صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۰ مرداد ۱۴۰۲ - 2023 August 11
کد خبر: ۲۳۵۱۴۱
تاریخ انتشار: ۰۱:۵۱ - ۰۴ آبان ۱۳۹۹
رویداد‌۲۴ گزارش می‌دهد؛

چین و بازگشت به زندگی در پساکرونا/ رمز موفقیت پکن در شکست کرونا چه بود؟

درحالی که جهان با موج دوم و سوم کرونا دست و پنجه نرم می‌کند، تصاویری از چین مخابره می‌شود که نشان می‌دهد این کشور به طور موفقیت آمیزی شیوع ویروس کرونا را مدیریت کرده است. اما در این کشور چه خبر است؟

رویداد۲۴ده ماه پس از شیوع گسترده ویروس کرونا در کشورهای مختلف، چشمان جهان متوجه چین، به عنوان مبدا شیوع این ویروس مرگبار است. در کشورهای مختلف جهان همچنان روزانه هزاران نفر به ویروس کرونا مبتلا و صدها نفر جان خود را از دست می دهند و در حالی که همچنان از واکسن قطعی این بیماری خبری در دسترس نیست به نظر می رسد در چین اوضاع متفاوت است و زندگی عادی در این کشور در جریان است، اما چگونه این اتفاق ممکن است؟
 
در ماه آگوست تصویر یک مهمانی بزرگ در چین انتقاد رسانه‌های خارجی را به همراه داشت. سایت خبری گلوبال تایمز که وبسایت خبری رسمی دولت چین است در واکنش به خشم جهان در گزارشی نوشت: این تصاویر به همه کشور‌هایی که درگیر ویروس هستند یادآوری می‌کند که باید اقدامات پیشگیرانه را جدی بگیرند. چندی پیش نیز تصویر حضور شی جین پینگ رییس جمهور چین در میان خیل عظیمی از جمعیت بدون ماسک توجه‌ها را به خود جلب کرد.

بر اساس آخرین آمار‌های مرکز آمارگیری و تحقیقات پیو، دو سوم آمریکایی‌ها معتقدند چین در کنترل کرونا خوب عمل نکرده است، اما شواهد و آمار‌های سازمان جهانی بهداشت خلاف این را نشان داده است.  مایک ریان رییس برنامه اورژانس بهداشتی سازمان جهانی بهداشت دریک ویدئو کنفرانس در ماه سپتامبر به کادر درمان چین و جمعیت این کشور که به طور خستگی ناپذیر تلاش کرده و سطح بیماری را در کشور کاهش دادند، تبریک گفت.
 
حزب کمونیست چین در ماه مارس اعلام کرده پندمی مهار شده، اما احتمال شیوع دوباره وجود دارد. از این رو همه مسافران به چین همچنان دو هفته قرنطینه می‌شوند و در ورودی همه ساختمان‌ها هنوز علائم بیماری چک می‌شود. این هفته از بین ۱۰ میلیون تست کرونا در بخش شرقی استان کینگ دائو، تنها ۱۲ مورد ابتلا پیدا شده است.
 
به گزارش رویداد‌۲۴رسانه‌های مختلف از زوایای گوناگونی به مساله موفقیت چین در کنترل ویروس کرونا پرداخته‌اند. در این گزارش روایت‌های مختلف درباره چگونگی شکست کرونا در چین را بررسی کرده و به مقوله بازگشت اقتصاد این کشور به چرخه رشد پرداخته‌ایم.

چین برای کنترل کرونا چه اقداماتی انجام داد؟

نشریه پزشکی لنست در یادداشتی سیستم پاسخگویی مرکزی در چین را دلیل اصلی موفقیت این کشور در مهار بیماری خوانده است. سرعت واکنش چین به ویروس نیز فاکتور مهمی بوده است. شهر ووهان برای ۷۶ روز قرنطینه کامل بود. همه حمل و نقل عمومی متوقف شد. به سرعت همین اقدامات در شهر‌های دیگر ایالت هوبی انجام شد و در سطح کشور ۱۴ هزار مرکز بهداشتی در هاب‌های حمل و نقلی بنا شد. بسیاری از شهر‌ها محدودیت‌های خروج از خانه برای خانواده‌ها اعمال کردند و از هر خانواده تنها یک نفر حق خروج برای خرید مایحتاج ضروری داشت. همه این‌ها به علاوه سیستم ردیابی ارتباطات در چین به مهار بیماری کمک کرد.
 
در این یادداشت همچنین به سیستم تولید قوی چین اشاره شده و گفته: چین به عنوان بزرگترین تولید کننده تجهیزات بهداشت و درکان به سرعت همه خط تولید خود را در اختیار تولید گان و ماسک جراحی قرار داد. از این گذشته زدن ماسک از همان ابتدا اجباری شد. پهپاد‌ها به بلندگو‌هایی مجهز شدند که به شهروندانی که قواعد بهداشتی را رعایت نمی‌کردند تذکر می‌داد. آژانس خبری شینهوا ویدئویی که منتشر کرد که نشان می‌داد یک پهپاد خطاب به خانمی که ماسک نزده است می‌گوید: بله خانم، این پهپاد با شما حرف می‌زند. شما نباید بدون ماسک از خانه خارج شوید. بهتر است به خانه برگردید و فراموش نکنید که دستتان را بشویید.
 
به گزارش رویداد‌۲۴این رسانه همچنین با همکاری مردم با دولت اشاره کرده و نوشت: وقتی دولتی دارید که می‌تواند هر نوع محدودیتی بر آزادی‌های فردی اعمال کند کار ساده‌تر است. این اتفاق در دولت‌های غربی به سختی قابل قبول است. همکاری برای خیر عمومی در فرهنگ مردم چین است. در این کشور هنوز فردگرایی افراطی که ویژگی کشور‌های غربی است رخ نداده و این فردگرایی یکی از موانع مهم بر سر راه مهار کروناست.
 
نوع اجرای قرنطینه در چین نیز نتیجه نوع خاص حاکمیت حزب کمونیست در چین است. بیزینس اینسایدر درباره قرنطینه‌های سفت و سخت چین نوشته: در سراسر این کشور به طور جدی قرنطینه‌ها از روز اول اجرا شد. شهروندان باید همه اقدامات بهداشتی را رعایت می‌کردند و مقامات محلی برای اطمینان از اینکه ساکنان منازلشان را ترک نمی‌کنند گشت‌های شهری ایجاد کرده بودند.
 
دراین دوران نیز از متد‌های های-تک برای رصد شهروندان استفاده کردند. از جمله این متد‌ها می‌توان به تب سنجی‌هایی با استفاده از دوربین‌های حرارتی یا پرواز پهپاد‌ها در سطح شهر برای خجالت زده کردن مردمی که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنند اشاره کرد.
 
مجله ساینس در ماه ژوئن گزارشی منتشر کرد که نشان می‌داد: ارتباطات روزانه در چین به یک هفتم تا یک هشتم کاهش پیدا کرده است.
 
ایجاد قرنطینه‌هایی شبیه به چین اساسا در اروپا و آمریکا ممکن نیست. زمانی که قرنطینه در چین آغاز شد بسیاری از کارشناسان در سایر کشور‌ها از جمله ایران، این اقدام را قرون وسطایی و غیر متمدانه خواندند. در شهر‌های کشور‌های غربی نظیر لندن، مادرید، بلگراد، دنور و ایالات آمریکا حتی اعتراضاتی علیه قرنطینه به راه افتاد.
 
به گزارش نشریه لنست یکی از دلایل موفقیت چین، تجریه قبلی آن‌ها از شیوع ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ میلادی بوده است. این نشریه به نقل از شی چن استاد دانشگاه ییل نوشته: در چین یک سیستم واکنش مرکزی وجود دارد. افراد بزرگسال در چین خاطره سارس را همچنان به یاد داشتند و می‌دانستند چه تعداد کشته ممکن است به وجود بیاید. جامعه به هوش بود و می‌توانست نتیجه اپیدمی کرونا را پیش بینی کند. دیگر کشور‌ها چنین حافظه تازه‌ای از یک پندمی در ذهن نداشتند.

تعداد بالای آزمایش و کنترل کرونا در چین

بیزینس اینسایدر یکی از رموز موفقیت چین را تعداد بالا و هوشمندی در آزمایش کرونا در این کشور خوانده است. این تست‌ها با سرعت و به صورت رایگان گرفته می‌شدند و کسانی که تست شان مثبت اعلام می‌شد به سرعت به مراکز قرنطینه یا نزدیک‌ترین بیمارستان هدایت می‌شدند تا خطر ابتلای دیگران را کاهش دهند.

به گزارش رویداد‌۲۴این رسانه همچنین نوشته در کنار این تست‌های رایگان و فراوان، بیمارستان‌هایی با سرعت ظرف چند روز بنا شدند، هیچ مشکلی در عرضه اقلام دارویی وجود نداشت، پزشکان به صورت آنلاین ویزیت می‌کردند و کلینیک‌های تب سنجی باز شده بود. همزمان ردگیری ارتباطات نیز با قدرت انجام می‌شد.
 
بر اساس این گزارش در چین چهار ده هزار مرکز درمانی و تب سنجی در اماکن حساس نظیر هاب‌های حمل و نقلی ایجاد شد. با وجود بازگشایی مرز‌ها در ماه جولای، هر مسافری که وارد این کشور می‌شد باید تست کرونای منفی خود را نشان می‌داد.

واکسن کرونا در چین، از حرف تا واقعیت

شرکت‌های دارویی چین واکسن‌هایی را برای مقابله با کرونا تولید کرده‌اند که تاکنون مجوز استفاده در شرایط اضطراری را دریافت کرده است، اما به گزارش سی ان بی سی، واکسیناسیون جمعیت چین با واکسن آزمایشی کرونا روز به روز بیشتر می‌شود. بر اساس این گزارش در یکی از شهر‌های چین واکسن به صورت رایگان برای دانشجویانی که به خارج سفر می‌کنند عرضه شده است.
 
در شهر جیاشینگ در جنوب شانگ‌های واکسن سینوواک که یکی از واکسن‌های تولید شده چین است به مردم عادی نیز عرضه شده است. گفته شده گروه‌های پرخطر از جمله کسانی که مسئول اجرای عملیات‌های پای‌های در شهر هستند در اولویت هستند، اما سایر شهروندان که نیاز اضطراری دارند نیز می‌توانند این واکسن را دریافت کنند.
 
سی ان بی سی نوشته: این واکسن در واقع در مرحله نهایی آزمایش است و هنوز به تایید نهایی نرسیده، اما دولت اجازه استفاده اضطراری را داده است.
 
دیگر واکسن تولید چین یعنی واکسن گروه ملی بایوتک نیز به صورت رایگان به دانشجویانی که به خارج سفر می‌کنند تزریق می‌شود. بر اساس آمار‌های سایت این شرکت داروسازی، بیش از ۱۶۸ هزار نفر به صورت آنلاین درخواست دریافت واکسن را امضا کرده‌اند.
 
واکسن گروه ملی بایوتک چین تا کنون برای کارکنان بخش درمان، کارمندان کمپانی‌های چینی که به خارج سفر می‌کنند و گروه‌های پرخطر تزریق شده است. به گفته مقامات این شرکت این واکسن تا کنون به ۳۵۰ هزار نفر بیرون آزمایشات کلینیکی تزریق شده.
 
سی ان بی سی نوشته: دانشجویان چینی که به زودی مجبورند کشور را برای حضور در کلاس‌های دانشگاه در خارج از کشور ترک کنند خواستار واکسیناسیون‌اند.
 
به گزارش رویداد‌۲۴نشریه نیویورکر در گفتگو با ییوو هی از دانشگاه هنگ کنگ که تجربه طولانی در تحقیقات واکسن در چین را دارند نوشته: واکسن گروه بایوتک ملی چین که بزرگترین تولید کننده واکسن در این کشور است احتمالا تا پایان اکتبر تاییده‌های لازم را خواهد گرفت. این واکسن در آخرین روز‌های مرحله سوم آزمایشات بالینی است. در حالت عادی گرفتن تاییده شش ماه تا یک سال طول میکشد، اما فشار‌های سیاسی و نوع شیوع کرونا این پروسه را تسریع کرده است.

در چین چه خبر است؟

هشتم سپتامبر شی جین پینگ رییس جمهور چین رسما شکست کرونا در این کشور را اعلام کرد. او در جمع کارکنان بخش درمان گفت: ما در بازیابی اقتصادی و مقابله با کرونا در صدر جهان قرار داریم.

بر اساس آمار‌های مرکز آمار ملی چین، اقتصاد این کشور در ماه‌های جولای تا سپتامبر ۴.۹ درصد نسبت به مشابه سال گذشته رشد داشته است. چین در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ رضد ۳.۲ درصدی را اعلام کرده بود.
این در حالی است که کشور‌های اروپایی و آمریکا هنوز با مشکلات کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند. با شروع زمستان نیز کارشناسان از افزایش تعداد مرگ و میر ناشی از کرونا خبر داده اند.

به گزارش نیویورک تایمز، شیب رشد اقتصادی چین بدان معناست که به زودی این کشور بر رشد جهانی اقتصاد سلطه پیدا میکند و ۳۰ درصد رشد اقتصاد جهان را امسال و در سال پیش رو از آن خود خواهد کرد. به این ترتیب سهم کمپانی‌های چین از بازار صادرات جهانی، تولید محصولات الکترونیکی، تجهیزات مراقبت فردی و دیگر اقلام در دوران پندمی افزایش پیدا خواهد کرد. همزمان چین خریدار جدید آهن از برزیل، گوشت خوک و ذرت از آمریکا و روغن پالم از مالزی شده است.
 
بر اساس این گزارش بازگشت اقتصاد چین به چرخه رشد متکی به سرمایه گذاری‌های کلان در بخش آزادراه، قطار‌های پر سرعت و دیگر زیرساخت‌ها در هفته‌های اخیر است که بیشتر جنبه داخلی دارد.
 
نیویورک تایمز نوشته: ساکنان شهر‌های ساحلی که اقتصادشان صادرات محور بوده قبل از همه به زندگی عادی برگشته اند. لی یان کیو یکی از ساکنان ووهان (شهری در مرکز چین که اولین بار کرونا در آن شیوع پیدا کرد) گفته: الان در ووهان برای رفتن به یک رستوران باید صف کشید. برای رستوران‌هایی که در اینترنت معروف شده اند صف‌های دو تا سه ساعته تشکیل می‌شود.
 
این رسانه نیز یکی از نقاط قوت چین در به صفر رساندن تعداد مبتلایان در برخی شهر‌ها را وجود سیستم ردیابی موبایلی جمعیت، قرنطینه‌های شدید و آزمایش‌های پرهزینه توده‌ای در واکنش به شیوع هرچند پایین خوانده است.
نظرات شما