رویداد۲۴ صبح روز گذشته سازمان بازرسی کل کشور در گزارشی درباره واگذاریهای سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران در دوره شکرالله بنار تایید کرد که به تخلفات پرونده ورود کرده و جلوی تضییع اموال بیت المال توسط مدیران شهرداری را گرفته است.
گزارش سازمان بازرسی درباره پروژه خلیج فارس بود که برای نخستین بار اسناد آن در رویداد۲۴ منتشر شد. در آن گزارش بر پایه اسناد نشان داده شده بود که سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران تنها با استفاده از تیم کارشناسی دو نفره، پروژه خلیج فارس به شکل عجیبی قیمتگذاری کرده و مثلا در سال ۹۹ هر متر واحد مسکونی را متوسط ۷ میلیون تومان و واحدهای تجاری خود را ۲۸ میلیون تومان برآورد کرده است؛ این در حالی است که چنین قیمتهایی وجود خارجی ندارد و قیمت ملک چندین برابر چنین ارقامی است.
نکته مهم پرونده علاوه بر قیمتگذاری غیرواقعی، فقط از دو کارشناس استفاده شده بود؛ حال آنکه دستورالعملی در شهرداری تهران وجود دارد که سازمانهای زیرمجموعه این نهاد را مکلف میکند که برای پروژههای بالای ۲۰۰ میلیارد از هیات ۷ نفره استفاده کنند.
به دلیل همین شائبهها سازمان بازرسی جلوی این پروژه را گرفت و اجازه نداد ۱۷۳ میلیارد تومان از اموال بیت المال به جیب اشخاص دیگر برود. در توضیح سازمان بازرسی آمده است که «بر اساس بررسیهای هیات بازرسی سازمان مستقر در سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران ابهامات و ایراداتی در نحوه ارزیابی و واگذاری پروژه مشارکتی مسکونی-تجاری خلیج فارس واقع در منطقه ۲۰ تهران مشاهده شد.»
سازمان بازرسی در هشداری که به مدیران شهرداری داده، تاکید کرده که «هیات کارشناسی ۷ نفره مجددا ارزش پروژه به را بررسی کرده و در رقم جدید مشخص شده ارزش آن حدود ۴۵ درصد بیشتر از کارشناسی قبلی است.»
همچنین بنا به تایید سازمان بازرسی کل کشور تاخیرهایی که به ضرر شهرداری تهران بود و از آن چشمپوشی شده بود، محاسبه شده و در نهایت با ورود سازمان بازرسی مجموع سهم شهرداری تهران در پروژه بیش از ۱۷۳۰ میلیارد ریال افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: چوب حراج شکرالله بنار بر اموال بیت المال/ سازمان سرمایه گذاری شهرداری تهران پروژه خلیج فارس را چگونه قیمتگذاری کرد؟ +اسناد
پروژه خلیج فارس تنها پروژهای نبوده که چنین اتفاقاتی در آن روی داده و اطلاعات رویداد۲۴ نشان میدهد نهادهای در حال بررسی پروژههایی است که در دوره مدیریت شکرالله بنار واگذار شده است. در این گزارش به بخش دیگری از اتفاقات روی داده در این واگذاریها اشاره میکنیم.
در گزارش پیشین که مربوط به واگذاری پر شائبه پروژه یاس واقع در منطقه ۲۱ تهران بود، به قیمتهای کارشناسی دو پروژه کمال الملک و نیلوفر واقع در محدوده تهرانسر نیز اشاره شد اما اصل آن گزارش مربوط به پروژه تجاری مسکونی یاس بود که با قیمتهای بسیار غیرواقعی به شریک واگذار شده بود. مشابه همین اتفاق توسط همان کارشناسان در پروژه کمال الملک و نیلوفر رخ داده بود.
معاون سازمان که قبلا نامه را امضا نکرده بود، با تایید امامی آن را امضا کرده است
بیشتر بخوانید: حراج ملک پروژه یاس در شهرداری تهران / ۷ هزار متر زمینی که یکپنجم ارزش واقعی قیمتگذاری شد +اسناد
به گزارش رویداد۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ ارزش زمین پروژه نیلوفر با متراژ ۱۲۵۲ متر و کاربری مسکونی به ازای هر متر مربع ۱۸ میلیون تومان و ارزش زمین پروژه کمال الملک با متراژ ۱۰۹۵ متر و کاربری تجاری و مسکونی به ازای هر متر مربع ۲۴ میلیون تومان توسط کارشناسان رسمی امین شهرداری منطقه ۲۱ و سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی ارزش گذاری شده است.
پیگیریهای رویداد۲۴ درباره قیمت املاک منطقه در آن تاریخ نشان میدهد ارزش هر متر ملک تجاری مسکونی در آن محدوده حدود ۴۰ میلیون تومان بوده است؛ این یعنی این پروژهها نیز نصف ارزش واقعی واگذار شدهاند.
نکته قابل توجه پروژههای مشارکتی منطقه ۲۱ این است که علیرضا جوانمرد عضو هیات مدیره و معاون سرمایه گذاری سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران در نامهای به شکرالله بنار مدیر عامل سازمان اعلام میکند که اختلاف فاحشی در قیمتگذاریهای کارشناسان با قیمت واقعی وجود دارد و با این رویه اموال بیت المال در حال تضییع است، با این حال مدیرعامل در توضیحی اعلام میکند که کارها با تائید عبدالحمید امامی معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران در حال انجام است.
در اتفاقی عجیب پس از تایید شکرالله بنار، علیرضا جوانمرد عضو هیات مدیره که ابتدا منتقد قیمتگذاری بوده نیز صورتجلسه هیات اجرایی پروژه را امضا میکند تا نشان دهد قدرت مثلث شکرالله بنار، حسن رحمانی و عبدالحمید امامی در شهرداری تهران تا چه اندازه است.
نامهای که نشان میدهد معاون سازمان سرمایهگذاری ابتدا با قیمتگذاری مخالفت کرده است
این نامه به مدیر حراست نیز ارسال شده اما پاسخی نداشته است
موضوع زمانی عجیبتر میشود که طبق اسناد، سازمان سرمایه گذاری پس از اینکه یکی از کارشناسان رسمی، برگه کارشناسی را امضا نکرده، سازمان مشارکتهای مردمی و سرمایهگذاری همان نظر کارشناسی را با همان شماره، اما با امضای یکی از کارشناسان امین به ثبت میرساند!
این دو سند نشان میدهد که کارشناسی با یک شماره نامه و ابلاغ ثبت شده است: هر دو نامه تاریخ ۲۷ اردیبهشت سال ۹۹ و با شماره ۱۹۱-ک-۹۹ ثبت شده است. در نامه اول امضای کارشناس رسمی وجود ندارد و در نامه دوم کارشناس دیگر با همان شماره نامه و ابلاغ، سند قیمتگذاری پروژه را امضا کرده است.
با اینکه نهادهای نظارتی به روند قیمتگذاری چندین پروژه در سازمان سرمایهگذاری ورود کرده اما پیروز حناچی همچنان حاضر به برکناری شکرالله بنار نیست تا تضییع میلیاردها تومان از اموال عمومی درست پیش چشمان شهردار تهران و با حمایت معاون او صورت پذیرد.
از زمان تصدی بنار تا کنون دهها مدیر و معاون تغییر کردهاند تا شرایط در سازمان سرمایهگذاری کاملا مطابق میل او باشد؛ آنچنان که از اردیبهشت سال گذشته ۵ بار مدیریت حقوقی و امور قراردادها، ۳ بار معاون مالی و ۳ بار مدیر مالی، ۳ بار معاون بودجه، ۳ بار مدیر بودجه، ۴ بار مدیر واگذاری فروش و در نهایت ۴ بار مدیر ارزیابی مالی و مدیر حراست و مدیر بازرسی تغییر میکند.