توضیحاتی درباره تکلیف مالکیت در آپارتمانها از حیث مشاع بودن یا اختصاصی بودن ملک.
رویداد۲۴ درباره آپارتماننشینی و قوانین ومقررات حاکم بر آن همچنان اما و اگرهای بسیاری وجود دارد. مساله مشاعات و بخشهای اختصاصی یکی از چالشبرانگیزترین مسائل موجود در روابط میان همسایههاست.
سوالی که توسط یکی از شهروندان مطرح شده است نیز یکی از همین مسائل طرح شده در خصوص آپارتماننشینی است.
سوال :با سلام. اینجانب در یک آپارتمان زنذگی میکنم. همسایه طبقه همکف بدون رضایت سایر ساکنین و مدیر ساختمان اقدام به نصب دوربین در بالای درب ورودی خود نموده است. علیرغم اعتراض مدیر ساختمان از برداشتن آن خودداری میکند. میخواستم اگر امکان دارد راهکار قانونی برداشتن دوربین نصب شده را برایم توضیح بفرمایید.
قوانین آپارتماننشینی چه میگویند؟
طبق قانون، مالکیت در آپارتمانها بر دو بخش تقسیم میشود: مالکیت بر قسمتهای اختصاصی و مالکیت بر قسمتهای مشترک و یا همان مشاعات ساختمان که هر یک از آنها قانون و مقررات مخصوص به خود را دارند. به طور کلی قسمتهایی از آپارتمان که مالکیت رسمی آنها به طور مجزا برای هر واحد در سند آمده باشد را جزو قسمت اختصاصی آپارتمان محسوب میکنند؛ که استفاده از آن در انحصار مالک یا مستاجر همان واحد است و مالکین سایر واحدها حق استفاده از این قسمتها را ندارند. از همین روی ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمانها بیان میکند، قسمت هائی از بنا اختصاصی تلقی میشود که عرفاً برای استفاده انحصاری شریک ملک معین یا قائم مقام او تخصیص یافته باشد.
بیشتر بخوانید:
مشاوره حقوقی آنلاین/ آنچه درباره شروط ضمن عقد ازدواج نمیدانیم
فضای داخلی هر واحد آپارتمانی مثل اتاق خواب، هال و پذیرایی، آشپزخانه، بالکن و سرویسها شامل قسمتهای اختصاصی آن واحد است؛ ضمن اینکه انباری و پارکینگ نیز، اگر در سند آمده باشد، به همان متراژ درج شده در سند به عنوان فضای اختصاصی آن واحد در نظر گرفته میشود. از طرف دیگر ماده ۳ قانون مذکور بیان میدارد، قسمت هائی از ساختمان و اراضی و متعلقات آنها که بطور مستقیم و یا غیرمستقیم مورد استفاده تمام شرکاء میباشد قسمتهای مشترک محسوب میگردد و نمیتوان حق انحصاری بر آنها قائل شد. قسمتهای مشترک در ملکیت مشاع تمام شرکاء ملک است، هر چند که در قسمتهای اختصاصی واقع شده باشد و یا از آن قسمت عبور نماید؛ بنابراین مطابق تبصره ماده مذکور، گذاردن میز و صندلی و هر نوع اشیاء دیگر و همچنین نگاهداری حیوانات در قسمتهای مشترک ممنوع است.
یکی از مشکلات این روزهای مردم روند طولانی مراجعه به مراکز حقوقی برای دریافت مشاوره است؛ برای رفع این مشکل میتوان از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده کرد.