رویداد۲۴ با وجود افت شدید شاخص بورس در چهار ماه اخیر همچنان این بازار پیشتار بازدهی در بین بازارهای سرمایهگذاری در هفت و نیم ماه اخیر است. آیا در روزهای جدید میتوان مجددا به بورس اعتماد کرد؟ به پنج دلیل میتوان بارقههای امید را در بازار سهام مشاهده کرد.
در این مورد دنیای اقتصاد عبور از ریسک انتخابات آمریکا، کاهش نرخ سود بین بانکی، تصمیمات کوچک سیاستگذار با آثار ماندگار، کاهش ترس از ریزش بیشتر دلار و آشتی حقیقیها پس از غیبت ۱۷ روزه هرکدام میتوانند عامل محرکی برای سرمایهگذاری جدید در بورس باشند.
نخست آنکه با مشخص شدن برنده نهایی انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده حالا آن بلاتکلیفی که در ماههای اخیر بازارهای جهانی را در بر گرفته بود، بنا بر انتظارات پیشین از بازارهای جهانی رخت بر بسته و خریداران حالا با اعتماد به نفس بیشتری اقدام به خرید میکنند. با توجه به آنکه دردیدگاه جهانیان بایدن نسبت به رقیب جمهوریخواه خود یعنی دونالد ترامپ از مواضع معقولتری برخوردار است همین امر سبب شده تا در روزهای اخیر با روشنتر شدن افق پیش روی بازارها شاهد رونق بیشتری در قیمت کالاهای اساسی باشیم. دقیقا به همین دلیل بود که در روزهای اخیر قیمت کالاهایی نظیر مس افزایش یافت و به حدود ۷هزار دلار در هر متریک تن رسید.
با این حال داستان به اینجا نیز محدود نمانده است. قیمت بیلت و میلگرد نیز در روزهای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است. همین امر سبب شده تا در شرایط فعلی وضعیت برای بسیاری از شرکتهای بزرگ بازار سرمایه که ارزش فروش محصولات آنها ارتباط تنگاتنگی با قیمتهای موجود در بازارهای جهانی دارد، در چارچوب تحلیلهای فعلی از وضعیت بهتری نسبت به گذشته برخوردار باشند. دقیقا به همین دلیل بود که روز گذشته اغلب نمادهای فعال در گروههای فلزات اساسی و استخراج کانههای فلزی صف خرید بودند و تاثیر قابل توجهی بر نماگر اصلی بورس داشتند.
بیشتر بخوانید: سرنوشت بورس در انتظار تحقق وعدهها/ بورس هفته آخر آبان مثبت میشود؟
روز گذشته یکی از مقامات بانک مرکزی با اعلام این نکته که نرخ وامدهی در بازار بین بانکی بالا است، ضمن اظهار نظر درخصوص وضعیت فعلی در این بازار از کاهش آن به حدود ۲۰ درصد سخن گفت. این خبر اگرچه بهطور مستقیم ارتباط خاصی با بازار سرمایه نداشت اما از آنجا که میتواند حکایت از کاهش نرخ سود بانکی داشته باشد در کل خبر خوبی برای بازار سهام است. چرا که ارائه چنین سیگنالی به بازار سهام از سوی تصمیمساز پولی نشانگر آن است که حداقل در میانمدت از این جانب تهدید چندانی متوجه بازار سرمایه نیست.
ثبات قیمت پول که همان نرخ سود بانکی است در شرایط فعلی که احتمالاتی مبنی بر اثرگذاری افزایش نرخ سود و زیان آن برای بانکها به میان آمده است، میتواند زمینه را برای بهبود اوضاع در بورس فراهم کند. همانطور که در ابتدای سال جاری نیز شاهد بودیم افت سود بین بانکی که همسو با کاهش نرخ سود به ۱۵ درصد همراه بود توانست تاثیر شگرفی بر افزایش تقاضا در بازار سهام داشته باشد.
از آنجا که رابطه نرخ سود با قیمت دارایی همواره معکوس از همین امر سبب شده تا حالا گمانهزنی درخصوص افت قیمت پول در میان بانکها بر قیمت سهام اثرگذار باشد.
به جز تمامی آنچه که گفته شد، توجه به دو نکته کوچک که میتواند در بلندمدت بر سمت و سوی بازار اثر بگذارد از اهمیت زیادی برخوردار است. در حالی که چشم فعالان بازار سرمایه عادت کرده بود تا برای سالهای متمادی شاهد تغییر سریع نمادهای پربیننده در بازار باشیم حالا چند وقتی است که این نمادها جای خود را به نمادهای پرتراکنش دادهاند.
همین امر اگرچه چندان به چشم نمیآید میتواند در روزهایی که فشار فروش در بازار زیاد و طبیعتا سرمایهگذاران متضرر با حساسیت بیشتری نام نماد مورد نظر را در سایت TSETMC جست و جو میکنند، فضای روانی بازار از این اتفاق کمتر اثر بگیرد و توجهها به سمت نمادهایی معطوف شود که یا دارند حمایت میشوند یا رونق همچنان در آنها باقی مانده است.
این مساله در کنار کاهش ساعات پیش گشایش میتواند تنش را در روزهایی که بازار با هیجان خرید یا فروش مواجه است کاهش دهد و در بلندمدت سمتو سویی عقلانیتر و تحلیلیتر به بازار سرمایه بدهد.
در حالی که فعالان بورسی انتظار داشتند با انتخاب بایدن بهعنوان رئیسجمهور آمریکا نرخ دلار تا سطوح ۲۰ تا ۲۲ هزار تومانی ریزش کند، اما ثبات دلار در محدوده ۲۷هزار تومان سبب شد تا تردیدها در این خصوص نیز کاهش یابد. قیمت دلار همچنان از عدم اطمینانهای اصلی بازار سهام است و همواره رابطه مستقیمی میان نرخ دلار با شاخص کل برقرار بوده است. از این رو فعالان تالار شیشهای همواره نیمنگاهی نیز به تحولات چهارراه استانبول دوختهاند.
همزمان با رشد ۲/ ۲ درصدی شاخص کل بورس تهران، سهامداران خرد نیز به گردونه معاملات سهام بازگشتند. این مهم در حالی رقم خورد که برای ۱۷ روز پیاپی حقیقیها فروشنده بودند اما روز شنبه خالص خریدی بالغ بر ۶۳۴ میلیارد تومان را رقم زدند. در میان صنایع ۳۸گانه بورسی نیز حقیقیها در ۲۸ گروه در نقش خریدار ظاهر شدند و در مقابل هفت صنعت با خروج سرمایه خرد مواجه شد.
در این روز گروههای کامودیتیمحور با بیشترین اقبال حقیقی مواجه شدند که از یکسو به جذابیت قیمتی این سهام پس از افت سه ماهه و از سوی دیگر به روند رو به بهبود قیمتها در بازارهای جهانی بازمیگشت. ضمن آنکه تثبیت نسبی دلار در سطوح ۲۶ تا ۲۷ هزار تومانی در افزایش جذابیت نمادهای دلاری بورس تهران بیتاثیر نبوده است.