رویداد۲۴یک هفته دیگر، انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار می شود، نظرسنجیهای انتخاباتی از رقابت شانه به شانه دونالد ترامپ و جو بایدن خبر می دهند و برخی از نظرسنجی ها از پیشتازی قابل توجه بایدن نسبت به ترامپ در ایالت های کلیدی می گویند. در این شرایط از اوایل ماه اکتبر، اعضای تیم ستاد انتخاباتی ترامپ به این نتیجه رسیدند که کمپین او نیاز به یک ماموریت نجات دارد و از همان زمان شایعاتی درباره هانتر بایدن، فرزند جو بایدن در رسانههای دست راستی و از زبان ترامپ در جریان مناظره اول مطرح شد.
ماجرا از آنجا شروع شد که رئیس جمهوری آمریکا در اولین مناظره انتخاباتی در جواب به این سوال که آیا بایدن قادر خواهد به برخی سوالات همچون نقش فرزندش در اوکراین و چین پاسخ دهد؟ مدعی شد هانتر بایدن پسر جو بایدن هیچ شغلی نداشت و به واسطه معاون اولی پدرش، میلیونها دلار درآمد کسب کرد.
ترامپ با تاکید بر اینکه فکر نمیکند بایدن به صراحت در این باره اظهار نظر کند، افزود: پولی که او از چین و روسیه و از همسر شهردار مسکو به مبلغ ۳.۵ میلیون دلار دریافت کرد، بنگرید. هیچ کسی از او در این باره نمیپرسد؛ سخت است که او در این باره جواب بدهد برای اینکه خود جو در آنها دخیل بوده است. وی اضافه کرد: هواپیمای نیروی هوایی بایدن آنها را به چین میبرد، او بر میگردد و هرگز به پدر خود یادآوری نمیکند که او ۱.۵ میلیارد دلار دریافت کرده است. یکی از اعضای حزب کمونیست چین پول زیادی به آنها داده است؛ مطبوعات هیچ علاقهای به این داستانها ندارند، برای مردم کشور ما بسیار ناامید کننده است.
در واقع هرچه به روز انتخابات آمریکا نزدیکتر میشویم رسانههای جریان جمهوری خواه نیز با عجله بیشتری به افشاگری علیه رقیب انتخاباتی خود دست میزنند. این بار این رسانهها در جریان هانتر بایدن وارد جزییات بیشتری شدهاند تا شاید نتایج نظرسنجیها در آستانه انتخابات به نفع ترامپ تغییر کند.
ماجرای هانتر بایدن چیست؟
روز سهشنبه هفته گذشته گزارشی از یک روزنامه نگار تحقیقی به نام متیو تیرمند، در فاکس نیوز منتشر شد که از دستیابی وی به ۲۶ هزار ایمیل در ارتباط با رسوایی شریک کاری بایدن یعنی بیوان کنی که هم اکنون در زندان است، خبر میداد. تیرمند در این گزارش توضیح داده که کنی از آنجایی که حس میکرده هانتر بایدن به او خیانت کرده، پسورد جیمیل خود را برای انتقام گرفتن در اختیار او قرار داده است.
این اسناد نشان میدهد برخلاف ادعای جو بایدن که میگوید هیچ اطلاعی از کسب و کار پسرش نداشته، او به خوبی از سودهای کلانی که هانتر در چین، اوکراین، قراقستان و جاهای دیگر به جیب میزده خبر داشته است.
نیویورک پست در گزارشی در این باره به کتابی تحت عنوان «امپراتوریهای مخفی» در سال ۲۰۱۸ میلادی اشاره کرده و نوشت: این کتاب برای نخستین بار از وجود شواهدی دال بر وجود فساد خانوادگی در خانواده بایدن پرده برداشته بود. در این کتاب گفته شده بود کمپانیهای چینی و اکراینی نه برای تخصص اعضای خانواده بایدن که برای دسترسی شان به معاون اول رییس جمهور به پسرش پول میدادند.
یکی از دستیاران بایدن در همان سال در واکنش به کتاب گفته بود ما به آنچه ریشههای سیاسی دارد پاسخ نمیدهیم. جو بایدن خود بارها گفته هرگز درباره کار با پسرانش یا با برادرش یا هر عضو دیگری از خانواده اش حرف نمیزند.
نیویورک پست مدعی شده اسناد جدید نشان میدهد جو باید مستقیما با شریک چینی پسرش جاناتان لی در لابی هتلی در چین در سال ۲۰۱۳ دیدار داشته. در این سفر به هانتر بایدن اجازه داده بودند به همراه معاون اول رییس جمهور با پرواز هواپیمای شماره دو دولت که به معاونت تعلق دارد به پکن سفر کند.
گویا این تنها دیداری نبوده که جو بایدن با شرکای تجاری اعضای خانواده اش داشته. بر اساس گزارش نیویورک پست ایمیلهای هانتر بایدن نشان میدهد در آپریل ۲۰۱۵ جو بایدن با مقامات عالی رتبه یک کمپانی انرژی اوکراینی به نام «بوریسما» دیدار داشته است. هانتر بعد از این دیدار عضو هیات مدیره این کمپانی شده است. اخیرا نیز تضاویری از جو بایدن در دیدار با یکی از شرکای تجاری قزاقستانی هانتر نیز منتشر شده است.
بر اساس این گزارشها هانتر دست کم سالی ۱ میلیون دلار از شرکت بوریسما در آمد داشته. در ایمیلی که در آپریل ۲۰۱۵ میلادی از سوی یکی از مشاوران بوریسما یعنی ودیم پوژانسکی به هانتر بایدن رسیده، او از هانتر بابت ترتیب دادن یک دیدار با پدرش جو بایدن در واشنگتن تشکر کرده است.
نیویورک پست اسنادی دال بر اینکه آیا این دیدار بعدا انجام شده یا نه ارائه نکرده، اما پولیتیکو در بیانیهای از قول کمپین انتخاباتی بایدن نوشته آنها اذعان کردهاند که چنین دیدارهای غیر رسمی ممکن است بین مشاور بوریسما با بایدن رخ داده باشد که در برنامه دیدارهای رسمی او به آن اشارهای نشده چرا که این دیدارها اغلب بسیار سری و مقطعی اتفاق میافتند.
کمپین بایدن اسناد منتشر شده توسط نیویورک تایمز را «اطلاعات غلط روسیه» خوانده است.
کمیته امنیت داخلی و امور دولتی مجلس سنای آمریکا نیز به مساله ورود کرده و گزارشی منتشر کرده که نشان میدهد النا باتورینا، یکی از اعراض الیگارشی ثروت و قدرت در روسیه در یک فقره ۳.۵ میلیون دلار به حساب بایدن واریز کرده است.
جریان اتهامات بایدنها در چین چه بوده است؟
به گزارش نیویورک پست، تصاویر ایمیلها نشان میدهد کمپانی انرژی چین ۵ میلیون دلار به حساب خانواده بایدن ریخته است. یک ایمیل دیگر نیز از درخواست هانتر برای دریافت ۱۰ میلیون دلار در سال از یکی از شرکای تجاری چینیاش خبر داده است.
نیویورک پست مدعی شده جو بایدن از تجارتهای پسرانش سود میبرده. این رسانه در یادداشتی که هفته گذشته منتشر کرده از یک پیام هانتر به یکی از شرکایش پرده برداشته که در آن گفته «ده درصد از این مقدار که به اچ داده میشود برای "مرد بزرگ" است.
تونی بابولینسکی یعنی کسی که این ایمیل را دریافت کرده پیام را برای رسانهها کدشکنی کرده و گفته منظور از اچ، هانتر بوده و منظور از " مرد بزرگ" جو بایدن.
ارتباطات تجاری هانتر بایدن در چین
همان طور که پیشتر نیز گفته شد در سال ۲۰۱۳ هانتر بایدن به همراه پدرش در هواپیمای شماره دو دولت آمریکا به پکن سفر کرده و در این سفر با بانکداری به نام جاناتان لی دیدار داشته است.
هانتر در باره این دیدار به نیویورکر گفته تنها به اندازه خوردن یک فنجان چایی با لی دیدار کرده، اما ۱۲ روز بعد از این سفر، صندوق سهامی خاص به نام «شرکای بی اچ آر» به تایید مقامات چینی رسیده است. آقای لی در این صندوق حکم مدیر عامل و هانتر عضو هیات مدیره را دریافت میکنند. هانتر ده درصد سهام این شرکت را از آن خود میکند.
به گزارش رسانههای آمریکایی، صندوق سهامی خاص بی اچ آر توسط تعدادی از بانکهای دولتی بزرگ چین و دولتهای محلی حمایت میشده.
اتهام بایدنها در اوکراین چه بوده؟
ترامپ و دستیارانش جو بایدن را به سو استفاده از مقامش به عنوان معاون اول رییسجمهور سابق متهم میکنند. آنها مدعیاند جو بایدن از این مقام خود به عنوان معاون اول استفاده کرده و دولت اوکراین را مجبور کرده بازپرس یک پرونده را اخراج کند. این پرونده مربوط به کمپانی بوده که هانتر بایدن در آن کار میکرده.
در سال ۲۰۱۶ جو بایدن خواستار اخراج ویکتور شوکین بازپرس اوکراینی شده بود. دفتر این بازپرس بر روی کمپانی بوریسما و چند کمپانی دیگر در حال تحقیفات بوده است. با این حال سران دیگر کشورهای غربی که به اوکراین کمک مالی میکردند در همان زمان خواستار اخراج این بازپرس شده بودند چرا که معتقد بودند او برای مبارزه با فساد به خوبی عمل نمیکند.
در سال ۲۰۱۹ جزییات درخواست تلفنی ترامپ از رییس جمهور اوکراین منتشر شد. در این تماس تلفنی ترامپ از همتای اوکراینی خود خواسته بود پرونده بایدنها را در اختیار او قرار دهد. همین مساله به لایحه استیضاح ترامپ توسط دموکراتها ختم شد. دموکراتهای مجلس ترامپ را به استفاده غیر قانونی از مقام خود برای تحت فشار قرار دادن یک کشور خارجی جهت تخریب رقیب انتخاباتی خود متهم کردند.
لایجه استیضاح ترامپ در نهایت توسط مجلس سنای تحت کنترل جمهوی خواهان رد شد.
آیا تاکنون اتهامی علیه بایدنها اثبات شده است؟
تا الان هیچ اقدام مجرمانهای علیه بایدنها به اثبات نرسیده و تنها سوالاتی متوجه فعالیتهای آنها شده است. نمایندگان جهوری خواه نتیجه یک تحقیقات را منتشر کرده اند و به این نتیجه رسیده اند که همکاریهای هانتر با شرکت اوکراینی مشکل دار بوده، اما شواهدی دال بر نفوذ دستگاه سیاست خارجی آمریکا در این همکاریها ارائه نشده است.
به گزارش بی بی سی حتی جرمی متوجه شرکت بوریسما نیز نشده است. این کمپانی در بیانیهای در سال ۲۰۱۷ اعلام کرده همه فرآیندهای قانونی و پروندههای مطرح شده علیه این کمپانی مختومه شده اند.
سال گذشته یوری لوتسنکو بازپرس اوکراینی جانشین ویکتور شوکین به بی بی سی گفته بود که هیچ دلیلی وجود ندارد که تحت قوانین اوکراین بتوانیم بایدنها را مورد بازجویی قرار دهیم.
بر اساس قانون آمریکا هیچ ایرادی ندارد که یکی از اعضای خانواده یک کارمند دولت عضو هیات مدیره یک شرکت خارجی باشد.