صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۶ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 17
کد خبر: ۲۳۶۸۸۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۰ - ۱۱ آبان ۱۳۹۹

آیا تصادف منجر به فوت توسط راننده بدون گواهینامه قتل عمد است؟

تصادفات رانندگی به عنوان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر شناخته شده است، یکی از سوالاتی که در خصوص تصادفات رانندگی این سوال پیش می‌آید که در صورت بروز تصادف منجر به فوت ، نگاه قوانین به راننده فاقد گواهینامه چگونه است؟

رویداد۲۴  در جهان امروز شرایط به گونه‌ای است که کمتر کسی می‌تواند بدون استفاده از وسائل نقلیه امور روزمره زندگی خود را بگذراند. از سوی دیگر همین وسائل نقلیه یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان و در کشور ما هستند. در خصوص جرائم و حوادث رانندگی سوالات زیادی مطرح می‌شود که یکی از آنها درخصوص رانندگی بدون داشتن گواهینامه است. به بیان دیگر یکی از سوالات رایج در بحث حوادث رانندگی آن است که اگر تصادف منجر به فوت رخ دهد و راننده هم فاقد گواهینامه باشد، راننده بدونه گواهینامه مرتکب قتل عمد شده است؟!

سید مصطفی رضوی وکیل دادگستری در پاسخ به این سوال برای رویداد۲۴ می‌نویسد: در پاسخ باید گفت که اصولا در جهان حقوقی، رکن اساسی برای ارتکاب جرائم عمدی را قصد مرتکب می‌دانند به این معنی که مرتکب باید عالما و عامدا قصد ارتکاب جرم را داشته باشد. بنابراین  در موضوع مذکور راننده تنها وقتی مرتکب جرم قتل عمد شده است که قصد قتل را داشته باشد و عامدا و عالما از وسیله نقلیه خویش به عنوان آلت قتاله استفاده کرده باشد .

تصادفات و حوادث رانندگی اما، اصولا ناشی از بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم مهارت، و یا عدم رعایت نظامات دولتی بوده و در تمام این اقسام مرتکب هیچگاه قصد ایراد صدمه بدنی و یا قتل را اراده نکرده است لذا صراحتا می‌توان گفت قتل توسط فرد فاقد گواهینامه در حوادث رانندگی از مصادیق قتل عمد محسوب نمی‌شود.

 چنانچه فرد فاقد گواهینامه در حوادث رانندگی مرتکب قتل شخصی شود، علی رغم اینکه بیمه، دیه فرد فوت شده را به وراث قانونی وی به صورت کامل پرداخت می‌کند اما  شرکت‌های بیمه حق مراجعه به راننده فاقد گواهینامه را داشته و دیه پرداخت شده به ورثه متوفی را از راننده فاقد گواهینامه مطالبه می‌کنند و راننده مذکور نیز محکوم به بازپرداخت دیه پرداخت شده توسط شرکت‌های بیمه می‌شود. پس به زبان ساده می‌توان عنوان کرد که مسئولیت نهایی پرداخت دیه متوفی درحوادث رانندگی توسط افراد فاقد گواهینامه باشخص ایشان است.


بیشتر بخوانید: راهکار دریافت دیه در تصادفاتی که راننده متواری است

فراد فاقد تمکن مالی چگونه می‌توانند از خدمات وکلا استفاده کنند؟


به گزارش رویداد ۲۴ رضوی در ادامه می‌نویسد: نکته‌ای که بیان آن خالی از لطف نیست این موضوع است که داشتن یا نداشتن گواهینامه تاثیری در مقصر شناخته شدن یا نشدن در حوادث رانندگی ندارد و اصولا در حوادث رانندگی صرف نظر از داشتن یا نداشتن گواهینامه مقصر حادثه توسط کارشناسان راهنمایی و رانندگی مشخص می‌شود. 

موضوعی که نباید از نظر دور داشت این موضوع است که صرف رانندگی بدونه گواهینامه در قانون مجازات ما در ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است. این ماده  اعلام می‌داردکه «هر کس بدون گواهینامه رسمی اقدام به رانندگی و یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است، بنماید و همچنین هر کس که به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد به رانندگی وسائل مزبور مبادرت ورزد، برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال و یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.» 

 در رویه جاری محاکم چنانچه فرد بدون گواهینامه مقصر حادثه‌ای باشد به عبارت دیگر بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت وی علت تصادفی باشد که منجر به صدمات بدنی شود و یا منجر به کشته شدن فرد یا افرادی شود، دادگاه مکلف است مجازات وی را تشدید کند و می‌تواند وی را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی نیز محروم کند.

نکته پایانی آنکه علی رغم قتل عمد شناخته نشدن چنین حوادثی اما به دلیل جرم بودن رانندگی بدون گواهینامه و نیز مسئولیت پرداخت دیه متوفی که با شخص راننده است توصیه موکد بر اجتناب از رانندگی بدون داشتن گواهینامه است.

یکی از مشکلات این روزهای مردم روند طولانی مراجعه به مراکز حقوقی برای دریافت مشاوره است؛ برای رفع این مشکل می‌توان از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده کرد.

نظرات شما