رویداد۲۴ طی روزهای اخیر گزارشهایی از سوی ادارات محیط زیست استانهای مازندران، مرکزی و اردبیل به سازمانهای دامپزشکی این استانها مبنی بر شیوع بیماری آنفلوآنزای حاد پرندگان در تالابهای میانکاله، میقان و میل به ترتیب در این سه استان گزارش شده است.
بر همین اساس، چندی پیش نیز رضا میرزایی مدیرکل محیط زیست استان مرکزی ضمن اعلام خبر شیوع آنفلوآنزای حاد پرندگان در تالاب میقان این استان، گفته بود که تردد به مناطق اطراف این تالاب نیز تا اطلاع ثانوی ممنوع شده است.
حالا، شهابالدین منتظمی مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست نیز درباره شیوع آنفلوآنزای حاد پرندگان در استانهای مازندران، مرکزی و اردبیل، اظهار کرد: معمولا از اواخر شهریور هر سال احتمالاتی مبنی بر شیوع آنفلوآنزای حاد پرندگان مهاجر که به تالابهای کشور مهاجرت میکنند، وجود دارد.
وی افزود: امسال نیز همزمان با اطلاعیههای سازمان دامپزشکی درباره شیوع آنفلوآنزای پرندگان در این استانها، آزمایشهای لازم بر روی پرندگان مهاجر صورت گرفت.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه همزمان با اطلاعیههای سازمان دامپزشکی مبنی بر احتمال شیوع آنفلوآنزای پرندگان در این تالابها، پیشآگاهیها به ادارات محیط زیست استانها اعلام شد، اظهار کرد: در اولین اقدام، لاشههای پرندگان طبق پروتکلهای بهداشتی جمعآوری و دفن شدند.
بیشتر بخوانید: مشاهده آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سه استان کشور
منتظمی درباره منشأ آنفلوآنزای پرندگان که به تالابهای کشور ما نیز سرایت کرده، گفت: در جلساتی که با مسئولان سازمان دامپزشکی داشتیم، مشخص شد که این بیماری به واسطه مهاجرت پرندگان از کشورهایی مانند قزاقستان و روسیه به کشور ما رسیده و این بیماری در این کشورها نیز مشاهده شده است.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: منشأ این بیماری از جمعیت غازها و قوها بوده است، زیرا این پرندگان با تأخیر به سمت کشور ما پرواز میکنند و دو هفته پیش نیز با شروع مهاجرتشان به سمت ایران، این بیماری نیز مشاهده شد که فعلا مدیریت شده است.
منتظمی در پایان خاطرنشان کرد: با هماهنگیهای صورت گرفته بین وزارت بهداشت، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی، بیماری آنفلوآنزای حاد پرندگان به خوبی مدیریت و کنترل شده است.
آنفلوآنزای پرندگان گونهای بیماری ویروسی است که ویروس عامل آن از خانوادهٔ Orthomyxoviridae است.
این ویروس خود دارای سه تیپ A,B،C است. تیپ A توسط تحت آنتیژنهای H و N تقسیمبندی می شود، ویروس هایی که در آزمایشها جداسازی میشوند از گونه A این ویروس و از زیرردههای H5 و H7 هستند.
در ژوئیهٔ 2005 گزارشهای رسمی در مورد همهگیری ویروس H5N1 در مرز برخی کشورها داده شد. در پایان ماه روسیه و قزاقستان هم گسترش آنفلوانزای پرندگان را گزارش کردند و گفتند عامل بیماری، ویروس H5N1 است. چند سالی است که در ایران نیز شاهد شیوع این بیماری در میان پرندگان هستیم که گاهی تلفات زیادی به همراه دارد.