صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۲۶ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 17
کد خبر: ۲۴۱۰۰۱
تاریخ انتشار: ۱۰:۲۹ - ۰۹ آذر ۱۳۹۹

برای شکایت از جرائم پزشکی به کجا مراجعه کنیم؟

مراجعه به پزشک و مراکز درمانی بخش مهمی از زندگی مردم هستند اما گاهی ممکن است پزشک به عمد یا سهو مرتکب قصوری شود که سلامت و جان بیمار را به خطر بیندازد . بنابراین آشنایی با نحوه شکایت از جرایم پزشکی و مراجع رسیدگی به آن ممکن است برای هر فردی مورد احتیاج باشد

رویداد۲۴  هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می‌دهد، باعث مرگ یا صدمه فردی شود بر اساس ماده ۴۹۵ قانون مجازات اسلامی، مصوب سال ۱۳۹۲، باید دیه بپردازد مگر آنکه عمل او مطابق مقررات بوده باشد و یا اینکه قبل از عمل، از شخص مریض یا اولیای او رضایت گرفته باشد و در عمل نیز قصوری نکرده باشد. اگر شخص بیمار پس از عمل آسیب ببیند، ولی پزشک در آن آسیب‌دیدگی تقصیری نداشته باشد مسئول نیست. اساس در ادامه به تفصیل توضیحات پیرامون این موضوع رامطح نمودیم:

موارد قصور و شکایت از پزشک

تخلفات پزشکی شامل سهل‌انگاری و افشای اسرار مریض می‌شود، که در حیطه نظام پزشکی است. اگر بر اثر کوتاهی یا اشتباه عمدی پزشک آسیبی به بیمار برسد، بر حسب مورد طبق مقررات جنایات شبه عمد و عمد با او برخورد می‌شود. بعضی موارد آن عبارتند از:

پزشک در انجام کار خود سهل‌انگاری کند.

پزشک کار‌هایی انجام دهد که خلاف شئون پزشکی است

پزشک نوع بیماری و سایر اسرار بیمار را افشا کند..

پزشک حداکثر توان خود را برای درمان بیمار به کار نگیرد.

پزشک موازین قانونی، علمی و شرعی را رعایت نکند.

بیماران از راه تبلیغات فریب دهنده و مواردی مانند آن جذب کند.

مراحل شکایت از پزشک

مراجعه به دادسرای جرایم پزشکی در شهر‌هایی که دادسرای جرایم پزشکی دارند در غیر این صورت مراجعه به دادسرای عمومی در سایر شهر‌ها

ثبت شکایت در شعبه دادیاری یا بازرسی

حضور نزد قاضی تحقیقات و ارائه توضیحات و ادله

استعلام کلیه مدارک مربوط از مرکز درمانی مربوطه توسط قاضی

ارجاع پرونده برای اجرای دستورات به کلانتری

ارسال دستور به پزشک یا بیمارستان جهت تکمیل پرونده ناقص

درخواست حضور شاهد در صورت وجود

ارجاع به پزشکی قانونی جهت مشخص شدن شدت آسیب وارد شده

ارجاع پرونده به کمسیون پزشکی جهت توضیحات بیشتر بیمار وپزشک

چگونگی شکایت از پزشک یا جراح زیبایی

در سال‌های اخیر، بالاترین آمار شکایت از جراح‌های زیبایی به خصوص درخواست دیه، از جراحی بینی و شکایت از درمانگاه‌های غیر مجاز است. جراح‌های زیبایی قبل از انجام عمل از بیمار رضایت نامه و یا برائت نامه می‌گیرند، اما قضات توجهی به این برائت نامه‌ها ندارند و در صورت بروز شکایت و اثبات جرم یا قصور بدون توجه به برائت نامه حکم خود را صادر می‌کنند. لازم به ذکر است که مرجع صدور حکم دیه برای پزشکان فقط دادسرای ویژه جرایم پزشکی است و دادسرای انتظامی نمی‌تواند حکم به دیه بدهد.

مراجع شکایت از قصور پزشکی

در صورتی که افراد مشکلی در روند درمان یا اقدامات پزشکی پیدا کنند، چه ناشی از جراحی‌های مختلف و چه اقدامات غیر جراحی می‌بایست به یکی از مراجع ذیل مراجعه کنند:

– پرونده‌هایی که دیه درخواستی در آن‌ها کمتر از ۵ میلیون تومان باشد در شورای حل اختلاف به آن‌ها رسیدگی می‌شود.

– دیه و خسارات وارد شده به بیمار را می‌توان از دادسرای ویژه امور پزشکی مطالبه کرده و اگر پزشک مرتکب قصور شده باشد مجازات او را هم می‌توان از دادگاه دخواست نمود.

– پرونده پزشکی که توبیخ کتبی تا لغو پروانه طبابت به شکل دائمی را در یافت کرده باشد در دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی رسیدگی می‌شود که نتیجه آن برخورد انتظامی با پزشک است.

در اکثر موارد می‌توان هم به سازمان نظام پزشکی و هم به محاکم دادگستری به شکل همزمان مراجعه کرد و هیچ‌یک مانعی برای صلاحیت دیگری محسوب نمی‌شود.


بیشتر بخوانید:مشاوره حقوقی آنلاین / اجاره‌نشینی در شرایط کرونایی، قوانین چه می‌گویند؟

مشاوره حقوقی آنلاین/آیا تصادف منجر به فوت توسط راننده بدون گواهینامه قتل عمد است؟


مراجع رسیدگی به جرایم پزشکی کدام اند؟

مراجع صالح برای رسیدگی به جرایم پزشکی عبارتند از:

دادگاه‌های عمومی

دادسرای جرایم پزشکی

شورای حل اختلاف

سازمان تعزیرات حکومتی

نحوه رسیدگی به پرونده‌های پزشکی در دادسرای جرایم پزشکی چگونه است؟

روند رسیدگی به پرونده‌های مطرح در این دادسرا جرایم پزشکی به این گونه است که پس از طرح و ارجاع موضوع به کمیسیون‌های پزشکی، پرونده بررسی می‌شود و در صورتی که قصور کادر درمانی تشخیص داده شود، مراتب قصور به شعبه رسیدگی کننده ارسال و به دنبال آن پزشک و تیم پزشکی برای ادای توضیحات احضار می‌شوند.

در نهایت دادسرا با اخذ تصمیم مقتضی یا قانع می‌شود که قصوری رخ نداده است و قرار منع یا موقوفی تعقیب صادر می‌کند و یا اینکه ادعای شاکی را قریب به واقع می‌بیند و با صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه ارسال می‌کند و دادگاه کیفری نیز بر اساس محتویات پرونده، نظریه کارشناس و دفاعیات هردو طرف اقدام به صدور رأی می‌کند.

اگر به موجب دستور اشتباه پزشک و اعمال آن توسط پرستار روی بیمار، فرد فوت کند مسئول کیست؟

بر اساس ماده ۴۹۶ این قانون، پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار و مانند آن صادر می‌کند، در صورتی که شخص فوت کند یا صدمه جسمی ببیند مسئول پزشک است. اما هرگاه مریض یا پرستار بدانند که دستور پزشک اشتباه است و موجب صدمه می‌شود، ولی با وجود این به دستور عمل کنند، پزشک مسئول نیست بلکه خود مریض یا پرستار مسئول خسارت و یا صدمه هستند.

محل رسیدگی به اختلافات بین اعضای جامعه پزشکی کجاست؟

رسیدگی و حل و فصل اختلافات اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر و همچنین اختلافات جامعه پزشکی با سایر اشخاص در صورت یکه مبلغ خواسته یا محکوم شده کمتر از ۵ میلیون تومان باشد و یا در صورتی که هر دوطرف در خصوص ارجاع پرونده به شورا توافق داشته باشند، در صلاحیت شورای حل اختلاف است.

کدام پرونده‌های پزشکی در سازمان تعزیرات حکومتی مورد بررسی قرار می‌گیرد؟

قانون تعزیرات حکومتی امور بهداشتی و درمانی مصوب ۲۳/۱۲/۱۳۶۷ مجمع تشخیص مصلحت نظام اسلامی از تخلفات زیادی نام برده است که مهمترین تخلفات موضوع آن عبارتند از:

-ایجاد مؤسسه پزشکی غیرمجاز توسط افراد بدون صلاحیت

-ایجاد مؤسسه پزشکی توسط متخصصین بدون پروانه

-خودداری بیمارستان‌ها از پذیرش وارائه خدمات اولیه لازم به بیماران اورژانسی

و…

رسیدگی به این تخلفات در حیطه صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است، اما باید دقت کرد، در صورتی که مؤسسه پزشکی توسط افرادی ایجاد شده باشد که تخصص لازم را دارند، اما نسبت به کسب مجوز‌های لازم اقدامی نکرده‌اند موضوع در صلاحیت دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی قرار می‌گیرد.

یکی از مشکلات این روزهای مردم روند طولانی مراجعه به مراکز حقوقی برای دریافت مشاوره است؛ برای رفع این مشکل می‌توان از مشاوره حقوقی آنلاین استفاده کرد.

نظرات شما