سطح ۳ یعنی قرمز: اگر ۱۰ فوتی کرونایی باشد سطح قرمز برای آن شهر در نظر گرفته میشود. صد و پنجاه شهر و شهرستان جزو محدوده قرمز هستند.
سطح ۲ یعنی نارنجی: بر اساس تقسیم بندی شهرها؛ اگر تعداد فوتی کرونایی ۶ نفر باشند سطح آن شهر نارنجی است.
سطح یک یعنی زرد: به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، اگر حدود ۴ فوتی کرونایی روزانه اعلام شود، سطح زرد برای آن شهر شناخته میشود.
طبق آخرین آمار درباره شهرهای قرمز، نارجی و زرد مربوط به کرونا در کشور، ۱۲۴ شهر در کشور، وضعیت قرمز، حدودا ۱۵۰شهر نارنجی و ۹۸ شهر هم وضعیت زرد دارند
گروههای شغلی ۱: یعنی بیمارستان، داروخانه، مطب، آمبولانس، آتش نشانی، سوپرمارکت، نانوایی ها، امنیت، سلامت، تعمیرگاههای لوازم خانگی، پمپ بنزین و ...
گروههای شغلی ۲: عبارتند از پاساژ، مراکز خرید و مال ها، تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مساجد، مصلی ها، قنادی و شیرینی فروشی ها، آبمیوه و بستنی فروشی ها، مراکز تهیه و طبخ غذا که اگر بیرون بر باشد میتوانند باز باشند، آرایشگاههای مردانه، بازار فروش خوردو، مراکز شماره گذاری اتومبیل، بازار فروش فرش، موکت، فرش ماشینی، اسباب بازی فروشی ها، فروش لوازم خانگی، عمده فروشیها و خرده فروشی ها، خدمات چاپ و دیجیتال، تزئینات داخلی ساختمانی، کادوفروشی ها، پارچه فروشی ها، عکاسی ها، آژانسهای مشاوره املاک، پرده سراها، فروش مبلمان، کیف و کفش، نوشت افزار، خیاطی و خرازیها و لوازم آرایشی و بهداشتی
در طرح محدودیتهای جدید کرونایی؛ رستورانها فقط به صورت بیرون بر اجازه فعالیت خواهند داشت.
گروههای شغلی ۳: شامل دانشگاه ها، مدارس، زبان سراها، آموزشگاههای فنی و حرفه ای، کتابخانه ها، استخرهای سرپوشیده، موزهها و موزه باغ ها، سینما و تئاتر، آرایشگاه ها، مساجد و مصلیها
گروههای شغلی ۴: شغل هایی از جمله برگزاری مراسمهای اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش ها، فعالیت باشگاههای ورزشی، مدارس شبانه روزی، کافه و قهوه خانهها
طبق آخرین آمار درباره شهرهای قرمز، نارجی و زرد مربوط به کرونا در کشور، ۱۲۴ شهر در کشور، وضعیت قرمز، حدودا ۱۵۰شهر نارنجی و ۹۸ شهر هم وضعیت زرد دارند. این طرح قطعاً از روز شنبه اجرا خواهد شد و قریب به ۲۵ مرکز استان نیز در سطح هشدار سه یعنی قرمز قرار گرفتهاند.
استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند.
در شهرهای قرمز منع تردد درون شهری از ساعت ۹ شب تا ۴ صبح است که علاوه بر منع تردد بین شهری است که در شهرهای قرمز و نارنجی اعمال میشود.
همه کلانشهرها جزء ۲۵ مرکز استان هستند و همه مشاغل بجز مشاغل سطح یک که تامین کننده مایحتاج مردم است مانند سوپرمارکتها، امداد و نجات و بخشهای درمانی، بیمارستانها، مراکز درمانی مانند مطبها و امثالهم. در حوزه اداری هم حداکثر یک سوم کارکنان حق حضور دارند.
پلاکهای بومی حق حضور در دیگر شهرها را ندارند و اگر وارد شهر دیگری شوند با جریمه سنگینی روبرو خواهند شد. اکثر جرائم توسط دوربینها اعمال میشود.
همه مدارس و دانشگاهها غیر حضوری است. مراکز مذهبی و فرهنگی هم به مدت دو هفته تعطیل میشوند و در این مناطق بحث برگزاری نماز جماعات و جمعه هم تعطیل خواهد شد.
در مناطق قرمز جلسات اداری که میخواهد برگزار شود حداکثر ۱۵ نفر است و معنی آن این است که جلسه هیات دولت هم اگر قرار است برگزار شود بیش از ۱۵ نفر نباید برگزار شود و بقیه به صورت وبیناری حضور داشته باشند و حتی جلسات مجلس هم قطعا نمیتواند در تهران با بیش از ۱۵ نفر تشکیل شود.
استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
در شهرهای نارنجی یا سطح هشدار دو، حداکثر افراد میتوانند ۲۰ نفر و در شهرهای زرد ۳۰ نفر در جلسات فیزیکی حضور یابند.
در سطح هشدار قرمز و نارنجی، خودروها با پلاک بومی حق خروج از منطقه خودشان را ندارند و پلاکهای غیربومی هم اجازه ورود به این مناطق را ندارند که در صورت رعایت نکردن؛ توسط دوربینها جریمه سنگین خواهند شد.
اگر فردی از شهر نارنجی وارد هر شهری شد ۵۰۰ هزار تومان و از شهر قرمز ۱ میلیون تومان جریمه می شود.
تردد درون شهری نیز از ساعت ۹ شب تا ۴ صبح در مناطق قرمز منع خواهد شد.
برخی مشاغل شیفت شب (کارکنان بیمارستانها، صدا و سیما و ...) مشمول جریمه تردد شبانه نمیشوند. مسئولان این سازمانها و مشاغل با ارسال فهرست شماره خودرو کارکنان خود به فرمانداریها از جریمه این افراد جلوگیری کنند.
محدودیتهای شبانه شامل تاکسی ها و تاکسی های اینترنتی که نامه مکتوب از پلیس دارند نخواهد شد.
تاکسیهای اینترنتی و وسایل حمل و نقل عمومی طبق مجوزهایی که صادر میشود میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
هر نوع جلسه رسمی در مناطق قرمز تا سقف ۱۵ نفر و در سطح نارنجی تا سقف ۲۰ نفر و در مناطق با سطح زرد تا سقف ۳۰ نفر مجاز است و باید ۴ متر فاصله بین افراد رعایت شود این قانون برای همه به طور یکسان اجرا میشود.
جرائمی هم برای ضمانت اجرایی این تصمیات در نظر گرفته شده است. جریمه افرادی از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح به سطح شهر تردد کنند با دوربینها انجام میشود که مبلغ ۵۰۰ هزار تومان است. اگر افراد ممنوعیت خروج از شهرهای قرمز را رعایت نکنند و از راه در رویی خارج شدند و در جادهها دیدهها شدند اگر از شهرهای قرمز باشند یک میلیون تومان جریمه میشوند و اگر از شهرهای نارنجی باشند ۵۰۰ هزار تومان جریمه میشوند.
فعالیت تاکسیهای اینترنتی، تاکسیها، آژانسها و… ایرادی ندارد و جریمهای برای این افراد صادر نمیشود.
روزنامهها و سایتهای خبری نیز از تعطیلی معاف شدند. یک عضو ستاد ملی کرونا به باشگاه روزنامهنگاران ایران گفت: روزنامهها و مطبوعات جز مشاغل ضروری محسوب شده و تعطیل نیستند. به همین جهت چاپخانه ها هم شامل کسب و کارهای ضروری هستند و موظف هستند در ایام تعطیلی دو هفتهای، بکار مشغول باشند.
حریرچی معاون وزیر بهداشت شب گذشته در تلویزیون در پاسخ به این پرسش که «بعضی مدیران سازمانها نسبت به دورکاری کارمندان خود مقاومت به خرج میدهند و آنها را مجبور به حضور در کار میکنند؟»، گفت: اطلاعیه رسمی در این خصوص نیز تا چهارشنبه صبح اعلام خواهد شد و در همه شهرها مسؤول اصلی اجرای تعطیلات فرمانداران و در استانها، استانداران هستند.
معاون کل وزیر بهداشت با اشاره به اعمال جرایم در خصوص ممانعت برخی مدیران از دورکاری کارمندان خود، تاکید کرد: از جمله اعمال قوانین برای چنین مدیرانی این است که تا سه ماه انفصال از خدمت و جرایم نقدی پیشبینی شده و بنده فکر نمیکنم مدیری در بخش دولتی و خصوصی در این خصوص مقاومت کند؛ چون این موضوع قانون است و برخورد قاطع میشود.
وی اضافه کرد: کارمندان میتوانند در صورت تخلف در این خصوص با سامانه ۱۹۰ تماس گرفته و شکایت کنند؛ ضمن اینکه دادستانها و فرمانداران نیز وارد عمل میشوند.
«محسن محمدیان» مدیر ارتباطات و امور بین الملل شرکت بهرهبرداری مترو تهران و حومه با اشاره به تغییر مجدد ساعت فعالیت مترو تهران و حومه اعلام کرد: براساس ابلاغ مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا از روز شنبه اول آذر ماه سال جاری ساعت کار مترو تهران و حومه افزایش خواهد یافت. در روزهای آینده جزییات افزایش ساعت کاری مترو اطلاع رسانی میشود اما قطعا از اول آذرماه افزایش ساعت کاری خواهیم داشت.
گفتنی است براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا از (٢٠ آبان ماه) اتمام ساعت کاری تمامی خطوط داخلی مترو ساعت ٢٠.٣٠ و خط متروی کرج و گلشهر ساعت ٢٠ اعلام شده بود. ناوگان مترو تهران و حومه در ۷ خط و حدود ۱۳۰ ایستگاه فعال است.
اگر باز هم از نوشتههای بالا چیزی درباره جزئیات طرح محدودیتهای کرونایی اول آذر دستگیرتان نشد اینفوگرافی بالا را ببینید
امروز بیست و هفتم آبان ماه سخنگوی وزارت بهداشت از شناسایی ۱۳۳۵۲ مورد جدید کووید-۱۹ در کشور طی ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.
سیماسادات لاری گفت: از دیروز تا امروز ۲۷ آبان ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۳ هزار و ۳۵۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که سه هزار و ۷۹ نفر از آنها بستری شدند.
وی افزود: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷۸۸ هزار و ۴۷۳ نفر رسید.
لاری گفت: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۴۸۲ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۴۲ هزار و ۴۶۱ نفر رسید.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: خوشبختانه تا کنون ۵۷۰ هزار و ۷۷۴ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.
وی افزود: ۵۶۹۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
لاری گفت: تا کنون پنج میلیون و ۵۸۶ هزار و ۱۴۱ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
پس از اعلام جزئیات طرح تعطیلیهای گسترده کرونایی یکی از مخاطبان فرارو نوشت: "من از کارمندان اداره مالیات تهران هستم متاسفانه بخشنامههای دورکاری هرگز در اداره مالیات انجام نمیشه حتی الان که باید ۵۰ درصد سرکار باشیم به جرات میگم همین الان ساعت ۲:۵۰ بعدازظهر همه نیروهای بخش ما حضور فعال دارن چون اداره به ما فشار میاره که باید آخر ماه کلی گزارش و وصولی داشته باشین، حالا که اعلام کردن یک سوم نیروها از شنبه حاضر باشن باز هم ما کامل حضور خواهیم داشت چون اگه اینکارو نکنیم نمیتونیم خواستههای اداره رو تامین کنیم، متاسفانه فقط از فوتی های بانکها میگن در بین ادارات دولتی و با وجود آمار بسیار بالای ابتلا و فوتی در بین کارمندان مالیاتی که با قشر غالب جامعه سروکار دارن هیچ وقت صحبتی از ما نشده درصورتی که ما هر روز داریم حداقل یک پیام فوت و تسلیت از طرف روابط عمومی اداره دریافت میکنیم، کارکردن تو این شرایط برای کارمندان مالیاتی که هم از طرف اداره تحت فشار هستن و هم از طرف مودی ها واقعا سخت و طاقت فرسا هست."
مخاطب دیگری نوشت: "با چه زبانی باید گفت، به قرآن به پیر به پیغمبر بانکهای خصوصی به مصوبات کمیته فرا دستگاهی کرونا توجهی نمیکنن. الان ۲۴ روز از آبان میگذره، اصلا حتی ۵۰ درصد را هم اعمال نکردن. یک سوم چیه؟! اگر رسیدگی و بازرسی نباشه اصلا اتفاقی نمیافته.... اگر مصوبات مثل چیزهای دیگه از سر باز کنیه.. خب دیگه چرا مردمو سرکار میزارن".
بسیاری از کارمندان بانکهای خصوصی و دولتی پیامهای مشابه برای فرارو ارسال کردهاند.
کاربر دیگری با گلایه از باز بودن جادهها نوشته است: "کاش میشد واقعا تردد شهر به شهر هم ممنوع بشه. والا ما از دست اقوام شهرهای دیگه که گوششان بدهکار کرونا نیست خسته شدیم. مگر قانون جلو خودخواهی افراد رو بگیره. ما که دیگه ناتوان شدیم از استرس هر لحظه کرونا. و رودربایستی با مهمانان عزیز"
قانون یک سوم نیز باعث انتقادهای فراوانی شده است. مثلا در همین باره کاربری نوشته است: "واقعاً تصمیم یک سوم کردن ظرفیت ادارات کل مسئله محدودیت ها رو بی معنا میکند. وقتی که اداره دولتی باز هست یعنی هم مردم میتوانند و هم بعضا باید به ادارات دولتی مراجعه کنند. برای مثال خود بنده جلسه رسیدگی به دعوا دارم؛ چه طور میتوانم حاضر نشوم؟ این گونه اقدامات دولت، واقعاً فاقد هر گونه توجیه منطقی است."
وزیر بهداشت با اشاره به اعمال محدودیتهای جدید کرونا در کشور از شنبه گفت: معتقدم هیچ آفتی برای اقتصاد یک کشور از تعطیلی و طولانی شدن دوره اپیدمی بیماری بدتر نیست و تعطیلی بهتر از این است که کاسبی آلوده شده، یک ماه گرفتار بیماری شود و خدایی نکرده بر اثر بیماری جان خود را از دست دهد.
دکتر سعید نمکی در جلسه با مسئولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به نامهای که به مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری تقدیم کرده است، گفت: نامه عجیب و غمانگیزی بود که در تاریخ این کشور ثبت خواهد شد. مقام معظم رهبری بلافاصله پیگیری کردند و جلسه در حضور ایشان تشکیل شد. در جلسه ستاد مقابله با کرونا که با حضور مقام معظم رهبری برگزار شد اتفاق عجیبی افتاد، این یک سرفصل جدید در تاریخ است؛ ایشان چند تکلیف فرمودند و گفتند که مصادیق تعیین محدودیتها بر عهده وزارت بهداشت است و هرچه ما اعلام کردیم بقیه باید اجرا کنند.
وی افزود: دوم هم اینکه وزارت بهداشت باید برای بیماریابی بیشتر طرح محله محور تهیه کند و، چون مصوبات ستاد ملی بلاعمل میماند، فرمودند قرارگاهی تشکیل شود تا مصادیق اجرایی شود و این اتفاق بلافاصله رخ داد و توانستیم در طول مدت کمتری این طرح را تدوین کنیم؛ زیرا تجربههای خوبی پیدا کرده بودیم. همانطور که در موج اول بیماری ۷۸ میلیون ایرانی را بر اساس پرونده الکترونیک سلامت غربالگری کردیم و توانستیم از این تجربه استفاده کنیم و بار بیمارستانها را کاهش دهیم. با همکاری عزیزان بسیج جامعه پزشکی و دوستان هلالاحمر طرح غربالگری مشتمل بر چند بند اصلی را تدوین کردیم.
نمکی ادامه داد: با اشاره به آغاز طرح جدید مدیریت کرونا گفت: اولین اقدام ما در این طرح آموزش مردم است، اگر اقناع عمومی ایجاد نشود و شاید ما پوشش بیمهای کاملی نداشته باشیم تا خسارت مردم را جبران کند، هرچند دولت در اوج تنگدستی دارد کارهایی را میکند و دیشب هم بحث شد تا منابعی را برای تزریق به گروههای کم درآمد تهیه کنیم اما، معتقدم هیچ آفتی برای اقتصاد یک کشور از تعطیلی و طولانی شدن دوره اپیدمی بیماری بدتر نیست. این مشکل میتواند تمام دستآوردهای یک مملکت را زیر سوال ببرد. من معتقدم تعطیلی بهتر از این است که کاسبی آلوده شود و یک ماه گرفتار بیماری شود و خدایی نکرده بر اثر بیماری جان خود را از دست دهد. پس برای ما یکی از تلخترین موارد، مشکلات اقتصادی است، اما از آن تلختر این است که مقام معظم رهبری با تمام غصهای که برای معیشت مردم میخورند گفتند که بین مقوله سلامت، اقتصاد و حتی امنیت، مقوله سلامت مردم اولویت دارد و اگر دیدیم باید یکی را انتخاب کنیم، سلامت اولیترین است. این فرمایش حکیمانه از فردی که در مسند رهبری و پیش از این هم ریاست جمهوری کشور را بر عهده داشته است، حرف عادی نیست و این تفکیک برخواسته از خرد است.
وزیر بهداشت ادامه داد: در این طرح دو بال را با هم مدیریت میکنیم که اولین آن اعمال محدودیتها است که از شنبه اعمال خواهد شد. در طرح جدید شهرها را به سه گروه تقسیم کردیم، اول شهر زرد، شهری است که در آن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر چهار بیمار بستری PCR مثبت داشته باشیم؛ یعنی یک شهر یک میلیونی باید روزی ۴۰ بیمار بستری pcr مثبت داشته باشد و ما، چون میدانیم تعدادی از بیماران کووید۱۹ بستری ممکن است pcr مثبت نباشند و با سایر موارد بیماری برای ما محرز شود باید حدود ۵۰ درصد به موارد بیماری اضافه کنیم که یعنی ورودی بیمارستان ما روزانه حدود ۶۰ نفر میشود.
وی افزود: قبلا متوسط زمان بستری بیمارستان ۵.۵ روز بود، اما امروز به دلیل چموش شدن بیماری به ۹ تا ۱۰ روز رسیده است و در این شهر به ازای یک میلیون نفر جمعیت، ۶۰ تخت آی سی یو اشغال خواهد بود و ۲۰ درصد از اینها کیس ICU هستند که به ۱۲۰ تخت هم در آنجا نیاز است؛ در حالی که حداقل باید ۳۰ درصد از تختهای ICU را به مریضهای اورژانسی اختصاص دهیم.
وزیر بهداشت همچنین در توضیح مناطق نارنجی، تاکید کرد: منطقه نارنجی منطقهای است که در روز ۶ بیمار PCR مثبت به ازای هر ۱۰۰هزار نفر جمعیت داشته باشیم که در آن شهر به ازای جمعیت یک میلیون نفری۹۰۰ تخت و ۱۸۰ تخت ICU نیاز داریم. در شهر قرمز نیز ۱۰ بیمار مثبت به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت وجود دارد و در آن شهر به ازای هر یک میلیون نفر، ۱۵۰۰ تخت بستری و ۳۰۰ تخت ICU نیاز داریم، ولی ما به جرأت میگوییم تا کنون نگذاشتیم تا این لحظه بیماری پشت درب بیمارستان بماند، صدها بیمار افغان بدون کارت را مجانی پذیرش کردیم و نگذاشتیم قومیتی در ارجحیت باشد و این افتخار جمهوری اسلامی است که قوم ترک، لر، کرد، سنی و شیعه همه مانند هم هستند و جنسیت، سن، پول یا بی پولی برایمان مطرح نیست. هرگز نشد که به خاطر کمبود تخت و یا ونتیلاتور، سالمندی از دستگاه جدا شود تا دستگاه به فرد جوان برسد؛ در حالی که در تمام دنیا این اتفاق افتاد. بر همین اساس بود که دشمنان نتوانستند سوار موجی شوند، زیرا حتی پیرزن ۱۰۳ ساله سنی در کردستان با کووید۱۹ بستری شد، اما صحیح و سالم مرخص شد.
وی محدودیتهای جدید را برای کمک به قطع زنجیره انتقال بیماری و تابآوری نظام سلامت موثر دانست و گفت: همکاران ما باید یک نفسی بکشند. دوستان فکر میکردند تابستان راحتی دارند و پاییز سخت است؛ اما این سختی به هم متصل شد و اوضاع چنان نفسگیر شد که لحظهای نتوانستیم درنگ کنیم و از همه بدتر در اصفهان روزی ۱۳ تا ۱۵ پرستارمان آلوده شده که در ماه رقم بالایی میشود. اینها یا باید بستری شوند و یا به قرنطینه بروند، ماهم که نیروی وارداتی نداریم، همین بچهها باید کار کنند. پرسنلی که ۲۴ ساعته در لباس گرم قرار است کار کند باید تابآوری او حفظ شود. هدف اصلی ما این است که دو هفته مهلت دهیم و این ورودی به بیمارستان را کم کنیم که هم مراقبت از بیمار افزایش یابد و هم فرصت استراحتی برای کادر درمان داشته باشیم.
وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه این آخرین فرصت تاب آوری نظام سلامت است، تصریح کرد: من از روز آخر دی ماه که ویروس در چین شناسایی شد دارم کار را مدیریت میکنم و نه از اول اسفند. ما اولین کشوری بودیم که پروازهایمان را با برخی جاها قطع کردیم و اولین کشوری بودیم که ۳۶ گیت برای ورودی و خروجی تعیین کردیم.
نمکی گفت: این تاریخی که از شنبه برای محدودیت اعلام کردیم یکی از حیاتیترین تاریخها برای مدیریت کرونا است، اگر مردم کوتاه بیایند بازی را میبازیم و به مرگهای ۴ رقمی میرسیم، روزی گفتم مرگها ۳ رقمی میشود و کسی باور نکرد. مرگ چهار رقمی یعنی اینکه به ورطهای خواهیم رسید که خلاص شدن از آن دشوار است کما اینکه زمانی هم که مرگها ۳ رقمی شد ما با پکیجی از مشکلات روبرو بودیم.
با بمب ویروس مواجهیم
وی تاکید کرد: غفلت در این مقطع چه از سوی مردم و مسئولان یعنی پرتاب آخرین تیر ترکش مدیریت بیماری و ما باید قاطعانه پای محدودیتها باشیم و اگر کسی تخلف کرد قاطعانه با او برخورد کنیم. کسی که بمب ویروس است باید با او مقابله شود. اگر به مقامات امنیتی بگویند کسی بمبی میخواهد جایی ببرد همه بر سر او میریزند؛ اکنون هم با بمب ویروس مواجه هستم و قدرت سرایت ویروس ۱۰ برابر شده است و ابتلا خانوادگی شده است. عزیزان در اجرای پروتکلها قاطع باشید. هرگونه کتمان و گذشت یعنی اضرار به غیر و ضرر زدن به حقوق سایر شهروندان.
وزیر بهداشت ادامه داد: طرح گسترده بیماریابی بر مبنای کار محله محور کار آموزش و اقناع عمومی را انجام خواهیم داد و با کمک بسیج، هلال احمر، خیرین، سازمانهای مردم نهاد و... سطح آگاهی عموم را بالا میبریم. افتخار داشتم طرحی داشته باشم به نام هر خانه یک پایگاه سلامت و اعتقادم بر این بود که محور خانواده و آموزش او بسیار مهم است و او باید سفیر سلامت ما باشد و ما تا ۱۰ میلیون سفیر سلامت تربیت کردیم و بعد پایمان در باتلاق کرونا گیر کرد و روند کند شد. اگر در هر خانه یک سفیر سلامت داشته باشیم، انتقال آموزش محله محور بهتر میشود. اکنون ۵۱ درصد از عوامل ایجاد کننده بیماری دورهمیها است، نمیشود ما شهرها را تعطیل کنیم و در این شبهای طولانی زمستان ۶۰ نفر در یک خانه جمع شوند، طرح محله محور ما باید آموزشها را منتقل کند.
وی بیماریابی سریع را مبتنی بر افزایش تستهای تشخیصی خواند و بیان کرد: تست.های PCR را از روزی ۲۵ هزار مورد به ۴۰ هزار تا رساندیم و اینکه آمار بیماران در روز افزایش مییابد به معنای شناسایی کیسهای بیشتر است. تعداد تستهای ما به ۱۰۰هزار تست در روز خواهد رسید و افزایش تعداد بیماران روزانه به دلیل افزایش شناسایی بیماران است.
نمکی ادامه داد: اتفاق مبارکی در جمهوری اسلامی در بحران کرونا افتاد و آنهم تکیه بر شرکتهای دانشبنیان بود؛ کیت رپید و آنتیژن که ۲۰ دقیقهای جواب میدهد، در این بسیج کمک حال ما بود. از کرهایها خواستیم کیت بفرستند که قرار بود شنبه ۳ میلیون کیت بفرستند و دیروز گفتند آمریکا باید اجازه دهد. از ۶ ماه پیش دورنما را دیدیدم، همان گونه که رمدسیویر و فاویپیراویر را ساختیم، آمپول دانهای ۶۰ دلار بود الان داریم با قیمت کمتر و به شکل انبوه میسازیم. تستهای سریع توسط شرکتهای دانش بنیان تولید شد؛ همانطور که داروهای درمان کرونا را ساختیم، کیتهایی که در داخل کشور تولید کردیم به مراتب از کیتهای کرونای کرهای دارای کیفیت بیشتری است و روز سهشنبه ۱۰۰ هزارتای اول آن تولید میشود و تلاش خواهد شد تا روزانه ۱۷۰ هزار کیت تولید کنیم.
نمکی با اشراه به طراحی سامانهای برای رهیابی موارد مشکوک کرونا، افزود: ارتباطی با آزمایشگاهها برقرار کردیم که هر مثبتی بر پرونده الکترونیک خانوار مینشیند و مراقب سلامت ردیابی فرد را آغاز میکند و بعد تمام افرادی که با او در تماس بودند و حداقل ۱۰ نفر جدید را شناسایی میکنیم. در گام بعدی که قرنطینه است به شیوه قرنطینه بیماران و قرنطینه افراد سالم تحت عنوان قرنطینه معکوس عمل میکنیم. در مرحله قرنطینه افراد بیمار و افراد مشکوک را در نظر خواهیم داشت، افرادی که در فضای منزل توانایی ماندن در قرنطینه را دارند، در منزل قرنطینه خواهند شد و برای افرادی که توانایی و امکان ماندن در منزل را ندارند و بضاعت کافی ندارند، مقرر شد برای آنها اماکنی برای قرنطینه با کمک سپاه و بسیج و خیرین در نظر گرفته شود و منابع آن هم دارد تامین میشود. اما از کمک خیرین هم بابد بهره جست. در این راستا از قرنطینههایی که دوستان نظامی تهیه کردند و نیز از ظرفیت مسافرخانهها و هتلها استفاده خواهیم کرد.
نمکی تصریح کرد: برای ردیابی افراد در قرنطینه سیستمی را در نظر گرفتیم و برای آنها جریمه در نظر گرفتیم، در مرحله اول فرد مثبتی که در جامعه تردد کند ۲۰۰ هزارتومان جریمه خواهد شد، و در مرحله بعد به قرنطینه اجباری خواهد رفت. گروه دوم قرنطینه برای افراد سالم و ریسکپذیر هستند که شامل افراد بالای ۶۵ سال و بیماران خاص میشوند و جمعیتی معادل ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر دارند و ۸۸ درصد مرگهای ما مربوط به افراد پرریسک و افراد بالای ۶۰ سال و افرادی است که بیماری زمینهای دارند. این افراد اگر به بیمارستان بروند هم شرایط سختی خواهند داشت. ما باید تلاش کنیم این افراد آلوده نشوند، خدمات الکترونیک دریافت کنند و سعی داریم با کمک سازمان بسیج و هلال احمر خدمات آنها را در منزل به صورت دورا پزشکی ارائه دهیم و حتی اگر نیاز به خرید دارند بچههای بسیج کمک کنند که خرید فرد درب منزل به او برسد.
وی به درمان سرپایی در پکیج فعلی اشاره کرد و گفت: اگر در سه یا چهار روز اول به بیمار مبتلا به کرونا برسیم، فرد به فاز بحرانی نمیرود. ۸۰ درصد افرادی که در جامعه تردد میکنند علامت ندارند و ۲۰ درصد علامت دارند که ۵ تا ۶ درصد آنها به بیمارستان میروند و بیماران ما معمولا بیماری را از افراد ناقل دریافت میکنند. ۵۰ درصد بیماران نیازمند به اینتوبه جان خود را از دست میدهند. مریضهای ما در فاز التهابی از دست میروند، هرچه سطح ویروس بالاتر رود، مریض گرفتارتر میشود. اگر روزهای اول لود ویروس پایین آید وضعیت بیمار کنترل میشود که در درمان سرپایی این کار را برای مریضها انجام میدهیم.
نمکی تاکید کرد: توسط سامانه ۴۰۳۰ مشاوره پزشکی در نظر گرفته شده است تا با شیوه مراقبت در منزل بار بیمارستانی را کم کنیم. برای بیمارانی که نیازی به بستری در بیمارستان ندارند از خیرین کمک گرفتیم تا کپسول اکسیژن در منزل برسانیم. ما از این اقدامات محدودیت و بیماریابی دو هدف بزرگ داریم، اول قطع زنجیره ویروس که باعث کاهش آمار مبتلایان بستری و سرپایی خواهد شد و هدف دوم کاهش مرگ میر است. رئیس جمهور در جلسه قبلی دولت همه وقت خود را صرف این بحث کرد تا این طرح زودتر اجرایی شود، این کار را با لطف خدا و همت مردم و رهنمودهای مقام معظم رهبری ادامه خواهیم داد و تردید ندارم اثرات این طرح عظیم ملی را یک ماه دیگر خواهیم دید و به آن افتخار میکنیم.
وی در ادامه این جلسه ضمن قدردانی از مسوولان و دست اندرکارانی که در این ایام در کنار وزارت بهداشت در حوزه مقابله با کرونا تلاش کردند، افزود: از صدا و سیما تشکر میکنم که با دو روز تاخیر به دلیل انتخابات مجلس کنار ما بودند. چون من هرگز بر زبانم جملهای جاری نخواهد شد که در تاریخ این مملکت نباشد و غلو شود یا بیانصافی باشد، اگر هم موردی باشد خلاف واقع یا از خاطرم دور شده است، ولی سعی کردم هرگز از دایره انصاف خارج نشوم و آنچه در این ایام میگویم و قسمتهای ناگفتنی آن را برای بعد مینویسم، سعی کردم تاریخ حماسه مدیریت بیماری در کشور را به نحوی بگویم که برای نسلهای آینده بماند؛ چون هر کشوری هر ۱۵۰ سال با این پدیده مواجه میشود و از آن عبور میکند که نگارش این پدیده بزرگ کار آسانی نیست و بنا به فرموده مقام معظم رهبری به تصویر کشیدن این صحنهها نیازمند یک شهید آوینی دیگر است. به تصویر کشیدن این شرایط سخت که کشور با تحریم نیز دست و پنجه نرم میکند، کار آسانی نیست و باید این تصاویر برای آیندگان در تاریخ ثبت شود و نسل آینده بدانند پدران آنها در چه شرایطی بودند و چگونه افتخار آفریدند.
وی با بیان اینکه این توفیق را داشتم که در شهر اصفهان تحصیل کنم، تاکید کرد: اصفهان منظومهای از همه عظمتهای یک سرزمین است و ویترینی از زیباترین معماریهای جهان را میتوان در اصفهان دید و آنچه این معماری بیبدیل را خلق کرد عشق معمار اصفهانی است. عزیزان در دفاع مقدس هم بزرگترین حماسهها را آفریدند. من به عنوان کوچکترین سرباز نظام و ولایت خاضعانه دست شما را میبوسم ستاد کرونای اصفهان کار را تا کنون به زیبایی اداره کرده است و همدلی و وفاق بینظیری بین دست اندرکاران این ستاد جاری است.
وزیر بهداشت با درود بر روح شهدا، ادامه داد: شهدای مدافع سلامت مظلومانهترین شهدای این سرزمیناند، تلاش میکنم در این روزهای سخت و غم انگیز کمتر بروز عواطف درون داشته باشم و آتشها را درونم نگه دارم، اما من با تک تک شهدای سلامت یکبار مردم و زنده شدم و با داغ هر خانوادهای تمام اجزای وجودم آتش گرفت، یکی از دلایل عمده این اتفاق مظلومیت این شهدا است. در شرایطی که ویروس را کسی نمیشناخت برخی همکاران ما شهید شدند و میدان را خالی نکردند.
نمکی گفت: در دوران دفاع مقدس سربازان زیادی از دست دادیم و در این دوران سرداران زیادی از دست دادیم و در روزهای سخت بیامکاناتی پای کار بودند. آقای ترامپ به عنوان رذلترین و بی انصافترین و بیمروتترین انسان روی زمین مشکلات زیادی را برای ما ایجاد کرد و من تردید نداشتم اگر یک قطره از خون شهید سلیمانی قرار باشد دامنش را بگیرد در این دنیا و آن دنیا پاسخهای سنگینی خواهد داد. ما از هرجای دنیا لباس و تجهیزات تهیه میکردیم، اما با مشکلات ورود آنها به کشور مواجه میشدیم، برای فرمانده خیلی سخت و تلخ است که نتواند برای سربازانش تجهیزات فراهم کند.
نمکی تاکید کرد: در بدترین سال اقتصادی دولت و در بدترین روزهای فقدان منابع در بانک مرکزی و در این مضایق سنگین، آتش بلا حادث شد و این عزیزان این افتخار را آفریدند که قابل تقدیر است، در ۵۵ روز تعداد مرگهای ما به زیر ۴۰ نفر رسید و میزان بستری به یک پنجم رسید و تختها خالی شد و موج مثبتش به اروپایی رسید که با ۴۵ یا ۵۰ روز تاخیر گرفتار شد و همین تلویزیونهای معاندی که ما را به مسخره گرفته بودند، بیماری گریبانگیر آنها شد. البته ما برای سلامتی همه انسانها دعا میکنیم، چون این موضوع آیین ما است.
وی افزود: در آن دوران سیل درخواست ایرانیان خارج از کشور برای ورود به کشور به راه افتاد، ما در ۵۵ روز از نیازمند و وارد کننده به ونتیلاتور، ماسک و... به تولید کننده و صادرکننده تبدیل شدیم و در عرض دو هفته ۲هزار تخت ICU اضافه کردیم. هزاران تخت بیمارستانی را با کمک نیروهای مسلح در اختیار بیمارستانها قرار دادیم و رکورد و افتخاری بود و هرجا بروم خواهم گفت که یکی از عوامل موثر این موفقیتها؛ حمایت، رعایت و هدایتهای مقام معظم رهبری بود، با خودم عهد کردم هرجا میروم این را بگویم که هیچ کس به اندازه ایشان در بین رهبران سیاسی و مذهبی جهان پروتکلها را رعایت نکرد، هیچ کس به اندازه ایشان از مدافعان سلامت حمایت نکرد. حتی ایشان جلسات روضه را در حسینیه به تنهایی برگزار کردند و حمایتهای ایشان بی نظیر بود. ممکن است برخی افراد کوتاه ذهن این صحبتهای من را تعبیر کنند که وزیر بهداشت برای فلان اقدام این صحبتها را میکند، چندی پیش نادانی این ارادت را تفسیر کرده بود که فلانی دارد آماده فلان کار میشود، این حرف برای من خیلی سخیف بود، من به عنوان یک سرباز در این میدان حضور پیدا کردم و به نیت فدا شدن و تکهتکه شدن پا در این صحنه گذاشتم و چنین حرفهایی به مخیله من خطور نکرده است.
نمکی ادامه داد: روزی حاج قاسم با من صحبت میکرد میگفت برخی میگویند قاسم میخواهد رئیس جمهور شود؛ در حالی که من هر بار میروم ممکن است بازنگردم، حالا مَثَل من با شخص سردار درست نیست، اما خواستم از آن بزرگمرد تا این خاک پایش بگویم که چه چیزهایی میشنویم. بعضیها ابراز علاقه و ارادت را برخی تفسیرهای دیگری میکنند، اما ما آمدیم به تکالیف خودمان عمل کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: در برههای که بیماری در حال فروکش کردن بود بارها عرض کردم که در دقایق ۹۰ گل میخوریم و خوردیم. از خوشباوری مردم سهمگینتر خوشباوری وزیر بهداشت است؛ اگر من فکر کنم که بیماری تمام شد، این موضوع خطرناکتر است. با نگاهی به نمودارها میبینیم که کف دره و قله جایی است که ما پروتکلها را رعایت کردیم و اوج قله جایی است که ما پروتکلها را رها کردیم. این ویروس یکی از پیچیدهترین مخلوقات آفرینش است که از هرجا آمد و نمیدانیم این ویروس تا چه زمانی با ما خواهد بود، اما ویروس امروز با ویروس ووهان چین متفاوت است. در کنار این مصیبت، گرفتاری دیگر ما کمبود منابع بود.
نمکی با بیان اینکه تعداد تستها به ۲۵ هزار تست رسید، گفت: تعداد آزمایشگلهها از دو مورد به ۳۶۴ مورد رسید، ولی خب هر تست ۲۵۰ هزار تومان برای ما هزینه میبرد و در آن دوران روزانه ۶ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان هزینه تستهای ما میشد، آن هم در شرایطی که کارانه کادر درمان عقب افتاده بود و در اوج بیپولی بودیم.
وی با اشاره گذشته خود، اظهار کرد: من در خانهای بزرگ شدم که پدرم راننده کامیون بود و مادرم قالیباف، من ناز پرورده نیستم، در خانهای بزرگ شدم که اگر پدرم باری را به سرانجام نمیرساند با تب و لرز و کمر درد و مادرم آبروداری نمیکرد و قالی نمیبافت، کمیت زندکی ما لنگ بود. میدانم که وقتی محل کسب و کار خانوادهای را ببندیم یعنی چه، من چندین سال در سازمان برنامه و بودجه کار کردم و برای همین جزو اولین کشورهایی بودیم که برای معیشت مردم پروتکل نوشتیم تا اقتصاد به گونهای مدیریت شود که در کنار تحریم و کرونا فرو نپاشد. پروتکلهایی که اروپاییها نوشتند کپی ما است. چندین وزیر بهداشت با من تماس گرفتند که چگونه هم بازگشایی کردید و هم کرونا را کم کردید.
بیشتر بخوانید: اطلاعیه ستاد ملی کرونا درباره محدودیتها
وی تاکید کرد: ما به کمک اقتصاد آمدیم و میدانستیم در شرایط سخت تحریمهای ظالمانه قرار خواهیم گرفت، من تردید ندارم بعد از عاشورا و تاسوعا که آب را بر فرزندان امام حسین (ع) بستند دیگر اینچنین ظلمی را ضالمین بر هیچ قومی روا نداشتند که بر ما داشتند. در اوج این گرفتاری باید کرونا را مدیریت میکردیم. آمریکاییها ۱۱۱ میلیارد دلار برای بخش سلامت هزینه کردند تا سه ماه قبل و انگلیس ۲۲ میلیارد دلار صرف هزینه این اقدام کرد و با دستور مقام معظم رهبری ۱ میلیارد برای مقابله با کرونا مقرر شد در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد که تا یک ماه قبل ۳۰ درصد آن را دریافت کرده بودیم و مابقی را در چند روز اخیر در چند مقطع گرفتیم.