رویداد۲۴ همچنان نامها و لیستهای متعددی از سوی احزاب و شخصیتها برای حضور و کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مطرح میشود؛ از تقویت احتمال ریاست جمهوری یک شخصیت نظامی تا طرح درخواستهایی درباره بازگشت سید محمد خاتمی به عرصه انتخابات. در این بین، اما میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش رو همچنان به عنوان یک چالش مهم و اساسی مطرح میشود.
حجت السلام رسول منتجب نیا عضو پیشین حزب اعتماد ملی در گفتگو با رویداد۲۴ گفت:شرایطی که اکنون در کشور وجود دارد، هم فشارهای خارجی و هم ضعفهای داخلی منجر به نارضایتی بخش زیادی از مردم جامعه شده است و به هرحال نسبت به مسئولان نظام گلهمند هستند و مردم همه مسئولان را در ضعفها و مشکلات موجود دخیل میدانند. با شرایط موجود به نظر میرسد که مردم تمایل چندانی به حضور در پای صندوقهای رای نداشته باشند و انتخابات پرشور و پرنشاطی نخواهد بود، کما اینکه انتخابات ۹۸ هم به همین صورت بود و حضور مردم بسیار کمرنگ بود. اگر این مسئله بار دیگر تکرار شود زیان بسیار بزرگی برای نظام خواهد داشت.
وی ادامه داد: در سال گذشته و پیش از انتخابات مجلس ۹۸، وزارت کشور جلسهای برگزار کرده بود و از تعدادی از صاحب نظران دعوت کرده بود و من هم در آن جلسه حضور داشتم. گفتیم چه کاری باید انجام دهیم که مردم در انتخابات اسفند ماه پرشور و نشاط شرکت کنند. من دو پیشنهاد دادم! نکته اول اینکه دولت و مجلس و مسئولان قضایی گامهای بلندی در حل مشکلات و مطالبات مردم بردارند و شجاعانه با توجه به ظرفیتها قدمهایی را بردارند. مشکلات با حرف زدن و توصیه کردن حل نمیشود و مردم اعتماد و امید پیدا نمیکنند. از سوی دیگر نکته بعدی این بود که مسئولان نظام سعه صدر بیشتری نسبت به مردم، مخالفان، منتقدان از خود نشان دهند و از آن سو شورای نگهبان رد صلاحیتهای گسترده و سلیقهای را نداشته باشد تا مردم ببینند که رای و نظرشان دیده میشود. متاسفانه هیچ یک از این موارد انجام نشد و نتیجه تلخ آن را هم شاهد بودیم.
منتجب نیا با بیان اینکه روز به روز نارضایتیها از شرایط موجود بیشتر و بیشتر میشود، تصریح کرد: ما اگر میخواهیم مردم در چند انتخاباتی که در سال آتی در پیش رو داریم شرکت کنند، چارهای نداریم جز اینکه اعتماد و امید را در مردم تقویت کنیم آن هم نه با حرف، بلکه با عمل و اجرایی کردن وعده ها. از سوی دیگر در خصوص کاندیداها نیز باید به همین صورت پیش برویم. تنگ نظریها و رد صلاحیتها باید کنار گذاشته شود و مسئولین سعه صدر بیشتری را داشته باشند، مگرنه اگر به همین روال پیش برویم معتقدم که انتخابات پرشوری نخواهیم داشت و میزان مشارکت مردم در آن بسیار پایین خواهد بود و همین موضوع باعث ضربه سنگینی به نظام خواهد شد.
منتجب نیا با تاکید براینکه ما نیروهای اصلاح طلب باید مبنا و اصل را بر حضور در انتخابات و نه تحریم بگذاریم، گفت: اصلا نباید به مسئله عدم حضور را فکر کنیم. زمانی که مجموعه نظام یعنی از شخص رهبر تا سایر مسئولین مصمم میشوند که انتخابات سالم و پرشوری را برگزار کنند، باید امید و اعتماد را به مردم برگردانند. شورای نگهبان نیز باید بدون اعمال سلیقه کاندیداهای اصلاح طلب را بررسی کند و گزینههای مردم را محدود نکنند. از سوی دیگر مجلس هم نباید در قانون گذاریها به نحوی عمل کند که باعث محدود شدن گزینهها شوند که در پی آن بدگمانی و بی اعتمادیها افزایش پیدا میکند.
این استاد فقه با اشاره به احتمال ائتلاف اصلاح طلبان بر سر گزینه انتخابات، گفت: به نظرم اگر عقیده داریم که تفکر اصلاح طلبی برای اداره امور کشور موثر است باید پای حرفمان بایستیم و از گزینه تماما اصلاح طلب حمایت کنیم. رفتن به سمت گزینه اجارهای ممکن است در مقطعی به عنوان یک ضرورت باشد، اما نمیتواند و نباید همیشگی باشد و صرفا برای زمان اضطرار است. ما باید تلاش کنیم تا گزینهای که واقعا اصلاح طلب است و حسن و تفکرات اصلاح طلبی دارد و برای مدیریت کشور واجد شرایط است را پیدا کنیم؛ اما باید توجه کنیم که ملاک صرفا نباید اصلاح طلبی باشد، شایستگی و داشتن ویژگیهای لازم هم بسیار حائز اهمیت است.
بیشتربخوانید: دولت بعد از انتخابات ۱۴۰۰ با چه جامعهای روبهروست؟
منتجب با بیان اینکه برخی از گروهها افرادی را برای انتخابات ۱۴۰۰ معرفی کرده اند، گفت: من فکر میکنم رسانهای کردن نام گزینهها خوب نباشد. معتقدم به جای فضاسازی در رسانهها برای افراد که هم شکاف ایجاد کند و هم باعث سوختن نیروهای ما شود و برخی گروهها در صدد تخریب نیروها بربیایند، بهتر است که در جلسات روی معیارها صحبت کنند و شرایط افراد را بررسی کنند و بعد از آن مصادیق را بررسی کنند و تلاش کنند که روی فرد شایستهای به توافق برسند. اکنون بدترین اتفاق برای اصلاح طلبان ایجاد اختلاف است، زیرا هرگاه بر سرگزینهها به اختلاف خوردند ضربه جدی به آنها وارد شد.
این فعال سیاسی با اشاره به برخی از گمانهزنیها در خصوص حضور سیدمحمدخاتمی در انتخابات ریاست جمهوری، تصریح کرد: این اتفاق یک اتفاق ایده ال است و اگر واقعا آقایان به این نتیجه برسند که این شرایط را فراهم کنند هم از نظر شایستگی و هم از نظر میزان مشارکت بالای مردم، اتفاق بسیار خوبی رقم خواهد خورد. دوره ریاست جمهوری ایشان بدون ایراد نبود، اما یکی از بهترین دورههای ریاست جمهوری بود. هم خدمات شایان و جاودانی ارائه کرد و هم خبری از اختلاس نبود و مردم خاطره بسیار شیرینی از آن دوره دارند. اگر مردم به این نتیجه برسند که نظام به فردی که بزرگ اصلاحات است برای حضور در انتخابات میدان داده است قطعا با اشتیاق فراوان در انتخابات شرکت خواهند کرد. اگر نظام اجازه دهد و خود ایشان هم تصمیم به ورود بگیرند، از نظر میزان مشارکت احتمال یک رکورد شکنی خواهد بود.
وی ادامه داد: آقای خاتمی فرد نجیب و پاکدستی است که نه ساختار شکنی کرده و نه اجازه ساختار شکنی داده است. او خدمات بزرگی برای مردم و کشور کرده و حضور دوباره ایشان میتواند خدمت بزرگی به مردم و نظام باشد.
این فعال سیاسی با اشاره به وضعیت اصولگرایان گفت: اصولگرایان در عمق تفکراتشان به دموکراسی و مسائل اینچنینی اعتقادی ندارند و برحسب وظیفه شرعی که دارند در انتخابات حضور پیدا میکنند؛ لذا اگر جلسه و هم اندیشی هم بگذارند تشریفاتی و نمایشی است و در نهایت تصمیمگیری در جای دیگری گرفته میشود و هر زمان که تصمیمگیری صورت بگیرد آنها نیز براساس تکلیف شرعی این موضوع را میپذیرند. اما اصلاح طلبان و اعتدالیون هستند که به دموکراسی قائل هستند و تجمیع کردن آنها کمی مشکل است.
وی با اشاره به برخی از صحبتها در خصوص حضور احمدی نژاد در انتخابات ۱۴۰۰ گفت: حضور او بیشتر چیزی شبیه به شوخی است و اگر خودش هم شرکت نکند افرادی از همفکران خود را برای حضور در انتخابات ترغیب میکند. آنها میخواهند به هر قیمتی در صحنه باشند و حیات سیاسیشان محفوظ بماند. درباره گزینه نظامی هم باید بگویم که طرح این موضوع ضربه سنگینی به حیثیت نظام است و باعث ناامیدی مردم میشود. من از افرادی که این موضوع را مطرح میکنند تعجب میکنم که آیا به تبعات و فسادهای آن فکر نمیکنند که این موضوع فقط کمک کردن به دشمن است! مگر ما تاکنون کاندیدای نظامی نداشتیم؟ محسن رضایی و قالیباف افراد نظامی بودند و استقبال مردم به آنها را هم دیدیم، پس در گذشته هم کاندیدای نظامی داشتیم، اما حضور انها برای اداره کشور معنای بدی دارد.