بر اساس دادههای مرکز آمار ایران فاصله درآمدی دهک اول و دهم درآمدی در سال گذشته معادل ۱۰۶ میلیون تومان در سال است. یعنی درآمد ۱۰ درصد از خانوارهایی که بیشترین درآمد را در اختیار دارند، به طور متوسط سالی ۱۰۶ میلیون تومان بیشتر از خانوارهایی که کمترین درآمد را کسب میکنند. این عدد برای بازه ماهانه در حدود ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. طبعا چنین اختلاف درآمدی، میتواند بسیاری از نابرابریها را توضیح دهد. خانواری که نزدیک به ۹ میلیون تومان در ماه درآمد بیشتری از خانوار دیگر دارد، سطح رفاه و مخارجش هم متفاوت است.
نکته جالب اینجاست که در دهکهای بالاتر درآمدی، درصد حقوق بگیری نیز بیشتر است. مثلا در دهک اول، تقریبا ۲۵ درصد از درآمد خانوار از راه حقوق بگیری بدست میآید. در حالیکه این عدد برای دهک هشتم، ۳۴.۵ درصد است. در دهک دهم نیز بیش از ۳۲ درصد درآمد از راه حقوق بگیری وارد خانوارها شده است. این نکته نیز حائز اهمیت است که درآمد حقوق بگیری در دهک اول معادل ۴۰۳ هزار تومان در ماه است و در دهک دهم، ۳ میلیون و ۳۳۵ هزار تومان؛ یعنی ۸ برابر دهک اول.
اما برای اینکه بدانید در کدام دهک درآمدی قرار دارید، جدول زیر راهنما است. البته دادهها برای سال گذشته است، اما میتوان با تقریب گفت که دهک شما نیز نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نیافته است. البته افراد حقوق بگیر در سال جاری حتما با افزایش حقوق همراه شدند. اما اگر دچار افزایش درآمد قابل ملاحظهای نشدید، دهک شما نیز جابجا نشده است. کافی است درآمد خود در سال گذشته را محاسبه کنید.
اگر درآمد ماهانه شما ۳ تا ۴ میلیون تومان بوده، احتمالا در دهکهای میانی جامعه قرار دارید. اگر خانوار شما بیش از ۵ میلیون تومان در ماه درآمد دارد، احتمالا در دهک هفتم و هشتم قرار میگیرید. اما برای اینکه جزو ۱۰ درصد بالایی جامعه باشید، باید اعضای خانوار بیش از ۱۰ میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشند.
بیشتر بخوانید: آغاز حذف یارانه نقدی ۳ دهک بالای درآمدی از ماه آینده!
از آن سمت، اگر درآمد خانوار شما زیر ۳ میلیون تومان در ماه است، احتمالا جزو ۳۰ درصد پایین جامعه از این حیث قرار میگیرید. اگر هم میزان درآمد به ۲ میلیون تومان در ماه نمیرسد، تنها ۲۰ درصد پایین جامعه با شما در این سطح درآمدی شریک هستند. با اینحال تا زمانیکه درآمد خانوار شما از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در ماه بیشتر بوده، در دهک اول قرار نمیگیرید.