این روزها بورس وضعیت پر نوسانی دارد به گونهای که در فصل زرد بیشتر روزهایش قرمز شده و بازار در وضعیت خنثیای قرار گرفته که تنها در یک دامنه مشخص و در کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی در نوسان است و هر روز هم این محدوده در حال تکرار شدن است، اما دلیل این موضوع چیست؟
رویداد۲۴ به نظر میرسد، نرخ جدید دلار که در کانال ۳۱ هزار تومانی جا خوش کرده بر معاملات این بازار تاثیر زیادی داشته و بازار سهام چندان با آن کنار نیامده است. در هفتهای که گذشت موضوعی که خبرساز هم شد سفر عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی به کشور عراق بود که گفته شد این سفر با هدف بازگرداندن برخی از منابع ارزی مسدود شده کشورمان در کشور عراق صورت گرفته است. بر اساس اخبار منتشره همچینن اعلام رییس کل بانک مرکزی این سفر با موفقیت همراه بوده و بخشی از منابع ارزی مسدود شده به کشور بازخواهد گشت و سایر منابع ایران در بانکهای عراقی نیز صرف واردات کالاهای اساسی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: پیش بینی کارشناسی از آینده بورس
ضمن آنکه بانک مرکزی با اجرای سیاست جدید ارزی خود قرار است ارز را روزانه به صورت اسکناس در بازار متشکل معاملات ارزی در نرخهای حاشیه بازار عرضه کند هر چند افزایش عرضههای اسکناس توسط بازارساز در بازار ارز میتواند موجبات کاهش التهابات ارزی و افت تدریجی قیمتها در بازار ارز را نیز فراهم آورد، اما نرخها همچنان بالاست و قیمتهای اسکناس و دلار در بازار آزاد بیش از ۳۱ هزار تومان است.
چرا ریسک خرید سهام بالا رفت؟
در این میان از دیگر عواملی که میتواند بر این بازار موثر باشد، میتوان به تاثیر نتایج انتخابات امریکا اشاره کرد که تا ۳ هفته آینده مشخص و با مشخص شدن رییسجمهور آتی امریکا نه تنها نرخ ارز بلکه همه بازارهای مالی تغییراتی خواهد داشت که این مساله تنها محدود به ایران نیست و همه کشورهای دنیا از انتخابات و اتفاقات سیاسی سایر کشورها تاثیر میپذیرند البته در مقطع کنونی این تاثیرپذیری در کشور ما بیشتر جنبه روانی خواهد داشت.
بیشک یکی از پر ریسکترین مقاطع زمانی خرید سهام در سالهای اخیر را میتوان ۳ هفته منتهی به انتخابات امریکا دانست چراکه به گواه اظهارات بسیاری از کارشناسان مالی و اقتصادی برد احتمالی بایدن در انتخابات امریکا و بازگشت احتمالی امریکا به برجام چه از نظر روانی و چه از نظر آزاد شدن احتمالی پولهای بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر منجر به کاهش قیمت ارز، نرخها در بازار خودرو، ملک و البته سهام خواهد شد.
در کنار افرایش قیمت دلار در بازار ارز، انتشار گزارشهای ۳ ماهه دوم امسال نیز میتواند بر روند معاملات امروز اثرگذار باشد. در بازار سرمایه شاهد آغاز انتشار گزارشهای عملکرد ۳ ماهه دوم سال هستیم به نظر میرسد که یکی از آیتمهای اصلی تعیینکننده روند کلی بازار در روزهای پیش رو این گزارشها باشد.
عرضه باقیمانده سهام دولتی ۳ بانک در قالب دارا سوم
همچنین دولت قصد دارد تا پایان سال ۳ صندوق سرمایهگذاری خود را در بازار سرمایه در قالب ETF عرضه کند و با توجه به اینکه تاکنون دارا یکم و پالایش یکم عرضه شده است باید در چند ماه پیش رو منتظر عرضه سومین صندوق باشیم. دولت میخواهد باقیمانده سهام خود را در این بانک که به حدود ۲۴ هزار میلیارد رسیده در قالب صندوق دارا سوم و از طریق بورس به مردم ارایه کند.
بر این اساس نخستین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله بانک و بیمه شامل باقیمانده سهام دولت در بانکهای صادرات، ملت، تجارت و شرکتهای بیمه البرز و اتکای امین و دومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله پالایشی شامل باقیمانده سهام دولت در پالایشگاههای اصفهان، تهران، بندرعباس و تبریز در بازار سرمایه عرضه شدند. به نظر میرسد دولت در نظر دارد باقیمانده سهام دولت در ۳ بانک ملت، تجارت و صادرات را در قالب دارا سوم در بازار عرضه کند زیرا طبق آمار ۳۰ درصد دارا یکم به فروش رفت و دولت میخواهد باقیمانده سهام خود را در بانکهای ملت، تجارت و صادرات را در قالب ETF عرضه کند. البته برای این منظور باید صندوق جدید تشکیل شود و احتمالا قیمت آن با دارا یکم متفاوت خواهد بود.
تردید معاملهگران و افت حجم معاملات
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در این باره به «اعتماد» میگوید: بازار در شرایط متعادلی قرار دارد و میتوان گفت، شاخصها بیش از اندازه هم پایین آمدهاند هر چند هنوز میتوان رفتارهای هیجانی را در معاملات بورس مشاهده کرد، اما قیمتها تاکنون اصلاح قابل توجهی را تجربه کرده و اکنون ارزندگی سهام در مقادیر جذابی برای خرید قرار دارد.
دارابی درباره علت کاهش حجم معاملات بورس نیز معتقد است؛ زمانی که قیمتها به شدت افت میکند تمایل کمتری برای فروش دارایی وجود دارد بنابراین مدت زمانی نیاز خواهد بود تا شرایط به سمت افزایش حجم معاملات تغییر کند. به عبارت دیگر در مواقعی که افت سنگینی به صورت ناگهانی رخ میدهد پس از مدتی معاملهگران دچار تردید در فروش میشوند که این امر در افت حجم معاملات نمایان میشود.
دارابی با بیان اینکه وضعیت این روزهای بورس با سایر بازارها همخوانی ندارد، ادامه میدهد: به نظر میرسد روزهای اصلاح و استراحت بورس به اتمام رسیده و شرایط ثبات بیشتری دارد و این بازار اسیر جوسازی در بازارهای موازی نشده است.
او با اشاره به وضعیت سهام عدالت و شایعاتی مبنی بر فروش این سهام و نقش آن در ریزش بازار نیز معتقد است؛ باید برای این موضوع تدابیر و سختگیریهای بیشتری در نظر گرفته شود تا زحمات حقوقیها به هدر نرود زیرا تک روی در هر حوزهای شرایط را پیچیدهتر خواهد کرد.
بر اساس این گزارش؛ بازدهی خوب بازار سرمایه در سال جاری باعث شد تا بسیاری با انگیزه کسب سود کلان وارد این بازار شوند، اما رفته رفته روند رو به رشد کندتر شد و بازار سرمایه روی دیگر خود را نشان داد و در حال حاضر جو معاملاتی بازار سهام با ترس همراه شده و اغلب سهامی که مورد عرضه قرار میگیرند از ارزندگی قابل توجهی برخوردارند، اما با این حال همچنان فروشنده در بازار وجود دارد و سرمایهگذاران متناسب با تحلیل اقدام به فروش سهام نمیکنند.