم لذا باید برنامه روزانه داشته باشیم و اوقات فراغت و بیکاری را با مطالعه و ورزش و کار خانه و... پُر کنیم تا سرمان گرم شود.
وی درست کردن غذاهای پُرکالری مانند کیک و شیرینی به ویژه در ایام کرونا را یکی دیگر از عوامل افزایش چاقی دانست و یادآور شد: باید در غذاها کمتر روغن بریزیم و برای کودکان غذاهای سرخ کردنی زیاد درست نکنیم. میان وعدههای پُرکالری مانند چیپس و پفک و شیرینی و شکلات نیز موجب اضافه وزن میشود و باید به سمت میان وعدههای سالم مانند میوه و شیر و لقمه ساده برویم.
مهدوی روشن، با اشاره به واکنش سیستم ایمنی کودکان به برخی از غذاها، تصریح کرد: باید غذاهایی که کودکان به آن آلرژی دارند از برنامه غذایی آنان حذف شود و از جایگزینها استفاده کنیم؛ البته آلرژی به مواد غذایی تا بزرگسالی به مرور برطرف میشود.
این متخصص رژیم درمانی، با بیان اینکه کودکان چاق باید قبل از وعده اصلی سالاد و سبزی جات مصرف کنند، افزود: سبزی جات معده را پُر میکند و در عین حال اضافه وزن به دنبال ندارد لذا فرد با خوردن سالاد قبل از وعده اصلی غذا سیر میشود و تمایل به خوردن غذای زیاد ندارد، اما زمانی که کودک گرسنه است، باید غذای زیادی بخورد تا احساس سیری پیدا کند.
وی با تاکید بر لزوم مصرف سالاد و سبزی جات قبل از انواع غذاهای اصلی، خاطرنشان کرد: استفاده از سبزی جاتی مانند گوجه، خیار و هویچ در طول روز علاوه بر جلوگیری از احساس گرسنگی، چاق کننده نیست و ویتامینهای مورد نیاز بدن را تامین میکند.
مهدوی روشن، با بیان اینکه در مصرف میوه جات نباید افراط کنیم، ادامه داد: آجیل و مغزهای گیاهی نیز چربی مفید دارند، اما کالری بالای آنان عامل چاقی است و کودکانی که دچار اضافه وزن هستند، خیلی کم آجیل مصرف کنند و نیازی به خوردن همه مغزها ندارند.
این متخصص تغذیه، همچنین داشتن تحرک در طول روز را بسیار مفید دانست که مانع از اضافه وزن میشود و اظهار کرد: امروزه فضای خانهها کوچک است، اما حداقل نیم ساعت تحرک در طول روز که منجر به افزایش ضربان قلب و به نفس نفس افتادن فرد شود، راهکار جلوگیری از چاقی است و میتوانیم در داخل خانه تحرک داشته باشیم.