رویداد۲۴ مدت زمان زیادی تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقی نمانده است، اما برعکس دورههای گذشته، جو جامعه و حتی خود احزاب نسبت به این موضوع همچنان سرد و بیروح است و با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی موجود، تب و تاب انتخابات همانند سابقه به فضای جامعه برگردد.
چهرههای مختلف به صورت مستقل در گوشه و کنار اقدامهایی انجام میدهند اما ظاهرا تاکنون هیچ جلسه مشخصی برای انتخاب کاندیداهای انتخاباتی برگزار نشده است و اگر نام فردی به عنوان گزینه معرفی میشود صرفا گمانه زنی است یا بر پایه فعالیت شخصی و مستقل نیروهای سیاسی. اینکه بهترین سیاست اصلاح طلبان در این شرایط چیست، سوالی است که غلامرضا ظریفیان کارشناس و فعال مسائل سیاسی به آن پاسخ داده است.
ظریفیان به رویداد۲۴ میگوید: اصلاحطلبان از سال ۷۶ تاکنون در هویت تاریخی خود، اساسا اصالت مردممحوری را داشتهاند و معتقدند که مردمسالاری در جامعه دینی ما باید محقق شود بنابراین اساس و بنیاد اصلاحطلبی مردمسالاری است که مهمترین عرصه نمایش آن انتخابات است و در ۴۰ سال گذشته نیز به هرطریقی که بوده بحث جمهوریت رعایت شده است.
وی ادامه داد: اصلاح طلبان همواره تلاش کردند که به مردمسالاری توجه و اهمیت بدهند و اینکه نشان دهند که برای حل مسائل کاری راهحلی جز رجوع به نظر مردم وجود ندارد، از همین رو اصلاح طلبان هیچگاه به سمت تحریم انتخابات نخواهند رفت. ممکن است در شرایط کنونی در ارتباط با میزان حضور خود تصمیماتی را داشته باشد. البته باید این نکته را هم بگویم که اصلاحطلبی احزاب مختلفی دارد و طیف گستردهای هستند و در برخورد با پدیده انتخابات با توجه به تجربه دو دهه اخیر، به نظر میرسد که درباره چگونگی ورود به انتخابات نظرهای متفاوتی داشته باشند. برخی از آنها معتقدند که ضمن انتقاد به نظام، اما باید در انتخابات حضور داشته باشیم و شرطی هم نباید بگذاریم و حضور حداکثری داشته باشیم و حتی اگر نتوانیم گزینه معرفی کنیم، به سمت کاندیدای ائتلافی برویم.
بیشتر بخوانید: نامزدی محمدرضا خاتمی و مصطفی معین در انتخابات ۱۴۰۰ چقدر جدی است؟
ظریفیان با اشاره به نگاه کارگزاران به انتخابات گفت: طیف دیگری از جریان اصلاحطلب مانند کارگزارانیها، معتقدند که باید در انتخابات حضور داشته باشیم و البته باید حضور حداکثری هم داشته باشیم. بخش دیگری از بدنه اصلاحطلبی که اصلیتر هم هستند فعلا به جمعبندی نرسیدهاند، اما پیشبینی میکنم که عقیدهشان به این شکل است که میگویند اگر شرایط به همین شکل باشد و به ما به عنوان یک جریان هزینهداده، تجربه پسداده و اصیل اجازه حضور ندهند و نگذارند که کاندیدای مورد نظر و اصلی خود را وارد کنیم، در این بخش از ما سلب مسئولیت شده اما به عنوان یک شهروند انتخابات را ترک نمیکنیم و در آنجا هرکسی با هر تشخیصی که دارد اقدام به رای دادن میکند.
معاون وزیر دولت خاتمی میگوید: تجربهای که از حمایت از روحانی داریم باعث شد سرمایه اجتماعی ما آسیب ببیند و هزینه زیادی هم دادیم، اگر در این دوره نیز اجازه حضور به نماینده اصلی ما داده نشود، بعید میدانم اصلاح طلبان بخواهند به هر شکلی حضور داشته باشند. اما اگر شرایط متفاوت باشد، گزینه خودشان را معرفی میکنند و مانند همیشه در انتخابات حضور خواهند داشت. تجربه روحانی باعث شد تا در این دوره احتمال سرمایهگذاری روی گزینه برونحزبی کاهش پیدا کند و بهتر هم است که اینکار را انجام ندهند، اما برخی دیگر ممکن است که به سمت ائتلاف بروند.
این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه گزینههایی که مطرح میشوند صرفا گمانه زنی است و اصلاح طلبان هیچ نشستی در اینباره نداشتند، تصریح کرد: اگر فضای کنونی ادامه داشته باشد، نیروهای مشخص و تابلودار را نخواهند داشت، اما اگر شرایط تغییر کند، امکان دارد نحوه ورود نیز تغییر پیدا کند.
ظریفیان با بیان اینکه بخشی از اصولگرایان از مردم عبور میکنند و معتقدند که برای رسیدن به قدرت نیاز به حضور حداکثری مردم ندارند. ولی قطعا بخشی از اصولگرایان معتقدند باید با حداقلها حرکت کرد و سعی دارند تا مسئله جمهوریت را به حداقل برسانند. اما بخشی دیگر از اصولگرایان این عقیده را ندارند.
وی ادامه داد: در ۴ سال آینده ممکن است در کشور شاهد تغیرات زیادی باشیم و با توجه به اینکه نظامیان در مجلس حضور فعالی داشتند این امکان وجود دارد که نظامیان در ریاست جمهوری نیز حضور فعال و پررنگی داشته باشند. البته این حضور منافات و مشکلی هم ندارد، نکته اصلی این است که حضور افراد مختلف با گرایشهای مختلف زمانی ارزش دارد که در آن زمان همه گروهها به صورت برابر در معرض انتخاب قرار بگیرند. اصولگرایان همانند اصلاح طلبان وضعیت مشخصی ندارند و در غیاب اصلاحطلبان قطعا اختلافهایشان بیشتر میشود. در انتخابات آینده اگر همین روند را داشته باشیم با بحران مشارکت مواجه خواهیم شد، اما اگر تغییر داشته باشیم حضور مردم را جدیتر و پرشورتر خواهیم داشت. از سوی دیگر بعید است که شورای نگهبان هم رویه خود را تغییر دهد و به نظر میرسد همین رویه ادامه پیدا کند.