صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۷ بهمن ۱۴۰۲ - 2024 February 16
کد خبر: ۲۳۹۸۹۷
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۵ - ۰۱ آذر ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۱۸ نظر

اعدام شهردار تهران به خاطر تخریب ۱۲۰ آلونک

غلامرضا نیک پی شهردار تهران از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۶ پس از انقلاب دستگیر شد و به خاطر تخریب آلونک حاشیه‌نشینان تیرباران شد.

رویداد۲۴ علیرضا نجفی: تصویر ثبت شده از غلامرضا نیک‌پی شهردار تهران در دوره پهلوی که پس از انقلاب بازداشت شد. این تصویر مربوط به فروردین ماه  ۱۳۵۸ چند روز پیش از تیرباران نیک پی است.

غلامرضا نیک پی در دوران پهلوی سمت‌های متعددی داشت. وزیر مسکن، سناتور انتصابی، معاون نخست وزیر و رئیس کاخ جوانان از جمله این سمت‌ها بودند. اما مهمترین و تاثیرگذارترین سمت او شهرداری تهران بود؛ نیک پی از سال ۱۳۴۸ تا سال ۱۳۵۶ شهردار تهران بود. دوران تصدی او به عنوان شهردار تهران دوران پرتغییری بود. ساخت اتوبان‌ها و پارک‌ها، تدوین طرح جامع شهر تهران، طرح جامع متروی تهران در سال ۱۳۵۰ و شروع به ساخت آن در سال ۱۳۵۶، اخذ عوارض شهری، اخذ عوارض از کامیون‌ها و اتوبوس‌های غیر کرایه‌ای و پلاک سفید، احداث پارکینگ از جمله اقدامات وی در شهرداری بودند.

این اقدامات به واسطه افزایش قیمت نفت در دهه‌های چهل و پنجاه ممکن می‌شد و مانند غالب مدرنیزاسیون‌های جهان سومی نوعی توسعه نامتوازن را با خود به همراه داشت. در کنار رشد بزرگراه‌ها و شهرک‌های مدرن، حلبی آباد‌ها و حواشی شهر نیز رشد می‌کردند. روستاییانی که به شهر‌ها مهاجرت می‌کردند در حواشی شهر‌ها سکنی داشتند.

در استان‌های جنوبی کپرنشینی گسترش یافت و در شهر‌های بزرگ زاغه‌نشینی، ساکن شدن در آلونک‌ها و حلبی آبادها. سیاست‌های سرمایه‌دارانه رژیم نیز به این وضعیت دامن می‌زد و نابرابری امری معمول و «طبیعی» تلقی می‌شد.


بیشتر بخوانید: صادق قطب زاده و علیرضا نوری زاده چند ماه قبل از اعدام قطب زاده


به گزارش رویداد۲۴ یکی از اقدامات نیک‌پی تخریب آلونک‌ها بود که با مقاومت مردم بی‌چیز و فقیر مواجه می‌شد که با دستور شهرداری بی‌سکنی می‌شدند. در جریان تخریب مردم بدن و جان خودشان را سپر می‌کردند تا آلونک محقرشان تخریب نشود اما ماموران شهرداری دستور داشتند به هر قیمتی تخریب کنند.

در جریان تخریب ۱۲۰ آلونک در زمان تصدی نیک‌پی، چند نفر در اثر مقاومت در برابر ماموران شهرداری جان باختند و این بدنامی بسیاری برای شهردار بود. این اقدام به ویژه در کنار ایجاد خانه‌های سازمانی و آپارتمان‌سازی برای کارمندان شهرداری برجسته می‌شد و نشان از رویکرد تبعیض‌آمیز شهرداری به طبقات مختلف داشت.

پس از پیروزز انقلاب، نیک‌پی که در زندان به سر می‌برد با آشفته شدن اوضاع فرار کرد، اما پس از مدتی دستگیر و محاکمه شد. دادگاه انقلاب جرایم متعددی را برای وی برشمرد و همین ماجرای تخریب آلونک‌ها از دیگر مطالب برجسته‌تر شد و نهایتا دادگاه حکم اعدام وی را صادر کرد و نیک پی در ۲۲ فروردین ۱۳۵۸ تیرباران شد.

گروه‌های حاشیه‌نشین، فقرا، کارگران و بی‌خانمان‌ها نقش اصلی در انقلاب سال ۵۷ داشتند‌؛ گروه‌هایی که آیت الله خمینی با عنوان مستضعفین از آن‌ها یاد می‌کرد. یکی از اهداف اصلی انقلاب اقدام در جهت منافع آن‌ها بود. اما با گذشت چهار دهه از عمر جمهوری اسلامی حاشیه‌نشینی و بی‌خانمانی هر روز در حال گسترش است و بدتر آنکه سرپناه و آلونک‌های حاشیه‌نشینان به سرعت تخریب می‌شود و از آنسو برج‌های بلندمرتبه در مناطق دیگر ساخته می‌شود.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۷
ناشناس
۱۵:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۶
کسانی که تاریخ را نمدانند محکوم به تکرار آن هستند لعنت خدا بر شاهان پهلوی پدر پسر نوه بی غیرت
ناشناس
۱۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۱۳
جمهوری اسلامی نسبت به دوران شاه خیلی فرق داره و اگر اون زمان مردم در آلونک و کپر زندکی می کردند حالا شاهد چیزی هستیم که در دنیا بی نظیر است ، قبر خوابی
محمد
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۷
الان ۱۰۰ برابر بیشتر تخریب میکنند که!اگر موافق اعدام هستید فکر کنم کل شهردارهای بعد از انقلاب رو باید اعدام کرد
ناشناس
۱۹:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۷
حلبی آباد های شهر تهران یادتان رفته تمام روستاهاالان جاده وتلفن وآب وبرق دا ره ما که دوره شاه راتجربه کردیم به جزء بدبختی وبی پولی چیزی ندیدیم بله بی دینی وبی ناموسی وبی غیرتی الوط گری خیلی راحت بود با اینکه یک کشور مزدور امریکا بود
علی
۱۱:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۴
سوال من اینه الان باید با عوامل بدبختی مردم در جنوب شرق و غرب ایران چ کرد؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
۱۶:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۴
احتمالا باید اعدام بشن دیگه!
حمید
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
کپر ها و آلونک ها با منافع شهری متضاد هست. درسته که تخریب اونها به تنهایی درست نیست، یعنی وقتی کپری خراب میشه، باید برای ساکنین اون جای مناسبی در نظر گرفت. و اصلا نباید شرایط به گونه ای باشد که کپر نشین داشته باشیم. ولی ساخت آلونک ها و کپر ها و حتی خانه های غیرمجاز در حاشیه شهرها هم درست نیست.
Mig mig
۰۱:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۳
نیک پی یک دهم قالیباف هم ضرر نزد به تهران!!!!
محسن
۱۷:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
هم اون دوران ثروت ناعادلانه تقسیم شد هم الان فقط جاها عوض شد اون موقع این اقایون شپش هم تو جیبشون نبود و عده دیگری در ناز و نعمت بودن حالا هم این بیسوادا به ثروت رسیدن و عده کثیری در فقر و تنگدستی زندگی میکنن نوبت تصفیه با اینها هم خواهد رسید.
ناشناس
۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
از خشت اول این دیوار کج بود
ناشناس
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۱
در کرمان و بلوچستان کپرنشبنی از زمان شاه چند برابر شده در قرن بیست و یک خیلی از بلوچها شناسنامه هم ندارن
محمدحسین
۰۰:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۱
حاشیه نشینی و بی خانمانی حالا با دوره پهلوی منصفانه نیست. انقلاب اسلامی نسبت به آرمان هاش تو عدالت اجتماعی فاصله زیادی داره اما نباید فراموش کرد که نسبت به دوره پهلوی پیشرفت های بسیار قابل توجهی داشته.
پاسخ ها
ناشناس
۲۲:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
اتفاقا حاشیه نشینی الان بدتر است چون در دوران پهلوی مردم امید داشتند که امام زمان میاید و کارها را درست میکند اما الان همان امید هم از دست رفت.
مهدی
۱۵:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۸
صد رحمت به دوران پهلوی اخ ه چطور آدمی هستید اینقدر احمق
که نباید این زمان را با چهل سال قبل مقایسه کنی
آقا امروز کشور با کشورهای مشابه البته اگه پیدا کنی کشوری مثل ما
نه که الان با زمان پهلوی که مردانه و انسان شریفی بودن
اشکان
۲۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
این چه دین و مذهب و تفکریه که انقدر عشق اعدام و قتل و دزدی و چپاوله؟!
ناشناس
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۱
مبارزه با فساد اوایل انقلاب بسیار جدی دنبال میشد ولی الان هیچ نهاد و ارگانی با فساد اداری مبارزه نمیکنه حتی به گزارشات مردمی هم ترتیب اثر داده نمیشه فساد بسیار گسترده شده و تا مدیران رده بالای ادارات و نهادها حتی قوه قضائیه رسیده
پاسخ ها
ناشناس
۲۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۵/۰۲
شهردار رو اعدام کردند چون شغلشو انجام داده. این کجاست مبارزه با فساده؟
ناشناس
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۶/۰۷
شرف داشته باشید اگرچه در شما نیست
آخه این چه نیازی است که زدید
طرف چند نفر رو طی تخریب آلونک ها کشته بعد شما نوشتی اعدامش برای تخریب آلونک بوده
نظرات شما