رویداد۲۴ اوضاع کرونا در بسیاری از شهرهای کشور قرمز و بحرانی است. تلاشها برای اجرای تعطیلی سراسری و اعمال قرنطینه عمومی راه به جایی نبرده است. با وجود نامهنگاریها و توصیههای کارشناسان بهداشتی و مسئولان دولتی و غیردولتی برای تعطیلی در شهرهای قرمز و بحرانزده، درنهایت ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گرفت فعالیت همه مشاغل گروههای ۲، ۳و ۴غیر از مشاغل خدماتی و امدادی از ساعت ۶عصر به بعد بهمدت یکماه ممنوع شود.
این تصمیم در حالی گرفته شد که علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفته هیچ درخواستی برای تعطیلی تهران به ستاد ملی مقابله با کرونا داده نشده بود. اظهارات این مقام مسئول در حالی است که استانداری و ستاد مقابله با کرونا در تهران میگویند که در ۲ماه گذشته بارها درخواست تعطیلی داشتهاند و تعدادی از نمایندگان مجلس تهران نیز بارها گفتهاند که درخواست تعطیلی ۲تا ۳هفتهای تهران را دارند.
طرح جدید ستاد ملی مقابله با کرونا نهتنها در تهران که از ۲۰آبان در همه استانهایی که به تشخیص استانداران در وضعیت قرمز قرار دارند، اجرا میشود. استانها و کلانشهرهایی که شیوع کرونا در آنها پرشتاب است ملزم به اجرای این طرح خواهند بود.
تجربه گذشته نشان میدهد بسیاری از محدودیتهای تعیینشده بهرغم محدودتر بودن تعداد اصناف و مشاغل مشمول اجرای محدودیتها یا بهدرستی اعمال نشده است یا متخلفان روشهای دیگری برای ادامه کار خود برگزیدهاند. گرچه مسئولان مدعیاند نظارتهای جدی برای اجرای درست پروتکلها و اجرای ممنوعیتها انجام شده است، اما گفتههای مسئولان با واقعیتهای میدانی تفاوتهای جدی دارد.
بیشتر بخوانید: چه کسی در برابر تعطیلشدن تهران مقاومت میکند؟/ عدم تعطیلی فاجعه است
یکی از چالشهایی که خبر آن در دور قبلی اجرای محدودیت ساعت کار واحدهای صنفی از سوی واحدهای اصناف داده شد، ابلاغ نشدن محدودیتها و قرار گرفتن واحدهای صنفی در شمول اجرای این قانون بود. به نظر میرسد در دور جدید اعمال محدودیتها این کاستی برطرف شده است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در اینباره میگوید، بخشنامه جدید دیروز به اتحادیهها ابلاغ شده است و همه واحدهای زیرمجموعه اتحادیه باید آن را اجرا کنند: «بلافاصله بعد از ابلاغ بخشنامه ستاد کرونا، مفاد بخشنامه و نیز الزامات قانونی اتحادیه برای اجرای بندهای بخشنامه به تمام واحدهای صنفی تحت پوشش اتحادیه ابلاغ شده است؛ بنابراین عذری برای باز بودن مشاوران املاک بعد از ساعت ۱۸روز ۲۰آبانماه وجود ندارد.»
مصطفی قلیخسروی تأکید میکند، همه مشاوران املاک دارای مجوز از این اتحادیه باید این بخشنامه را اجرا کنند و استثنایی در اینباره وجود ندارد: «با اینکه ساعت اعمال محدودیت درست در زمان اوج کار مشاوران املاک است، اما با این حال به قانون تمکین میکنیم و انتظار داریم سازمان امور مالیاتی هم در پایان سال مالی علیالراس اقدام به تعیین مالیات برای مشاورانی که با این محدودیتها لطمه دیدهاند، نکند.»
او معتقد است بیش از ۸۰درصد اصناف محدودیتهای ابلاغی را رعایت میکنند و درصورت تخلف، متخلفان هم با جریمههای تعیین شده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا روبهرو میشوند و هم با جریمه اتحادیه: «قوانین ستاد ملی کرونا در برخورد با متخلفان در مرحله اول تذکر، در مرحله دوم و سوم جریمه و در مرحله چهارم پلمب واحد است.
علاوه براین، اتحادیه نیز در مرحله اول با کسانی که ابلاغیه را رعایت نکردهاند، برخورد و اقدام به پلمب یک هفتهای واحد صنفی متخلف خواهد کرد. اقدام اتحادیه قانونی است و علاوه بر مقررات ستاد ملی مقابله با کروناست.»
همزمان با اجرای سیاستهای جدید دولت برای مقابله با کرونا و اجرای سیاست محدودیت ساعتی، اهرمهای نظارتی و قانونی تازهای برای برخورد با متخلفان پیشبینی شده است و در روزهای گذشته هماهنگیهایی میان نیروی انتظامی، سازمان تعزیرات حکومتی، بازرسی اصناف، نمایندگان وزارت بهداشت و دستگاههای دیگر انجام شده است.
رئیس پلیس اماکن فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در اینباره به همشهری میگوید، همه اتحادیهها و دستگاههای اجرایی مصمم به اجرای دقیق و بدون اغماض مقررات ابلاغی تازه در محدود کردن فعالیت واحدهای صنفی از ۲۰آبان هستند: «سال گذشته تجربه خوبی را برای محدود کردن فعالیت اصناف با همکاری اتحادیهها و مجموعههای نظارتی کسب کردیم.
در آن زمان مانند امروز همه ردههای شغلی دارای این محدودیتها بودند و با شناخت کامل از تواناییها و محدودیتهایی که داریم تلاش کردیم با استفاده از ظرفیتهای تازه ایجاد شده، برای حفظ سلامت عمومی و جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری اقدام کنیم.»
سرهنگ نادر مرادی، ادامه میدهد: «مدعی نیستیم همه اصناف یا همه ردههای شغلی این محدودیتها و ساعت آن را رعایت میکنند. ممکن است برخی به هر دلیل این محدودیتها را جدی نگیرند که با این دسته از متخلفان در مرحله اول با تذکر، در مرحله دوم با ۳۰۰هزار تومان و در مرحله سوم با یکمیلیون تومان جریمه اعمال قانون خواهیم کرد و درصورت تکرار تخلف برای مرتبه چهارم واحد متخلف پلمب خواهد شد.»
این مقام انتظامی به آماری از برخورد با متخلفان کرونایی در بخش اصناف در گروههای شغلی که محدودیتهای آنان در هفتههای قبل اجرایی شده است، اشاره میکند و میگوید: «از آغاز طرح فاصلهگذاری درتهران، ۵۷هزار مورد بازدید از اصناف انجام شده است که از این تعداد ۳۶هزار مورد تذکر به واحدهای متخلف ارائه شده است. علاوه بر این، ۴۲۰واحد نیز پلمب شده و با متصدیان آنها به شکل جدی برخورد شده است.»